Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

ТОП 10 платформерів, які постійно привертають увагу гравців

Дата публікації: 29.06.2023 14:52
Дата оновлення: 29.06.2023 16:38

Якщо відеоігри — це окремі світи, то платформери — зачароване королівство, де магія розкривається на кожному кроці. Втілюючи важливий аспект ігрової панорами, вони перенесли покоління до піксельних вимірів веселощів, випробувань та відкриттів. У цій статті ми заглибимося в забирущі десять ігор-платформерів, розкриваючи ключові моменти, які роблять їх гідними уваги кожного гравця. Трейлери — тому доказ.

Super Meat Boy

У Super Meat Boy гратимете за анімований шматок м'яса, перед яким стоїть місія врятувати свою дівчину, Бандажницю, від злого доктора Фетуса. Так, сюжет безглуздий, тому гра ексцентрична і, на перший погляд, навіть наповнена гумором. Однак, це складний і ретельно продуманий платформер, який вимагає терпіння, навичок та трішки спритності.

Гра примітна з кількох причин:

Дизайн винахідливий і підступно складний
Розрахований на те, щоб переживати короткі, але напружені випробування, які перевіряють ваші рефлекси та час реагування
Рівні заповнені циркулярними пилками, шипами та іншими небезпеками Один неправильний рух може призвести до вашої передчасної смерті. Тому кожен рівень схожий на завдання із зірочкою, яке можна вирішити, застосовуючи кмітливість і залучивши творчий підхід

Гра чуйна та плавна, що дає повний контроль над рухами Meat Boy. Те, що точність тут понад усе, здається справжнім досягненням, адже долати безліч перешкод у грі дуже складно. Тому проходження того чи іншого рівня Super Meat Boy приносить почуття виконаного обов'язку, з яким можуть зрівнятися мало ігор. Кожна перемога здається заслуженою, а кожен пройдений рівень свідчить про ваші навички та наполегливість.

Шанувальники хардкорних платформерів, котрі люблять складні завдання, знайдуть тут багато цікавого. Шарм гри в поєднанні з азартним бажанням «ще однієї спроби» робить її доступною для всіх, хто любить швидкий, складний ігровий процес і не позбавлений почуття гумору. Незалежно від того, чи ви досвідчений геймер, який шукає нове випробування, чи новачок у цьому жанрі, Super Meat Boy пропонує досвід, який так само винагороджує, як і карає.

До слова: 30 найкращих ігор на Sony Playstation 4 — рейтинг популярних ігор на PS4 і не тільки (2023)

Ori and the Blind Forest

У грі розповідається про Орі, маленького духа лісу, що світиться, який намагається відновити життя в вмирущому лісі Нібеля. Історія починається з потужного шторму, що призводить до народження Орі. Його знаходить і усиновлює Нару, ніжна лісова істота. Однак трапилася так, що ліс поглинула темрява, жити в ньому стало не комфортно, і Орі, ведений духом, на ім'я Сейн, повинен відновити колишній добрий лад та омолодити Нібеля.

Гра є платформер, взаємопов'язаний картами та прогресивним дослідженням. Ви починаєте з базового набору навичок, який поступово розширюється у міру того, як знаходите бонуси та здібності. Вони дозволяють Орі переміщатися світом стрибками від стін, ривками, подвійними кульбітами, даючи можливість проходити раніше недоступні області.

В «Ori and the Blind Forest» чудово організована симфонія складного дизайну рівнів, чарівної графіки та емоційної розповіді. Вона пожвавлює світ Нібеля, змушуючи кожну область відчувати себе живою і з ряснішою магією.

Ігровий процес інтуїтивно зрозумілий. Від геймера лише потрібно вміння точно розраховувати час, швидко реагувати на те, що відбувається, і здатність орієнтуватися на місцевості. Ori and the Blind Forest вважається однією з найкращих ігор-платформерів через емоційну глибину сюжету. Тут продемонстровано пронизливу історію кохання, самопожертви та надії. Бентежливий саундтрек, написаний Гаретом Кокером, посилює цю емоційну залученість, роблячи подорож гравця Нібелем справді незабутнім.

