Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Дитячий посуд: як вибрати – 4 ключові параметри на допомогу

Дата публікації: 15.07.2020 09:38
Дата оновлення: 17.04.2023 17:10

Дитячий посуд на сотні видів: тарілки та плоскі з незвичайними візерунками, чашки-непроливайки або з ефектом голограми, склянки, набори, ложки…. Голова навколо від різноманітності. Як правильно вибрати дитячий посуд для малюка-непосиди та тихоні – дізнаємося з цієї статті.

 выбор детской посуды

Як вибрати посуд для дітей

Наслідувати потрібно простому правилу: все, що не б'ється і виглядає яскраво – годиться. Особливості вибору описані нижче, читайте та запам'ятовуйте.

Цікава стаття: Конструктор Лего: історія компанії – 7 доленосних поворотів

Типи дитячого посуду та її призначення

«Дорослим» посудом дитини «не візьмеш», калібр не той. Вона важка, громіздка, б'ється. Не слід забувати, у малюка ще погано розвинена дрібна координація. Від необережного прикладання чашки до рота можна поранити ясна, розбити губу, зколоти зубчик. Ну, ви зрозуміли: скло, фарфор, фаянс, нержавіюча сталь явно не для діток. Так що готуємося їхати в магазин і затарюватися потрібним начинням. Недарма ж її вигадали!

Контейнери

Не завжди виходить нагодувати дитину свіжоприготовленою їжею. Врятує заздалегідь приготовлене «гальмо» у контейнері. Більш того, цей предмет стане у нагоді дитині в шкільному віці, в подальшому вона послужить ланч-боксом.

выбор детских контейнеров

У добротного контейнера три показники якості.

  1. Термостійкість і вміння тримати температуруГрудне молоко, пюре або відварена курка смачніші за Теплі. Тому посуд повинен зберігати їжу потрібної ТЕМПЕРАТУРИ. Наприклад, добре з цим справляються контейнери для зберігання грудного молока AVENT.
  2. ГерметичністьДитячі прикорми часто у вигляді рідкої кашки або пюре, контейнер повинен бути надійно захищений від проливання. З цією справою справляються кришки із клямками. Для надійності оберніть судок тканиною або пакетом.
  3. З яскравим принтом і улюбленими героями дитиниТоді кожен прийом їжі буде на радість малюкові.

На замітку: Як вибрати дитячу коляску: 6 кроків до ідеальної покупки

Ложки

Цей столовий прилад дитина сприймає як іграшку. Малюк і постукає нею по поверхнях, і необережно засуне до рота, прагнучи самостійності жваво досліджуючи предмети. Тому краще використовувати силіконову (таку як Nuvita Easy Eating). Силікон гіпоалергенний, не зашкодить ясна та слизову оболонку.

 детские ложки

Коли дитина підросте, можна давати йому металеву ложку з розширеною пластиковою рукояткою. Така не вислизає з дитячої ручки.

Набори

Щоб «вбити всіх зайців» простіше купити набір дитячого посуду. У ньому передбачено все необхідне для годування тематичного забарвлення хлопчиків дівчаток: тарілочки для рідкої їжі та гарнірів, чашка, кілька ложок та виделок. Для зовсім крихта — кілька пляшечок та судочків.

 наборы детской посуды

Посуд у наборах має бути:

  • зручною і легкою, щоб її можна було впевнено тримати не зміцнілими ручками;
  • зберігати тепло їжі, але при цьому не нагріватися самої;
  • витримувати вплив перепадів температур, не скукожитися від гарячого супу чи зберігання у холодильнику;
  • з цікавим дизайном та улюбленими героями малюка.

Корисна стаття: Як кріпити автомобільне крісло для максимальної безпеки дитини – 5 порад батькам

Стакани

Цей посуд підійде для діток середнього та старшого віку, які впевнено користуються предметами особистого вжитку. А значить, посудину з компотом на себе не переллють.

детские стаканы

Хороший дитячий стакан повинен бути зроблений з гіпоалергенні матеріалів, що Не б'ються. НАЙЧАСТІШЕ – з безпечних підвидів пластику, як УSigikid Forest Grizzly. Скло та фаянс довіряти ще рано, а у металу висока теплопровідність, дитина може обпектися.

