Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Типи моніторів – які види моніторів існують: 7 різновидів екранів

Дата публікації: 27.09.2018 16:04
Дата оновлення: 27.09.2018 16:04

Великі і поменше, плазма і РК, з підсвічуванням і без неї – є монітори на будь-який смак. При цьому більшість покупців бажають мати неодмінно якісний, яскравий, суперконтрастний і довговічний екран.

Типы мониторов

Перш, ніж приступити до такої відповідальної покупці, варто з'ясувати, яких типів бувають самі монітори і які матриці в них встановлені? Адже для онлайн-боїв і професійної роботи з фото підійдуть різні за видами екрани. Один повинен мати відмінну швидкість відгуку, другий – володіти достовірністю передачі кольору. Також не зайвим буде розібратися з інтерфейсом підключення девайсів.

Цікаво дізнатися: монітор краще – LCD або LED: 7 нюансів

Типи екранів

Сьогодні користувачі віддають перевагу ЖК-екранів, популярністю користуються LED і OLED дисплеї. Подібні екрани використовуються у всіх видах гаджетів: від навігаторів до ПК. При цьому всі вони володіють власним набором переваг і недоліків. Як вибрати найкращий, яскравий і контрастний монітор? Які бувають типи матриць? Про це – далі в статті.

Корисна інформація: 3 популярних виду матриць: IPS, PLS і TN – який монітор краще

Рідкокристалічна матриця

Являє собою скляну пластину з рідкими кристалами всередині. Як же працюють РК-монітори? Кристалики змінюють відтінки за схемою RGB: червоний, зелений, синій. Пасивна ЖК-матриця реагує на електричні сигнали і відображає інфо на дисплеї, активна (TFT) – має елементи керування відтінком і яскравістю.

Жидкокристаллические мониторы

А як влаштований РК-монітор? Він сконструйований з:

  • рідкокристалічної матриці;
  • джерела світла для підсвічування;
  • контактних дротів;
  • оболонки з рамкою з металу для додання жорсткості виробу.

Далі докладніше про те, які бувають РК-монітори, а також про технології IPS і TN.

LCD

Такі екрани користуються популярністю у виробників TV, використовуються і для мобільних девайсів. Абревіатура розшифровується як Liquid Crystal Display. Дослівний переклад – рідкокристалічний екран. З моменту своєї появи LCD успішно «посунув» ЕПТ дисплеї.

TFT

Скорочення від Thin Film Transistor. Технологія екранів з активною матрицею. Це звичайний ЖК-екран, але на тонкоплівкових транзисторах. Велика частина моніторів у продажу – це LCD TFT.

Як же влаштований LCD монітор? Його основа – пікселі і субпіксель, за допомогою яких можна створювати мільйони відтінків на екрані. Окремий підсвічений включає в себе: колірний, вертикальний і горизонтальний фільтр, прозорі електроди і ЖК-молекули.

Як працює LCD монітор? Кожен з величезного числа пікселів несе колірну інформацію в окремий часовий відрізок, що в сукупності дає картинку. Для її виведення на екран використовується матриця і підсвічування з світлодіодів.

IPS

Рідкокристалічна матриця. Була створена для ліквідації недоліків TN матриці. Технологія збільшила огляд до 178° по вертикалі і горизонталі, її характеризує високий рівень контрастності і хороша передача відтінків. Така матриця дозволяє створити яскраву і чітку картинку. Оптимально підходить для екранів, які використовуються для роботи в инете, перегляду кінострічок, обробки фото.

 IPS мониторы

Може зацікавити: Який монітор з IPS матрицею купити: ТОП-10 кращих моделей

TN

Одна з найпростіших технологій матриці. TN плюс film означає додатковий шар, який використовується для забезпечення огляду на 90-170 градусів по горизонталі і 65-160 – по вертикалі. Слово film часто упускають в назві, називаючи просто – монітори T. Вони найбільш бюджетні з усіх описаних вище. Через те, що у таких екранів не ідеальна зображення при перегляді під кутом і передача кольору поступається моніторам на IPS або MVA, їх не рекомендують купувати фоторедакторам або відеомонтажери.

 TN мониторы

TN матриці мають високу швидкість відгуку, що робить її дуже популярною серед геймерів. ДО того ж, монітори TN в енергоспоживанні і довговічні.

Читайте також: ТОП-10 кращих ігрових моніторів

Монітори LED: що це таке?

Найпопулярніший тип підсвічування в сучасних ЖК-моніторах – світлодіодна (LED).

 LED и OLED мониторы

Світлодіоди відрізняються низьким енергоспоживанням, мінімальним рівнем нагріву і стійкістю до високих навантажень. Саме з цих причин технологія швидко освоювалася виробниками різноманітної техніки і розвивається в даний час. Знайшла своє застосування в екранах для TV (наприклад, Sony 40RE453) і ПК.

На полицях інтернет і оффлайн-магазинів можна зустріти екрани:

  1. LED - різновид підсвічування ЖК-матриць, де замість лампової використовується світлодіодна LED-підсвітка монітора, що ж це таке? Світлодіоди знаходяться або по краях панелі, або позаду кристаликів, підсвічуючи матрицю. Остання регулює ступінь проходить світла, створюючи картинку на екрані. Зображення тут дуже соковите і контрастне. Також присутній неймовірна глибина чорного відтінку. Завдяки світлодіодному підсвічуванню картинка стає максимально реалістичною.
  2. OLED - монітор, в матриці якого основним елементом є органічні світлодіоди. OLED монітори (є TV з ними, наприклад, LG 55EG9A7V) не потребують додаткової підсвічуванню, тому що органічні світлодіоди випромінюють світло самостійно. Завдяки відсутності підсвічування такі пристрої можуть бути дуже тонкими. Подібні вироби менш поширені через дорожнечу.

