Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Steam Deck: огляд приставки, що стала хітом через 5 своїх особливостей

Дата публікації: 09.02.2024 10:24
Дата оновлення: 13.02.2024 09:36

Steam Deck — портативний комп'ютер, що замінює ігрову консоль. Продукт, випущений 2022 року під брендом Valve, викликав фурор у відеоіндустрії. Пристрій працює з бібліотеками магазину Steam. У девайса пасивне охолодження та ідеальний розмір для повсякденного використання. 

універсальний портативний комп'ютер Steam Deck

Розберемо характеристики Steam Deck в деталях. Станція продається в 3 модифікаціях, різниця в місткості акумулятора та розмірі вбудованого диска.

Що таке Steam Deck, місце на ринку портативних консолей

Поєднання надійного hardware та постійна робота над удосконаленням ПЗ призвело до того, що контролер Steam Deck отримав 100 500+ позитивних відгуків з перших тижнів продажів. Досвідчені геймери у захваті від графічного процесора, в останніх версіях шутерів та стратегій кадри не розмиваються.

технічні можливості Steam Deck

Найближчі аналоги — GPD Win або Aya Neo. Приставці немає рівних у бюджетному ціновому діапазоні. Модель коштує дешевше, не поступаючись за продуктивністю. У коробці обладнання з наступними параметрами:

Оперативна пам'ять
Акумулятор Вага Розміри Процесор
16 ГБ LPDDR5 40 Вт-год (5313 мА-год) 670 298 х 117 х 49 мм. AMD Zen 2

Головна цінність серії — можливість апгрейду заліза. Користувачам дозволено доукомплектувати чи замінити внутрішню начинку. Розширити продуктивність обладнання захоче кожен другий геймер, але втручання та кастомізація hardware вплине на термін гарантії.

Аналізуємо: Що краще — відеокамера або фотоапарат: 5 показників якості для вдалого знімання

Дизайн та збірка

Формфактор Steam Deck робить станцію очевидною мішенню для порівняння з Nintendo Switch. Попри бюджетність приставки, матеріали корпусу не розчарують. Деталі зроблені з матового пластику, за винятком кнопок та хрестовини. Керування та форма корпусу продумані виробником до дрібниць.

Дизайн Steam Deck

Станція важить майже 700 г, утримання консолі горизонтально через 30-40 хвилин навантажує м'язи. Текстурованість допомагає зберігати хватку та приємно відчувається в руках. Навіть при тривалих сеансах не з'явиться ковзання. Для спрощення геймерського досвіду додано функцію швидкого доступу.

Дизайн кнопок Steam Deck

Виробник додав 6-осьовий гіроскоп для повного контролю рухів в ААА версіях. D-pad зміщений вліво, кнопки ABXY праворуч. До такої панелі швидко звикаєш, ідеальна графіка відразу забирає на себе увагу.

Апаратне забезпечення

Потужний портативний геймпад повернув позитивні спогади про культову PSP. Виробник впровадив цікаве рішення — CPU ​​та графічний процесор розташовані на одному кристалі. Платформа підтримує TFLOP та нову архітектуру RDNA.

Інженерам вдалося домогтися зниження теплової потужності (TDP), але процесор слабший за попередні моделі. Хоча для любителів Steam Deck як працює охолодження не важливо, можливість продовжити сеанс на 20-30 хвилин в пріоритеті. Розуміючи подібні запити, виробник сконцентрувався на автономності.

Технічні характеристики: процесор, графіка, ОЗУ та внутрішня пам'ять

«Під капотом» без розчарувань. Процесор на 4 ядра, з можливістю розгону до 2,4-3,5 ГГц, працює без збоїв. Вбудований мікрочип використовує нову архітектуру RDNA2 з 8 обчислювальними блоками. У плані розширення оперативи доступні 2 варіанти: SSD NVMe 256 ГБ/SDD NVMe 512 ГБ.

Консоль продається у простій картонній коробці. Всередині — Steam Deck, зарядний пристрій на 45 Вт та паперовий посібник. Бюджетний варіант йде з диском 64 ГБ eMMC. Є аналог із підвищеною продуктивністю, але дорожчий.

продуктивність в іграх Steam Deck

У максимальній версії з обсягом пам'яті 512 ГБ сховище заповнюється вже після інсталяції Halo Infinite, Grand Theft Auto V, Black Ops III, та The Master Chief Collection. Без підключення Could сервісу не обійтися.

