Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Інструкція з управління гіроскутером і гіробордом: 7 важливих правил

Дата публікації: 04.06.2018 17:34
Дата оновлення: 03.10.2023 12:50

Гіроскутер і гіроборд – хоч і нові види електричних транспортних засобів, але вони настільки швидко увійшли в моду, що тепер здається, ніби девайси існували завжди. Однак нерідко перед або вже після покупки постає питання, як керувати гіроскутером? А гіробордом — складніше чи легше?

Принцип роботи

Гироборды и гироскутеры

У конструкцію обох видів апарату входить поперечна планка та пара коліс, розташованих з боків. Для роботи пристрій використовує електродвигуни, що отримують живлення від електро-АКБ, та гіроскопічні датчики. Останні забезпечують балансування та підтримку горизонтального положення майданчика.

Таким чином, основними елементами конструкції є:

  1. Пара електродвигунів;
  2. Гіроскопічні датчики;
  3. Система керування;
  4. Електрична АКБ;
  5. Корпус;
  6. Ручка (у випадку з гіроскутерами).

Моделі відрізняються конструктивними особливостями і можуть містити в комплектації додаткові пристрої, наприклад:

  • інформаційний екран;
  • ПУ;
  • адаптер Bluetooth;
  • динаміки;
  • світлодіоди.

Додатково можна придбати переноска та інші аксесуари до гіроскутерів.

Устройство и внешний вид

Принцип роботи цих видів електротранспорту ґрунтується на перенесенні маси тіла вперед. При нахилі водій натискає шкарпетками на планку. Датчики, вловивши вплив, обертаються наперед. При однаковому натисканні шкарпеток край планки пристрій рухається прямо. Відхилившись, натискаючи п`ятами на задню частину планки, назад. Щоб повернутися, водій натискає носком однієї ноги на одну бік і п`ятою – на іншу. У обох половинок планки є персональний датчик, який повідомляє про вплив ніг власника для відтворення необхідних операцій. При розумінні цих принципів керування гіроскутером та гіробородом не викличе проблем. Головне — дотримуватися зазначених рекомендацій.

Підготовка до руху

Перед тим, як кататися на гіроскутері або гіроборді, потрібно підготуватися до подорожі. Спочатку треба уважно ознайомитись з інструкцією користувача. У ній наведено базові правила експлуатації.

ДО стандартного комплекту постачання належать:

  1. Сам гіроскутер (гіробород).
  2. Зарядний пристрій.
  3. Гарантійний талон.
  4. Інструкція користувача.

Стили гиробордов и гироскутеров

З керівництва можна дізнатися, як їздити на гіроскутері та гіроборді, щоб не отримати травму та не зіпсувати пристрій. У цьому ж документі вказується максимальна вага, допустима для перевезення. Цей показник перевищувати не можна. Це правило працює і в інший бік – не варто використовувати пристрій при вазі нижче мінімально допустимого.

Рекомендується також не їздити на гіроскутері або гіроборді з максимальною швидкістю. Чим вище значення, тим важче ним управляти: як людині, і самій системі. Рекомендації щодо підготовки до першої поїздки на гіроскутері:

  1. Потрібно прочитати посібник;
  2. Рекомендується повністю зарядити АКБ;
  3. Для першої поїздки краще одягнути захист: наколінники, шолом.

Вам може бути цікаво також: «Де в Києві катнути на гіроборді».

Як стати на гіроскутер?

На питання «як навчитися кататися на гіроскутері?» відповісти легко. Почати слід із правильного вставання на планку. І тут важливим складником є взуття. Вперше взагалі варто спробувати постояти на планці босоніж. Це Допоможе відчути тактильні сигнали, Що видаються пристроєм.

Далі потрібно:

  1. Запустити пристрій і поставити паралельну підлозі майданчик.
  2. Поставити першу ногу на виділене під неї місце планці. Шкарпетка стопи має трохи виглядати, а п`ята — спиратися на задню частину майданчика.
  3. Спершись на поставлену ногу, перенести другу швидким рухом на інший бік планки.

