Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Установка витяжки на кухні: 4 основні етапи

Дата публікації: 29.08.2017 12:39
Дата оновлення: 19.04.2023 14:17

Монтувати кухонну витяжку справа нехитра, а особливо для професіонала. Якщо ви не хочете витрачати гроші на його послуги і бажаєте перевірити рівень своєї майстерності – зробіть це самостійно. Все пройде гладко, якщо керуватися порадами та правилами, які пропонуються у цій статті.

Отже, з чого почати?

Щоб зрозуміти, як кріпляться пристрої, що фільтрують повітря, ознайомтеся з класифікацією виробів, що існують на ринку. Після цього вам буде легше вибрати, як краще монтувати витяжку.

кухонная вытяжка

Види техніки


За способом роботи витяжки бувають:

  • евакуюючі - виводять повітря з кімнати надвір. Такий електроприлад за кілька хвилин перетворюється на циркуляційний, якщо купити вугільний фільтр і монтувати його на повітропровід. Якщо самостійно встановити витяжку евакуюючого типу, то заразом із запахом млинців вона видалить надлишкове тепло, що особливо приємно в літню спеку;
  • циркуляційні. Вони мають невеликий фільтр, який очищає повітря від домішок диму та запахів, а потім знову повертає його до кімнати. Такий тип пристроїв користується меншою популярністю, адже фільтри потребують регулярного чищення та заміни, та й 100% поглинання запахів, на жаль, не гарантовано.

Ще одна відмінність витяжки – у способі встановлення. У процесі вивчення питання, як вона встановлюється, необхідно врахувати, де краще виглядатиме ця кухонна техніка.

  • вбудовані – тут все зрозуміло, пристрій є частиною меблів для кухні та міцно прикріплено до неї;
  • настільні: великими, горизонтально розташованими розтрубами обладнують кухні кафе та ресторанів, робота яких пов'язана З високими потужностями. Для домашнього використання досить безглузде та незручне доповнення;
  • камінна яким чином вона розташовуватиметься, вирішують одночасно з пристроєм каміна;
  • стельова. Такий пристрій самому складно встановити, адже він є розгалуженою системою повітрозабірників у натяжній або підвісній стелі. Крім того, потрібно продумати систему повітроводів.

Рада: Щоб не відчувати зайвої незручності в експлуатації та догляді за технікою, уважно вивчіть, які бувають типи пристроїв для фільтрації повітря.

Вам буде цікаво: Як правильно вибрати витяжку.

Підготовка до монтажу – необхідний інструментарій


Коректно та правильно встановити витяжку вам допоможуть такі інструменти:

  • гофрована труба і кілька хомутів, щоб прикріпити пристрій на кухні;
  • шуруповерт перфоратором;
  • ножовка для металу;
  • грати для каналу вентиляції;
  • рівень, з допомогою якого пристрій буде монтовано;
  • викрутка для дрібних робіт;
  • рулетка та олівець з м'яким грифелем для того, щоб робити розмітку.
  • електролобзик, щоб вирізати отвори в шафці.

Рада: трубу краще вибрати пластикову, а не алюмінієву. Пластиковий гофр виглядає естетичніше, його легше вбудувати в дизайн приміщення, і він не шумить, на відміну від алюмінієвого. Втім, останній можна замаскувати в гіпсокартонну стелю, але це вимагатиме додаткових витрат праці, часу та коштів.

Про всяк випадок підготуйте балончик з герметиком – він може знадобитися для ретельної обробки стиків частин конструкції витяжки.

Варіанти встановлення витяжки на кухню


Інструкції по встановленню витяжки будуть різними залежно від того, яким способом доведеться його монтувати – у шафку, під шафку, на стіну, до стелі.

У будь-якому випадку, потрібно заздалегідь прокласти проводку. Якщо ваша кухонна витяжка харчуватиметься від розетки, провід потрібно сховати за меблями – самому це легко зробити. Якщо монтуватимете через автомат, то кабелі ховаються під плінтусом, за обшивкою стіни або в спеціальному коробі з пластику. Запам'ятайте: обов'язково підключається заземлення!

Установка витяжки в шафку


Зручний спосіб встановлення у багатьох випадках є рятівним варіантом для маленьких кухонь із явним дефіцитом простору. Ще одна перевага такого рішення – розташування техніки безпосередньо над плитою, використання простору на всі 100% (коли навісна шафа виступає багатофункціональним предметом інтер'єру). Що можна очікувати від такого розумного рішення? Ефективна циркуляція не тільки на кухні, а й у всьому будинку. Отже, перейдемо до діла.

Як приклад до уроку, як закріпити вбудовувану модель, наведемо Universo BUILT-IN-700. Вона примітна тим, що може працювати відкачуючи повітря назовні та фільтруючи його.

Для початку потрібно виготовити спеціальну шафу (без дна) для електроприладу, яка монтуватиметься до середньої полиці.

Необхідно виміряти висоту девайса, щоб зрозуміти, на якій відстані від полиці його розмістити. Розмір відрізняється для різних моделей, але в середньому – 13-15 см.

Якщо в конструкції є вентиляційний канал, треба зробити прорізи під повітропровід, попередньо вимірявши рулеткою гофри і зробивши отвір аналогічного розміру (найчастіше, воно коливається в межах 10-13 см). Позначивши контур, намітьте отвір діаметром 9-12 мм. Просуньте в нього пилку лобзика і проріжте по контуру. Не бійтеся огріх – вони будуть непомітні сторонньому оку.

установка вытяжки в шкафчик своими руками

Погляньте на кріплення, яке йде в комплекті витяжки. Якщо це металеві “вушка”, регулювання яких не передбачено – то висоту для навішування приладу потрібно заміряти з точністю буквально до міліметра. За наявності універсального кріплення – тобто навісів, які кріплять на смужку металу на стіні, можна бути не таким точним у вимірах.

При установці вбудованої витяжки кухні не буде зайвих елементів, які зіпсують дизайн – всі деталі і труби будуть заховані. А якщо туди встановити і розетку, то присутність пристрою не видадуть і звисаючі дроти.

Установка під шафку


Якщо ви готуєте рідко, краще вмонтувати вбудований очищувач повітря, без пилу і шуму, під шафку – це легко зробити самостійно, адже процес установки значно спрощується, а електроприлад не буде сильно забруднюватися. Важлива деталь – у разі монтажу витяжки у шафку: врахуйте висоту розміщення витяжки над конфорками. Це необхідна вимога техніки безпеки та чи не єдина умова для її нормальної роботи.

Залежно від типу плити, витяжку розміщують:

1. Для газових плит – на висоті 80 см над конфорками;
2. Якщо очищувач повітря монтується над електроплитою, то висота ВІДварильної поверхні краю Витяжка дорівнює не менше 70 см – це не нашкодить роботі ні витяжки, ні варильної поверхні.

Читайте також: Топ-7 кращих електричних варильних панелей у 2017 році

Дотримання цих рекомендацій не тільки вбереже вашу кухню від надзвичайних ситуацій, але й значно покращить очищення повітря в кімнаті. Адже нагріте повітря, що піднімається ВІДкаструль сковорідок, також впливатиме на витяжку – він може пошкодити її важливі елементи.

Девайс встановлюється методом, як у пункті" Установка витяжки в шафку". Так само прорізаються отвори для повітроводів.

Виняток – передню панель приладу в цьому випадку можна приховати за декоративною панеллю або обклеїти плівкою. Провід можна сховати за меблі або приховати у стіні.

Кріплення витяжки на стіну


самостоятельно монтировать вытяжку

Цей поставити прилад для фільтрації повітря один з найпростіших і надійних.
Отже, як кріпити настінну витяжку (на прикладі Best K 24):

  • Спочатку слід виміряти відстань, на якій витяжка буде підвішена від плити. Як і в попередньому способі монтування, висота залежатиме від розмірів витяжки та від виду варильної поверхні. Тепер накресліть горизонтальну лінію;
  • Прилад прикладають точно до лінії, яку проводять за допомогою рулетки та рівня. Через задню панель приладу потрібно обвести кілька міток для кріплення;
  • ЗА допомогою перфоратора отвори 88 мм у діаметрі для дюбелів. Мінімальний розмір дюбеля – 50 мм, у цьому випадку можна бути впевненим, що витяжка надійно закріплена;
  • Шуруповертом вкрутіть два дюбелі зверху. Тепер можна повісити на них прилад;
  • Перевірте, чи надійно закріплено пристрій;
  • Тепер, не знімаючи його, через прорізи в задній панелі закрутіть саморізи, що залишилися

Також можна спорудити П-подібну металеву раму, в яку буде поміщена витяжка. У цьому випадку до стіни монтуватиметься безпосередньо рама.

