Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що робити, якщо Windows не бачить всю ОЗП: 4 причини і шляхи вирішення

Дата публікації: 19.06.2019 10:45
Дата оновлення: 20.02.2023 10:53

Буває, що у лептопі, комп'ютері коштує 16 гігабайт оперативи, а ОС розпізнає лише половину. Чому Віндовс не бачить весь об'єм ОЗП, і що з цим робити, нагадує ця стаття.

 компьютер не видит ОЗП

Windows не бачить всю оперативну пам'ять

Майкрософтівська операційна система може показувати менший ОБСЯГ RAM, ніж реально Встановлено. Чому? Основних причин такої ПРОБЛЕМИ – Чотири. Кожна їх розглядається нижче.

Дізнайтесь: Що таке оперативна пам'ять комп'ютера, на що вона впливає: відповіді на 6 популярних питань

Перевірка розрядності ОС

Битность операційної системи те, скільки ОЗП побачить лептоп, комп'ютер. Наприклад, деякі 32-бітові Windows бачать лише 3,2 гігабайти пам'яті максимум, незалежно від того, скільки модулів та якого об'єму коштує в ПК.

Дізнатися розрядність Віндовс 7-ї версії можна так:

  1. Правою кнопкою мишки клікнути по «Мій комп'ютер».
  2. Вибрати «Властивості» у списку — потрібна інформація відображається там.

Є ще один спосіб: ПКМ за «Пуск» → «Система». Тепер залишилося тільки відшукати «тип системи» у віконці, що відкрилося, і подивитися, яка розрядність у ОС.

версии Виндовс и максимальный объем ОЗП

Версія Windows має обмеження

Справа може бути не тільки в розрядності ОС, але і в її версії. Домашня базова сімка – home basic – розпізнає тільки чотири гігабайти оперативи в 32-бітному і максимум 8 гігабайт – в 64-бітному варіанті. А ось професійна Віндовс 7 (х64) здатна розпізнавати до 192 Гб RAM. 64-розрядні версії 8 і 10 можуть побачити півтерабайта ОЗП.

Лікбез: Яка буває оперативна пам'ять комп'ютера, види ОЗП – гайд в 6 розділах

Обмеження материнської плати

При складанні ПК з нуля або апгрейді слід звертати увагу, скільки пам'яті максимум підтримує материнка.

Сучасні плати, навіть бюджетного класу, розраховані на 32-64 гіга, а застарілі пристрої – у середньому на 16 Гб RAM. Переглянути тип, об'єм та частоту роботи модулів, з якими сумісна материнка, можна у комплектній документації, на сайті виробника у розділі характеристик товару.

Отримати цю інформацію та інші корисні відомості про систему можна, використовуючи сторонній софт, на зразок AIDA64 або CPU-Z.

AIDA64 — сколько памяти поддерживает материнка

Як подивитися, який об'єм RAM підтримує материнська плата AIDA64
Крок 1 Запустивши програму, в меню зліва вибрати пункт «Чіпсет».
Крок 2 У розділі «Опис пристроїв» вибрати «Північний міст».
Нижче в основному вікні відобразиться інформація про типи оперативної пам'яті, що підтримуються системною платою, і максимальному обсязі.

Неправильне встановлення планок пам'яті

Незважаючи на те, що поставити оперативу – легко, деякі користувачі можуть не впоратися з цим завданням, встановлюючи модулі не до кінця. Таке часто буває, якщо самому ставити планки вперше. Втім, перевірити, чи все правильно, можна: про це свідчить характерне легке клацання фіксуючого механізму.

установка ОЗП

Як виправити ситуацію

Вирішити завдання можна кількома способами: від зміни налаштувань системи та підсистеми, до заміни комплектуючих – у крайньому випадку.

Інструкція: Як налаштувати оперативну пам'ять у БІОС: інструкція в 4 простих розділах

Налаштування конфігурації

В операційній системі, НАПРИКЛАД,Windows 10 Home All Languages, може бути встановлений ліміт об'єму, тому вона й не бачить всю оперативу. Як його зняти:

  • У пошуку Windows набрати «Конфігурація системи».
  • У вікні, що відкрилося, перейти у вкладку «Завантаження».
  • Клікнути у розділі «Додаткові параметри».
  • Перевірити, що позначку на" Максимум пам'яті" не встановлено.

настройка конфигурации

Оновлення BIOS

Ще один спосіб вирішити проблему. Як діяти, підкаже таблиця.