Гироборд на разных поверхностях

Тому, хто знайомий із принципом роботи моноколеса, Розібратися буде простіше. При першому використанні гіроскутера новачки роблять ряд типових помилок:

  1. Більшість початківців, встановивши одну ногу, бояться одразу поставити другу. Цього робити не варто, оскільки пристрій відчуває асиметричний тиск: це може призвести до небажаної вібрації або незапланованого руху.
  2. Деякі встановлюють ногу на платформу в повному Обсязі. Наприклад, п`ята провисає або носок не виглядає за межі Платформи. Як і в першому випадку, це спричиняє вібрацію або рух.
  3. Стрибати двома ногами одразу теж не дозволено. Пристрій розрахований на певне навантаження і може не пережити подібного Стресу.

До речі: деякі гіроскутери підтримують передачу за Допомогою Bluetooth. Таким чином, відстежуються показники роботи ПРИСТРОЮчерез смартфон. Це зручна функція для виявлення та усунення несправностей.

Цікаво прочитати:Гіроборд або моноколесо: 6 відмінностей, що впливають на вибір»

Рух уперед і назад

Інструкція з керування гіробордом та гіроскутером включає базові правила безпечної їзди вперед-назад.

Слабкий нахил всім тілом уперед дозволить привести пристрій у рух прямо. Не варто різко набирати швидкість. Для початку необхідно навчитися впевнено почуватися під час їзди.

Щоб поїхати назад, потрібно нахилити тіло назад та відчути баланс. Виконувати рух назад слід обережно, щоб не впасти.

Гальмування та зупинка

Рух тому відповідає і за гальмування гіроскутера. Якщо продовжувати тиснути на задню частина планки п`ятами, пристрій буде рухатися. Але якщо перенести масу тіла зі шкарпеток на п`яти – це призведе до плавного гальмування з наступною зупинкою.

У новачків цей етап може викликати незручності через відсутність досвіду. Але освоїти його треба обов`язково. Небагато практики дозволить виконувати потрібні дії для комфортного та точного гальмування.

Повороти

Як навчитися виконувати повороти? Теж просто. Достатньо нахилити тіло в потрібний бік і натиснути носком ноги на основу приладу. Деякі гіроскутери повертаються і на 360°. Для цього треба раптово тиснути п`ятою однієї ноги і носкою іншої на планку.

Спуск із транспорту

Спуск слід виконувати з обережністю. Стрибати не можна. Спершу знімається одна нога з планки, а потім і друга. Важливо дотримуватись правил техніки безпеки та рекомендації з інструкції: в ній детально описано, як кататися на гіроскутері.

Катание на гироскутере и гироборде — отличный способ досуга для детей

Важливо, щоб гіроскутер або гіроборд підходив під параметри майбутнього користувача, особливо під його вагу:

Вага користувача (кг)
Примітка
до 20-30 Дітям, які важать менше як 20-30 кг, поїздки на гіроскутерах небажані.
20-100 Різні аксесуари розраховані під різну вагу майбутнього господаря, тому варто ознайомитися з характеристиками передбачуваної покупки заздалегідь. Загалом більшість скутерів і бордів розраховані на вагу від 20-30 і до 100 (іноді — і більше) кг.
від 100 Надмірна вага користувача призводить до деформації конструктивних елементів. Тому небажано використовувати гіроскутер при вазі понад 100 кг.

Дітям з вагою менше як 20 кг краще забути про гіроборд, оскільки через недостатню масу, пристрій працюватиме некоректно. Але якщо хочеться кататися на транспорті, краще придбати дитячий велосипед.

Чим відрізняється гіроскутер від гіроборда?

Важливо розуміти, що гіроскутер – це індивідуальний засіб пересування, керований за допомогою маніпуляцій із поворотним Стовпом (ручкою). Гіроборд – транспорт, побудований на основі керування шляхом балансування і не має спочатку рульового стовпа.

ДО моделей гіротехніки можна віднести не тільки гіроскутери, а й «сигвеї» (гіроскутери бренду Ninebot by Segway). Кататися на ньому також необхідно, балансуючи тілом і тримаючись за особливий стовп керування.

Читайте також: «Рейтинг виробників моноколіс: 6 найкращих виробників»

Сподіваємося, що питання про те, як навчитися керувати гіроскутером, розкрите. За постійної практики «водій» зможе отримувати новий досвід і вивчати трюки.

Коментарі
Залиште коментар