Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як правильно заточити ланцюг на бензопилу: 7 слушних підказок

Дата публікації: 24.04.2023 13:30
Дата оновлення: 24.04.2023 14:37

Щасливий той, у кого бензопила працює як годинник. Адже гул движка, рев чіпки й плавна різанина по дереву, все одно, що як по маслу, вказують на те, що інструмент ідеально налаштований. Однак навіть ювелірно відточені ланцюжки згодом втрачають свою гостроту. А в міру їхнього затуплення падає ефективність і безпека пили, перетворюючи колись потужний інструмент на трудомісткий і потенційно небезпечний пристрій.

бензопилою розпилюють дерево

У цій статті розповідається про покрокове заточення ланцюга бензопили. Розглянемо цей процес у деталях: від розуміння будови ланок до опановування правильною технікою.

Як зрозуміти, що пильний ланцюг час точити: 6 ознак

  1. Знижується ефективність пиляння. Це одразу відчувається, оскільки доводиться докладати більше зусиль, ніж раніше, щоб розпилювати стовбур чи зрізати гілки. До того ж пропили грубувато-нерівні — це показник того, що ланцюжок затупився.
  2. Якщо при розпилюванні надмірно багато тирси. Коли зубці гострі, тоді виходить велика і чітко окреслена тріска. А затуплена кришить тирсу.
  3. Посилюється вібрація ланцюжка. Пилу важче контролювати.
  4. Ланцюг прослизає або відскакує від стовбура. Він не захоплює належним чином стовбур.
  5. Помітна нерівномірність висоти зубчиків — якщо уважніше придивитися до ланцюжка.
  6. Пила виділяє закопченість і швидко перегрівається, коли працює. Причиною тому ланцюжок, що затупився, й створює більше тертя.

розпил великого ствола

Важливо регулярно оглядати та змащувати ланцюжок пристрою, щоб не падала продуктивність. Бажано не затягувати із заточуванням коли помічено будь-яку з цих ознак. Або точити через кожні 10 годин використання, залежно від того, як часто доводиться працювати і яку деревину різати.

Конструкція ланцюга

Ланцюжок складається з взаємозалежних елементів, кожний з яких відіграє певну роль у процесі різання. У таблиці огляд основних компонентів пиляльного ланцюга:

Складові компоненти
Навіщо потрібні?
Провідні ланки

Розташовані в нижній частині ланцюжка. 

Вони входять у канавку напрямної  шини й з'єднують ланцюжок з інструментом.

Впливають на потужність

Різальні зубці (різці)

Гострі, йдуть під кутом і виконують різання.

Розрізняють як такі, що розташовані ліворуч і праворуч поперемінно вздовж ланцюжка.

З верхньою та бічною пластинами, а також з різальною крайкою

Стяжні хомути (з'єднувальні деталі)

Зістиковують різальні та провідні частини.

Вони допомагають зберегти дистанцію між кожним різцем

Заклепки

Ними сполучають приводні ланки, зубці, що ріжуть, та стяжні хомути.

Сприяють гнучкості та рухливості ланцюжка, зберігаючи при цьому його структурну цілісність

Граблі (глибиноміри) Стоять перед кожним різальним зубчиком і контролюють ступінь різу, щоб пила не застрягла в деревині
Відбійні приводні ланки

У деяких конструкціях ланцюгів розташовані між різальними зубами, щоб зменшити віддачу бензопили.

Забезпечують додатковий контроль та безпеку, поглинаючи частину сили, що створюється під час різання

Якщо розуміти з яких компонентів складається ланцюг, тоді простіше з ним працювати. Буде менше помилок.

Як заточити ланцюг бензопили напилком

Роботу роблять поетапно. Для початку потрібно тримати під рукою напилок, що направляє для нього, і будь-який зручний інструмент для вимірювання.

заточування ланцюга бензопили напилком

Зібравши все необхідне, виконують такі дії:

  • Закріплюють бензопилу
    Поміщають її на стійку поверхню, наприклад, на верстат, так, щоб до ланцюга та напрямної шини було легко підступитися. Включають ланцюгове гальмо, щоб знерухомити ланцюжок у момент заточування.
  • Визначають початкову точку
    Потрібно знайти найпошкодженіший чи найкоротший різальний зуб на ланцюгу. Це буде відправною точкою для заточування. Якщо зуби зовні у схожому стані, тоді можна вибрати будь-який. Відзначають стартовий зубець маркером або шматочком скотчу, щоб потім легко було його ідентифікувати.
  • Поєднують напрямну
    Поміщають напрямний інструмент на різальний зуб, переконавшись, що він правильно поєднаний з кутовими мітками на скеровувальній планці. Напрямна для напилка допоможе зберегти правильний кут і глибину підпилювання.
  • Заточують різальні зуби
    З встановленою напрямною для напилка вставляють круглий напилок у щілину зуба (вигнутий простір між зубом та обмежувачем глибини). Починають заточувати плавно-рівномірними рухами під кутом верхньої пластини різального зуба. Докладають зусилля до гребка вперед і слабшають до гребка назад. Зазвичай достатньо 3-5 проходів на зуб, іноді більше — залежно від стану ланцюга. Головне, відновити гостроту різальної окрайки кожному.
  • Слід переходити від одного зубця до іншого
    Заточивши перший зубець, відключають гальмо та обертають ланцюжок, поки наступний (лівий або правий) не опиниться в положенні для заточування. Знову включають ланцюгове гальмо і повторюють аналогічне заточування. Продовжують доти, доки всі зуби не будуть заточені.
  • Перемикаються на інший бік
    Закінчивши заточування всіх зубів однакової орієнтації, перемикаються на інший бік бензопили та заточують зубці, що залишилися, виконуючи ті ж дії.
  • Перевіряють обмежувачі глибини
    Коли заточать усі зубці, маркером перевіряють висоту напрямних стосовно різальних зубчиків. Якщо вони вище люзу, що рекомендується, з обережністю підпилюють напильничком так, щоб не зняти занадто багато матеріалу, інакше це позначиться на продуктивності різання.
  • Повторно збирають та перевіряють
    Як тільки всі різальні зуби будуть заточені та вивірені, відключають ланцюгове гальмо, знову збирають усі зняті компоненти та запускають бензопилу, щоб перевірити її роботу. Якщо ланцюг ріже плавно і легко, значить заточування пройшло успішно.

У скарбничку знань: Як настроїти фарбопульт: розбираємося з 3 регуляторами пневмоінструменту

Заточення на верстаті

Точити на електроточилі набагато швидше і виходить точніше. На верстаті шліфувальне коло обертається з оптимальною швидкістю для послідовного заточування. Звичайно процес може незначно відрізнятися між моделями машин, тому варто переглянути інструкцію виробника перш ніж братися за роботу. Проте загальна схема зводиться до єдиного.

Спочатку збирають всі необхідні інструменти та приладдя, наприклад, відповідне шліфувальне коло для ланцюга, захисні окуляри та рукавички. Бензопилу закріплюють на стійкій поверхні та включають ланцюгове гальмо, щоб не було жодних рухів при заточуванні.

Верстат для заточування теж фіксують так, щоб він був надійно закріплений. Встановлюють шліфувальне коло так, як цього вимагає інструкція виробника та регулюються налаштування верстата: встановлюється кут заточування, глибина шліфування та інші параметри. Ці налаштування зазвичай можна знайти в посібнику користувача бензопили або на сайті виробника.

заточування чіпки на верстаті

Потім визначають найбільш пошкоджений різальний зубець-коротиш ланцюга — він стане початковою точкою при заточуванні. Якщо стан зубів більш-менш однаковий, тоді починають із будь-якого. Відміряють місце, щоб знати, де початок. Встановлюють шліфувальне коло навпроти різального зубця так, щоб він був вирівняний по кутку зуба. Шліфкруг повинен стикатися з різальною окравкою зубця, не торкаючись інших компонентів ланцюжка. Включають точильний верстат і злегка натискають на різальне ребро зубчика. Щоб працювалося легше, доцільно використовувати вбудовані у верстат упори або напрямні контролю глибини шліфування. Працювати потрібно не поспішаючи та вивірено, щоб не зняти зайве та не перегріти зуб. Інакше це послабить ланцюг.

Зробивши справу, вимикають верстат, відключають гальмо пилки та повертають ланцюжок так, щоб перейти до наступного зуба тієї ж орієнтації (лівого або правого). Знову включають ланцюгове гальмо і точать, переходячи до наступних зубчиків. Потім перемикаються на інший бік бензопили та повторюють ті ж дії для тих, що залишилися. Після заточування перевіряють висоту гребенів стосовно різальних зубчиків. Якщо якісь не пропорційні прозірки, відшліфують.

Як тільки всі складові будуть підточені та відрегульовані, відключають ланцюгове гальмо, збирають усі зняті компоненти та запускають бензопилу, щоб перевірити її гостроту. Якщо чіпка ріже добре, то все пройшло як треба.

Покрокові дії: Як правильно шліфувати болгаркою дерево — 6 етапів шліфування

Заточення за допомогою болгарки

Використання настільної або кутової шліфувальної машини вимагає твердої руки та акуратної техніки роботи. Потрібно долучити шліфувальний диск відповідної зернистості та працювати у захисному спорядженні, щоб убезпечити очі та руки. Покроково це виглядає аналогічно до тих дій, що описані вище:

  1. Шину на бензопилі знерухомлюють, включивши ланцюгове гальмо. На болгарку ставлять шліфувальний диск, знаходять найбільш пошкоджений різальний зубець на чіпці або ж відзначають будь-який і потім починають регулювати кут заточування так, щоб відповідав куту різального зубчика — це десь 25-35°, залежно від того, яка у кого бензопила.
  2. Шліф-диск ставлять навпроти різального зубця, і дивляться, як він вирівняний по кутку і стикається з різальною крайкою.
  3. Заточують її злегка натискаючи плавними рухами під кутом, переходячи від цього до наступного. Потрібно стежити, щоб не перестаратися і не перегрівати зуби.
  4. Покінчивши з однією стороною, обробляють іншу. Перевіряють висоту гребенів і підправляють за потреби плоским напилком.
  5. Потім відключають ланцюгове гальмо на інструменті та перевіряють роботу.

точити ланцюг болгаркою

Болгаркою виходить швидше, ніж верстатом або напилком, але це далеко не ощадно для ціпка. Він швидше стоншується через те, що дуже багато знімається стружки з різальної окравки ланок.

Рейтинг найпопулярніших: ТОП 10 болгарок: детальний огляд найкращих моделей

Заточення ланцюга на бензопилу дрилем (бормашиною)

Заточування ланцюга бензопили дрилем або свердлильним верстатом може бути найдієвішим варіантом, якщо все зробити як належить. Для цього знадобиться пристосування, яке складається з напрямної та точильного каменю. Працювати потрібно в окулярах та рукавичках.

Шину бензопили ставлять на гальмо, налаштовують дриль, вставляють пристрій для заточування в патрон надійно затягують. Точильний камінь на насадці повинен відповідати розміру ланцюга. Вибравши початковий зубець, поєднують насадку для заточування з різальним зубом під скосом приблизно в межах 25-30 градусів. Направляюча насадка повинна упиратися в направляючу шину бензопили, таким чином допомагаючи підтримувати постійний скіс при заточуванні.

Розташувавши зручніше насадку для заточування, включають дриль і обережно натискають на різальну крайку зубця — дотримуються постійного кута. Працюють не старанно, щоб не зняти зайве. Потім вимикають дриль, відключають гальмо ланцюга і повертають ланцюжок так, щоб обточити наступний зуб, потім ще один і так до кінця. Закінчивши роботу з одного боку, працюють з іншого. Потім перевіряють висоту гребенів щодо різальних зубів. Якщо будь-які вище прозірку, підпилюють плоским напилком. Потім запускають бензопилу та перевіряють її роботу.

На замітку: Нетрадиційне використання дриля — 4 цікаві хитрики

Техніка безпеки

Важливо дотримуватися запобіжних заходів, щоб уникнути травм:

  • одягати захисні окуляри, щоб уберегтися від металевої тирси й сміття, що розлітається;
  • працювати в міцних рукавичках, щоб звести до мінімуму зіткнення рук з гострими краями та зісковзування;
  • носити сорочку з довгими рукавами, яка оберігає тіло.

При використанні інструментів міцно тримати їх у руках, щоб не вислизнули та не поранили. При необхідності використовувати затискачі або напрямні, щоб руки не ходили ходуном і вивірили кут заточування.

Не поспішати, залишатися зосередженим і не старатися при відточуванні кожного зубця. Наприкінці роботи перевірити натяг — якщо провисло, підтягнути. Інакше потім у роботі можуть траплятися нещасні випадки, не кажучи вже про те, яким буде різання.

Отже, з'ясували, якщо заточувати ланцюжок правильно і вчасно, бензопила бездоганно прослужить роками та буде безпечною для оператора. А також розглянули в цій статті особливості заточування руками, на верстаті, залучивши дриль або шліфувальну машину. Спробуйте попрацювати будь-яким із цих варіантів. Якщо дотримуватись вищеописаних підказок, у вас все вийде.

Пізнавальна стаття: Як прибрати іржу з металу: 5 ефективних методів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії