Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що робити, якщо на ноутбук потрапила вода чи інша рідина: 8 кроків, які запобігають біді

Дата публікації: 20.11.2017 14:02
Дата оновлення: 20.11.2017 14:02

Часто збій дає комп'ютерна техніка, а причина полягає в попаданні рідини на поверхню головних робочих вузлів. Така проблема знаходиться на третьому місці після перегрівання і засмічень. Ця стаття спеціально для тих, кому подобається проводити час з кухлем чаю або кави за ноутбуком. Ще вона допоможе любителям домашніх тварин. Часто трапляється майже як у казці: котик пробіг, хвостиком махнула, і прощай новий комп'ютер.

В ноутбук попала жидкость

Уникнути цього легко – не пити біля техніки чай, кава, воду і т.д. Але якщо це сталося, то потрібно бути обізнаним в методах, що дозволяють уникнути негативних наслідків. Кроки, представлені нижче, є гарантією подальшої роботи техніки без збоїв.

Читайте також «Як почистити клавіатуру ноутбука від пилу і бруду самостійно в домашніх умовах? 3 дієвих способу».

Що робити, якщо на ноутбук потрапила вода?

Протоку рідина призводить до виходу техніки з ладу. У такій ситуації важливо не панікувати. Якщо в ноутбук вода або інша рідина, то потрібно зробити ряд дій, які допоможуть усунути проблему на початковому етапі з мінімальними наслідками.

На ноутбук пролилась вода

Це робиться швидко і уважно для досягнення максимального ефекту. Дії залежать ще й від ступеня агресивності напою. Вода і несолодкий чай надають менше шкоди в порівнянні зі спиртним, кавою і чаєм з цукром. Кислі соки – головний шкідник. Отже, потрібні дії для ACER One 10 S1002-15GT інших моделей представлені нижче.

Вимкнути ноутбук

Перше – вимкнути ноутбук. Швидше це зробити, якщо відключити зарядний пристрій від самої техніки, а НЕ з розетки. Після ноутбук перевертається і витягується блок живлення. Коли техніка знаходиться в такому стані, то рідина виливається. Потрібно позбутися від неї на 100%.

Как вылить воду из ноутбука

Тут не зволікати. Незбережені файли і документи обійдуться дешевше, ніж ремонт комп'ютера. Знеструмлення допоможе:

  • уникнути наслідків;
  • вилити рідину, не пошкодивши головні вузли;
  • запобігти коротке замикання після контакту напоїв з «електронним начинням».

Тільки після відключення живлення виливається вода. Для усунення залишків підійдуть серветки, ганчірки. Потім потрібно сушка ноутбука. Рекомендується робити це в приміщенні з хорошою вентиляцією і відповідним мікрокліматом. Як правило, на сушку досить 24 годин.

У випадку з іншими напоями потрібно розбір техніки. Деякі виробники, Asus Acer, випускають техніку із захисною плівкою на клавіатурі знизу, гарантуючи додатковий захист.

Буде корисно дізнатисяЯк дізнатися модель ноутбука? 5 простих способів».

Вимкнути всі периферійні пристрої: USB, миша

Тут також просто. Якщо ноутбук працював з мишею, флешками та іншими USB-пристроями, то пристосування витягуються. Це убезпечить техніку від впливу напоїв. За рахунок цього виключається утворення електрохімічної реакції, а пристосування будуть працювати.

Отключение периферийных устройств

Миші, флешки, жорсткі диски та інші периферійні пристрої тільки заважають процесу усунення рідини з ноутбука, враховуючи, що гаджет потрібно перевернути для максимального ефекту. Темп під час цього не можна втрачати, на рахунку кожна секунда.

Дотримання цих заходів – гарантія якісної роботи техніки.

Перевернути ноутбук «догори ногами»

Рідина виливається швидше, коли ноутбук знаходиться на рівній поверхні клавіатурою вниз, незалежно від моделі, будь то HP 250 G5 DELL Inspiron 7567. Якщо пролита об'єм невеликий, то техніка протирається за допомогою:

  • ганчірки;
  • серветки;
  • паперового рушника.

В іншому випадку ноутбук перевертається догори ногами і легенько струшується, щоб усунути залишки рідини з корпусу. Такий підхід дозволяє запобігти попаданню напоїв на материнську плату.

Выливание жидкости из ноутбука

Якщо об'єм «трагедії» істотний, то ноутбук розташовується отворами для вентиляції вниз, встановлюючи на ребро. Після цих дій рекомендується від 1 до 3 днів не вмикати техніку, що залежить від ступеня завданих шкоди.

Рекомендуємо такожЩо робити, якщо ноутбук не включається: 6 основних ситуацій і виходи з них».

Витерти пролиту рідину

Для усунення рідини на ноутбуці LENOVO Legion Y520, Xiaomi Mi Notebook Air 12 M3 інших моделях підходять будь-які підручні засоби. Перше – використовувати абсорбуючий безворсовий матеріал. Збираються залишки води або пролитих напоїв за допомогою нього, якщо виходить, то рекомендується ще зняти батарейку CMOS, яка розташовується на системній платі.

