Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Гібридний SSHD накопичувач – що це: 5 пояснень для ясності розуму

Дата публікації: 03.07.2020 15:26
Дата оновлення: 03.07.2020 15:26

А що, якщо схрестити ХДД і ССД? Вийде гібрид! В ідеалі це має бути девайс, який поєднує ШВИДКІСТЬSSD і ємність HDD. Чи так це насправді, і які реальні «Плюси» – «мінуси» пристрою, розбираємося в статті. Також з'ясовуємо, який накопичувач краще підходить для установки в ноут або ПК.

На замітку: Як встановити SSD в ноутбук – докладний гайд в 3 розділах

 Гибридный SSHD накопитель

Що таке SSHD

Конструктивно гібрид більше нагадує традиційний HDD, в ньому є магнітні пластини і, що зчитує дані, головка. Але ще всередині розташована NAND-пам'ять, як у твердотельніка.

Візуально пристрої нагадують звичайний вінчестер. Використовується 2,5" або 3,5" форм-фактор. Підключаються:

  • внутрішні – по SATA порту,
  • зовнішні – через USB.

Спеціальний контролер всередині гібридного SSHD управляє флеш-пам'яттю і магнітним диском. Завдяки особливостям гібридної технології, після установки вінчестера операційна система сприймає його як один диск, на відміну від зв'язки ССД + ХДД.

Что такое накопитель SSHD

Переваги SSHD

Головні з них розрізняють за трьома аспектам.

1. Технологія 2-в-1
Тут вам і відмінні показники швидкості, продуктивності і розширений об'єм для зберігання інформації, як в ХДД (припустимо, такому WD10EZEX) .

2. Простота роботи
Контролер сам вирішує, які дані розміщувати на флеш-пам'ять, а які відправити на більш повільний магнітний диск. Через деякий час він визначить, які файли юзер використовує найчастіше, і автоматично буде поміщати їх на ССД-частина, без втручання користувача.

3. Вибір форм-фактора
Гібриди можна встановити і в настільну техніку, і в переносні ноути, і навіть в суперкомпактні ультрабуки.

Нарешті, останнє, але не менш важлива перевага – для установки гібридного жорсткого диска SSHD буде потрібно всього лише один дисковий відсік.

Недоліки SSHD

Полягають в чотирьох моментах.

  1. У магазинах ціна гібридів вище, ніж звичайних вінчестерів.
  2. Розмір флеш-пам'яті зазвичай обмежується 8-32 гігамі. Крім операційки і пари-трійки прог більше нічого туди не поміститься.
  3. Продуктивність системи підвищується далеко не з першого разу. Адже микроконтроллеру диска потрібен час, щоб вирішити, які файли і куди краще помістити.
  4. Юзер не може вручну налаштувати, які дані і на яку частину гібридного SSHD накопичувача варто розмістити, – все робиться автоматично.

У продажу найчастіше можна зустріти окремі ССД (приклад -) і ХДД (приклад – WD5000LPCX), ніж гібрид.

Корисна стаття: Як правильно встановити SSD в MacBook і iMac

Що вибрати: SSHD або SSD і жорсткий диск

Залежить від моделі ПК або ноута, а також призначених для користувача задач, які потребують вирішення. Наприклад, в пріоритеті прискорити завантаження Віндовс або важлива швидкість роботи великої кількості ресурсоемкого софта.

Нижче описано, що краще підійде для компа або ноута: гібрид vs установка 2 дисків.

Для ноутбука

Компактність ноутов має на увазі легкість і портативність, при цьому в обмежений простір корпусу найчастіше можна встановити тільки 1 диск. Доводиться вибирати: SSD – продуктивність або HDD – багато місця.

Гибридный накопитель SSHD для ноутбука

SSHD вирішить подібні проблеми. Накопичувач покращує швидкодію системи і надає додатковий простір для зберігання інформації. Чи не доведеться морочитися із зайвими конструкціями для установки другого диска.

Пізнавальна стаття: Як відновити жорсткий диск ноутбука і всю інформацію на ньому: 4 робочих методу

Для комп'ютера

В настільних системах виникає проблем з нестачею місць для установки накопичувачів. Тут можна вільно розмістити і SSD, і HDD.

Проте форм-фактор гібридів дозволяє встановити їх в ПК. Тим більше, що вартість одного ССХД буде нижче, ніж покупка відразу 2 дисків.

Гибридный накопитель SSHD для компьютера

Загальний висновок, коли вибрати:
SSHD SDD + HDD
Якщо важливо прискорити завантаження операційки і парочки інших важливих прог. При цьому є час почекати, поки буде завантажуватися решті софт Відмінно підійде для ігрової техніки, роботи з графікою, пристроїв, на яких використовуються велике кількість «важких» прог.

Дізнайтеся: Чи можна встановлювати гри на SSD – 4 переваги SSD для ігор перед HDD

Чому SSHD накопичувачі не популярні

Якщо стоїть питання про розширення місця для зберігання інформації , більшість робить вибір на користь більш ДЕШЕВИХ ХДД, як ВАРІАНТ,WD5000LPLX. Для просунутих цілей воліють зупиняти вибір на повноцінному твердотельніке.

Так, SSHD покликаний об'єднати «плюси» двох типів накопичувачів. Але тут є «мінуси» в невеликому обсязі СДД-частини. А також в неможливості самостійно вибрати, яку прогу або файл потрібно запускати швидше за інших.

До відома: ємність окремого SSD може бути 60-960 і більше гигов. Об'єм флеш-пам'яті в гібридах не досягає навіть зазначеного мінімального порога.


Підводимо підсумки по гібридному SSHD. Тепер зрозуміло, що це пристрій виручить, якщо потрібно збільшити швидкість завантаження ОС і загальну продуктивність ноута, компа. Цей варіант більш економічний, ніж купувати і ХДД, і СДД. Якщо ж потрібен швидкий доступ до великого об'єму даних, краще віддати перевагу SDD з окремим вінчестером.

На замітку: кращих SSD-накопичувачів об'ємом 240-256 Гб

Коментарі
Залиште коментар
Категорії