Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Шумлять, шиплять, фонять колонки: 4 причини проблеми та дієві рішення

Дата публікації: 25.03.2021 14:35
Дата оновлення: 25.03.2021 14:35

Стаття оновлена: 26.07.2021

Колонки — найкращий союзник меломана. Вони створюють особливу атмосферу в походах і подорожах, можуть прикрасити ранкову рутину або додати настрою до вечірніх посиденьок, допомагають задати темп роботи, а в деяких випадках від колонок навіть безпосередньо залежить її якість. Але як бути, якщо такий важливий елемент повсякденності раптом вийшов з ладу? Колонки фонять та незрозуміло що з ними робити? Відповідь потрібно шукати в першопричинах. Ті, що зустрічаються найбільш часто, зібрані в статті нижче, разом з ефективними практичними порадами про те, як лікувати шиплячі колонки. 

Діагностика: як розпізнати причину проблем зі звуком?

Раптові перебої в роботі колонок можуть застати зненацька, але, перш ніж іти в сервісний центр, варто спробувати розібратися з проблемою самостійно. Головне — запастися терпінням. Перш за все, треба провести діагностику апаратури, розібратися з особливостями її підключення і дізнатися про фактори, що впливають на якість звуку на виході.

проблеми зі звуком із колонок

Після ознайомлення з деталями, які впливають на справну роботу колонок, можна приступати до перевірки можливих причинних факторів, щоб знайти та усунути корінь проблеми. Залежно від того, про який саме прилад йдеться, причину неполадок потрібно шукати в його особливостях.

Основні типи колонок і те, на що потрібно звернути увагу при діагностиці — в таблиці нижче:

Тип колонок
Як проводити діагностику? 
Провідні колонки, що підключаються до комп'ютера  Необхідно перевірити справність налаштувань всередині компа. Для початку потрібно послухати, як відбивається звук в навушниках, переглянути параметри динаміків на пристрої, спробувати під'єднати колонку до іншого комп'ютера та порівняти звук. Важливо також звернути увагу на справність і цілісність шнура, що підключається до комп'ютера. Якщо нічого не допомогло — варто протестувати звукову карту
Бездротові Bluetooth-колонки  Знову таки, спочатку потрібно перевірити налаштування пристрою, до якого підключені колонки. Варто спробувати увімкнути колонки до іншого девайсу, і звернути увагу на чистоту звуку. Далі потрібно уважно придивитися до стану динаміків: навіть дрібні пошкодження, пил або бруд можуть мати значний вплив на якість звуку

Отже, причина, по якій шумлять колонки, виявлена, але що робити далі? Як її усунути та чи вийде впоратися самостійно?

Корисний огляд: JBL Clip 3: огляд зовнішнього вигляду і 7 параметрів

Проблеми в комп'ютері

Часто трапляється так, що проблема виявляється не в колонках, а в ПК. Насамперед потрібно перевірити, чи підключені колонки до компа. Найчастіше це трапляється з бездротовими моделями. Далеко не завжди можна візуально зрозуміти, що вони синхронізовані з ПК. Щоб зрозуміти наявність конекту, необхідно зайти в налаштування аудіо:

  1. Натиснути на «Пуск».
  2. Перейти в «Налаштування», тапнувши на шестерню зліва.
  3. Вибрати «Система».

Зайти в розділ «Звук» та перевірити «Пристрій виведення». І там будуть всі колонки, що підключені наразі до девайсу. У ноутбуках вбудовані «Динаміки (Realtek High Definition)». Усі інші пристрої — це сторонні колонки.


  проблеми в комп'ютері зі звуком в колонках

Якщо комп не бачить девайс, потрібно вийняти шнур з відповідного порту і вставити кабель від динаміків в ПК знову. У разі, якщо комп’ютер не бачить портативні колонки, їх необхідно синхронізувати. Для цього беруть інструкцію передавача звуку та підключають девайси так, як описано в ній. 

Подальша перевірка буде виглядати наступним чином:

  • Перегляд налаштувань звуку

Переглянути рівень гучності. Можливо, випадкове натискання на кнопку відключило звук або зробило його занадто тихим. Це можна зробити все в тому ж розділі «Звук» або натиснувши іконку «Гучномовець» на панелі завдань.