Рада: буває, що звичайні дюбелі не підходять для того, щоб повісити на них девайс. Цьому можуть перешкоджати труби подачі газу. У цьому випадку слід скористатися саморізами-шпильками, адже на одному кінці у них нанесено різьблення з гайкою, до якої і прикручують корпус пристрою.

Повітряники та дроти також приховують у меблів або декорують пластиковими панелями.

Кріплення витяжки до стелі


Стельову витяжку використовують у приміщеннях, розмір яких дозволяє особливо не соромитися в дизайні. У цьому вся робоча зона Кухні винесена в окрему автономну частину – так званий острів. Над ним і монтують прилад для очищення повітря. У вас має бути можливість вільно піднімати та опускати купол пристрою, а також мати доступ до робочої поверхні з усіх боків.

Коли кухонна стельова витяжка не потрібна, вона розташована близько до стелі. НА початку роботи її опускають на необхідну висоту.

островная вытяжка

Якщо в приміщенні вже змонтована натяжна або підвісна стеля, його доведеться розбирати для того, щоб прокласти повітроводи і встановити прилад. Монтаж лінії електропроводки також вимагає розбирання наявної підвісної стелі. У цьому випадку купольна витяжка кріпиться досвідченим майстром.

Ще одна життєво важлива необхідність – наявність заземленої розетки. Якщо її немає, то витяжку підключають до загальної електромережі. Така робота також потребує досвіду та майстерності.

Читайте також: Самостійне підключення варильної панелі – три кроки

Порядок роботи:

1. Визначившись із місцем, де висітиме витяжка, розбирають ділянку підвісної стелі (якщо вона є). Кріпити прилад безпосередньо на гіпсокартонні панелі небезпечно, його вага іноді досягає кількох десятків кілограмів;
2. До стелі кріплять короб для очищувача повітря. Як правило, в комплекті до витяжки йдуть регулювальні болти, на які монтується прилад. За допомогою рівня витяжку встановлюють горизонтально;
3. Наступний етап – прокладання повітроводів та отворів для них;
4. І заключне – встановлення декоративного короба для витяжки.

Рада: Зазначимо, що встановлення стельового очищувача повітря краще довірити професіоналам – дуже багато нюансів і тонкощів у цій роботі.

А ось для Невеликих приміщень (до 20м) підійде прилад для фільтрації повітря Best P 550.

Установка повітроводу


как установить воздуховод для вытяжки

Цей етап роботи може здатися навіть складніше, ніж монтування приладу. Перед початком робіт потрібно знати важливі нюанси – вони допоможуть поєднати витяжку з повітроводом:

1. Повітропровід небажано кріпити через всю стіну, якщо витяжка знаходиться на одному кінці кімнати, а отвір для відтоку повітря – в іншому. В цьому випадку ви отримаєте не тільки шуми та хрипи в гофрі, але й значне зниження працездатності приладу.
2. Діаметр гофра повинен дорівнювати або більше розміру відповідного отвору у витяжці. В іншому випадку створюватиметься додатковий опір повітрі, підвищиться шум і посилиться нагрівання двигуна.
3. Протягом усього повітроводу намагайтеся робити якнайменше вигинів. Якщо виникла потреба в таких, слідкуйте, щоб кут залому був меншим за 90 градусів.

З обох кінців гофра розташовані хомути, якими закріплюють відведення повітря. Також продаються спеціальні перехідники, за допомогою яких можна зафіксувати шланг, що відводить повітря.

Коли всі елементи підключені і витяжка працює, слід стежити збереженням її працездатності.

Залежно від частоти використання прилад очищають від гару. Для чищення послаблюють хомут, який тримає гофр на патрубку, вигвинчують шурупи і знімають ковпак. Після цього спеціальним миючим засобом очищають усі елементи приладу. Особливу обережність слід виявити при очищенні гофра, адже він тонкий. Якщо з'єднання були оброблені силіконовим герметиком, його легко зчистити ножем і нанести заново.

Тепер ви можете озброїтися порадами з нашої статті, і не тільки вибрати для будинку відповідне обладнання для фільтрації, А й встановити його самостійно.

На відео ви можете побачити весь процес монтування обладнання для фільтрації повітря на кухні.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії