Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

ТОП-50 легендарних телефонів минулих років: з 1996 по 2012

Дата публікації: 19.09.2017 11:43
Дата оновлення: 19.09.2017 11:43
Техніка мобільного зв'язку стрімко розвивається. Кардинальні зміни в характеристиках мобільних гаджетів за 3-4 роки. Тому моделі, створені за все 6-7 років тому вже глибокі старці. У цій статті ми згадаємо телефони, які свого часу викликали фурор на ринку своїми революційними характеристиками, надійністю або ціною. Впевнені, що хоча б один з цих девайсів у вас був. Отже, представляємо Топ-50 кращих моделей минулих років.

Nokia 3310


Один з кращих мобільних гаджетів в категорії надійність – ціна. З'явився в 2000 році, а всього було випущено більше 126 000 000 штук! Це був просто не вбиваємо апарат, справжній шедевр від Nokia. Навіть проводилися змагання – хто далі закине Нокію, але щоб при цьому вона працювала! Телефон мав моноблочну конструкцію, чорно-білий рідкокристалічний дисплей, на якому його власники хвацько ганяли змію або управляли космічним кораблем (всього було завантажено 4 гри).
Nokia 3310 концептуально схожа з іншими технічними легендою – фольсквагеновскім «Жуком». Така ж надійна, доступна і отримала повторну путівку в життя – в цьому році стали випускати оновлену Nokia 3310. Оновлена модель отримала нове програмне забезпечення, плюс 2 Мп камеру. Як бачите, не дивлячись ні на що, ЗВИЧАЙНІмобільні телефони всяких ОС продовжують випускатися. Людям потрібні ще доступні і надійні трудяги.
Nokia 3310

Siemens ME45


Багато хто пам'ятає цей моноблок за його яскраво виражену одну з крайок з великим радіусом. Модель була випущена в 2001 році. За функціональністю дуже нагадувала Nokia 3310 – дзвінки, смс в т.ч. і з вставленим малюнком, який можна було вибрати з бібліотеки, будильник, калькулятор, монохромний екран.
Але вона мала одну фішку – клієнта електронної пошти. Уявляєте, в 2001 році можна було на ходу заглянути в свою поштову скриньку! Плюс зручна центральна кнопка навігації – прообраз джойстика в моделях наступного покоління. Але цей гаджет, хоч і був на 30% легше нокіевского, але по надійності поступався йому і не мав слави невбиваного.
Siemens ME45

Samsung C100


Коли на ринку з'явилася ця модель (2003 рік), Samsung мав ще слави виробника мобільних телефонів номер один, тоді домінувала Нокія. Але Samsung C100 – це одна з вагомих сходинок до майбутнього лідерства. Особливістю цієї моделі були:
  • кольоровий дисплей (це була перша модель З таким екраном у своїй категорії);
  • ємна книга на 500 абонентів;
  • безліч додатків – від календаря і будильника до конвертера величин .;
  • 37 встановлених мелодій і 3 ще можна було закачати з комп'ютера.
Акумулятор дозволяв жити телефону в режимі очікування майже 4 доби – 90 годин. Чи не видатний результат, але це і не 1-2 дня, як в сучасних смартфонах.
В загальному, повторимося, моноблоком Самсунг 100 корейський бренд почав сходження на вершину. Можна сказати. що це прабатько багатьох знаменитих самсунговскіе смартфонів Samsung Galaxy S8 +, Samsung Galaxy S7, Samsung Galaxy A7 і ін.
Samsung C100

Sony Ericsson T68i


Раніше телефони з зеленим логотипом, що нагадує знаменитий Образ Інь І Янь, вважалися ПРЕСТИЖНИМИ. І Модель Sony Ericsson T68I в зміцненні реноме марки внесла істотний Внесок. Хто міг подумати, що цей бренд зникне і залишиться ПРОСТОSony?
Але повернемося до T68i. Випущений в 2002 році цей моноблок мав уже кольоровий дисплей і з нього вже можна було відправляти справжні MMS. А ще при скромній ємності акумулятора (700 mAh) час роботи в очікує, режимі становило 390 ч – більше 16 діб! А безперервно розмовляти можна було весь день – 12 годин. Телефон мав, крім стандартних додатків, E-mail клієнт і блютуз. Також ця модель запам'яталася ергономічним корпусом і повноцінним джойстиком в якості головної кнопки навігації.
Sony Ericsson T68i
Читайте також: Новинка від Sony – Xperia L1

Motorola MPx200


Ще одна модель, яка отримала почесний народний титул неубіваемий телефон. І це при тому, що вона являла собою «розкладачку». Випущений на рубежі 2002/2003 року цей телефон швидко завоював заслужену популярність. Уже навіть не телефон, а смартфон, так як працював під керуванням Windows Mobile 2002.
MotorolaЗАБЕЗПЕЧИЛА Своє дітище 32 МБ Пам'яті, з якої 25% БУЛО доступно користувачеві. Фотокамери Не було, але був МР3 ПЛЕЄР. Ємності АКБ ВИСТАЧАЛО на 5 ГОДИН розмови або 80 ГОДИН очікування. Для Свого часу Motorola MPx200 Вважався престижним телефоном, і на початку продажів його ціна доходила до $ 700. Це був класним подарунком для коханої жінки. Втім, тоді з таким хизувалися і чоловіки. І носити його було куди зручніше, ніж сучасні смартфони-плити з екранами на 5, 5 дюймів.
Motorola MPx200

Sony Ericsson K500i


Перша модель японсько-шведського бренду з фотокамерою – цілих 0,3 Мп і 4-х кратним зумом! І можна робити не тільки фотографії, але і знімати відео. А до камери 12 Мб пам'яті. Модель мала вбудований браузер і дозволяла проводити повноцінний інтернет-серфінг на швидкості 64 Кбіт/сек, насолоджуючись кольоровими картинками і читаючи текст на 1,9 дюймовому екрані. В іншому – стандартний для того часу джентльменський набір – калькулятор, календар, аудіоплеєр, диктофон.
У 2004 році, коли він вийшов, К500 був справжньою бомбою. Дуже зручно лежав в руці і дозволяв розмовляти 7 годин поспіль. Все ж шкода, що цього бренду не стало. Але зате замість нього прийшло безліч інших -Lenovo, Xiaomi, Nomi, Impression, Prestigio ін.
Sony Ericsson K500i

Motorola RAZR V3


Один з кращих телефонів бренду. У 2004 році – флагманська модель, форм-фактор – розкладачка. Оснащувалася 0,3 МП камерою, підтримувала Bluetooth і GPRS. Головна особливість – дизайн. Motorola RAZR V3 мала дуже тонкий корпус, товщиною 14 мм. До того ж телефон мав металевий колір, що в цілому надавало йому схожість з великою бритвою. Він так, втім, і називався RAZR (razor – бритва). Дуже приємно розкладачка виглядала і в розкритому вигляді завдяки клавіатурі з металевої пластини з електролюмінесцентний підсвічуванням.
Як і Sony Ericsson K500i, ця модель стала культовою. Але слід сказати, що через невелику товщину користуватися нею була менш зручно і по надійності вона поступалася своїй шведсько-японської колезі. Але чому не пожертвуєш заради іміджу.
Навіть через більш, ніж 10 років розкладачки користуються попитом. Але таких тонких" лезових" вже не роблять. Зараз мінімальна товщина складає 19 мм, як, наприклад, у LG G360 Dual Sim.
Motorola RAZR V3

Siemens SX1


Цей телефон, що з'явився в самому кінці 2003 року, запам'ятався кількома речами. По-перше, це перший смартфон Сіменса. По-друге, вже дуже незвичним дизайном. Кнопки набору цифр були на корпусі (моноблоці) винесені з боків дисплея. Це дозволило збільшити його розміри – внизу для нього залишалося більше простору. Але ось користуватися ... І справа навіть не в великій ширині. Сучасні смартфони ще ширше. А в тому, що незручно натискати на бічні кнопки. Щоб невимушено користуватися цим гаджетом, треба було потренуватися.
В іншому модель була схожа на своїх флагманських колег того часу – 0,3 МП камера, MP3-програвач, Bluetooth, GPRS і т.д. До речі, пам'яті було мало, всього 4 Мб. Це в 3 рази менше, ніж у іншого флагмана – Sony Ericsson K500i. Незабаром Сіменс припинить випускати мобільні телефони. І як це не парадоксально звучить, але зараз в Німеччині немає бренду, що випускає таку продукцію. А ось, наприклад, інший брендPhilips Зірок з неба не хапає, але такі моделі, як Philips S326 DS або Philips X586 покупців знаходять.
Siemens SX1

Motorola E398


Об'єктивно Motorola E398, яка з'явилася приблизно в один час з «бритвою» – Motorola E398, технічно її перевершувала. За характеристиками ємності пам'яті, фотокамери, ємності АКБ і т.д. ці телефони збігалися. ДО того ж E398 був моноблоком з нормальною товщиною, тому користуватися ним було зручніше, і сам він був міцніше.
Плюс до цього E398 мав потужні стереодинаміки. Його навіть називали магнітофоном в кишені. Звичайно ж, він полюбився меломанам. Але за об'ємом проданих гаджетів «бритва» обійшла «магнітофон». Людей, які цінують імідж вище доцільності виявилося більше.
Motorola E398