  • Перевірка наявності свіжих драйверів

Іноді «дрова» аудіосистеми не працюють на конкретному комп'ютері через програмні збої системи, що відмовляється їх читати. Перевстановлення драйверів вирішує і цю проблему. 

Оновити дрова можна так:

  1. Клацнути на «Пуск» правою кнопкою мишки.
  2. Вибрати в меню, що випадає, «Диспетчер пристроїв».
  3. Перейти в розділ «Звукові, ігрові та відеопристрої».
  4. Вибрати «Realtek Audio», і потрапивши в меню, що випадає вікно, перейти у вкладку «драйвер».
  5. Натиснути на кнопку «Оновити драйвер».

Якщо проблема була в «дровах» звукової карти, колонки запускаються. Якщо ж не допомогло, потрібно під'єднати колонку до комп'ютера і повторити цю процедуру з драйверами сторонніх динаміків. А ось коли навіть після цих маніпуляцій аудіопристрій продовжує «глючити», це означає, що справа не в програмній частині. Доведеться уважно вивчити обидва пристрої.

В чому різниця: Огляд портативних колонок Sony і JBL: порівняння 5 характеристик

Проблеми з роз'ємом звукової карти

Якщо причина криється в зламаній звуковусі, звернення в сервіс неминуче. Там фахівці перевірять і, можливо, замінять карту на нову. Часто буває, що звук починає барахлити саме через старіння або непридатність звукової карти.

Проблема в шнурі

Щоб знайти цю несправність, потрібне око як у детектива. Для того, щоб колонки почали шуміти достатньо різкого руху або випадкового перетискання. Зрозуміти, що зі шнуром щось не те, можна придивившись:

  • До проводів, що стирчать

Якщо їх видно, проблема явно в них.

  • До зміни форми

Приплюсність показує, що десь передавлений кабель і, можливо, порвалися тонкі проводки.

 проблема в шнурі колонок при підключенні

Краще не лізти до шнура самостійно, а довірити ремонт професіоналам. Тоді пристрій буде готове до роботи. За екранування не варто переживати — цим страждала тільки стара техніка. Сучасні девайси за замовчуванням екрановані від магнітного впливу своїх «сусідів»: близьке сусідство динаміків і телевізора чи компа не викликатиме «плям» на екрані або гулу в динаміках.

Чесний ТОП: Рейтинг бюджетних портативних колонок до 1500 грн: 10 кращих

Проблема в акустичній системі

Також буває, що проблема зачаїлася всередині самих колонок. Далеко не всі мають стійкість до ударів, тому при падінні може порушитися розставляння деталей. Це і собі може призвести до неполадок з резистором, динаміками або підсилювачами.

 проблеми при підключенні акустичної системи

Якщо на пристрої з'явилися тріщини, зі левовою долею ймовірності проблема викликана саме падінням. Також можна зрозуміти, що проблема зачаїлася в самій акустиці, якщо опрацювати всі можливі варіанти методом виключення. Якщо комп відмінно працює з іншими колонками, а шнур підключення візуально цілий, значить проблема в конкретно взятих динаміках.

Самостійно цю проблему не вирішити — доведеться звертатися до профі в сервісний ремонт. Вони розкриють девайс, подивляться на цілісність деталей та замінять поламані.

Бездротовий коннект: Як підключити блютуз колонку до телефону: 2 перевірених варіанти для 2 ОС

Основні етапи огляду для тестування і виправлення кожного пункту

  • Перевірка сумісності та відгуку на підключення;
  • акуратне очищення від пилу і бруду;
  • зовнішній огляд, пошук відсутніх елементів;
  • пошук обривів, заломів та інших пошкоджень.

тестування колонок при коннекті до телевізора і ПК

Зіткнувшись зі звуковими неполадками колонки, важливо вивчити питання та підійти до розв'язання проблеми зі знанням справи. Краще пару раз перевірити ще раз один і той же пункт, протестувавши девайси на справність, аніж не додивившись, почати лагодити цілком робочий механізм. Крім того, не варто починати «лікувати» шиплячі колонки самостійно, не проконсультувавшись перед цим з фахівцем, тому що є великий ризик втратити гарантію виробника.

Завжди готовий: 2 ефективних способи, як правильно заряджати портативну колонку

Коментарі
Залиште коментар