Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Чим монітори відрізняються від колонок – головні відмінності 2 видів акустики

Дата публікації: 10.07.2018 14:33
Дата оновлення: 10.07.2018 14:33

Акустичних систем так багато: є компактні для комп'ютерів, бездротові переносні колоночки, потужні кінотеатри, є моделі зі статусним значком Hi-Fi, а є монітори. Чим вони відрізняються від звичайних колонок, чи взагалі є різниця та, чи варто платити за них чималі гроші? Стаття якраз про це. У ній розповідається:

  • що таке студійні монітори й навіщо вони потрібні;
  • чим вони відрізняються від хай-фай пристроїв.

мониторные и обычные колонки

Також у статті даються поради, які допоможуть підібрати варіант за призначенням і не розчаруватися.

Що таке студійні монітори та навіщо їх використовують?

Студійні монітори – це не мегапотужні комплекти. Їхня головна перевага зовсім не в цьому, а в ідеально збалансованих АЧХ. Такі показники потрібні для створення, а не прослуховування треків. Простіше кажучи, вони використовуються в звукозаписувальних студіях. Ось чим монітори відрізняються від звичайних колонок.

Примітка: варті уваги монітори роблять Yamaha, Klipsch та інші просунуті бренди.

Навіщо потрібні студійні монітори

З розвитком технологій домашні проджект-студії, в яких записується попередня ідея треку, перш ніж потрапити до рук професіоналів, перестали бути рідкістю. Технічні характеристики моніторів дозволяють контролювати баланс усіх інструментів композиції у домашніх умовах.

Можливо, знадобиться: ТОП-10 найпопулярніших портативних колонок

Тільки так можна досягти бажаного результату під час компонування записаних доріжок в один самостійний аудіофайл. Для контролю якості звучання під час запису «живих» студійних сесій також обов'язковою є моніторна акустика.

мониторные колонки BL Studio Monitor 4365

Примітка: хороший приклад не надто дорогих, але якісних студійників хай-фай класу – JBL Studio Monitor 4365. Ця двоканальна пасивна система видає 300 Вт звуку, і деталізація у неї хороша.

Тільки професійні моніторні системи дають можливість почути "чесний" звук робочого матеріалу. Вони орієнтовані працювати у студії, допомагають звукорежисеру знайти помилки, допущені музикантами під час запису. З їхньою допомогою можна почути порушення балансу частот/гучності під час створення міксу. Вибирати монітори, виходячи з «краси» звучання — неправильна позиція. Втім, таку акустику можна використати й просто, щоб слухати музику.

Цікаво: «студійний монітор» – не обов'язково колонки. Це може бути відеомонітор, на якому контролюють якість картинки (або зображення разом зі звуком) під час студійного монтажу відео.

Читайте також: ТОП-10 кращих виробників акустичних систем

Hi-Fi акустика

Довгий час такі колонки вважалися апаратом, близьким до референсного звучання. Аудіотехніка цієї категорії популярна серед аудіофілів і зараз, адже Hi-Fi – найдостойніша альтернатива музичним центрам, причому дає їм фору.
Як такі недоліки та переваги Hi-Fi та моніторних пристроїв виділити досить складно, адже все залежить від цільового призначення апаратури та особистих вимог.

На тему: ТОП-10 найпопулярніших стереофонічних акустичних систем

Вартість студійників вища, ніж вартість системи класу Hi-Fi, проте багато моделей моніторів активні, тобто додаткового посилення не потрібують, і на цьому можна заощадити дуже суттєво.

навесная хай-фай система Yamaha NS-AW194

Головний нюанс полягає в тому, що акустика Hi-Fi рівня, тим більше в тому випадку, якщо вона укомплектована відповідним підсилювачем, здатна згладжувати дефекти аудіофайлів, компенсувати якість запису і т.д., дозволяючи слухачеві отримати найкомфортніший для слуху звук.
Монітори універсальні щодо вибору музичного напряму, і це їх безумовний плюс. Рівень деталізації, частотний баланс та інші параметри на висоті. Але найменші недоліки міксу відразу ж вилазять назовні, що корисно для фахівців-працівників у студії, але зовсім не потрібно більшості меломанів.

Крута та бездротова: Огляд портативної колонки Sony SRS-XB31

Що обрати?

Вибираючи акустику, важливо враховувати лише три речі:

  1. технічні показники — і в Hi-Fi апарату, і в моніторних моделей вони на висоті;
  2. особисті переваги, і навіть особливості слуху (доведеться послухати системи «наживо»);
  3. роль, яку відіграватиме система: чи служитиме вона для підзвучування кіно, чи потрібна для професійної роботи.

мощная Hi-Fi система DALI Zensor 1

Тип акустики
Для чого підійде
Звичайний – домашній – акустичний комплект/музичний центр Якщо музика – це просто фон, який потрібен для атмосфери під час відпочинку, роботи, заняття повсякденними справами тощо. До того ж такий вибір дозволить суттєво заощадити: навіть підлогові бездротові колонки як F&D T-60X можуть бути набагато дешевшими за апарат хай-фай.
Hi-Fi системи Це вибір тих, кому в музиці важлива не тільки гучність, але і насичені, чудово збалансовані частоти, які дозволяють насолодитися всіма барвами композиції. Деталізація звучання тут на висоті, так що подібні колонки, наприклад DALI Zensor 1 підійдуть прискіпливим меломанам.
Студійні монітори Оптимальне рішення для людей, мета яких – створювати музичний продукт, причому не на рівні любителя-самоучки, а не гірше, ніж профі в студіях зі світовим ім'ям. Простіше кажучи, якщо матеріал створюється для подальшої публікації на лейблах, радіостанціях та інших комерційних завдань, то без моніторів тут нікуди, навіть якщо після попереднього продакшена матеріал вирушить на доопрацювання в професійну студію. До речі, досить популярна фірма, яка створює моніторні девайси – JBL.

Лікнеп: Двосмугові й трисмугові колонки – в чому різниця: 3 види динаміків в акустиці

Тим, хто хоче просто збільшити гучність або купує акустику для розваг: перегляду фільмів, вечірок з караоке і музикою, достатньо просто хорошої стереосистеми або домашнього кінотеатру. Більш вимогливим до звуку користувачам варто придивитися до Hi-Fi моделей: дивовижна деталізація, «вирівнювання» частотного балансу дозволяють почути кожен інструмент і насолодитися його звучанням. Для створення своїх композицій потрібні студійні монітори: в них точно будуть чутні навіть найменші недоліки, а це допоможе досягти ідеального звуку.

Коментарі
Залиште коментар