Також дитячий стакан має бути яскравим (це викликає бажання взяти його в руки). Але важливо вибирати таку, щоб фарба витримувала температуру вище, ніж комфортна +37°C. Інакше частинки барвників потрапляють у воду. Пити таку небезпечно здоров'ю. Навіть якщо у таку склянку наливаються холодні напої.

Тарілки

Спершу малюкові буде досить глибокої тарілки (як Sigikid Lolo Lombardo). Коли навчиться їсти тверду їжу, можна купити блюдо середньої глибини. В ідеалі воно має бути з кількома секціями. Так можна обережно розкласти їжу, не змішуючи інгредієнти.

 детские тарелки

Варто брати посуд з прогумованим дном. Тарілка впевнено стоятиме на поверхні, а малюкові так простіше навчитися набирати повну ложку.

Пізнавальна стаття: Як вибрати дитяче автокрісло – 5 основних груп автокрісел для дитини

Чашки

Хороша чашка – легка і не б'ється. У ній мають бути товсті ручки, зручні для хвату, або форма, що звужується до верху. Тоді дитина може надійніше схопитися за неї.

выбор детских чашек

Критерії якості зводяться до трьох пунктів.

  • Безпечний матеріал, що тримає температуру.
  • Якісна фарба, яка не облупиться.
  • матеріал/покриття, що не б'ється.

Термоси

Дитячий термос відрізняється розміром. Замість звичної місткості на один-два літри, поміщають склянку-півтора. Це зручно, виходячи з двох міркувань:

  • об'єм розрахований на один повноцінний прийом їжі,
  • термос не важкий. Наочний приклад – Nuvita.

Дитячі моделі зазвичай із пластиковим або силіконовим покриттям. Вони не ковзають у руках, що зменшує шанси випадково впустити посудину.

Сушилка

Де чисто і сухо – там і мікробів менше. Тому дитячий посуд потрібно ретельно мити і сушити, щоб у ньому не могло «розмножитися життя» різних іпостасей. Сушарка – на допомогу!

сушилки для детской посуды

Краще купити яскраву та незвичайну модель. Дитина бачитиме, що після миття його посуд сушиться на цікавій штучці, і звикати до порядку: поїли → помили → висушили. Чашечка та тарілочка суха – значить чиста.

Краще придивитися до пластиковим сушаркам із силіконовим покриттям: вони м'які, дитина не пораниться. Крім цього, вони не окислюються під впливом вологи.

Класичні металеві сушарки небажані. Їх виготовляють з тонкого алюмінію, який схильний до деформації. Якщо сушите посуд на такий, бажано поставити подалі від всюдисущого малюка. Адже обережність ще нікому не зашкодила.

На замітку: ТОП-10 автокрісел від 9 місяців до 4,5 років – рейтинг автокрісел групи 1-2

Стерилізатор

Він не замінить мийку. Зате чудово дезінфікує чисте начиння. Принцип роботи простий: стерилізатор обдає речі гарячою парою протягом 5-7 хвилин. За цей час знищується до 999% мікроорганізмів на поверхні.

стерилизаторы детские

Прилади поділяють на 2 варіанти:

  • електричні,
  • мікрохвильові.

Відмінності електричних та мікрохвильових стерилізаторів відображені в таблиці:

НВЧ
Електричний
Бюджетний варіант Трохи дорожче, зате не потрібні додаткові гаджети
Герметично закривається ємність, яка складається з круглої чаші, куди заливається вода і поміщається посуд, і даху, що знімається Складаються з ємності для посуду і резервуара для води з парогенератором
Компактний стерилізатор для мікрохвильової печі не займає багато місця Розміри різні – від невеликих моделей до повноцінних комбайнів
Простий у користуванні – поставив у мікрохвильову піч на 5 хвилин і вийняв вже чистий посуд У багатьох моделей передбачений дисплей, кнопки керування або сенсорний контроль.
У деяких – функція самодіагностики, яка визначає потрібний режим

Яким би хорошим не був стерилізатор, за ним все одно потрібен догляд. Регулярне миття приладу у теплій воді та профілактику від накипу безпечними продуктами (лимоном, оцтом) ніхто не скасовував. Варто враховувати це, якщо зважитеся на такий агрегат.

Підогрівачі

Незамінний гаджет для батьків немовлят. Якщо малюк на грудному вигодовуванні, півбіди. А тим, кому доводиться годувати сумішами, завдання ускладнюється. Перед вживанням необхідно підігріти молоко до температури тіла. І важливо пристосуватися робити це швидко і не перегріти.

Виробники техніки подбали про дітей на штучному вигодовуванні. Харчовий підігрівач підійде для нагрівання упаковок та пляшечок з живленням. Індикатор сигналізує про готовність, чатувати заповітну хвилину не доведеться. Більш того! Багато моделей можуть підтримувати необхідну температуру суміші протягом декількох годин.

Молоковідсмоктувач

Використання молоковідсмоктувача – справжній порятунок для мами, що годує.

Прилад здорово рятує у трьох випадках.

  1. Вимушені залишити на кілька годин дитину під опікою родичів.
  2. Малюк відрізняється великим апетитом і часто просить їсти.
  3. У мами кількох дітей грудного віку.

выбор молокоотсосов

Молоковідсмоктувачі чудово імітують всмоктування новонароджених, заохочуючи безперервний потік молока. Мама менше втомлюється. Масажна чашка стимулює канали для молока. Зціджування відбувається швидко та безболісно. Головне, призвичаїтися і робити це вчасно.

Прилади поділяють на 2 типи:

  • механічні – все виконується руками. Можна повністю контролювати частоту зціджування, прискорюючи чи уповільнюючи її;
  • у електричних передбачений спеціалізований моторчик, який запускає помпочку. Вона зціджує молоко під тиском.

За способом стимуляції пристрою відрізняють як одно-і двофазні.

  • 1-а фаза створює передумови для швидкого і неглибокого всмоктування-стимуляції,
  • 2-а фаза імітує повільне та глибоке всмоктування для стимулювання збільшення потоку молока.

Для жінок з потрісканими сосками переважно брати другий варіант. Він зменшить неприємні відчуття та зможе допомогти організму підготуватися до процесу. А якщо потримати насадку в холодильнику, то прохолодний ефект спрацює як легкий анестетик.

Аксесуари

Все, що не посуд, але відноситься до дитячого живлення – це і є аксесуари. А саме:

  1. Насадки.
  2. Соски.
  3. Трубки.
  4. Пакети для зберігання молока.
  5. Сумки для переноска.
  6. Прихватки-іграшки.
  7. Щітки для чищення пляшечок і термосів і т.д.
  8. Змінні чаші для молоковідсмоктувачів та інше.

Правильно обрані аксесуари помітно спростять перші місяці батьківства. Маючи кілька запасних сосок, не потрібно буде щоразу бігти до стерилізатора – достатньо дати дитині чисту.

Сумки-переноска та прихватки дозволять дати дитині їжу потрібної температури і не обпектися самому. А щітки для чищення пляшечок дозволять підтримувати бездоганну чистоту посуду. Більше того, їх потім можна використовувати для митися термосів і кавомашини.

Пароварка

Їжа, приготовлена на пару, в рази корисніша і дієтичніша за їжу, приготовану традиційним способом. Вона як варена, але в ній щонайменше зайвої вологи. Це особливо важливо при готуванні броколі чи риби – «паровий» варіант набагато смачніше звичайного.

выбор пароварки

Комбайн

Якщо потрібно швидко приготувати пюре або дитяче живлення, кухонний комбайн Адже дитині важливо їсти свіженьке. Такий прилад полегшить та покращить щоденну роботу батькам. Все, що потрібно, це ретельно помити продукти і нарізати на великі шматочки.

 кухонный комбайн для готовки детской пищи

У цьому приладі можна готувати м'ясо, рибу, фрукти та овочі на пару. 15 хвилин і готове. Страви зберігають вітаміни, ароматні, смачні. Їх можна збити у ніжне пюре для крихти. Або залишати шматочки їжі — для бутуза, що підріс. У кухонному комбайні можна легко регулювати текстуру страви і точно дозувати інгредієнти. Благо, що у чаші передбачена мірна шкала.

При виборі комбайна потрібно звернути увагу до наступні параметри:

1. Об'єм чаші

Чим більше, тим потужніший і габаритний прилад.

2. Матеріал чаші

Найчастіше це пластик, скло чи метал.

  • Пластик бюджетний, для переробки продуктів годиться, але на ньому залишаються подряпини. Незначні, проте у ці ушкодження потрапляють мікроорганізми та розмножуються.
  • Скло гігієнічніше, але вимагає дбайливого ставлення. Варто вдаритися і на вигляд важка тарілка може розбитися.
  • Метал – найпрактичніший, але дорогий матеріал. Та й палітра кольорів не тішить: тільки відтінки сірого.

Пароварка-блендер

Готує на пару, збиває – як бог. Пароварки-блендери тим, хто хоче створювати смачний натуральний прикорм і при цьому заощадити місце на кухні. Тепер не потрібно буде використовувати кілька девайсів по черзі, переживаючи за якість готування. Єдиний мінус – ціна. Вона трохи кусається, але все-таки нижче, ніж за обидва гаджети окремо.

 детская пароварка-блендер

Одна з головних переваг такого пристрою: можна контролювати весь процес приготування. Купуючи дитяче живлення, батьки часто не впевнені у дотриманні санітарних норм виробників. А так молодий тато може здійснити мрію молодої мами та приготувати їй та малюкові корисну вечерю.

При виборі такого девайса варто звернути увагу до п'ять особливостей.

1. Матеріал чаші
Скляні безпечні при приготуванні будь-якої їжі, але можуть розбитися. Пластикові не б'ються, але темніють і дряпаються через кілька місяців активної експлуатації, породжуючи розсадник бактерій.

2. Стійкість
Прогумовані ніжки або присоски чіпко тримають прилад на поверхні.

3. Потужність
Чим солідніше, тим швидше блендер перетрет їжу.

4. Якість лез
Вони мають бути гострими, без зазубрин і ушкоджень.

5. Надійність інтернет-магазину
За дорогий девайс нечисті на руку продавці прагнуть видати підробку. Краще оминати магазинчики-одноденки, інакше скупому доведеться платити різницю двічі.

Цікава стаття: Коли з'явилася перша дитяча коляска: 10 фактів з історії

Чашка-непроливайка

Чашка закривається кришкою з вузьким носиком. Виходить об'єму води вистачає, щоб напитися, але недостатньо, щоб облитися або вилити всю рідину на підлогу.

выбор чашки-непроливайки

5 параметрів гарного гуртка.

  1. Об'єм і форма підбирається під вік дитини. Непроливайка, що підійде однорічній дитині, може виявитися надто маленькою для дитсадка.
  2. Кухля-непроливайка повинна мати міцні ручки чи звужуватися до середини.
  3. Носик кришки в чашці для найменших повинен бути м'яким – ЩОБ не битися об ясна і молочні зуби, що ростуть. Не повинно бути жодних трубок, малюк може їх проковтнути.
  4. Дітям середнього та старшого віку підійдуть непроливайки з щільним твердим носиком.
  5. Нековзне дно – так кружка залишиться на місці, навіть якщо її випадково зачепити.

Змінні м'які силіконові носики

Швидкий розхідник для поїльника. Дитина часто кусає їх, ушкоджуючи герметичність форми. Вони падають на підлогу, доводиться вимивати кілька десятків разів на день. Це все швидко позначиться на м'яких силіконових носиках.

Дитина росте, тому носик, куплений для семимісячного, в 1,5 року годиться. Просто будьте готові до цього.

Пізнавальна стаття: ТОП-5 популярних дитячих колясок X-lander

На що звернути увагу при виборі дитячого посуду

Конструкція повинна виправдовувати призначення, матеріал – міцний і безпечний. За посудом має бути легко доглядати. Докладніше про характеристики високоякісного посуду – нижче.