Siemens M65


Цю модель дуже своєрідно рекламували – показували працюючий телефон, мало не «по верхівку» зариті в пісок. Так акцентувалася увага на його захищений корпус. Свого часу аналогів Siemens M65 практично не було. Звичайно, зараз, дивлячись на той же Caterpillar CAT S30, захищеність M65 викликає посмішку, але ж він вийшов на 10 років раніше.
Захист досягалася упаковкою корпусу в такий собі металевий екзоскелет, а на всі наявні в корпусі роз'єми і вічко камери надягали гумові Заглушки. Також була гумова прокладка між половинками корпусу і на знімній кришці АКУМУЛЯТОРА. В іншому ДЛЯ 2004 року, коли з'явилася модель, характеристики були флагманські – 750 мАг АКБ, константно-сфокусована (тобто фокус не змінювався) камера з роздільною здатністю 640х640. Телефон був розрахований на активних людей і показав хороші продажі.
Siemens M65

Sony Ericsson M600i


Цю модель, що з'явилася в 2006 можна назвати вузькоспеціалізованої – для зручного виконання певних бізнес-задач: редагування документів, підтримки push email. ПО смартфона дозволяло легко синхронізувати його з ПК. Особливостями M600i можна назвати:
  • відсутність камери і диктофона, адже господар може бути на зустрічі, де такі речі категорично заборонені;
  • сенсорний екран (керувався стилусом);
  • розпізнавання рукописного введення;
  • підтримка 3G;
  • 60 Мб пам'яті.
Незважаючи на досить вузьку спеціалізацію M600i мав популярність, тому став родоначальником серії М Sony Ericsson. Навіть зараз, коли ця модель знята з продажу, виробник випускає акумулятори для неї! Але, звичайно, з продажу він не міг зрівнятися з такими хітами, як Sony Ericsson K750i і K790i.
Sony Ericsson M600i

Nokia N70


N70 з'явився в 2005 році. Одночасно вийшли N70, N90 і N91 і все виявилися вдалими. Сімдесятий був найдоступнішим в цій чудовій трійці. Його забезпечили 3,2 Мп тильній камерою і VGA фронтальною камерою. Так, так, ось і настав час говорити про двох камерах на смартфонах. А адже 2 роки тому вони взагалі були рідкістю на цих гаджетах. До речі, зум вже став 20-кратним, тобто збільшився в 5 разів.
Компактні розміри, невелика вага – 126 г (на 5 г легше легендарної Nokia 3310!), Потужна для того часу камера, 22 Мб пам'яті і все це помножене на чудовий імідж бренду, забезпечили високу популярність цього телефону.
Nokia N70

Nokia 8800


Ні, точно 2005 рік можна назвати роком Нокіа. Крім трійки моделей N-серії тоді ж з'явився чарівний Nokia 8800. У нього, красеня з витонченим корпусом з нержавіючої сталі і загартованого скла, закохувалися з першого погляду. За всіма канонами це слайдер, але не в тому розумінні, як ми звикли.
У стандартному слайдері частина корпусу з екраном ковзає щодо частини з клавіатурою. Тут же екран і кнопки одне ціле і вони висуваються з нерухомої частини корпусу, яку правильно було б назвати захисним чохлом. З точки зору доцільності, це неправильно. Але з точки зору іміджу, але як не захопитися, коли легким клацанням буквально вистрілює з м'яким клацанням рухома частина? А заради іміджу можна пробачити і слабку фотокамеру, всього 0,5 М! Спасибі, хоч пам'яті відсипали з лишком – 64 Мб. Вартість цього телефону в СНД доходила до $ 1700.! Ось, що означає правильно піднести девайс.
Nokia 8800

Apple iPhone


Ось і прийшла пора розповісти про легендарного смартфоні – Apple iPhone першого покоління, представленого 9 січня 2007 року. З цього часу почався відлік телефонів з сенсорним екраном.
Своє найвдаліше дітище Apple 128 Мб пам'яті і 2 МП камерою (однієї). У порівнянні з сучасними 5.5 дюймовими монстрами, наприклад, як у його прапраонуки Apple iPhone 7 Plus, 3.5 дюйма виглядають дуже скромною. Але тоді це був видатний показник. Адже екраном можна тепер було зайняти практично всю лицьову панель. Навіть розкладачки і слайдера і близько не могли наблизитися до цього показника. Правда, коли вийшов цей революційний смартфон, було навіть бурчання. Мовляв він може підтримувати лише 2G мережі, а не 3G. Але все це було тут же заглушено. Apple iPhone почав переможний хід.
Apple iPhone

