Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Український борщ в духовці – 3 смачні рецепти

Дата публікації: 28.11.2017 16:23
Дата оновлення: 19.04.2023 14:18

Досвідчені господині та їдці знають, що борщ стає смачнішим наступного дня, коли настоїться. Але і свіжозвареним, щойно з плити, можна не тільки нагодувати домашніх, але й запропонувати гостям у гарній супниці. Ситний та ароматний, пісний або на гарному м'ясному бульйоні, борщ буде королем столу. Але що робити, якщо звичний варіант страви набрид, і хочеться чогось нового? Вихід – приготувати його у духовці.

Цей спосіб також називається томленням. Перебуваючи в духовці, інгредієнти просочуються запахом і смаком. Зварений таким чином борщ буде найближчим до смаку до страви зі справжньої печі. Можете кулінарити в жароміцній ємності, наприклад, в Emile Henry Cookware, або в декількох керамічних казанках, невеликих за об'ємом. Так зручніше подавати порційно.

украинский борщ в духовке

Читайте також: Як вибрати каструлю: поради господиням

№ 1 – Запечений борщ на свинячому бульйоні

Інгредієнти:

  • свинина – 350 – 400 р. Бажано кісточка з м'якоттю чи реберця;
  • картопля – 5 – 6 штук. Підійдуть коренеплоди, які швидко варяться, але не розпадаються;
  • морква – 2 штуки. Найкраще брати моркву середнього розміру у формі конуса. Вона дає насичений, яскравий колір та гарний смак.

Порада на замітку: Довгу рівну моркву зручно чистити і терти на тертці (вибирайте терки з ємністю, наприклад, Krauff 22см), але зазвичай такий коренеплід блідий.

  • буряк – 2 – 3 штуки. Вона має бути насиченого кольору, кругла, а не довга. Довгастий буряк виглядає блякло і може зіпсувати смак і колір борщу;
  • цибуля – 2 штуки. В цьому випадку, навпаки, варто взяти цибулину овальної форми – зручніше її нарізати;
  • капуста – четвертинка капустяного велка;
  • склянка будь-якої квасолі, яку любите – білої, мармурової.

как готовить борщ в духовке

Запам'ятайте: Попередньо квасолю замочити на ніч. Так вона і швидше розвариться, і буде м'якшою.

Для смаку додайте часник. Досить 3 – 4 зубчики. Не забудемо, звичайно ж, і про томатну пасту. Додайте до страви 1 столову ложку. Смачніше буде, якщо використати пасту домашнього консервування. Для обсмажування нагоді соняшникова олія, сало або топлений жир для обсмажування. Сіль, приправи та перець додаємо за смаком.

Процес готування

1. Почнемо з бульйону.

Як зробити бульйон – рецепт смачної та наваристої основи. М'ясо, нарізане на шматки, потрібно добре вимити, а то й замочити на кілька годин в прохолодній воді. Цибулю, 1 шт., не чистити, а потерти мочалкою. Складені каструлю поставте на плиту, чекайте закипання води. Варіть на тихому вогні із сіллю, лавровим листом, чорним горошком перцем.

как готовить борщ

2. Паралельно приготувати квасолю.
3. Очищені моркву і буряк натерти на тертці, цибулю – нарізати дрібно ножем.
4. Використовуючи соняшникову олію та жир розплавленого сала, посмажити цибулю, доки вона не стане прозорою. Моркву втрутити в цибулю і трохи згасити. Туди ж визначити буряк, перемішати, протушкувати 15 ХВИЛИН. Слідкувати, щоб не пригоріло.
5. У сковороду покласти пару зубчиків часнику, томатну пасту та влити ⅔ склянки підігрітої води. Залишити гасити на чверть години, періодично перемішуючи.

Рада на замітку: Замість пасти можна взяти 200 мл соку. Вода в цьому випадку буде зайвою.

6. М'ясо вийняти з|із| готового бульйону. Якщо в каструльці з квасолею залишилася вода, її треба злити.
7. Капусту подрібнити вручну і за допомогою кухонного комбайна. Картоплини нарізати на кубики. Облити керамічну ємність щойно закипілою водою.
8. На дно укласти шарами всі підготовлені продукти і долити потрібну кількість бульйону.
9. Прибрати ємність у розігріту духовку, наприклад, Gorenje BO635E11XK-2, не накриваючи.
10. Зменшити температуру в духовці до 150˚С, накрити горщик. Запікати 60 хвилин.
11. Розлити готовий борщ по тарілках, використовуючи для прикраси зелень та сметану. За бажанням приправити товченим часником.

Результат

Борщ стане ароматно пахнути на всю квартиру ще до того, як його поставлять на стіл. Завдяки свинині з кісточкою бульйон вийде наваристим. Квасоля додасть ситності та густини, ”щоб ложка стояла”. Щоб страва не була кислою, досвідчені господині рекомендують додати трохи цукру.

Украинский борщ в горшочках

Читайте також: Як вибрати електродуховку

№2. Український борщ із яловичиною в духовці

Інгредієнти:

  • яловичі реберця – 0,5 кг. М'ясо треба купувати свіже, з червоним відтінком. Якщо використовувати телятину, страва буде дієтичною;
  • масло – 100 г;
  • інші інгредієнти з Рецепту №1, крім квасолі.

Приготування

1. М'ясо ретельно вимити, розділити реберця на окремі складові, покласти в казанок, (наприклад, FISSMAN MEGA) або жароміцної керамічної каструлі (як Fissman Del Fuoco) .

борщ в горшочке

2. Картоплини та цибулину нашаткувати у формі брусочків. На великій стороні терки натерти буряк і моркву. 2 зубчики часнику розплющити ножем (годиться Arcos Universal).
3. Овочі укласти на м'ясо, додати часник
4. Кубики вершкового масла рівномірно викласти на інші продукти.

На замітку: Щоб масло стало зручніше різати, можна покласти його в морозильну камеру 10 хвилин.

5. Поставити духовку, нагріту до 180 градусів на півгодини.
6. Капусту подрібнити.
7. Вийняти ємність із духовки, викласти капусту.
8. Пасту з томатів розбавити водою і залити в чавунок.
9. Додати приправи та сіль.
10. Запікати в духовці (наприклад, Indesit IFW 6230 IX) протягом години.
11. При подачі приправити сметаною та рубаною зеленню.

Корисно знати: якщо зелень дрібно порвати пальцями, а чи не нарізати, вона буде ароматнішою.

Результат

Яловичину вибирають ті, хто не їсть свинину. Готується вона довше, але в результаті стає м'якою та ніжною на смак. Борщ із нею буде ніжний і густий, оскільки м'ясо «запечеться в духовці» і «візьме» аромат овочів. Страва за цим рецептом чудово поєднується з петрушкою, кропом та зеленою цибулею. Незвичайний смак додасть гілочки кінзи.

украинский борщ с говядиной в духовке

Читайте також: Як вибрати кухонні ножі

№3 – Український борщ на курячому бульйоні в духовці (дієтичний)

Інгредієнти:

  • курятина – 1 /2 курки, можна замінити на 2 четвертинки, або 3 стегенця. Курятину попередньо залити холодною водою і витримати 2 години. Так із птиці вийдуть шкідливі речовини;
  • інші інгредієнти такі ж, як і в Рецепті №1, крім квасолі.

Як приготувати

  1. Промите м'ясо птиці розділити на частини. У кожен горщик покласти кілька шматочків.
  2. Напівготовий буряк очистити і нарізати соломкою товщиною 0,5 см. У розтоплене на сковороді масло|мастило| додати|добавляти| буряк з томатом, протушкувати.
  3. Підготувати овочі: цибулину і картоплю (відповідно)т порізати соломкою і кубиками, моркву – крупно потерти.

Борщ с курицей в духовке – рецепт

Рада: Щоб лук виглядав у блюді красиво і незвичайно, спробуйте нарізати його вздовж, а не впоперек.

ДО курятини в ємностях додати підготовлені овочі, так щоб буряк був на самому верху. Приправити сіллю та спеціями. Додати воду з розрахунком порожнього простору на два пальці до краю.

Читайте також: ТОП-10 варильних поверхонь у 2017 році: огляд

Врахуйте – треба готувати страву в духовці не менше 90 хвилин. При цьому температурний режим має бути близько 200 градусів. Для покращення смакових якостей залишити у теплі на 20 хвилин. Подавати із зеленню, часником та скибочками свіжого сала.

Результат

Борщ з курятиною вийде легким і корисним. Сам по собі бульйон з курки має лікувальні властивості, а біле м'ясо вважається дієтичним. Борщ за цим рецептом припаде до смаку тим, хто не любить жирну, важку їжу. Трохи соусу зі сметани та часнику (скористайтеся пресом для часнику, наприклад, JOSEPH JOSEPH 100 Collection 18.5) надасть йому пікантності.

украинский борщ с курицей в духовке

Читайте також: Як вибрати сковороду для кухні?

Як видно, готувати борщ у духовці майже так само просто, як і на звичній варильної поверхні. Але своєрідний процес запікання, або томлення, надає страві нового, цікавого смаку. Послідовність процесів приготування практично не відрізняється. Але з посуду стануть у нагоді керамічні горщики або інший вогнетривкий глибокий посуд.

Український борщ із духовки допоможе урізноманітнити сімейне та святкове меню. Пам'ятайте, що і завтра ця страва залишиться такою ж смачною, так що замість кулінарних подвигів можна буде відпочити або зробити щось приємне для себе.

Дивіться, як приготувати український борщ у духовці

Коментарі
Залиште коментар
Категорії