Конструкція

Посуд має бути міцним: витримувати кидки, удари камінням, перепади температури і навіть стискання. Діти вивчають світ і експериментуватимуть із придатністю посуду.

детская посуда

Начиння має бути глибоким. Рекомендується вибирати посуд з відмітками – так можна завантажити потрібну кількість їжі, щоб вона не вивалювалася під час обіду.

Прилади повинні бути зі злегка вигнутими ручками, приблизно як у цьому столовому наборі Nuvita. Так дитині буде простіше вчитися користуватися ними. Краще вибирати начиння з яскравими кольоровими елементами – це дозволить додатково зацікавити дитину.

Матеріал

Малятам потрібно вибирати посуд із пластмаси. Вона не б'ється, не ламається, навіть якщо її кидати об стіну.

Дитячий посуд роблять із 2 видів пластмаси: жорсткої та м'якої. Їхні ключові відмінності зібрані в таблиці нижче.

Жорстка пластмаса М'яка пластмаса
Матеріал Поліпропілен та його кополімери Силікон або еластомери
Особливості Менше схильна подряпин, за нею легше доглядати Безпечніше, тому що менше тисне на ясна
Для якого посуду підійде Для тарілок, склянок Для ложок, виделок і тих частин кружки Що стосується рота

Термостійкий пластик не проводить тепло, малюк не обпікся. Не варто використовувати одноразовий посуд із полівінілхлориду. Вона не призначена для будь-якої їжі. Так, навіть для дорослих.

Важливо: щоб знайти небезпечну тарілку, достатньо подивитися на маркування. Якщо там видно цифру 3 у трикутнику і під ними написано PVC — викидаємо її кудись подалі.

Пластикові моделі – такі ж легкі, але їжа в них остигає набагато швидше. Якщо наважилися брати, краще вибрати моделі із подвійним дном. Так їжа остигатиме трохи повільніше.

Досить безпечний полікарбонат – поліетилентерефталат (PET або PETE). Його юзають для виробництва пластикових пляшок: тієї, з якої п'ють газовану Воду. Але його не можна використовувати повторно, оскільки при експлуатації виділяє токсичні речовини, які потрапляють у воду.

детское питание

Порцеляна, кераміка і фаянс – екологічно чисті і при цьому безпечні матеріали. Вони витримують будь-яку температуру, не зашкодять дитині, ні природі. Якщо порцеляновий посуд розіб'ється, ним буде складно поранитися. А все, тому що уламки великі без гострих країв. Однак фаянс досить важкий і його складно утримати в крихітних ручонках. Краще привчати дитину до такого посуду, коли йому виповниться хоча б 4-5 років.

Скло – тендітний матеріал. І до такого посуду краще привчати ближче до середнього шкільного віку. Скло легко розбивається на дрібні та гострі уламки, тому з ним потрібно бути ДУЖЕ акуратним.

Начиння з дерева потрібно часто міняти, оскільки згодом у пори потрапляє залишки їжі. Мікрочастинки з дерев'яної ложки не вийде вимити дитячим миючим. Такий посуд можна здати на переробку: з нього вийде папір, картон чи ДСП-меблі.

А ось про емальовані вироби краще забути. Вони швидко нагріваються і можуть обпалити навіть дорослого! Крім цього, навіть після дрібного пошкодження емалі її вже не можна буде використовувати. Поїдання з такого посуду може спричинити непередбачувані наслідки. контактуючи з їжею, пошкоджена емаль може створювати високотоксичні сполуки металів. Відправити її переробляти не можна, так як це вийде дуже дорого.

Нержавіюча сталь — теж не найкращий вибір для дітей. Знову ж таки, вона швидко прогрівається і малюк може обпектися. Єдиний випадок, коли покупка такого посуду виправдана – тривалий похід. Тоді стійкість нержавіючої сталі до корозії та зовнішніх впливів окупить себе. Якщо відмовитися від матеріалу неможливо – використовуйте текстильні рукавички кухарі або силіконові насадки. Їхня низька теплопровідність дозволить тримати в посуд руках без дискомфорту.