Дана технологія широко використовуються в екранах для суперсучасних TV, смартфонів. При прямих сонячних променях зображення залишається чітким і контрастним.

Ще кілька переваг LED технології:

  • істотна економія електроенергії;
  • не містить шкідливих речовин (наприклад, ртуть);
  • здатність витримувати вібрації, низькі температури;
  • дозволяє створювати супертонкі монітори.

Мінус – OLED дисплеї в даний час досить дорогі.

Плазмова панель

 Плазменная панель

На сьогоднішній день ця технологія застаріла і практично не представлена на ринку. Проте, буде корисно знати принцип її роботи. У плазмі кожна клітинка екрану – самостійно світиться елемент. Мерехтіння відбувається настільки швидко, що людське око його не уловлює, перед користувачем постає тільки насичене зображення з високим рівнем передачі кольору.

Плюси плазмових панелей:

  • плоский і дуже яскравий екран з мінімальною товщиною;
  • можна конструювати великі за розміром панелі;
  • широкі кути огляду екрану;
  • зображення з суперконтрастностью;
  • тривалий термін служби агрегатів (від 10 років);
  • дисплей не притягає до себе пил.

Корисно дізнатися: Як почистити монітор в 3 кроки – чим протирати РК-монітор?

Серед недоліків плазми – досить висока вартість і підвищене споживання електроенергії. З урахуванням яскравого, контрастного зображення плазма варто того, щоб на неї звернули увагу покупці.

Які бувають дозволу екрану для моніторів?

Всього їх існує більше одного десятка. Дозвіл вимірюється в пікселях і від нього залежить чіткість картинки на екрані. Наприклад, SXGA (1280х1024), WXGA + (1440х900 точ), WFHD (2560 на 1080 px). Яка максимальна роздільна здатність монітора? 8K. В пікселях це буде 7680 на 4320 точок. Подібні дозволу поки не сильно поширені через дорожнечу підтримують їх пристроїв і дуже малої кількості 8К контенту.

Яке роздільна здатність екрана монітора краще, залежить від цілей використання агрегату: для розваги, серфінгу інету, роботи з графікою і іншого підійде стандартне – 1920 на 1080 px. Співвідношення сторін при цьому буде 16 на 9. Чи можна придбати модель і з іншим співвідношенням сторін: 16:10 відповідає вирішенню 1920x1200 або 2560x1600, а нове популярне співвідношення 21: 9 – вирішенню 2560х1080, 3440х1440 або 3840х1600. Всі варіанти чудово зарекомендували себе в роботі та іграх.

Яке найпоширеніше роздільна здатність монітора:

  • HD – недорогі монітори (наприклад, LG 19M38A-B), кількість пікселів тут становить 1366 на 768 Нескладні іграшки, відео, проста офісна робота – саме те для HD монітора.
  • FullHD – становить 1920х1080 пікс (Samsung Curved C24F390F), зараз це найпопулярніше дозвіл.
  • 4К – розміри тут 3840 на 2160 px, оптимальний варіант для сфери розваг: перегляд кіно, ігрові програми.

Рекомендуємо прочитати: кращих моніторів з дозволом 4К

Визначаючись з параметрами дозволу, варто також керуватися розмірами дисплея. Який нормальний роздільна здатність екрана монітора:

Діагональ монітора
Дозвіл
(дюйми) (px)
до 21,5 1366х768 і вище
24 не менше 1920х1080
27 1920х1080, 2560х1440
32 2560х1440, 3840х2160

Інтерфейси моніторів

Основні роз'єми екранів для підключення до ПК:

  1. VGA - аналоговий роз'єм. Стандарт з'явився в 1987-му, був створений компанією IBM. Роз'єм використовується і понині на деяких відкритих, комп'ютерних дисплеях, TV. Це 3-рядний 15-контактний DE-15 роз'єм. У нових девайсах зазвичай використовується разом з роз'ємами, представленими нижче.
  2. DVI - цифровий відеоінтерфейс (є тут: VC239H). DVI-I роз'єм може передавати цифрові дані і VGA сигнал.
  3. HDMI - мультимедійний інтерфейс. З'явився відносно недавно, в 2003 році. Найчастіше зустрічається в ЖК-дисплеях. Тут використовується метод цифрової передачі інфо. Є передача аудіосигналу (на відміну від попередніх варіантів).
  4. DP (DisplayPort) – один з новітніх інтерфейсів. У продажу також є девайси з DP ++, за допомогою перехідників до них можна приєднати монітори HDMI і DVI.

Наявність додаткових, сучасних портів в моніторі – розширення функціональності девайса.

Интерфейсы подключения мониторов

При виборі типу моніторів варто враховувати цілі його використання: для ПК ігор – пристрої з мінімальним часом відгуку, для дизайнерських робіт – з високим рівнем передачі відтінків. LED – найбільш популярні екрани, а OLED більш дорогий варіант.

FullHD дозвіл, незважаючи на появу все нових типів, як і раніше в фаворитах у користувачів. А монітори 4K впевнено просуваються вперед. Фірми-виробники все частіше відступають від роз'єму VGA, переходячи на HDMI і DP.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії