Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як дізнатися чіпсет материнської плати — 3 способи

Дата публікації: 15.01.2021 10:30
Дата оновлення: 15.01.2021 10:30

Знадобилося дізнатися, як точно називається чіпсет материнки? Якщо документів під рукою не знайшлося – не страшно: все дізнатися можна і без папірців. У цій статті описується, що взагалі таке чіпсет, як він влаштований і за які процеси відповідає такий елемент системної плати.

 устройство материнской платы

Що таке чіпсет в материнській платі

Комплект мікросхем, який грає роль «парламентера» (сполучної ланки) незалежних компонентів материнки – і є чіпсет.
Ведучий чіп, розташований на платі – це ЦПУ. Він керує іншими елементами. Здійснити це «без посередників» немає можливості. Так що набір мікросхем забезпечує спілкування процесора і інших комплектуючих:

  • оперативки;
  • системи введення/виводу;
  • контролерами пристроїв периферійного типу і т.д.

Сам комплект мікросхем відповідає тільки за взаємозв'язок елементів в материнке, а тому не робить ніякого впливу на процес їх роботи. Зв'язок же здійснюється за допомогою системи шин. Шина – це така підсистема, яка бере участь у передачі інформації між різними функціональними відділами ПК.

 как выглядит чипсет материнской платы

Дивіться також: 5 кращих процесорів від Intel для NVidia GeForce GTX 1060

Де знаходиться чіпсет на материнській платі

На не самих нових, але все ще актуальних платах, чіпсетів два. Їх ще називають мостами, північним (СМ) і південним (ЮМ). Вони так називаються відповідно до їх географічним місцезнаходженням на системній платі. Північний компонент можна знайти трохи нижче гнізда для установки ЦП, а на протилежному боці від нього розташований південний елемент.

На зміну двухмостовим приходять одномостовие варіанти, де є тільки південний компонент. Куди ж поділи північний? Цей міст інтегрований в CPU. У сучасних моделях таке рішення – не рідкість. Таке рішення має 3 істотних переваги:

  1. Знижується показник енергоспоживання.
  2. Потужна процесорна система охолодження поліпшенню зниження зносу моста.
  3. Дешевшає виробництво.

Цікаво: Як зібрати ігровий комп'ютер, які комплектуючі купити: 3 варіанти на вибір

Як влаштований чіпсет

Кожен елемент виконує свою функцію. Яку, і що це означає, пояснює нижченаведена таблиця.

За що відповідає північна мікросхема материнської плати
За що відповідає південний елемент системної плати
взаємодія зоперативкою «спілкування» з північним мостом через внутрішню шину
«спілкування» з процесором взаємодія з контролерами для установки периферійних пристроїв

 двухчиповая и одночиповая материнка

Базою для будь-якого моста є контролер-концентратор. В якості основи СМ виступає з'єднаний з ЦП через системну шину концентратор пам'яті (FSB – для моделей Intel і HyperTransport – для AMD). Як можна було зрозуміти, його функція – забезпечити інфообмен між ЦП і ОЗП.

Основа ЮМ – концентратор введення-виведення. Зв'язок з ЦПУ відбувається через північний елемент, а не напряму. «Південець» відповідає за спілкування між собою таких комплектуючих, як:

  • ЦП;
  • контролери HDD;
  • USB і твердотільні накопичувачі.

Нормальна температура материнки і чіпсета

Середній показник температури материнки в районі 40 градусів з періодичними підвищеннями до 50 – це норма. При регулярному використанні комп'ютера для повсякденних завдань, таких, як серфінг в браузері або навіть сучасні ресурсомісткі гри, не варто побоюватися перегріву. Відмітка може досягти показників значно вище і стати критичною лише в разі несправності. Удари, падіння і інші дії, які можуть привести до механічних порушень, часто стають причиною поломки мостів, через що температура підвищується.

Потрібно врахувати, що у кожного компонента системи є свої температурні показники, як оптимальні, так і пікові. Зазвичай вони вказуються на коробці або в інструкції до комплектуючих.

Читайте також: кращих виробника відеокарт NVidia GeForce GTX 1060 + 5 крутих моделей

Як дізнатися модель чіпсета

Визначити, який чіпсет у материнки, неважко. Зазвичай він вказується прямо в назві моделі. Наприклад, Х або AM4 (А) + номер для AMD, або H, B і Z + номер для Intel. Якщо ж коробки і документації під рукою немає, то дізнатися чіпсет можна через диспетчер задач в Віндовс. Всього-то потрібно відкрити список системних пристроїв і знайти рядок зі словом Chipset. Сторонній софт теж може допомогти. Нижче – 2 найзручніших представника.

AIDA64

Популярна утиліта, яка відрізняється доброзичливим інтерфейсом. Після входу в програму необхідно знайти розділ, який називається «системна плата». Там можна дізнатися основні параметри материнки. Однак визначити повну версію пристрою в безкоштовній варіації софта, на жаль, не вдасться. Але є й альтернативний варіант, за який не потрібно платити.

определяем чипсет материнской платы в AIDA64

CPU Z

Практично аналог платної AIDA 64. Знаходиться у вільному доступі. Цю програму також варто завантажувати з офіційного сайту. Раніше у CPU Z був один суттєвий мінус – відсутність російськомовного інтерфейсу. Тепер же його додали, так що нарікань програма не викликає.
Щоб отримати необхідні відомості, після запуску програми на ПК вибрати MainBoard. Дані про чіпсет можна знайти в рядку з назвою ChipSet. Про південному мосту повідає рядок SouthBridge.

определяем чипсет системной платы в CPU Z

Цікаво: Порівняння 2 бюджетних ігрових відеокарт – GTX 1050 проти GTX 1050 TI

Де взяти драйвера для чіпсета

Знаючи про чіпсет всі потрібні дані, можна знайти необхідні драйвера двома способами:

  1. на сайті виробника, вказавши відповідні дані;
  2. через додаток для автоматичного пошуку ПО.

Підбірка: ТОП-5 кращих HDD на 2 TB – Рейтинг внутрішніх жорстких дисків на 2000 Гб

Зрозуміти, як саме позначається chipset материнки, нескладно, хоч через Віндовс, хоч скориставшись спеціальною програмкою.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії