Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як прибрати слайм з килима: 2 способи оперативного чищення

Дата публікації: 29.06.2021 12:01
Дата оновлення: 20.11.2023 16:51

Народні та професійні засоби йдуть пліч-о-пліч у боротьбі з плямами. Чи зможуть вони прибрати без сліду слайм з килимового покриття? 

 охайно відліпити слайм від килимового покриття

Розберемо в статті. Ще й покажемо парочку лайфхаків, як відчистити килим від слайма, не пошкодивши його.

Прибираємо лизун з килима: що знадобиться?

Щоб позбутися від липкої іграшки, спочатку слід розібратися з її складом, а вже після підбирати арсенал мийних засобів. У складі більшості слаймів присутні клей ПВА, желатин, вода, кукурудзяний крохмаль, барвники, зубна паста. А ще глітер, блискітки та намистинки. 

І до питання, чим можна прибрати слайм з килима, бажано спробувати мийний засіб для тканини та посуду, розчинник на клейовій основі, засіб для зняття лаку, засоби для виведення плям і навіть яблучний оцет. 

З інвентарю можуть знадобитися щітки, целюлозні серветки, пульверизатор, ніж/ложка або інше, чим зручно зібрати субстанцію з поверхні. Рукавички, щоб захистити руки, і місткість, в якій можна розвести мийний засіб, зайвими не будуть. 

До теми: Як прибрати іржу з металу: 5 ефективних методів

Як відчистити килим від вологого слайма

Як показує практика, позбутися від забруднень, які залишила свіжа субстанція, набагато простіше, ніж тих, що встигли підсохнути. Якщо виявили розлитий слайм на паласі, перше, що слід зробити, — спробувати зібрати залишки іграшки, які не встигли всотатися у ворс/тканину килима. 

Зберіть залишки слайма

Краще черпати від країв до центру плями, щоб не розмазувати. Це занадто багато роботи, але необхідно. Чим більше «жижі» вдасться зібрати, тим простіше буде боротися з плямою. 

Потім необхідно дати патьоку підсохнути. Можна використовувати лід, щоб трохи заморозити слід від лизуна. Після — килимове покриття слід пропорохотяжити. Використовувати пилосос краще тільки по-сухому слайму, інакше є ризик забити фільтр та пошкодити мотор липкою субстанцією. 

 прикладіть лід до місця забруднення

Після підготовчих заходів можна приступати до очищення покриття. Щоб не зіпсувати килим агресивними чистильним або засобом для виведення плям, їх слід випробувати на непомітній ділянці покриття. Після тесту засіб можна нанести на пляму. Для цього краще використовувати пульверизатор. 

В якості ще одного варіанту, як прибрати слайм з килима, можна використовувати розчинник. Його необхідно нанести на ганчірку і на 10-15 хвилин притиснути до місця, на якому лежав лизун. На даному етапі важливо не перестаратися із засобом, є ризик розчинення підкладки килимового покриття. 

До слова: Як почистити матрац в домашніх умовах: топ-8 порад

 розпорошіть засіб для чищення та зберіть часточки серветкою

Далі слід протерти килим прогумованою серветкою, у напрямку від краю забруднення до середини. Якщо сліди залишилися, невелику кількість засобу для виведення плям слід використати ще раз. Потім поверхню потрібно промити в гарячій воді та залишити висихати. 

Як прибрати засохлий слайм з килима

У випадку з підсохлим лизуном справи йдуть трохи складніше, чим прибрати свіжий слайм з килима. Простого засобу проти плям буде недостатньо. Потрібно використовувати речовини, що розчиняють. Це може бути агресивна побутова хімія, спирт, перекис водню або, відома кожному автомобілісту, WD-40. 

Спочатку ножем зішкрібають часточки слайма з поверхні килима, намагаючись не пошкодити його. Потім потрібно пропорохотяжити на найпотужнішому режимі. Потім на мітку розпилюють засіб, що розчиняє, залишивши на 7-10 хвилин, а потім знову зішкрібають забруднення. І так повторити 3-4 рази, поки вся присохла частина іграшки не буде знята. 

Нанесіть засіб і залиште на 15 хвилин

Після виникає інше завдання — як прибрати кольорову жирну пляму, що залишилася після лизуна, з килима. Для цього підійдуть засоби для очищення килимів або концентрований мильний розчин. Їх наносять на палас і залишають на 20 хвилин. Щоб не пошкодити та не знебарвити килимове покриття, необхідно вибирати побутову хімію конкретно для даного матеріалу. 

Як тільки пляму буде виведено, поверхню забруднення слід промити гарячою водою 2-3 рази, оскільки жирні часточки могли проникнути до самої підкладки. Після всіх процедур залишається висушити палас.

Стаття для батьків: Як вибрати конструктор для дитини: 3 підказки

Чим вивести плями після лизуна

На допомогу — засіб для виведення плям та мило:

  • На забруднення наносять засіб для виведення плям (можна використовувати як звичайний для одягу, так і для роботи з м'якими меблями та килимовими покриттями). Досить ефективними будуть засоби на кисневій основі (у складі присутній перкарбонат натрію у вигляді часточок соди та перекису водню), які для активізації всіх елементів необхідно «заварити» окропом. Після — повітряну піну потрібно нанести на килим і залишити на час, що вказаний на пакуванні (в ідеалі на 15-20 хвилин).
  • Як тільки субстанція всотається в бруд, його протирають. Залишки промивають водою і наносять засіб повторно.
  • Потім промивають килим з мийним засобом, а після видаляють надлишки рідини та піни за допомогою щільного текстильного рушника або багатошарової паперової серветки. 

Якщо, випробувавши вищеописані методи, не виходить відліпити слайм від килима, варто скористатися послугами професіоналів. Або знову ж таки спробувати щастя за допомогою підручних засобів або розчинів, що були придбані в магазині.

Цікава стаття: Як почистити килимок для миші: розбираємо догляд за 5 основними матеріалами

Підручні засоби

Можна спробувати народні засоби:

  1. Лимонний сік та спирт у співвідношенні 1:1, додати морської солі (досить щіпки). Суміш нанести на пляму, накривши тканиною. 
  2. Можна розподілити на площі забруднення маску для волосся, а через 10 хвилин зняти за допомогою губки для посуду. Залишки слайма повинні видалитись разом з нею. 
  3. Від крупок слайма допомагає позбутися крохмаль або дитяча присипка, які покриють часточки. Так позбутися іграшки буде простіше. 

Спеціалізована хімія

Щоб позбутися від плям слайма, можна також скористатися спеціалізованими засобами. У таблиці написано про їх вартість та особливості:
 

Засіб
Ціна Характеристики
Fleckenteufel — засіб для виведення плям до 100 грн Рідкий засіб видаляє плями неоіонними (пінними) часточками 
Dr.Schnell Forin Tex 5 літрів за 500 грн  Продається у вигляді концентрату, який слід розвести з водою 1:10, збити в піну і нанести на забруднення 
Pip флакон 260 мл обійдеться у 300 грн Екозасіб з гіпоалергенним складом. Можна використовувати для ручного чищення або заправляти в пилотяг 

Очищати килим від слайма буде простіше, якщо прибирати свіжі залишки іграшки засобом для виведення плям або засобом, що розчиняє. Вибирати його слід виходячи зі ступеня забруднення і матеріалу килима. Головне, не панікувати та діяти швидко. 

Зверніть увагу: Корисна побутова техніка для дому: топ 5 пристроїв, без яких побут перетворюється на пекло

Коментарі
Залиште коментар
Категорії