Коли хліб з магазину здається зовсім не смачним, ви можете приготувати його вдома. У вас вийде точно смачний продукт, а ще — вам обов’язково сподобається приємний процес, бо випікання приносить задоволення! Аромат домашнього хліба наповнює дім затишком, а його смак перевершує будь-який магазинний варіант. Натуральні інгредієнти, відсутність консервантів і можливість експериментувати з рецептами — все це робить домашню випічку особливо привабливою!
Багато хто вважає, що пекти смачний хліб в духовці складно. Проте, знаючи правильні рецепти та дотримуючись простих порад, ви зможете легко приготувати смачний продукт. Ми радо ділимося 8 перевіреними рецептами та корисними порадами для ідеального результату!

Як вибрати інгредієнти для домашнього хліба
Успіх домашньої випічки починається з правильного вибору інгредієнтів! Хочете дізнатися, як спекти хліб вдома в духовці? Почніть з вибору компонентів для приготування:
- Борошно. Пшеничне першого або вищого ґатунку забезпечить м’яку текстуру, а житнє чи цільнозернове додасть хлібу щільності та насиченого смаку.
- Дріжджі. Сухі зручні у використанні та мають довший термін зберігання, а живі (пресовані) активуються швидше, але потребують уважності при зберіганні.
- Додаткові інгредієнти. Кефір надає кислинку, мед — солодкість, а олія робить тісто еластичнішим.
Перед замішуванням усі інгредієнти повинні бути кімнатної температури — це сприятиме кращому підняттю тіста та рівномірному випіканню.
Читайте також: 5 простих рецептів піци в духовці

Поради для ідеального випікання хліба в духовці
Щоби ваш домашній хліб в духовці був смачним і мав привабливий вигляд, дотримуйтеся наступних порад:
- Замішування тіста. Ретельно вимішуйте його, щоб уникнути грудок. Тісто має бути еластичним і не липнути до рук.
- Підйом тіста. Дайте йому підійти в теплому місці без протягів. Це забезпечить пухку структуру хліба.
- Температура випікання. Розігрійте духовку до 200-230°C. Почніть випікання за умови вищої температури, потім зменште її до 180-200°C для рівномірного пропікання.
- Перевірка готовності. Постукайте по дну хліба — глухий звук свідчить про готовність.
Тепер ви знаєте, при якій температурі пекти хліб в духовці та що ще потрібно враховувати. Щоб дізнатися, як приготувати хліб в духовці, читайте далі: ми приготували для вас дуже цікаві рецепти.

Рецепти домашнього хліба в духовці
Чи знали ви, що лише використовуючи потрібні інгредієнти та гарну духову шафу, вибрати яку ви можете в нашому каталозі, пекти хліб вдома в духовці зовсім не складно? А це саме так! Скористайтеся наступними варіантами рецептів, які продумані до дрібниць!
Буде цікаво прочитати: Український борщ у духовці - 3 смачних рецепти
Булочки для гамбургерів або хот-догів
Ці багатьма улюблені булочки ідеально підходять для домашніх бургерів і хот-догів, а ще вони дуже м’якенькі, злегка солодкуваті та стануть чудовим доповненням до ваших повсякденних і святкових страв.
Інгредієнти:
- кухоль молока;
- пів кухля води;
- 630 г і ще жменя борошна;
- 4 шт. перепелиних яєць (два – у тісто і ще два – для покриття поверхні пампушок перед випіканням, можна замінити звичайними – тоді буде по одному);
- неповна чайна ложка солі;
- білого цукру чи іншого підсолоджувача (наприклад, стевії) – столову ложку без гірки;
- 7 г дріжджів (підійдуть лише живі);
- 50 г олії (можна брати хоч рослинну, хоч вершкове).
Важливо: компоненти для реалізації рецепта необхідно заздалегідь викласти з холодильника, щоби вони мали однакову температуру.
Процес приготування:
- Розмішати олію з рідкими інгредієнтами і нагріти до злиття масла.
- З’єднати 50% борошна з дріжджами, цукром та сіллю.
- Об’єднати борошняно-дріжджову суміш із молочно-масляною і додати два яйця перепілок. Перемішати.
- Повільно додавати решту борошна, вимішувати тісто 10 хвилин до еластичності.
- Поділити тісто на частини, сформувати булочки (довгі для хот-догів, круглі для бургерів).
- Викласти на змащене або застелене деко, накрити тканиною та дати піднятися 35-40 хвилин.
- Випікати в розігрітій до 200°C духовці до утворення бежевої скоринки (час залежить від духовки).
Цей рецепт булочок для бургерів відмінно підійде як досвідченим кухарям, так і тим, хто тільки починає пізнавати ази кулінарної майстерності: попри свою простоту, він дає результат, який гідний шефа. Легка хрусткість і мʼяка серединка — той варіант, який потрібен для смачного бургера.
Домашній хліб без дріжджів
Цей рецепт ідеальний для тих, хто уникає дріжджів. Хліб виходить щільним, з насиченим смаком. Альтернатива дріжджам тут – закваска. Подібна випічка відрізняється більшою густиною, ніж знайомі магазинні пропозиції. До речі, якщо брати цільнозернове борошно замість простого білого, такий хліб стане ще кориснішим.
Пропонуємо дізнатися, як приготувати домашній хліб без дріжджів з наявністю олії та меду у складі.
Інгредієнти:
- склянку каші «Геркулес» (краще брати пластівці);
- склянку вибраного борошна;
- 11 г розпушувача;
- склянку молока (можна й води);
- на кінчику ложки солі;
- десертна ложечка олії без запаху;
- столова ложка меду.
Процес приготування:
- Перед початком необхідно розігріти духовку (ідеальна температура — 180°С).
- За бажанням пластівці можна подрібнити кавомолкою або блендером.
- Змішати всі сипкі компоненти.
- В окремій місткості обʼєднати мед з олією, розвести молоком (або водою), добре перемішати.
- Зʼєднати суміші та вимісити вологе тісто (не круте), щоб утворилася куля.
- Випікати третину години на деку, змащену олією.
Цей хліб без дріжджів у духовці готується швидко. Вже за годину від початку приготування можна буде скуштувати ароматний продукт, що ще дихає жаром. Особливо смачно намазати скибочку свіжим вершковим маслом або сметанкою.
Ми вже писали про це: Як вибрати витяжку для кухні. 5 основних критеріїв

Хліб-плетінка в домашніх умовах
Цей варіант стане окрасою святкового столу. Його оригінальна форма та ніжний смак не залишать байдужими ваших гостей.
Фаворит усіх дітлахів і просто прикраса столу! Ніжний мʼякуш, румʼяна скоринка та зверху — цукрова пудра для того самого смаку... Саме такий рецепт хліба-плетінки наведено нижче.
Компоненти для тіста:
- дріжджів 1 пачка;
- 650-700 г борошна;
- 1/4 склянки цукру;
- 1 чайна ложечка солі;
- неповна чашка теплої води;
- трохи рослинної олії (з рафінованим буде смачніше) або вершкового масла (якщо хочеться, щоби виріб вийшов більш здобний);
- пара яєць.
Для обробки верху виробу: жовток, пудра цукрова, мак та/або кунжут.
Процес приготування:
- Потрібно ретельно змішати (наприклад, в ківшику) дріжджі з цукром та водою. Не торкатися 10-15 хвилин.
- Просіявши борошно, додати дріжджову суміш, заздалегідь збиті яйця та решту компонентів. Добре вимісити (краще робити це на обробній дошці – менше прибирати потрібно буде).
- У миску, на яку попередньо тонким шаром нанесли олію зсередини, помістити вже готове тісто і залишити на пару годин підходити.
- Розділене на 2 частини тісто добре розімʼяти. Кожну з частин після цього знову ж таки розділити – вже на 3 шматки.
- Сплести «коси». Готовим виробам знову дати піднятися (одна година).
- Коли жар у духовці дорівнюватиме 180 градусам, поставити в неї майбутню плетінку і пекти 30 хвилин.
- Довести готову страву до досконалості, прикрасивши її.
Важливо: здобне тісто для цього крученого хліба-плетінки невибагливе. Але від якості різних продуктів, температури та навіть вологості приміщення для тіста може знадобитися різний обсяг борошна. Це потрібно враховувати!
Домашній хліб на кефірі
Кефір додає хлібу легку кислинку та ніжну текстуру. Цей рецепт простий у приготуванні та не потребує багато часу. Це ще один варіант, де не потрібно використовувати дріжджові інгредієнти: пухку структуру тут забезпечить кисломолочний елемент у поєднанні з гідрокарбонатом натрію (содою). Якщо любите хрумку скоринку, то цей чорний хліб на кефірі — те, що потрібно.
Ось і рецепт домашнього хліба в духовці:
- дві чашки борошна житнього;
- 1,2 чашки борошна пшеничного;
- тріска солі;
- одна чашка кефіру;
- неповна чашка води (краще сироватки);
- цукру – без верху чайна ложка;
- 10 г рафінованої олії.
Процес приготування:
- Обʼєднати кефір, підігріту воду та цукор із сіллю.
- Борошно просіяти та перемішати з іншими сухими компонентами.
- Потроху ввести в борошняну суміш кефір. Замісити тісто (трохи менш як 10 хвилин). Сильно щільним колобок не повинен бути, інакше житній хліб на кефірі в духовці може стати тугим.
- Однорідне за структурою тісто залишити відпочивати на півгодини, накривши кухонним рушником.
- Додавши олії, легенько обімʼяти колобок до повного її вбирання.
- Дати тесту підійти кілька годин (до того моменту, коли воно стане більше разів на 2).
- Зробити округлий буханець і востаннє залишити відстоятися (30 хв) вже на деку.
- Спечеться буханець за 2/3 години в духовці, завбачливо розігрітій до 200 градусів Цельсія.

Важливо: виходячи з того, як тримає температуру ваша духова шафа, слід коригувати час випікання домашнього хліба на кефірі!
Такий швидкий хліб в духовці підійде для щоденного приготування. Його легка кислинка надає випічці особливого смаку.
Фокачча з сиром
Фокачча — ароматний хліб італійського походження. Завдяки сиру він стає ще смачнішим і може подаватися як окрема закуска.
Хліб та сир поєднуються ідеально, не дарма ж усі люблять бутерброди з цими продуктами. Приготування випічки не вимагатиме багато часу, бо тісто швиденько підіймається та так само швидко випікається. Хліб можна доповнити різними сушеними травами, олією, свіжою петрушкою.
Простий рецепт хліба в духовці для гостей та вечірок:
- теплої води – 1 ½ кружки;
- дрібочка цукру;
- солі – аналогічно;
- ціла пачка маленька сухих дріжджів;
- білого борошна вищого ґатунку – неповні три склянки;
- оливкової або соняшникової олії – десять грамів;
- кухоль без верху сиру.
Також вам будуть у пригоді ½ зубчика подрібненого часнику для вже випеченої фокаччі.
Процес приготування:
- Обʼєднати сіль із дріжджами, воду, цукор. Інтенсивно, але обережно перемішувати до повної однорідності.
- Ввести борошно і залишити тісто підійматися на 30 хв. Важливо: в тісто для італійського хліба фокачча більше муки, ніж у рецепті, додавати небажано. В іншому випадку випічка вийде тверда.
- Масу поділити на 2 частини, тісто розкатати в коржики.
- Сир (можна порізати скибками, можна подрібнити на тертці) розкласти на один з коржів і накрити другим.
- До моменту появи румʼяної плівки випікати у максимально розпеченій духовці (до 220-250 градусів).
- Гарячу італійську фокаччу, приготовлену за цим рецептом, посипати часником, присмажити олією, ще зверху доповнити сіллю.
Важливо: тісто для хліба може бути трохи липким, це нормально. Крім того, фокачча з сиром за цим рецептом може трохи кислити, якщо обминати масу руками — краще застосовувати для цього спеціальний комбайн.

Часникові булочки
Ідеальний варіант до перших страв — супів, борщу або бульйону. Запашні, м’які всередині та злегка хрусткі ззовні. Це чудове доповнення до горохового супу з копченостями. Як і інші вироби з тіста, що містять дріжджі, булочки, рецепт яких буде нижче, краще вимішувати за допомогою тістомісу. Тоді дріжджі не працюватимуть надто агресивно.
Інгредієнти:
- борошна – 960 г;
- дріжджів живих – 18 г;
- солі – 21 г;
- ферментоване тісто – 360 г (виготовляється самостійно за 12 годин до приготування булочок із 3 г живих дріжджів, розведених у 190 мл води, 320 г борошна та 7 г солі);
- води – три склянки;
- часнику – 30 г.
Процес приготування:
- Змішати всі інгредієнти для ферментованого тіста, вимішати 15 хвилин та поставити в холодильник на 12 годин.
- Зарумʼянити у фритюрниці до мʼякого стану, просушити папером та зробити пасту.
- Розчинити дріжджі у воді, з’єднати з борошном та ферментним тістом, вимішувати 18 хвилин.
- Додати сіль і часникову пасту, вимішувати після кожного інгредієнта по 1 хвилині.
- Покрити тісто плівкою і залишити на годину.
- Сформувати булочки та дати їм відпочити 30 хвилин.
- Випікати в духовці при 250°C до утворення румʼяної скоринки (без конвекції).
За таким рецептом часникові булочки до борщу виготовляють навіть випускники кулінарних шкіл, він перевірений часом і належить до найкращих. Тільки потрібно памʼятати: приготування будь-якої страви з часником спричинить поширення аромату по всьому будинку, тому слід неодмінно вмикати витяжку.

Домашній содовий хліб
Це дієтичний варіант хліба без дріжджів. Швидкий у приготуванні, з приємним ароматом завдяки кефіру чи йогурту. Ідеальний для тих, хто дотримується правильного харчування. Належить до випічки, що не містить дріжджів. За складом схожий на варіант на кефірі, але містить більше клітковини. Ірландський содовий хліб, рецепт якого наведено нижче, можна вільно доповнювати різними зернами та горішками.
Інгредієнти:
- три кухлі борошна грубого помелу;
- ложка столова з гіркою вівсянки;
- по чайній ложечці цукру, солі та соди;
- ⅕ частина стандартної пачки вершкового масла;
- кухоль кефіру.
Процес приготування:
- Поєднати всі сипучі компоненти та ретельно перемішати.
- Додати вершкове масло (його потрібно заздалегідь розмʼякшити) і кисломолочний продукт.
- Тісто вимісити до мʼякості.
- Розмістити майбутній ірландський содовий хліб на деку, зробити невеликі надрізи вздовж.
- Випікати в розпеченій до 180 градусів духовці 55-60 хвилин.
Замість кефіру можна використовувати скисле молоко або пахту. Якщо не хочеться борошна грубого помелу, то підійде і звичайне біле. Щоправда, содовий хліб, рецепт якого так змінено, вже не підходить для правильного харчування. Краще все ж таки готувати класичний варіант, який може позитивно вплинути на роботу шлунково-кишкового тракту.

Чіабата в домашніх умовах
Цей хліб з великими порами та хрусткою скоринкою чудово підходить для сендвічів або просто зі шматочком сиру.
Якщо ви шукаєте смачний та швидкий хліб в духовці, чіабата — безпрограшний варіант.
Чудовий італійський продукт не залишить байдужим нікого. Він в домашніх умовах робиться доволі легко. Головне тут — свіжа оливкова олія гарної якості. Хліб підходить для бургерів, обсмажування в бутербродниці та вживання з усілякими пастами. Щоб приготувати чіабату за рецептом, знадобляться звичайнісінькі компоненти:
- борошна – 2 повні кружки;
- цукру із сіллю – по чайній ложечці без верху;
- води теплої – триста тридцять мл;
- сухих дріжджів – одна щіпка.
Процес приготування:
- Пропустити сипучі компоненти через сито в миску.
- Додати воду, обережно вимісити тісто лопаткою.
- Накрити тісто плівкою або пакетом, залишити на половину доби для відпочинку.
- Викласти тісто на присипану борошном поверхню, не вимішувати, а загорнути з чотирьох боків 3-4 рази.
- Розділити тісто на 2 частини, сформувати буханці, посипати борошном і залишити на годину.
- Випікати в розігрітій до 220°C духовці до утворення скоринки (близько 30 хвилин).
- Дати хлібу охолонути 20 хвилин. Готово!
Важливо: чіабата за цим рецептом у духовці не повинна перебувати довше, ніж пів години, інакше сильно пересушиться. Також важливе правило приготування — зберігати всі бульбашки повітря. Саме тому його не слід інтенсивно вимішувати.

Порівняльна таблиця рецептів домашнього хліба
Усі зазначені вище рецепти поєднують відмінний смак, проте кожен із виробів має свої особливості:
|
Найменування |
Дріжджі |
Молочні інгредієнти |
Час приготування |
|
Булочки для гамбургерів |
так |
так |
4 год. |
|
Хліб без дріжджів |
ні |
так/ні (за бажанням) |
1 год. |
|
Хліб-плетінка |
так |
ні |
4 год. |
|
Хліб на кефірі |
ні |
так |
2 год. |
|
Фокачча з сиром |
так |
так |
1 год. |
|
Часникові булочки |
так |
ні |
14 год. |
|
Содовий хліб |
ні |
так |
1,5 год. |
|
Чіабата |
так |
ні |
15 год. |
У приготуванні будь-якого хліба має велике значення не тільки свіжість всіх компонентів, але також модель духовки або електропечі. Вона повинна прогріватись рівномірно та добре тримати температуру, тоді випічка буде супер.
Як вибрати найкращий рецепт домашнього хліба
Якщо ви хочете приготувати хліб вдома швидко, можете обрати рецепт без використання дріжджів або содовий варіант — вони готуються до години. Коли ж вам потрібно приготувати страву з борошна на свято, оберіть рецепт хліба-плетінки чи фокаччу — вони здатні створити вишукану атмосферу.
Усім, хто дотримується дієти, краще приготувати варіант на кефірі або содовий — такий вибір буде чудовим. А якщо ж вам потрібно знайти рішення для сендвічів і тостів, немає кращого рішення, аніж чіабата — ваш найкращий домашній хліб!
Висновок
Домашній хліб в духовці — це не лише неймовірно смачно, це свідчить про турботу про власне харчування. Ви точно знаєте, що хочете їсти, не боїтеся експериментувати зі смаками та можете створювати затишок у домі.
Пробуйте! Обирайте рецепт домашнього хліба в духовці, що до вподоби саме вам, і діліться враженнями з друзями чи в соцмережах!
Корисні категорії