Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

5 фактів про Чорну п'ятницю: коли розпродаж розпочнеться у 2023 році?

Дата публікації: 10.11.2022 15:38
Дата оновлення: 16.11.2023 11:00

Нещодавно ми чули про Чорну п'ятницю тільки з екранів телевізорів, а тепер українські міста обвішані рекламними бордами, що зазивають на загадкову ніч розпродажів. Чим відомий цей день, назва якого тільки нещодавно увійшла до сучасного лексикону українця? В честь чого магазини «розпродають» товари за майже нульовою вартістю? Чому в Чорну п'ятницю багато американців беруть відгули, та звідки повелася така традиція? З цієї статті дізнаємося, кому саме ми завдячуємо листопадовій тисняві в магазинах та коли в Україні можна купити «майже безплатно» комп'ютер, сукню та побутову техніку.

▼Клікай по банеру та вибирай серед найвигідніших пропозицій MOYO.ua ▼

Величезні знижки у Чорну П'ятницю.

Чорна п'ятниця - низькі ціни у 2017 році

Факт 1: передісторія Чорної п'ятниці

Зародження «чорного дня» відбулося у Сполучених Штатах Америки у 1952 році. Саме в цей день розпочиналися Різдвяні розпродажі. Традиційно ціни падають наступного дня після Дня подяки (четвертий четвер кожного листопада).

Звідки ж така назва і чому такий світлий день, коли з'являється шикарна нагода відхопити улюблені парфуми практично задарма, називається чорним?

Ось дві найпоширеніші версії:

  1. Цей день для більшості американців (особливо продавців телевізорів та іншої побутової техніки) став відправною точкою, де вони вперше в історії стали отримувати відчутний прибуток від роботи. 1961 року (день народження самого терміну) ринкові ділки вперше розпрощалися з боргами.

Читайте також: 10 ноутбуків з найпотужнішою батареєю: як вибрати найкращий?

Цікаво: Визначення кольору бере пояснюється популярними англійськими виразами to be in red (бути в боргу) і to be in black (отримувати прибуток).

       2. Друга версія назви походить зі штату Філадельфія – тут вона застосовувалася для позначення заторів, які створювали пішоходи та транспортні засоби у п'ятницю після Дня подяки.

Чорна п'ятниця - історія

Факт 2: як проходить Чорна п'ятниця у наші дні

За півстоліття Чорна п'ятниця з простого дня для знижок перетворилася на справжні перегони за товарами – холодильниками, фенами та одягом. Щороку до неї готуються заздалегідь – багато працівників (за винятком, звичайно ж, тих, хто безпосередньо працює у торгівлі) беруть відгули, а у деяких американських школах – це і взагалі вихідний день.

Що краще: iPhone або Samsung – який із 2 смартфонів вибрати?

Час відкриття магазинів може бути різним, але чим раніше, тим краще – так, деякі точки відкриваються о 5-6 годині ранку, але деякі чекають покупців починаючи з півночі. Покупці, і собі, починають товпитися під магазинами вже з вечора, а найбагатші займають чергу на ніч, приносячи з собою розкладачки або спальні мішки. І це зовсім не дивно – адже вони полюють на знижки до 50-90%!

Це цікаво: Xiaomi Redmi Note 9 Pro: огляд 8 параметрів та особливостей

Що таке чорна п'ятниця

Про наближення дня знижок на одяг та ноутбуки з іншою технікою покупцям повідомляють заздалегідь. Таким чином, «Чорна п'ятниця» з суто американської традиції поступово перетворилася на міжнародне явище.

Факт 3: інциденти, пов'язані із Чорною п'ятницею

Вона стала не просто добрим днем ​​для вдалої покупки кухонного комбайна за безцінь. Через величезний ажіотаж та знижки, ця п’ятниця стала небезпечним явищем, що віщує бучу з вельми войовничо налаштованими покупцями.

Читайте також: Який холодильник вибрати для дому та дачі

Ажіотаж від розпродажів дійшов до того, що деякі великі магазини почали продавати товари за зниженими цінами ще на День подяки. Через заворушення влада штатів Массачусетс, Мен та Род-Айленд заборонила супермаркетам і великим універмагам відкриватися в День подяки. Приводом для заборони стали повідомлення про насильство між покупцями на день розпродажу.

Факт: Тільки з 2006 року в США офіційно було зареєстровано 7 випадків зі смертельними наслідками та 98 – з травмами. Це призвело до публічних слухань 8 липня 2017 року та прийняття Законопроєкту про заборону відкриття великих магазинів у День подяки.

Інциденти, пов'язані з Чорною п'ятницею

Щоб уникнути травм, деякі покупці беруть відпустку перед Днем подяки, щоб прийти на розпродаж раніше та зайняти місце. Попри їхню далекоглядність, великі натовпи, разом із коробками від блендерів, туалетної води та косметичних наборів, перетворюються на агресивну товкучку, що створює ризик безпеки (травми, блокування пожежних виходів та доступу для першої допомоги).

Факт 4: коли та як прийшла в Україну

В Україні Чорна п'ятниця тільки набирає популярності, та ще не користується таким карколомним ажіотажем, як у США. Однак багато торгових центрів вже кілька років у «свято» організовують для покупців спеціальні акції та знижки – ви можете купити все, починаючи від смартфона і закінчуючи вечірньою сукнею майже за безцінь.

Проте у нашій країні не обійшлося і без казусів. Щоб цей день надовго запам'ятався не лише покупцям, а й продавцям, невеликі магазинчики завищують ціни за тиждень-два до дня ікс, а в чорну п'ятницю «чесно» знижують їх.

Втім, розумні шопоголіки давно знайшли вихід з такої ситуації. Щоб не потрапити на гачок таких прийомів, вони роблять покупки у відомих торгових мережах. Бренди, імена яких знає кожен українець, працюють на 100% офіційно, і якщо продають акційний планшет, то за однією і тією ж ціною – за готівковий та безготівковий розрахунок.

Читайте також: Xiaomi Redmi Note 9 Pro: огляд 8 параметрів та особливостей

Чорна п'ятниця в Україні

Великі мережі магазинів розповсюджують товари в онлайні та мають офлайн-точки у багатьох містах країни, вони дбають про свою репутацію. Таким брендам немає сенсу обманювати покупців, багато з яких є їх постійними клієнтами.

Факт 5: що таке Кіберпонеділок

Кіберпонеділок – перший понеділок після чорної п'ятниці. Термін народився відносно недавно – у 2005 році, коли статистика інтернет-магазинів США показала, що найбільша кількість транзакцій (електронних грошових переказів) відбувається саме у понеділок після «розпродажних вихідних». Першими термін використав інтернет-магазин shop.org.

Пов'язано це з тим, що багато покупців не встигають «відійти» від Чорної п'ятниці й, виходячи на свої робочі місця в офіс, продовжують купувати – але вже зі смартфона через Інтернет. Коли інтернет-магазини помітили, що покупці за інерцією не припиняють робити покупки прямо з робочих місць, вони цим скористалися. Продавці пропонують акції та знижки, так що встояти від покупки чергової «дуже потрібної» дрібнички стає практично нереально.

Кіберпонеділок - розпродаж у мережі

Як пережити Чорну п'ятницю

Тепер ви знаєте про Чорну п'ятницю все. Насамкінець хочемо дати кілька корисних порад, як зробити так, щоб покупки під час розпродажу були максимально корисними, і вам не довелося вкотре шукати місце для чергової химерної вази або торшера, який коштував так дешево, що ви просто не могли пройти повз.

  • Зробіть список. Якщо й користуватися зниженими цінами, то з користю – запишіть собі все, що справді необхідно та може знадобитись у домі. Робіть покупки лише за цим списком та не відволікайтеся.
  • Прочитайте огляди товарів, щоб точно визначитися з вибором, і йти прямо до тієї полиці, що вас цікавить.

Читайте також: Як вибрати планшет: вичерпна покрокова інструкція з описом ключових критеріїв

Не беріть багато грошей. Заздалегідь вирішіть, яку суму ви можете витратити під час розпродажу — її беріть із собою в магазин. Тож ви точно не спустите зайві гроші від ейфорії.

Купуйте спочатку найважливіше. Розставте пріоритети та купуйте те, що знадобиться в першу чергу, а потім балуйте себе подарунками. Навпаки робити не можна – тоді може просто не вистачити коштів на важливі речі.

Мережа магазинів Moyo.ua запрошує своїх покупців на якісний шопінг — у нас діють карколомні знижки на смартфони, ноутбуки, планшети та іншу техніку під час Чорної п'ятниці!

А для тих хто дочитав до кінця, Black Friday стартує у 2023 році 24 листопада. Вдалих покупок з Moyo.ua!

Коментарі
Залиште коментар
Категорії