Вытирание пролитой жидкости

Пам'ятайте – важливо і кількість, і тип пролитої рідини. Якщо вода неагресивна, то кава і чай навпаки, не дивлячись на те, що перша зазвичай призводить до коротких замикань і електрохімічної корозії. Це обумовлено змістом кислот і інших небезпечних речовин для плат.

Розібрати корпус ноутбука

Наступний крок – розбір корпусу. У будь-якому ноутбуці, ASUS EeeBook E502SA-XO013T або LENOVO IdeaPad 100-15IBD, є важливі вузли, які при попаданні рідини виходять з ладу.

Після витирання потрібно заглянути під підкладку клавіатури. Якщо поверхня суха, то ніяких дій робити не потрібно. В іншому випадку техніка розбирається, а вузли перевіряються, після чого виконуються операції промивки з частинами, на які потрапили агресивні речовини. Категорично забороняється використовувати спирт для цих цілей.

Разборка корпуса ноутбука

У випадку з появою окислених зон на системній платі застосовується тепла вода, потім пристрій сушиться протягом 2-х днів і пропаивают. При відсутності досвіду не рекомендується виконувати ці маніпуляції в силу того, що наслідки будуть більш згубними. Раціонально скористатися послугами сервісного центру, де є шанс врятувати ноутбук. Якщо виконувати дії швидко, то техніка прослужить ще не один рік.

Видалити залишки рідини стисненим повітрям

Усуваються залишилися плями з допомогою зубних щіток, матеріалу, що не має ворсу, або стисненого повітря. В останньому випадку застосовується пилосос, але потрібно підібрати потужність. Це сприяє акуратному видаленню залишків при висиханні до порошкоподібного стану.

Удаление остатков жидкости

Важливо не перестаратися. Будь-ноутбук, HP 15-ay052ur MSI GP62-7RDX, вимагає дбайливого ставлення. Висохне техніка і в приміщенні з природною вентиляцією, але в такому випадку потрібно підготуватися, що гаджет буде не можна використовувати мінімум добу (залежить від ступеня пролиття). Але і температура в кімнаті не повинна бути занадто високою, щоб уникнути утворення конденсату.

Зібрати і перевірити ноутбук

Після потрібно зібрати корпус техніки. Виконуються ці дії після ретельного сушіння. Попередньо рекомендується помістити деталі на решітку, якщо немає можливості використовувати стиснене повітря. В такому випадку відбувається циркуляція навколо елементів.

Сборка ноутбука

Ще варіант – помістити деталі в наповнену рисом ємність. Але сушка DELL XPS 15, LENOVO G5080 інших моделей ефективніше в природних умовах без застосування інших приладів. Ноутбук збирається і перевіряється на працездатність.

Корисно ознайомитисяНовий трансформер HP Spectre x360 на CES 2016».

Якщо ноутбук не включається – звернутися в сервісний центр

Якщо дії виконуються оперативно, то гаджет пропрацює ще довгий час. Коли техніка не включається, то це перший ознака, що потрібно звернутися за допомогою до фахівців.

Ноутбук не включается

Майстри усунуть існуючі проблеми і дефекти. ДО того ж це шанс отримати гарантії, що техніка, ASUS VivoBook Pro N580VD-DM039T HP 15-ay044ur, буде і далі працювати без збоїв і нарікань. Не потрібно братися самостійно за вирішення завдання, враховуючи, що при відсутності досвіду можна ще більше погіршити ситуацію.

Що врахувати

Під час порятунку техніки потрібно пам'ятати про акуратність і обережність. Також забороняється виконувати ряд дій:

  1. Використовувати фен сушіння в зв'язку з тим, що пил потрапляє на поверхню деталей, ускладнюючи ситуацію.
  2. Включати техніку в перші два дні з надією, що ноутбук запрацює. В такому випадку є ризик виникнення короткого замикання, враховуючи утворення окислів на головних вузлах гаджета.
  3. Сушити пристрій над радіаторами опалення.
  4. Трясти техніку, виконуючи зазначені дії.

Запрещенные действия

Якщо не працює клавіатура на ноутбуці, то легко встановити нову. Гірше, коли збій дають материнська плата, жорсткий диск інші важливі вузли техніки.

Дивіться відео «Потрапила рідина (залитий). Експлуатація ноутбука ».

Коментарі
Залиште коментар
Л
30.09.2022 10:05

Доброго дня. Чи може бути таке,що після того як вилив чай на ноутбук, втрачається вся інформація. Тобто не можливо її відновити.

А
30.09.2022 11:55

Зазвичай ні, просушки и очистки достатньо для відновлення роботи. Але ситуації можуть бути різними.

M
18.06.2022 21:07

що робити якщо в гніздо для HDMI залило розплавленим батончиком кіндером?

К
23.06.2022 12:50

краще звернутися в спеціалізований сервіс)

Категорії