Оновлення БІОС в режимі DOS
Оновлення BIOS в режимі Windows
Уточнити виробника плати, модель та точну версію встановленого БІОС. Для оновлення потрібно завантажити файл з новою версією мікропрограми та саму програму прошивки під Windows. У кожного виробника – власна утиліта.
Завантажити файл прошивки для оновлення версії з офіційного сайту. Установка ідентична більшості софту: через стандартний файл файлу.
Взяти чистий носій інформації. відформатувати його та створити завантажувальний диск. На запит типу файлу потрібно вказати «оновлення з файлу».
На сайті виробника зазвичай можна завантажити і сам прошивний софт, наприклад, awdflash.exe. Вибрати завантажений файл Біос.
У файлі autoexec.bat потрібно прописати софт для прошивки та шлях до файлу. Цікаво: ПО деяких виробників, наприклад, ASUS, може оновлюватися з Інтернету.
Софт завантажить останню версію BIOSа і все оновиться автоматично.
Наприклад: awdflash.exe newvbios.bin /py.
При необхідності можна вказати ім'я файлу для збереження поточної версії БІОС як страховку на випадок, якщо щось піде не так.
Тепер можна вставити носій і розпочати оновлення.
Важливо! Поки Bios оновлюється, не можна вимикати або перезавантажуватикомп'ютер.

обновление БИОС в DOS и Виндовс

Скидання налаштувань BIOS

Оскільки підсистема відповідає за збирання відомостей про ПК, ВЖЕ при запуску операційної системи можуть виникнути труднощі, і знадобиться скидання налаштувань. Зробити це можна так:

  1. Знеструмити комп'ютер і одягти електростатичні рукавички, браслет.
  2. Розібрати ПК, щоб отримати доступ до системної плати.
  3. Витягнути батарейку з материнки хвилин на 15.
  4. Засунути її назад.
  5. Закрити корпус.
  6. Підключити КОМП'ЮТЕР до джерела живлення та запустити.

 сброс Bios — достать батарейку

Зміна планок ОЗП місцями

Банальна перестановка модулів пам'яті іноді теж працює. Спочатку потрібно повторити перші два кроки із попереднього розділу. Потім — витягнути планки та поміняти їх місцями. Якщо є вільні слоти, можна спробувати задіяти їх.

Читайте також: Як збільшити оперативну пам'ять (RAM) ноутбука в 5 кроків: способи та поради

Можливо, планка оперативної пам'яті несправна

Якщо нічого з перерахованих вище способів не допомагає, швидше за все, проблема в самому модулі.

Основні ознаки те, що ОЗП несправна:

  1. Синій «екран смерті».
  2. Збої під час роботи з вимогливим софтом або важкими іграми, при тому, що начинка лептопа має тягнути все це.
  3. Не запускається ПК, лептоп. Можливі звукові сигнали, які повідомляють про проблему.

Якщо щось із цього є, потрібно скористатися програмою-тестером. Виняток — якщо комп'ютер не вмикається та харчує. Тут краще не витрачати час, і відразу здати планки на ремонт або поміняти їх.

проверка ОЗП через Memory Diagnostic

Для діагностики можна використовувати вбудовану утиліту Windows Memory Diagnostic. Вона є у версіях 7-10 і перебуває у розділі «Адміністрування». Тестувати планки пам'яті краще окремо: так легко визначити проблемний компонент.

Ще один простий варіант – витягнути модулі та перевірити контакти. Якщо вони окислилися, то можна спробувати потерти їх звичайною гумкою і знову перевірити працездатність.

У деяких випадках проблема може ховатися в самому слоті, або в його фіксуючому механізмі, через що планка не вставляється в роз'єм як слід і не контактує з ним.

Якщо ж під час перевірки стало зрозуміло, що справа – в модулі, то оперативу краще замінити.

Рада: щоб вичавити максимум продуктивності з модулів, виключити конфлікти, необхідно купувати ідентичні планки, наприклад,HyperX SO-DIMM DDR3 1600 16GB Impact.

У тему: Як перевірити оперативну пам'ять у Windows 10: 2 способи

Віндовс може бачити всю оперативу, якщо це стара версія операційки, через збоїв у роботі або несправних модулів. Знаючи, можливі шляхи вирішення можна швидко усунути проблему самостійно.

Коментарі
Залиште коментар
І
17.04.2022 13:58

Вау... зміна планок допомогла, а до того місяць мучався, все вилітало і не міг навіть фотошоп запустити з браузером одночасно, дякую)

E
03.10.2020 22:32

У меня проблема с этим решилась путем хитрых и мудреных размышлений. Сначала я прошел все этапы, указанные выше, но не помогало. Потом долго переставлял планки памяти. У меня их 2 по 8 Гб на 4 слота мамы msi990FXA. И зашел втупик. Сначала десятка ругалась. что видит 7,95 Гб из 16, потом (после перестановки планок), вдруг стало 15 Гб из 16. И вдруг, ребята, меня осенило! А не связана ли эта проблема - подумал я - с файлом подкачки? Зашел - там стояло по выбору системы 15,2 Гб. Я изменил по своему выбору на 16384 Гб и произошло чудо, система после перезагрузки увидела наконец всю мою оперативу. Посему мой вывод - экспериментируйте с файлом подкачки именно в винде 10 и будет вам щастье))

С
31.10.2023 09:58

при чем тут файл подкачки до физических планок? это абсолютно разные вещи. файл подкачки - это софтовая штука, которая может меняться. а количсетво ОЗУ - строго определена и не может быть изменена обычными настройками. Не пишите ерунду

С
30.05.2023 20:12

Мені допомогло банальне протирання контактів - гумкою (для малювання)

Категорії