Spelunky 2

Події у «Spelunky 2» обертаються довкола дочки головного героя — Ганни. Колись її батько виявив таємничі підземні печери, тому Ганна вирушає у подорож на Місяць, заінтригована серією дивних сигналів.

Кожен рівень гри наповнений пастками, скарбами та ворогами різних мастей. Мета геймера полягає в тому, щоб пройти через ці рівні, зібрати якнайбільше скарбів і спробувати залишитися в живих. Смерть у «Spelunky 2» означає, що все доведеться розпочати з нуля. Гра найскладніша, але кожне вмирання — це, по суті, досвід, який вчить механіці гри та тому, як долати її проблеми.

Spelunky 2 серед найкращих платформерів

Кожен рівень є пісочницею можливостей з різними елементами, що взаємодіють несподіваним чином. Ви можете встановити пастку, яка запускає ланцюгову реакцію подій, або використовувати різні предмети та істот у грі на свою користь. Однакових проходжень немає, отже повтори ситуацій виключені.

Через складні рівні доводиться витрачати багато часу і сил на освоєння. Декого це відлякує. Однак ті, кому подобаються гострі відчуття, вважають іграшку перлиною у цьому ТОПі платформерів. Тому що азарт у подоланні випробувань завжди спонукає повертатися до гри ще й ще раз.

Batman: Arkham City

Сюжет у «Batman: Arkham City» закручується в Аркхем-Сіті, суперв’язниці, що оточувала міські нетрі вигаданого Готем-сіті, що кишить злочинцями. Бетмен, головний герой, повинен розкрити змову, організовану наглядачем в'язниці Х'юго Стренджем, і протистояти заклятим ворогам, включаючи Джокера, Дволикого та інших.

У розпорядженні Бетмена безліч гаджетів: бет-кіготь для захоплення, бетаранг для далеких атак та різні детективні інструменти, що використовуються для аналізу місця злочину та розкриття секретів. Бетмен може чіплятися за уступи, ковзати містом, даючи гравцю відчуття свободи та відкриття.

Batman: Arkham City серед найкращих ігор платформерів

Прихованість — ще один ключовий компонент гри. Бетмен часто опиняється в меншості у протистоянні зі збройною охороною, вимагаючи від вас використовувати тіні та високі точки огляду у своїх інтересах, безшумно знищуючи ворогів. Доведеться бути спритним, щоб відправити на той світ якнайбільше недоброзичливців.

Гра із заплутаною бойовою системою, яку не так просто освоїти. У ній віддається перевага посидючості та стратегії, а не грубій силі.

Пізнавальна стаття: Як вибрати геймерське крісло: 5 показників якості та «примочок»

Inside

У «Inside» ви граєте за безіменного хлопчика, який опинився у темному антиутопічному світі. Сюжет безсловесний, розпливчастий та відкритий для інтерпретацій. З того моменту, як ви починаєте, відразу потрапляєте в загадковий світ без будь-яких явних цілей або завдань, окрім як продовжувати рухатися в заданому напрямку і залишитися живим. Історія розгортається виключно через довкілля та взаємодію хлопчика з нею.

Гра передбачає ухилення від багатьох небезпек і вирішення екологічних головоломок. Складні завдання цілком можна передбачити. Вони часто обертаються навколо маніпулювання навколишнім середовищем або використання ігрової механіки контролю за розумом, коли ви шефствуєте над іншими персонажами, щоб допомогти долати перешкоди.

платформер Inside

«Inside» вирізняється художнім та звуковим оформленням, плавною анімацією. Тут використовується монохромний художній стиль, який перемежується вкрапленнями кольору, щоб виділити області, що цікавлять. Це створює лякливу антиутопічну естетику, яка посилює загальне відчуття занепокоєння та таємниці.

Використання в грі навколишніх звуків та музики нагнітає її моторошну атмосферу. Замість покладатися на безперервний саундтрек, тут використовується звук ефективно. Він проявляється у віддаленому відлунні кроків, зловісному гуркоті машин або в раптово різких нотах, що супроводжують моменти небезпеки. Одна із сильних сторін полягає у його темпі. Він інтуїтивно веде гравця по своєму світу, постійно вводячи нові механіки та збільшуючи складність головоломок, зберігаючи при цьому невблаганне почуття напруги.

Однак «Inside» — гра не для всіх. Його похмурі теми, абстрактне оповідання та відсутність докладних інструкцій можуть не сподобатися тим, хто віддає перевагу простим або насиченим діям ігри. Але для тих, хто цінує атмосферні дослідження, продуманий дизайн головоломок та оповідання, що залишає місце для інтерпретації, ця гра пропонує унікальний досвід. Його артистизм і двозначність спонукають до обговорення та повторення. «Inside» запам'ятовується.

Dead Cells

Тут ви граєте за масу клітин, які займають безголовий труп у підземеллі. Мета полягає в тому, щоб пройти серію згенерованих рівнів, зіштовхуючись із безжальними ворогами, смертельними пастками та небезпечними босами. В грі використовується бойова система, схожа на Souls, вона вимагає точного розрахунку часу та прийняття тактичних рішень. Протягом усієї подорожі ви отримуватимете різноманітну зброю та інструменти, від мечів та луків до бомб та пасток, де кожен зі своїм унікальним стилем гри.

Що відрізняє «Dead Cells» від інших, то це те, що будь-яка смерть повертає вас до початку гри. Ви втрачаєте всю зброю та предмети, які зібрали. Однак під час кожного забігу збираєте «осередки» повалених ворогів, їх можна використовувати для розблокування постійних покращень або нових предметів, які можуть випасти у майбутніх забігах.

Dead Cells

«Dead Cells» — гра з розгалуженою системою рівнів та з різними шляхами для дослідження. Кожен ступінь зі своєю унікальною обставою, ворогами та секретами, які належить розкрити. Такий підхід заохочує одразу кілька проходжень, щоб випробувати все, що може запропонувати гра.

Піксельна графіка тут яскрава і деталізована, що пожвавлює похмурий світ. Плавне та чуйне управління робить бій приємним та забирущим, а динамічний музичний супровід адаптується до темпу гри, посилюючи моменти напруги та тріумфу.

«Dead Cells» сподобається гравцям, які цінують складні бої, й потребують терпіння, точності та готовності вчитися на кожній смерті.

На замітку: Як увімкнути геймпад до ПК: варіанти з 3 моделями ігрових маніпуляторів

Rayman Origins

Сюжет «Rayman Origins» обертається навколо головного героя Реймана, його друга Глобокса та двох підлітків. Їхнє хропіння турбує стару бабусю з Країни мерців, вона валить на світ армію Дарктунів. Потім наші герої вирушають у химерну подорож різними світами, щоб звільнити Електунів, крихітних істот, що підтримують баланс світу.

Rayman Origins

Гра в «Rayman Origins» включає біг, стрибки, удари кулаками та навіть плавання по безлічі красиво оформлених рівнів. Вона поділена на різні світи, кожен зі своїми темами та ворогами. У міру просування ви отримуватимете нові здібності, такі як біг по стінах або ковзання в повітрі, які знадобляться для проходження складніших рівнів.

Елементи управління тут прості, але чуйні. Кожен із них приховує безліч секретів, заохочуючи до досліджень та повторних проходжень. Грати можна вчотирьох, що дозволяє друзям входити та виходити у будь-який час. Але деякі рівні можуть здатися складними, що вимагають точних навичок та швидкої реакції.

Trine

У «Тріні» ви керуєте трьома персонажами: чарівником Амадеєм, лицарем Понтієм та злодійкою Зоєю. Кожен із цих персонажів з унікальними здібностями, які знадобляться для проходження рівнів.

  • Амадей може створювати ящики та платформи,
  • Понтій має бойові навички та може відбивати снаряди своїм щитом,
  • а Зоя стріляє стрілами та використовує свій гак для переміщення.

Центральна механіка гри включає перемикання між цими трьома персонажами на льоту, щоб вирішувати складності й перемагати ворогів.

Trine

Інтрига обертається довкола титульного артефакту Тріна, який зв'язав разом трьох персонажів. Вони повинні пройти через обложене королівство, зіткнувшись із гоблінами та іншими містичними істотами, щоб зруйнувати магію Тріни та врятувати своє королівство.

Однією із сильних сторін Trine є головоломки, засновані на фізиці. Багато хто з них передбачає кілька рішень. Гра також може похвалитися красивою графікою з густими лісами, стародавніми руїнами та моторошними підземеллями. Атмосферна музика додає глибини естетики гри.

Проте «Трін» має й недоліки. Деяким гравцям бойова механіка може здатися менш відточеною, ніж елементи платформера та вирішення головоломок. Бої через деякий час можуть здатися повторюваними. Крім того, хоча сюжет гри відповідає казковому сеттингу, він досить простий і не дуже цікавий.

Що стосується тих, кому сподобається Trine, то шанувальники знайдуть багато цікавого у її складному дизайні рівнів та механіки перемикання персонажів. Це також чудовий вибір для тих, хто цінує захватну атмосферу у своїх іграх.

Читайте: Як використовувати клавіатуру як джойстик — 4 популярні емулятори

Braid

У «Braid» ви керуєте Тімом, людиною, яка намагається врятувати принцесу від монстра. Однак у міру проходження стає очевидним, що фабула гри набагато складніша та алегоричніша, ніж традиційна рятувальна місія. Історія являє собою розповідь про жаль, маніпуляції та час, що спонукає до глибоких роздумів й інтерпретацій.

У Тіма є здатність перемотувати час, виправляючи свої дії та помилки. Ця механіка — не просто прийом; головоломки гри побудовані навколо цього, вимагаючи, щоб ви думали з погляду часу та послідовності для просування. У кожному з шести світів гри представлена ​​унікальна варіація механіки маніпулювання часом, наприклад створення тіні Тіма, яка повторює ваші попередні дії, або зміну часу вперед або назад залежно від вашого руху. Ці варіанти ускладнюють головоломки та роблять гру набагато цікавішою.

«Braid» отримав визнання критиків й популярність з кількох ключових причин.

  1. По-перше, його управління часом є новим поворотом у традиційному ігровому процесі.
  2. По-друге, графіка та музика у грі добре опрацьовані. Саундтрек, що складається з реміксів класичних музичних композицій, ідеально доповнює естетику та тематику гри.
  3. По-третє, глибока розповідь у грі змушує задуматися, досліджуючи теми, які зазвичай не торкаються відеоігор. Хоча історія загадкова та відкрита для інтерпретації, вона також глибоко цікава.

Сподобається геймерам, котрі люблять складні головоломки, а також тим, хто цінує ігри з атмосферною естетикою. Попри те, що гра відносно коротка, Braid пропонує насичений і незабутній досвід, який закріпив за нею статус класики серед інді-ігор.

GRIS

У відео розповідається історія дівчини Гріс. Вона прокладає свій шлях через хворобливі переживання у своєму житті за допомогою візуальних метафор гри та перешкод. Такі теми, як горе, втрата та особистісне зростання, красиво вплетені в гру, що робить GRIS емоційно захватним досвідом.

З погляду ігрового процесу «GRIS» є платформер з елементами легкої головоломки. Ви проводите Гріс через різні рівні, кожен із яких представляє стадії горя. Принагідно Гріс отримує нові здібності, які відображають її емоційну силу, що росте. Головоломки розроблені так, щоб бути складними, але не такими, що розчаровують, з плавним і приємним ігровим процесом.

GRIS

«GRIS» виділяється мальованої графікою. Тут використовується тонка палітра кольорів, поступово додаючи нові кольори в міру просування Гріс у своїй подорожі.

Сподобається тим, хто цінує в іграх оповідання та естетику. Ця історія відправляє геймера в емоційну подорож, а не фокусується на рекордах чи боях. Шанувальникам інді- та художніх ігор вона сподобається. Проте гравці, яким потрібна динаміка та складна механіка, її не оцінять. Гра більше фокусується на емоціях, а головоломки є примітивними.

Що пов'язує ці ігри з ТОПу воєдино, так це їхня майстерність в основних аспектах платформних ігор — жорстке управління, творчий дизайн рівнів, забируща механіка прогресу та гармонійний баланс між викликом та веселощами. Зрештою, цінність цих ігор полягає не тільки в їхньому ігровому процесі, а й в емоціях, які вони викликають. І у спогадах, які вони створюють.

До уваги: ​​Що дає PS Plus — 5 варіантів активуватися та вимкнутись

Коментарі
Залиште коментар
Категорії