Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Вибираємо принтер – лазерний або світлодіодний: порівняння 2 типів принтерів

Дата публікації: 04.07.2018 16:42
Дата оновлення: 04.07.2018 16:42

Хороше друкарське обладнання стане в пригоді не тільки в офісі, а й удома, наприклад, для видрукування графіків, списків і таблиць, рефератів та дипломних робіт. Навіть книжку можна видрукувати, якщо електронний варіант не до вподоби. Лазерні та світлодіодні пристрої користуються популярністю, та й коштують порівняно недорого. Але який принтер краще обрати? Чим відрізняються ці моделі, якщо обидва варіанти друкують тонером? Нижче — саме про це.

лазерный и светодиодный принтеры

Принципи роботи – що загального і відмінного

Як лазерні, так і світлодіодні апарати для друку  здатні продемонструвати гідну якість роздруківок. Але перш ніж вирішити, який варіант краще, варто розібратися, чим вони відрізняються один від одного.

Основна відмінність девайсів у тому, як вони діють на чутливий до світла вал. Одні мають лазер, який охоплює вал повністю завдяки системі сканування, що складається з дзеркал і призм.

лазерный и светодиодный принтеры — принцип работы

В інших моделях замість лазера – лінійка зі світлодіодами, яка знаходиться вздовж усього валу. Те, що в лінійці світлодіодів, залежить від дозволу. Їхня кількість коливається в межах від 2,5 тисяч до 10 тисяч штук.

Читайте також: Принтери та БФП – який виробник краще: ТОП-7

Що спільного у лазерників і світлодіодників

Друкове обладнання лазерного і світлодіодного типу багато в чому схоже. Обидва варіанти працюють із сухою фарбою. Дії й тих, і інших моделей ґрунтується на принципі сухого електростатичного перенесення:

  1. джерело світла потрапляє на чутливий до нього вал;
  2. у частинах барабана, які освітлені, змінюється заряд;
  3. до ділянок барабана притягується фарбуючий порошок.

Порада: якщо не хочеться зайвих проводів, можна придбати варіант з вай-фай. Цей модуль має крутий VersaLink C500DN, який вміє робити кольорові відбитки у високій роздільній здатності.

У світлодіодних принтерах тонер переноситься на барабан, а потім на папір, так само як і в лазерних. Фарба закріплюється на листі тим самим чином:

  • вал котиться по паперу, вдавлюючи в неї порошок;
  • аркуш передається в термозакріплювальний пристрій, завдяки чому фарба тримається.

Корисно: Принтери: які бувають і як вибрати потрібний – 5 ключових параметрів

Ключові параметри лазерного та світлодіодного принтерів

Хоча принципи, згідно з якими працюють обидва типи друкарського обладнання, дуже схожі, у плані якісних показників апарати все ж таки відрізняються. Йдеться і про те, якої якості виходять відбитки, з якою швидкістю виходять відпрацьовані листи та наскільки легко обслуговуються моделі. У плані ціни також є різниця. Але про все по черзі.

Швидкість друку

Хоча моделі, які друкують за допомогою лазера, працюють з високою швидкістю, варіанти світлодіодного типу все-таки видають готові листи швидше, ніж їх лазерні побратими.

 лазерный VersaLink C500DN

Якість друку

Сказати однозначно, який варіант друкує якісніше, не вийде. Обидві моделі працюють добре та видають гідні відбитки: чіткі, не розмиті та насичені. Втім, через особливості технології світлодіодний варіант дещо поступається лазерному апарату. Вся річ у точності позиціювання точок. Ідентичних світлодіодних лінійок не буває, і це треба враховувати. Такий стан речей означає, що два абсолютно однакові відбитки на різних світлодіодних пристроях отримати не можна. Простіше кажучи, навіть якщо параметри дозволу у двох девайсів зі світлодіодною стрічкою однакові, якість відбитків буде різною. Так що якщо потрібен варіант з відмінною деталізацією та чіткістю, то добре взяти б лазерний.

Порада: треба, щоб у принтері був Wi-Fi, та ще й NFC на додачу, тоді SL-C430W- те, що лікар прописав.

У тему: Який принтер краще – лазерний чи струменевий: 4 критерії вибору

Обслуговування

У плані обслуговування обидва варіанти майже однакові. Тонер-картриджі порадують власників принтерів довговічністю, як і прилади. Щоправда, варто відзначити, що моделі з лазерним принципом друку більш стійкі до високих навантажень, аніж світлодіодні прилади. Собівартість відбитків і тих, і інших апаратів також невисока.

Порада: варто заправляти картридж сухим порошком самостійно, правильніше або купити новий або заправити старий у майстра: тонер, що прокидався, здатний сильно пошкодити принтер.


cветодиодный Brother HL-3140CW

Вартість покупки

Якщо питання ціни стоїть гостріше, ніж інших факторів, то варто вибирати світлодіодний варіант. Такі моделі принтерів коштують дешевше, ніж лазерні пристрої. До того ж лазерники зазвичай мають більші габарити, ніж світлодіодники. Тож якщо потрібен принтер у невеликий офіс чи кімнату, підійде модель зі стрічкою.

Порада: якщо потрібен швидкий варіант, то Brother HL-3140CW, адже він здатний видавати 18 сторінок всього за хвилину.

Крім перерахованих вище критеріїв, є додаткові моменти, про які варто пам'ятати, обираючи девайс для друку. Так, лазерні та світлодіодні пристрої виділяють озон, яким шкідливо дихати. Якщо друкувати зрідка – нічого страшного, але якщо навантажувати принтер на максимум день у день, безпечніше купити світлодіодний варіант. Або лазерний, але тоді в приміщенні має бути ідеальна система кондиціювання.

Лікнеп: Як під'єднати принтер через мережу в Windows – від XP до Windows 10

Особливості
Лазерний Світлодіодний
Висока якість друку Швидкість друку
Виділяє озон Виділяє озон
Висока ціна Низька ціна в порівнянні з лазерним

Цікаво:ТОП-10 найкращих принтерів, що друкують у кольорі

Якщо важливіша висока швидкість, з якою пристрій видає відбитки, тоді краще вибрати світлодіодний варіант. Лазерні моделі коштують дорожче, проте друкують якісніше. Такий принтер відмінно підійде для друкування курсових, різноманітних звітів та презентацій: чіткість і деталізацію відбитків такий девайс забезпечить. Якщо ж світлодіодний варіант – саме те, що потрібно, тоді варто спробувати кожен принтер, що сподобався, в дії. Тільки порівнюючи світлодіодники з однаковими параметрами на ділі, можна вибрати варіант, який друкуватиме крутіше за всіх.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії