Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як розігнати процесор

Дата публікації: 13.03.2017 13:09
Дата оновлення: 13.03.2017 13:09

Збільшити продуктивність ПК можна не тільки шляхом заміни старих деталей на нові, більш потужні, але і розігнавши вже наявні. Кожному власнику комп'ютера важливо знати як розігнати процесор, щоб збільшити потужність пристрою. Розгін процесора має важливе значення при роботі з комп'ютерною технікою, так як це допомагає продовжити термін служби і відстрочити заміну деталей пристрою на нові. Існують різні способи виконати подібні дії, зазвичай для цього використовується спеціальна програма для розгону процесора, яка дозволяє поліпшити показники працездатності пристрою.

Поняття розгону процесора

Сам по собі розгін являє собою збільшення характеристик комплектуючого. Це може бути материнська плата, процесор, відеокарта та інші деталі, які мають певну продуктивність.

визначення

Розгін процесора являє собою збільшення показників потужності пристрою, що дозволяє прискорити роботу ПК, дає можливість працювати з більш складними програмами, для яких необхідна наявність більш складних технічних характеристик. В даному випадку необхідно збільшення частоти і напруги процесора.

Як це відбувається

Виробники комп'ютерної техніки спочатку передбачають запас потужності до 50%. Тобто, наприклад, процесор може працювати з частотою 1.8 Ghz, але цей показник цілком можна збільшити до 3.0. Звичайно, збільшення до максимально допустимого показника не гарантується, але збільшити частоту на 30% зазвичай зовсім не складно.
При цьому відразу треба обумовити головний недолік проведення таких робіт - не дарма виробник залишає настільки значний запас потужності. Це необхідно для того, щоб продовжити термін служби комп'ютера, зменшивши навантаження на процесор під час роботи. Тому треба бути готовим до того, що при такому темпі пристрій пропрацює не настільки тривалий термін як при меншій частоті, заданої спочатку виробником.

Як розігнати процесор Amd

Питання як розігнати процесор AMD найкраще вирішувати за допомогою спеціальних програм, які пропонує сам виробник пристроїв. Це дозволяє виконати розгін процесора найбільш безпечним способом без ризику. Найчастіше для цього рекомендується використовувати утиліту AMD OverDrive. Вона дозволить не тільки виконати сам розгін, а й потім протестувати працездатність пристрою після зміни налаштувань.

Для цих цілей можна використовувати і BIOS, але це зажадає від користувача більш глибоких знань і особливої ​​обережності при зміні налаштувань. Якщо розгін процесора AMD виконується все ж за допомогою AMD OverDrive, то рекомендується поступово збільшувати множник і частоту на 1 крок, після чого кожен раз проводити тестування. Не варто відразу збільшувати частоту до максимуму, інакше процесор AMD може швидко вийти з ладу.

Для перевірки стабільності роботи після цього можна використовувати Prime95. Якщо тест буде пройдений мінімум 3 рази без помилок, то тоді можна збільшити частоту ще на 1 крок і повторити тестування знову.

Як розігнати процесор Intel

Існує безліч програм, які можуть допомогти дізнатися як розігнати процесор Intel. При цьому багато процесори Intel дозволяють збільшити потужність не більше ніж на 15%. При збільшенні частоти до максимально значення можна отримати зворотний ефект, так як процесор починає пропускати такти для того, щоб знизити температуру нагрівання і через це його потужність погіршується. Тому коли робиться розгін процесора Intel важливо приділяти особливу увагу саме тестування працездатності пристрою при збільшенні частоти на 1 крок. Ще перед початком проведення робіт потрібно:

  • дізнатися вихідну частоту;
  • переконатися в тому, що кулер нормально працює;
  • провести тестування працездатності пристрою.

Найчастіше розгін процесора Intel проводиться за допомогою програми SetFSB. Вона дозволяє швидко збільшити частоти, не вимагаючи установки і перезавантаження пристрою. Також використовується CPUFSB і SoftFSB, але для роботи з цими програмами потрібно знати модель материнської плати.

                 

Як розігнати процесор на ноутбуці

Питання як розігнати процесор на ноутбуці вирішується простіше за все для пристроїв з windows. Для цього достатньо просто зайти в налаштування Електроживлення і виставити Високу продуктивність. Такий спосіб є найбезпечнішим і дозволяє збільшити потужність пристрою до максимуму.

Також розгін процесора на ноутбуці можна виконати за допомогою програми CPU-Z. Для цього варто збільшити частоти. Але робити це потрібно обережно з кроком 0,5 ГГц, щоб не допустити перенапруги пристрою. Після установки параметрів необхідно протестувати ноутбук на безпеку роботи після розгону процесора.

Щоб правильно розігнати процесор потрібно строго дотримуватися інструкцій і рекомендацій. Треба розуміти, що часто на ноутбуці можуть бути встановлені менш потужні деталі (в порівнянні з ПК для геймерів, наприклад) - це пояснюється необхідністю зробити деталь менше. Тому навіть незначне переусердствованіе з допустимою частотою може привести до того, що ноутбук «згорить». Крім того, треба розуміти, що після розгону процесора ноутбука енергоспоживання також збільшується, тобто батарея буде розряджатися швидше, а чіп - сильніше грітися.

                 

Як розігнати процесор через Біос

Розглядаючи як розігнати процесор через біос, варто згадати множник - число, яке необхідно помножити на частоту шини FSB для того, щоб обчислити реальну частоту самого процесора. Саме тому розгін через BIOS являє собою збільшення частоти шини, що дозволяє підвищити і частоту процесора відповідно. Основне перевагу для ПК в тому, що програма дозволяє уникнути поломок процесора. Якщо раніше можна було перевищити допустиме значення частоти, від чого пристрій міг просто вийти з ладу, то тепер при завданні недопустимих параметрів комп'ютер перезавантажується і всі налаштування повертаються до попередніх характеристикам.

Розігнати процесор через BIOS дуже просто, так як за допомогою утиліти безпосередньо в процесі роботи можна змінювати частоту шини (крок 1 МГц). Для цього потрібно в CPU Clock ввести потрібний параметр частоти шини. При цьому відразу можна буде подивитися множник і загальну частоту процесора, які вдається отримати при такому параметрі.
Крім цього можна збільшити напругу на процесор, тоді він буде працювати з більшою потужністю. При цьому не рекомендується збільшувати напругу більш ніж на 0.3 В. Краще використовувати крок 0,1 В, після чого пропорційно збільшується і частота шини FSB, але важливо після це поставити кулер на максимум, щоб уникнути перегріву пристрою.

додаткові програми

Використання системної програми SETFSB дозволяє швидко і легко не тільки зробити розгін процесора, але і оперативної пам'яті, що дозволяє максимально збільшити потужність і швидкість роботи пристрою. Основна перевага в тому, що утиліта не вимагає тривалої установки і може бути використана відразу після скачування.

Коментарі
Залиште коментар
А
22.06.2017 15:18

Разгон процессора действительно имеет смысл, ведь апгрейт компьютера сегодня не каждому по карману. Только не стой забывать – разогнанный процессор потребует для стабильной работы более мощное охлаждение. Кулер придется заменить.