Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як прочистити раковину: 9 помічників

Дата публікації: 12.01.2023 13:54
Дата оновлення: 12.01.2023 14:39

Будь-яка господиня підтвердить: забитий стік більше, ніж просто неприємність. Коли сім'я не може користуватися зливним отвором на кухні або у ванній кімнаті, в будинку ситуація близька до катастрофи.

чим прочистити раковину

Як прочистити раковину на кухні без сантехніка? Якщо знати кілька корисних прийомів, проблема вирішується за кілька годин, а, можливо, і швидше.

Чим прочистити раковину: на допомогу прийдуть механічні засоби

Якщо засмічена раковина і не йде вода, настав час діяти радикально. Йдеться про вантуз та сантехнічний трос. Не зайвим буде почистити сифон — у відведенні чи вигині труби, яка призначена для формування водяного затвору, часто накопичуються частинки сміття, перешкоджаючи попаданню води у каналізацію. Але почніть із найпростішого — з вантуза.

Вантуз

Цей пристрій на раз-два прочистить засмічення в раковині без сторонньої допомоги. Вантуз просто створений для цього: він у вигляді пружної гумової чаші з ручкою. Його поміщають над стоком у раковину, в якій має бути трохи води. Далі потрібно кілька разів енергійно натиснути на ручку.

як прочистити раковину без вантуза

Якщо пробка у трубі спровокована пухкою масою механічних частинок, за допомогою вантуза її вдасться змістити у каналізаційну трубу більшого діаметра. Перевага такого методу є очевидною: досить п'яти хвилин — і засмічення усунено. Мінус менш очевидний, але є: вантузу не під силу щільні відкладення жиру та частинок їжі.

Аргументоване порівняння: Яка мийка краще — нержавіюча сталь або штучний камінь: 5 доводів

Як прочистити раковину у ванній кімнаті за допомогою сантехнічного троса?

Більш щільну пробку, яка міцно засіла в трубі, проб'є сталевий трос з йоржиком. Однак, щоб дістатися до засмічення, доведеться розібрати сифон. Тросик обережно переміщають у трубі, поєднуючи обертальні та поступальні рухи. Такий метод вимагає від 30 хвилин до години часу, проте дозволить на тривалий час забути про засмічення в раковині.

Очищення сифона

Сантехнічний сифон виконаний із пластику, а розібрати та зібрати його зможе навіть підліток. Однак, перш ніж зробити це, необхідно підставити таз або відро, щоб вода, що скупчилася в раковині, не хлинула на підлогу або в тумбу мийки. Розібрані частини очищають від бруду, промивають і знову збирають. Залучивши додатково трос, гарантовано досягаються необхідні результати.

прочистити стік у раковині

Прочищення зливу засобами побутової хімії

Задумалися, чим прочистити засмічення в раковині? Часто, щоб прочистити злив у раковині, господині віддають перевагу особливій категорії побутової хімії з мас-маркету. Але вона має свої переваги та негативні сторони.

Переваги
Недоліки
Не тільки усуває засмічення, а й дезінфікує стік Ядрені засоби за високою вартістю
Не вимагає навичок, докладання фізичних зусиль Вимагає використання засобів індивідуального захисту
Універсальна в застосуванні —  підходять для стоку на кухні та у ванній Не гарантує 100% результат, основне призначення — профілактичні заходи

Крім того, високий відсоток кислоти або лугу у складі таких засобів може пошкодити матеріал раковини, а при контакті з пробкою засмічення виділяються гидкі аромати.

Пізнавальна стаття: Як правильно розмістити мийку на кухні: 4 варіанти

Порошкові засоби

На спакуванні будь-якого продукту є інструкція щодо використання. Загальний принцип їхнього застосування виглядає так:

  1. Раковину та верхню частину труби осушують.
  2. У зливний отвір всипають необхідну кількість порошку чи гранул.
  3. Заливають трохи води — температура вказується в інструкції.
  4. Рясно промивають водою, коли час, відведений на процедуру, минув.

прочистити засмічення у раковині на кухні

Рідини

Рідкі засоби функціонують так само, але без води, щоб не знижувати концентрації складу. Якщо прочистити стік у раковині не вдалося з першої спроби, можна повторити процедуру ще раз. Важливо уважно вивчити всі рекомендації та дотримуватися техніки безпеки.

На замітку: Як підібрати мийку для кухні: 4 критерії вибору

Як прочистити раковину без вантуза? Випробовуємо народні рецепти

Є варіації, чим прочистити раковину, якщо зробити це треба терміново, а бігти за побутовою хімією вже пізно. Часто для видалення досить простих засобів, які зустрічаються в кожному будинку. Ось чотири хитрики, як прочистити раковину, використовуючи те, що є під рукою.

Сода та сіль

Для цього необхідно підготувати:

  • кухонну сіль — ½ склянки;
  • харчову соду — 1 склянка.

народні засоби для чищення раковини

Речовини змішують і поміщають у стік. Вливають 250 мл гарячої води. Через чверть години прочищають, залучаючи вантуз.

Сода та оцет

Щоб видалити засмічення:

  1. У зливний отвір потрібно засипати 5 столових ложок соди з гіркою.
  2. Залити ¾ склянки оцту.
  3. Закоркувати мокрою губкою отвір, встановивши зверху каструлю з водою. Це допоможе уникнути виплескування продуктів реакції та піни через верх.
  4. Через 40 хвилин промити водою гарячіше.

сода та оцет для чищення раковини

Сода та лимонна кислота

Для такого способу готують два розчини:

  • Пів склянки соди розмішують у літрі води.
  • 100 г лимонної кислоти розчиняють у такій же кількості води.

 сода та лимонна кислота від засмічення зливу в раковині

Спочатку заливають содовий розчин, а через 5 хвилин — кислотний. Сода розщеплює жир, а вуглекислий газ, який виділиться в результаті реакції, роз'їсть корок у стоку.

Читайте: Як поміняти змішувач на кухні своїми руками: 3 кроки

Гаряча вода

Гаряча вода усуне засмічення, оскільки їй під силу розм'якшити частинки застиглого липкого жиру, що налипнув на труби зсередини. Для металевих труб підійде крутий окріп.

Як уникнути засмічення труб у майбутньому?

Щоб надовго забути про засмічення, купують захисні сіточки для зливних отворів, які запобігають попаданню в злив твердих частинок сміття. Крім того, не зливають у стік залишки жиру зі сковороди.

залишки жиру в раковину

Їх краще видалити з посуду паперовим рушником. Один раз на місяць можна використовувати рідкі або гранульовані засоби для очищення труб, а за їх відсутності користуватися будь-яким з народних способів.

Для загального розуміння: Як вибрати змішувач для ванни: 4 секрети вдалої покупки

Коментарі
Залиште коментар