Варто викинути посуд з меламіну. Цей матеріал шкідливий здоров'ю. Зовні він схожий на білу порцеляну, але насправді це особливий вид пластику. Небезпека меламінового посуду в тому, що при контакті з водою вона виділяє токсичні речовини.

Пізнавальна стаття: ТОП-5 дитячих триколісних колясок

Безпека

Посуд підбирається виходячи з віку дитини. Не треба брати" на виріст" – з'явиться спокуса класти більше їжі, ніж потрібно.

 безопасность детской посуды

Тим, хто любить підігрівати тарілки в мікрохвильовій печі або мити в посудомийці, потрібно простежити за наявністю спеціального маркування. Якщо вона не розрахована на сильну теплову дію, може стати небезпечною для здоров'я.
Обов'язково перевіряйте стійкість малюнка. Якщо зіскаблюється — викиньте таке начиння кудись подалі.

Не можна використовувати пластикові тарілки БІЛЬШЕ 3 Років. Під впливом високої температури полімери почнуть Розкладатися. На посуді з'являться подряпини, в яких накопичуватимуться мікроби. Саме тому лікарі радять регулярно змінювати різноманітне пластикове начиння: починаючи від лопаток для млинців і закінчуючи обробними дошками.

Універсальний вибір:ТОП-7 дитячих колясок 3 в 1

Догляд

За дитячим посудом потрібен особливий догляд: все-таки у малюків імунітет у рази слабший. Начиння потрібно вимивати ретельніше, використовуючи миючі засоби для дітей.

уход за детской посудой

У гарного миючого для дитячого посуду такі параметри:

  1. Вона має бути нешкідливою для малюка (шукайте маркування 0+ на упаковці).
  2. Бажано шукати засоби без ароматів або з мінімальними ароматизаторами. Дратуючий запах привабить любителів ароматів, але відштовхне малюка.
  3. Шукайте прозоре миюче або те, що фарбується натуральними барвниками. Яскрава гама має насторожити.
  4. Показник pH повинен бути близьким до нейтрального (це число 7)

Огляд топових виробників дитячого посуду

5 кращих виробників начиння для дітей.

AVENT

 детская посуда Avent

Купуючи товари Avent, отримаєте преміальну якість за розумними цінами. Цей посуд настільки якісний і довговічний, що часто передається з покоління в покоління. Отже, купивши AVENT один раз – більше не потрібно буде купувати подібну через багато років.

BAYBY

Бюджетний, і при цьому якісний варіант! Виробник BAYBY концентрується на першому посуді для найменших. Тому в його асортименті можна знайти набори пляшечок, молоковідсмоктувачі, підігрівачі та стерилізатори. Всі ці прилади помітно спрощують перший рік батьківства!

GORENJE

Який образ виникає у голові після назви цієї фірми? Більшість асоціюють бренд із побутовою технікою. Такий же імідж GORENJE зберігає і при виробництві дитячих стерилізаторів, комбайнів для приготування дитячого живлення та підігрівачів.

NUVITA

Славиться якістю та великим асортиментом. NUVITA виготовляє продукцію від малого до великого: ложечки, у тому числі з термоіндикатором, тарілочки, молоковідсмоктувачі, підігрівачі для пляшечок та багато іншого.

SIGIKID

Фірма SIGIKID вигідно відрізняється від конкурентів яскравими, казковими, оригінальними принтами на посуді. Мультяшні герої «засмоктують» малюка у свій паралельний всесвіт, де він навіть не помітить, що сам з'їв увесь обід. На такому посуді кожна дитина знайде свого улюбленця: слоники, собачки, зайчики, морські жителі так і чекають на свого господаря!

Перед тим, як вибрати посуд для приготування дитячої їжі, потрібно оцінити свої фінансові можливості. Але заощаджувати не варто. Тому що дешеве начиння часто із шкідливих матеріалів, і на користь не піде ні вам, ні дитині. Тож шукайте золоту середину: підбирайте варіанти у перевірених виробників.

Коментарі
Залиште коментар