Екран: діагональ, роздільна здатність, якість матриці та кути огляду

Екран на 7 дюймів має роздільну здатність 1280 x 800 пікселів, видає за яскравістю 400 ніт. Жодних сюрпризів для досвідченого геймера. IPS LCD матриця з оновленням 60 Гц та співвідношенням сторін 16:10 генерує непогану картинку, але не топову. Більшість останніх версій консоль тягне на 4+, при середніх налаштуваннях картинка деталізована.

Продуктивність: плавність ігор, швидкість завантаження та відгуку

Завдяки повнорозмірним аналоговим джойстикам, консоль ідеальна для шутерів. Геймери віддають перевагу цій серії через дизайн та продуктивність. Наявність 1 пластини DDR5 об'ємом 16 ГБ дозволило досягти скорочення часу очікування при перемиканні між сеансами.

Аудіо: якість вбудованих динаміків, підключення навушників

Подібно до Xbox Elite, Steam Deck йде зі своїми особливими фішками. У флагмана 4 кастомізовані кнопки «Назад». Додаткові функції — подвійний мікрофон, роз'єм 3,5 мм, дводіапазонний Wi-Fi та з'єднання Bluetooth 5.0. Геймери навряд чи відчують обмеження щодо виведення аудіо на зовнішні пристрої.

Пізнавальна стаття: Як правильно підібрати камеру для відеоблогу: ТОП 5 рекомендацій із розряду «яка краще»

Програмне забезпечення та інтерфейс

Замість інтерфейсу користувача, схожого на Big Picture, компанія реалізувала модифіковану версію настільного клієнта Steam. Натискання кнопки «Швидкі налаштування» дозволяє переглядати повідомлення, змінювати яскравість, гучність динаміка та вібрацію контролера. В RTS доступна віртуальна клавіатура, яка запускається через Steam і X.

Простір під аналоговими джойстиками складається з 2 місткісних трекпадів, що керують курсором миші. Ідеальний варіант для ігор де замість геймпадів потрібен маніпулятор. Американські інженери давно довели фанатам Steam Deck що це найкраще поєднання для тривалих сеансів

клавіатура на Steam Deck

Компанія сфокусувалася на спрощенні управління. Зручна кнопка Steam дозволяє отримати доступ до магазину, бібліотеки, налаштувань та пов'язаних з платформою сервісів. При тривалому натисканні відображається список доступних ярликів. Режим економії заряду вмикається через автоматичний тригер.

Операційна система та інтерфейс користувача

Valve створила технологічне диво. Консоль працює на Linux дистрибутиві — SteamOS (версія 3.3.2) з робочим столом KDE Plasma 5. Плавність ігор для Windows забезпечує платформа Proton. Компанія досягла рівня сумісності, що дозволяє розробникам запускати нові версії без необхідності портування.

інтерфейс Steam Deck

Платформа з концептами ігрової консолі та кишенькового ПК адаптована під невеликі екрани. Компанія постійно пропонує оновлення, намагаючись покращити user experience. У стандартному наборі — веббраузер, інструмент для роботи з файлами, платформа інсталяції емуляторів та інше програмне забезпечення.

Сумісність з іграми Steam та іншими платформами

Випуск приставки порадував технічно. Завдяки відкритості Linux, виробник реалізував два принципи — Powerful gaming capabilities та Multitasking. У Steam є сенсорний екран, але більшість сумісних версій не розраховані на подібне управління. «Протокол Каллісто», «Лицарі Готема» або «Відьмак 3: Дике Полювання» платформа тягне зі скрипом.

Можливості налаштування та персоналізації

Компанія запровадила технологію AMD FS. Ще одна спроба дати гравцям необмежену свободу в морі конкурентних ідей вдалася. Використовуючи вбудовану в SteamOS платформу, геймери зможуть підвищити частоту кадрів та досягти оптимальної продуктивності.

Доступне просторове масштабування FSR, яке потенційно вплине на рівень деталізації внутрішньоігрових об'єктів. Виводиться повний огляд продуктивності кожної версії.

Система оновлень та підтримка з боку Valve

Демонстраційна версія Steam Deck вийшла у лютому 2022 року. Спочатку сумісність програмного забезпечення була абсолютною авантюрою. З моменту випуску продукту Valve регулярно допрацьовує ігрову консоль, усуваючи проблеми на стороні розробників. Останні оновлення включають виправлення помилок та поліпшення конфігурації контролера.

другий екран для Steam Deck

З останнім релізом користувачі можуть встановити Windows 11 та за бажання створити власний lockscreen з PIN-кодом. На додаток до стандартної англійської клавіатури QWERTY з'явилася 21 мова та різні розкладки. Розробники впровадили нові параметри рендерингу частоти кадрів.

Корисно: 9 найкращих програм для створення слайд шоу

Комунікації та аксесуари

Платформа базується на власній системі SteamOS, що парадоксально є великою перевагою/недоліком. При спробі приєднати сторонні аксесуари це відразу відчувається. На жаль, для OLED версії Valve вирішила не використовувати аналогові джойстики з датчиком Холла, що були популярні в базовій серії.

Підтримка Wi-Fi, Bluetooth та інших видів з'єднань

Steam Deck має виняткові характеристики для портативного пристрою. Виробник спростив підключення геймпада, миші чи клавіатури через BT. Порт USB-C 3.1 Gen 2 можна використовувати для заряджання та передачі даних. Американські інженери передбачили можливість виведення через порт USB-C 4K за 120 Гц або 8K за 60 Гц. OLED версія підтримує Wi-Fi 6E.

Доступні порти та розширення можливостей

У консоль інтегрована док-станція з портом USB-A 3.1, двома роз'ємами USB-A 2.0 та Ethernet. Стандартний набір — DisplayPort порт, HDMI 2.0. У плані розширення ситуація наступна:

  • Підтримується карта пам'яті формату SD, SDXC та SDHC;
  • є порт USB-C;
  • інтеграція M.2 NVME (вимагає повного оновлення ПЗ на SteamOS);
  • додавання картки MicroSD на 1 ТБ дозволить зберігати 30+ ігор.

розширення Steam Deck

SteamOS можна налаштувати як мультимедійну платформу на базі Linux. Valve зробила свої меню простими та зручними для навігації за допомогою сенсорного екрана. Режим робочого столу — доступний спосіб керувати файлами та використовувати повну програму Steam. У цьому плані консоль перевершує такі машини, як Nintendo Switch та PlayStation Vita.

Огляд офіційних та сторонніх аксесуарів

Топова модель йде з додатковим антивідблисковим склом преміумкласу, ексклюзивною темою для віртуальної клавіатури та захисним чохлом. На верхній грані мікрофони, набір ручок управління. Внизу — 2 тачпади та стерео динаміки.

Якщо випадково видалили файли, читайте: Як відновити видалені файли з комп'ютера: 5 програм на допомогу

Ігровий досвід

Головне питання перед покупкою Steam Deck — «У що можна грати та наскільки плавним буде геймерський досвід?». Бібліотека версій, сумісних із консоллю, вражає. Але робоча частота не завжди відповідає очікуванням. Valve розробила просту ідентифікацію сумісних продуктів:

  1. Ігри, позначені в інтерфейсі бібліотеки Steam зеленою галочкою, 100% запускаються. У каталозі є 2000+ «перевірених» версій, включаючи Elden Ring та Marvel's Spider-Man Remastered.
  2. Назви із жовтими позначками не повністю протестовані.
  3. Коли висвічується напис «Невідомо», у компанії недостатньо інформації про сумісність продукту.

Ігровий досвід у Steam Deck

Максимальну продуктивність геймери отримують з Titanfall 2, Metal Gear Solid V та Doom Eternal. Пригодницькі Star Wars Jedi: Fallen Order працюють не менш навдивовижу. Максимальні налаштування в GTA V, Arkham Knight та Cyberpunk розрядять батарею за 2 години, що вирішується за 90 хвилин.

Плюси та мінуси

Steam Deck — вдале рішення для людей, які грають далеко від дому. Але у пристрої обмеження за якістю графіки та продуктивності.

Огляд Steam Deck

Для любителів Steam Deck огляд може бути неоднозначним, щоб не сконфузитися після покупки важливо врахувати наступне:

За
Проти
  • Попри габарити, приставкою зручно користуватися;
  • міцний захисний чохол йде в комплекті;
  • доступні 3 модифікації обладнання;
  • енергоефективний 7-дюймовий екран;
  • виробник пропонує гнучкість конфігурації управління
  1. Портативна консоль Valve не підтримує деяких ігор;
  2. лише один порт USB-C

Steam Deck позиціює себе як пристрій з широкими можливостями, але консоль не стане повноцінною заміною класичного ПК. Головна причина — акумулятор. Автономності вистачить максимум на 2 години, що не влаштує досвідченого геймера. При покупці Steam Deck вкрай важливо зафіксувати очікування. Для готових грати з 60 кадрами за секунду консоль стане гідним компаньйоном.

На замітку: Як увімкнути WI-FI на ноутбуці з Windows: 4 простих кроки

 

Коментарі
Залиште коментар
Категорії