Sony Ericsson K790i


Ця модель з'явилася в кінці 2006 року і зуміла зібрати свою частку популярності – перший телефон з тачскріном ( Apple iPhone) з'явиться трохи пізніше, та й потрібен якийсь час, щоб люди звикли до нового способу роботи з ТЕЛЕФОНОМ.
K790i і його близнюк K800i (відрізняються тільки кольором корпусу) називали камерофонами – вони мали 3,2 Мп камери, які завдяки досконалому ПО робили відмінні для свого часу фотографії. На той час за якістю знімків з ними міг змагатися лише Nokia N90. Але зате шведсько-японський союз пропонував більш приємну ціну. K790i мав 128Мб ОЗП і повністю був упакований стандартними додатками – календар, калькулятор, планувальник, будильник, диктофон, плеєр. K790i/K800i – стали вершиною Sony Ericsson.
Sony Ericsson K790i

Motorola SLVR L7


Одна з іміджевих моделей бренду 2005 року. Форм-фактор – моноблок. У гонитві за мінімальною товщиною корпуса (11,5 мм – на 3,5 мм тонше «леза» Motorola RAZR V3!) Виробник пожертвував багатьма технічними характеристиками. Наприклад, забезпечив телефон всього лише VGA камерою з роздільною здатністю 640 × 480 пікселів і дуже невдалим дисплеєм – при відключенні підсвічування він стає чорним, а сама підсвічування дуже швидко розряджала АКБ. І все одно на вулиці зображення на екрані погано проглядалися.
Зате модель підтримувала iTunes (до сотні пісень) і мала об'єм 64 Мб. Телефон, незважаючи на недоліки, користувався популярністю (тому й потрапив в цю статтю). Розробник вгадав – мінімальна товщина корпусу багатьом подобалася.
Motorola SLVR L7

Samsung D600


Вище ми писали про модель C100 (2003), як про телефон, який вніс вагомий внесок в нинішній лідерство Самсунга. Samsung D600, випущений в 2004 продовжив штурм брендом звання «Виробник телефонів №1». Подивимося, що змогли запропонувати корейці всього рік тому.
По-перше, оснастили гаджет відразу 1,3 Мп камерою. По-друге, екран став більш, ніж в 2 рази більше (31х41 м) за рахунок переходу від моноблока до слайдеру. По-третє його роздільна здатність стало 240х320 пікселів, а картинка кольорова. По-четверте, з'явилося 2 стереодинаміки, По дрібниці – в 2 рази зросла ємність телефонної книги (до 1000 абонентів), підтримка векторної графіки і т.д. За рік корейці зуміли зробити навіть маленький крок, а справжній стрибок!
Samsung D600

Sony Ericsson K750i


Цієї моделі пощастило. Що вийшла в 2005 році, вона в повній мірі використала свій технічний потенціал для завоювання популярності. Тоді виробники практично досягли стелі, який дозволяв на той час розвиток техніки. Далі потрібен був революційний стрибок, який скоїв Еппл зі своїм першим айфоном. Але це сталося тільки в 2007 році. Що вийшов же в 2006 Sony Ericsson K790i вже нічим особливим, по порівняно з K750i не здивував.
Чим же вражав Sony Ericsson K750i? А це дійсно так, адже недарма він був визнаний Кращим камерофоном 2005. По-перше, 2 Мп камерою (це взагалі була перша серійна модель з такою потужною камерою) і хорошим ПО під неї. В результаті виходили чіткі фотографії. По-друге, об'ємом ОЗП – 34 Мб. По-третє, автономністю – 9 год активного режиму або 400 годин у режимі очікування. Навіть моделі 4-5 річної давності з їх мінімальним споживанням до цих показників не дотягували, хоча ємність АКБ виросла трохи – 900 мАг в порівнянні з 720 мАг.
Sony Ericsson K750i

Nokia 3250


Передостання модель цього Бренду з серії XpressMusic перед появою смартфонів з тачскріном. Вийшла в 2006 році, після телефонів N- серії – N70 і N90. Завдяки цьому увібрала собі цікаві рішення, які були втілені в її колег. Оснащувалася 2 Мп камерою І мала повний функціонал (за мірками 2006 року) в плані музичного плеєра, включаючи два сильних стереодинаміки.
У Nokia N90 цей девайс запозичив оригінальний моноблок з двох половинок – частина корпусу з блоками могла повертатися щодо іншої частини на 900 (вісь обертання проходила вздовж корпусу по його середині). Правда для камерофона N90 це було виправдано, зручно було проводити зйомку. А для Nokia 3250? Втім, не забуваємо, що ця модель мала 2 Мп камеру. Об'єм вбудованої пам'яті був всього 10 Мб, але для музики цього вистачало з головою. Модель добре виглядала на тлі інших музичних смартфонів, але за популярністю поступалася Sony Ericsson W800i, створеної на базі суперпопулярного Sony Ericsson K750i.
Nokia 3250

LG Chocolate (KG800)


Телефони компанії LG викликали фурор на ринку. Почасти це викликано об'єктивними причинами, а й суб'єктивний фактор присутній. У невеликій країні двом гігантам – LG і Samsung затісно. Але «шоколадна» лінійка смартфонів LG вдалася. І найкращим в цій лінійці KG800, випущена в 2006 році. Нагадаємо, що Chocolate – це ряд музичних смартфонів, які були популярні в 2004-2007 роках, поки зросла продуктивність чіпсетом не дозволила забезпечувати повноцінну роботу всіх функцій на шкоду іншим.
Модель KG800, маючи досить скромні характеристики камери 1,3 Мп і продуктивності (зауважимо, що KG800 – це не смартфон, ОС в ньому немає, все працює на Java), підкорив багатьох своїм чудовим дизайном. Найоригінальніша – це наявність сенсорних кнопок на верхній панелі (форм фактор – слайдер). Зрушиш її вгору і вони відразу підсвічуються червоним. Дуже красиво! Плюс компактні розміри – 95х48х15,2. Такий собі супер наворочений аудіоплеєр!
LG Chocolate (KG800)

Nokia 9210 Communicator


Дуже цікава модель, майже нетбук! Конструктивно – це бічна розкладачка, тобто розкривається, як книжка. Якщо треба просто зателефонувати, розкривати нічого не треба. На верхній панелі є невеликий екран і всі необхідні кнопки, щоб зателефонувати.
Якщо потрібно скористатися функціями смартфона (так, це модель, випущена в 2002 році, є одним з перших смартфонів) – включити плеєр, зайти в інтернет, відредагувати різні документи – відкидаєте верхню панель і працюєте, як з нетбуком – розміри цього смартфона – 158 мм х 56 мм х27мм. Працював на ОС Symbian 6.0, об'єм пам'яті 14 Мб, ОЗП – 8 МБ (не забуваємо, це 2002 рік!). Автономності вистачало на 10 годин. Дуже гідний апарат для свого часу.
Nokia 9210 Communicator

Nokia N73


Кращий смартфон 2006 року, і, якби не вийшов буквально кілька місяців по тому перший Apple iPhone, про ньому б говорили набагато більше. Не пощастило. А характеристики для свого часу у N73 були прекрасні – тилова камера 3,2 Мп з оптикою Carl Zeiss, автофокусом і 30-кратним зумом, фронтальна камера 0,3 Мп. На смартфоні стояв потужний акумулятор 1100 мАг, а зараз насилу можна знайти телефон з акумулятором 1300 МАГ, хіба що, в бюджетному класі, наприклад, Alcatel PIXI 4009D. N73 ПІДТРИМУВАВ стандарт 3G, МАВ безліч попередньо встановлених додатків – Visual FM Radio, QuickOffice, Nokia Maps, RealPlayer, переглядач PDF-файлів, музичний плеєр. При цьому можна було відкривати відразу кілька додатків.
Відмінний апарат, який трохи запізнився. Зробити зауваження хіба що можна на надмірно щільну угруповання кнопок – конструктори намагалися зробити максимально великий екран для моноблока. Через пару місяців Apple iPhone вирішить цю проблему кардинально – взагалі прибере кнопки.
Nokia N73

Nokia N90


Якщо 73 Нокіа багатьма визнавалася кращим камерофоном 20006 року, то N90 роком раніше боровся за це звання з Sony Ericsson K750i. Хто переміг? Нічия! Шведсько-японський девайс брав більшою надійністю, міцністю корпусу (моноблок), більшою автономністю (9 год проти 4 ч) і великим об'ємом пам'яті (34 Мб проти 30 Мб).
Фіни ж запропонували споживачеві теж 2 Мп камеру, але з оптикою від Carl Zeiss, великим екраном (це модель розкладачка), який ще можна було повертати на 900 (виходило щось схоже на відеокамеру з відкинутим екраном). Завдяки цьому процес зйомки істотно полегшувався.
Nokia N90

Nokia 5300 XpressMusic


Говорячи про цю модель, необхідно її порівнювати з попереднім музичним смартфоном цього бренду – Nokia 3250. Вийшли вони з різницею півроку. За технічними характеристиками 3250 краще 5300! Камера 2 Мп проти 1,3 Мп, об'єм пам'яті 10 Мб проти 5 Мб. ДО того ж у 3250 є можливість повертати екран на 900 для зручності фотографування (модель виконана в форм факторі моноблок).
Словом, «розкладачка» явно програвала моноблоку. Але ... мала велику Популярність! Та просто тому, що коштувала тоді майже НА $ 200, тобто належала до КЛАСУнедорогих телефонів. Також свою роль зіграв форм фактор. Телефон дешевше, а значить більше підходить молодіжної та жіночої аудиторії, а ті якраз воліли суворому моноблоку більш веселу «розкладачку».
Nokia 5300 XpressMusic

Nokia N91


Вище ми писали про телефонах N-серії – N70 і N90. Перший – це звичайний смартфон, другий позиціонувався, як камерофон, а третій з цієї серії N91 – музичний смартфон.
Телефон незвичайний, в першу чергу свій конструкцією. Це не чистий моноблок і не слайдер, а синтез моноблока і слайдера. Для керування аудіоплеєром, що-небудь відкривати не треба – під екраном є Повноцінний джойстик. Над ним джойстик меню і клавіші прийому і відбою виклику. А ось якщо необхідно набрати номер вручну, піднімаєте, як в слайдері панель з екраном вгору і отримуєте доступ до цифрових кнопок.
Залишається додати, що телефон був оснащений жорстким диском на 4 Гб (!) І камерою на 2 Мп. Велика частина корпусу була виконана з нержавіючої сталі. У 2006 році, коли він з'явився, він викликав справжній фурор, і володіння їм було ознакою високого статусу. Тим більше, що через його незвичайного виду, відрізнити Nokia N91 від інших телефонів було легко.
Nokia N91

Nokia 6131


Ця невелика розкладачка, що з'явилася на початку 2006 р мала високу популярність у прекрасної статі. Апарат маленький (92мм × 48мм × 20 мм), легкий (100 г), зручний і відносно доступний. Кришка задньої панелі була покрита шкірою, а передній обрезинена.
Була можливість вибору кольору корпусу, в т.ч. був і гламурний рожевий. Девайс оснащувався 1,3 Мп камерою, мав медіаплеєр і інші стандартні програми. Користувачеві надавалося 10 Мб пам'яті, але можна було скористатися microSD до 2 Гб. Незважаючи на мініатюрні розміри, завдяки тому, що ця розкладушка, екран був 2,2 дюйма (наприклад, у більш дорогого і престижного Nokia N91 – 2,1 дюйма). Загалом, дуже гідний апарат.
Nokia 6131

Samsung i710


Цікаво аналізувати моделі смартфонів, що з'явилися в 2007 році, тобто одночасно з Apple iPhone . Один з таких апаратів Samsung i710. Це мініатюрний моноблок (108.8 мм х 58 мм x 13.5 мм) з 2,8 дюймовим екраном. Таке співвідношення розмірів екрану і загальних розмірів корпусу вдалося досягти завдяки тому, дисплей сенсорний. Тому цифрових кнопок у нього немає.
Управління здійснювалося або за допомогою джойстика, або стилусом (звичайно ж, це не той сенсор, що Apple iPhone). До речі, тоді два варіанти керування вважалися гідністю телефону. Девайс оснащувався 2 МП камерою з автофокусом. Об'єм пам'яті – ПЗУ/ОЗП – 128/64 Мб. Цікава фішка – в комплекті йшло відразу два акумулятора основний (1200 мАг) і додатковий (1800 мАг).
Samsung i710

Nokia 6300


Типовий представник бізнес класу того часу (модель випущена в 2006 р) – витончений, не маленький і невеликий моноблок, зі збалансованими технічними характеристиками. Оснащувався 2 Мп камерою, об'єм вбудованої пам'яті 8 Мб, але модель продавалася з microSD на 128 Мб (а потім на 512 Мб). Розміри корпусу (106 мм × 44 мм × 12 мм) не дозволяли вставити велику АКБ, тому в режимі розмови цей смартфон міг протриматися не більше 3,5 годин.
Можна було вибрати корпус в таких кольорах – чорний, білий, сріблястий, Золотий і шоколадний. Телефон довго на ринку не протримався і не залишив після себе такий пам'яті, як його практично ровесники – Nokia N70, 90 і 91. Зараз на ринку присутній дуже схожа на Nokia 6300 модель – Samsung B350, і зовні, і за характеристиками, хіба що замість однієї сімки, вона може працювати з двома.
Nokia 6300

Nokia 6120 classic


Якщо в іміджевому сегменті у Нокіа в 2006-2007 роках все було більш-менш благополучно, то в середньому класі було не так райдужно. Модель 6290 великої популярності не набула, і її треба було міняти. Ось для цього і був створений в 2007 році Nokia 6120 classic.
Від N-серії він відрізнявся меншими розмірами – 105 мм х 46 мм х 15 мм (розмір дисплея 2 дюйма), а ось його «начинка» була на рівні – 35 Мб вільної пам'яті, підтримка 3G, дві камери – тильна (2 Мп) і фронтальна (0,1 Мп). Якщо врахувати, що коштував девайс відчутно менше моделей N-серії, то неважко було передбачити його високу популярність. Так і сталося – телефон знову позначив лідерство Нокіа в середньому ціновому діапазоні.
Nokia 6120 classic

Nokia N95


Коли на початку 2007 року з'явився Apple iPhone, тодішньому лідеру в виробництві смартфонів – Нокіа треба було щось йому протиставити. Як? Технологією тачскрін без стилуса бренд не володів. Залишалося" задавити" іншими, зрозумілими споживачеві характеристиками. В результаті з'явився справжній монстр для 2007 року – об'єм пам'яті 8 Гб і 5 Мп камера!
Для того, щоб якось наблизитися до розмірів екрану Apple iPhone, якому не потрібні ніякі кнопки, N95 зробили слайдером. За рахунок цього вдалося оснастити гаджет 2,8 дюймовим дисплеєм (у дітища Еппл, як пам'ятаємо, 3,5 дюйма). Також була і фронтальна 0,3 Мп камера. Словом, вийшов дуже крутий апарат, і він дійсно міг конкурувати з першим Еппл з його непоказною 2 МП камерою і 128 Мб пам'яті.
Nokia N95

Nokia 7900 Prism


Модель, розрахована в основному на жіночу аудиторію, була випущена в 2007 році. Тому основний упор був зроблений на дизайн – це моноблок, корпус якої – це не стандартна прямокутна форма. Два нижніх кута зрізані, в результаті вийшов не прямокутник, а шестикутник. Крім того на корпус були нанесені насічки, що додавали телефону оригінальний вид.
А ось технічні характеристик були непоказні – 2 Мп камера з усього 4-х кратним зумом, і один (!) Мб пам'яті для користувача при відсутності підтримки знімних карт. Розміри – 112 мм х 45мм x11.3 мм. Загалом, недорогий апаратик для прекрасної половини.
Nokia 7900 Prism

Siemens SL45


Ровесник легендарної Nokia 3310. Рік випуску – 2000. І за деякими характеристиками її перевершує. В першу чергу SL45 запам'ятався тим, що це був перший в світі телефон з MP3-плеєром. Якби не 3310 Нокіа – це був би точно найпопулярніший на той час стільниковий телефон. Але не склалося.
По-перше, він коштував помітно дорожче. Тому у 2000 вважався іміджевим девайсом і асоціювався з новими росіянами! Потім кількість флагманських моделей стало різко зростати, з'явився вибір, І вже Більше немає телефонів з такою асоціацією. По-друге, Нокіа змогла запропонувати модель без зовнішньої антени, а Сіменс поки не міг.
Siemens SL45

Nokia N82


У 2007 році Нокіа випустила не тільки N95 з 5 мегапіксельною камерою, а й N82. Це вже був моноблок, тому розмір екрану був всього 2.4 дюйма, а об'єм пам'яті скромні 100 Мб (можна було за рахунок знімного носія розширити до 4 Гб).
Акумулятор теж був скромнішим – 1050 мАг. Фронтальна камера у нього була точно така ж, як і у його знаменитого колеги – 0,3 Мп. Неважко здогадатися, що створений він був для середнього цінового сегмента. І він непогано виступив, завоювавши свою частку ринку. Він навіть протримався більше, ніж N95 – у флагманському секторі боротьби завжди більш жорсткіше, так як він визначає обличчя бренду.
Nokia N82

HTC HD2


Ось ми, нарешті, дісталися до пристроїв брендуHTC. Модель HD2 була випущена в 2009 році, коли сенсорним екраном вже нікого здивувати не можна було. Хіба що розмірами.
HTC HD2 – це перший в світі смартфон з 4,3 дюймовим дисплеєм. Гаджет працював на Windows Mobile (ера Android ще не настала), мав 5 Мп камеру (фронтальної камери не було) і досить скромні 512 Мб пам'яті. Примітно, що деякі програми Windows Mobile ще не були адаптовані під керування пальцем і вимагали стилуса. Тому Хітачі довелося його продавати для цієї своєї моделі.
HTC HD2
Читайте також: HTC One M9: на голову вище

Nokia 7650


Смартфон, випущений у 2002 році, коли навіть таке слово було ще в дивину. Якщо не брати до уваги Nokia 9210 з його гігантськими для того часу розмірами, то 7650 можна вважати першим смартфоном на базі ОС Symbian.
Він мав звичні для 2002 року розміри – 114 мм x 56 мм x 26 мм і його можна було носити на поясі або просто в кишені. Як і 9210 мав 0,3 Мп камеру, але поступався своєму більшому колезі за об'ємом пам'яті – 4 Мб проти 14 Мб. Програвав і в ємності акумулятора, через що час активного режиму становило 4 години (в 9210 – 10 годин). Але завдяки своїм розмірам Nokia 7650 за об'ємом продажів перевершував Nokia 9210, та й за ціною був доступнішим. Випускався в вигляді слайдера.
Nokia 7650

Samsung Galaxy Note


Цією моделлю Самсунг довів, що смартфони з діагоналлю більше 5 дюймів цілком зручні в користуванні. АЛЕ ж коли він з'явився (2011 рік) його порівнювали з планшетним комп'ютером і сама компанія позиціонувала його як гібрид цих двох девайсів. Але людство призвичаїтися, і зараз вже флагманські моделі випускають з розмірами 5,5 дюймів, а корейський бренд вже випустив Note 8! Але, повторимося, Samsung Galaxy Note був першим. Тепер трохи про основні характеристики:
1. Камери:
  • тильна – 8 Мп (автофокус, спалах, функція розпізнавання облич);
  • фронтальна – 2 Мп (автофокус)
2. Пам'ять 16 або 32 Гб.
3. ОЗП – 1 Гб.
Працював цей смартфон під ОС Android 2.3 (можна було оновити до 4.3). У комплекті йшов електронний олівець, завдяки якому девайс перетворювався в графічний планшет. Що ще примітно – Samsung Galaxy Note одним з перших став працювати з Системою ГЛОНАСС, що відразу забезпечило його хороші продажі.
Samsung Galaxy Note

Nokia E71


Випущена в 2008 році ця модель стала однією з останніх серед смартфонів, в якій немає сенсорного дисплея. І, тим не менш, вона мала високу популярність і навіть завоювала звання «Кращий смартфон 2008 року» від Mobile Choice Consumer Awards.
Чим привернув користувачів цей гаджет? По-перше, QWERTY-клавіатурою. Для тих, кому необхідно було постійно редагувати документи, він виявився зручним девайсом. А завдяки ємною АКБ (1500 мАг) ця модель мала високу автономність – 10 год в активному режимі. Телефон оснащувався 3,2 Мп камерою (фронтальна 0,3 Мп). Такими параметрами в 2008 році нікого вже було не здивувати, але так модель і не позиціонувалася, як камерофон. Головне – зручність роботи в Інтернеті і з документами.
Nokia E71

Samsung Galaxy S II


Samsung Galaxy Note був не єдиною цікавою моделлю, випущеною брендом в 2011 році. Був ще Galaxy S II, який позиціонувався як смартфон бізнес класу і мав більш звичний для того часу 4,27 дюймовий екран.
За іншим характеристикам ці дві вдалі моделі були схожі: об'ємом пам'яті – 16/32 Гб, характеристикам фотокамер 8 і 2 Мп, обидва працювали на Android 2.3. Так як S II НЕ комплектувався електронним олівцем, його не можна було використовувати, як графічний планшет, але він і не був призначений для цього. У 2012 році ця модель була покликана смартфоном року на Mobile World Congress.
Samsung Galaxy S II

Nokia 5800


Модель випущена в 2008 році. Перший смартфон Нокіа з повноцінним сенсорним дисплеєм. Правда, використовувалася резистивная технологія, що виключала мультисенсорний керування, але зате можна було працювати стилусом. У комплекті йшов стилус-олівець і стилус-медіатор, який кріпився до корпусу шнурком.
Девайс продовжив лінійку XpressMusic, але з точки зору музичних технічний можливостей він нічим не відрізнявся від, наприклад, Nokia N85. Якщо ви подумали, що стилусом-медіатором можна було грати на смартфоні, як на гітарі, то це не так. Але зате смартфон мав можливість безкоштовного скачування музики з Nokia Comes With Music (аналог iTunes в Apple). Модель мала 3,32 Мп камеру з традиційною для Нокіа Carl Zeiss оптикою, лід спалахом, автофокусом, а також фронтальну CIF (352 × 288) камеру. Завдяки невисокій для такого класу апарату ціною Nokia 5800 з продажу випереджала девайси від Apple, не кажучи вже про інших брендах.
Nokia 5800

Nokia 8110


Телефон, який отримав прізвисько банан через свою форми. З'явився в 1997 році. Камери, звичайно, не було. Габарити – 141 мм × 48 мм × 25 мм. Форм-фактор – слайдер. На той час технології вже дозволяли виробляти мобільні телефони і з меншими розмірами.
Але Nokia 8110 по популярності перевершила багато більш мініатюрні розміри. По-перше, цікавим дизайном. У рекламі говорилося, що якщо прикласти пальці до вуха, щоб долоня стосувалася рота, то форма кисті в точності повторить форму Nokia 8110. Таким оригінальним чином підкреслювалася зручна ергономіка моделі. По-друге, ціна. Коштувала ця Нокіа близько 300 євро – нижче, ніж у інших телефонів з подібними характеристиками. По-третє, по Nokia 8110 розмовляли герої культової «Матриці»!
Nokia 8110

Nokia 808


Коли ця модель в 2012 році з'явилася, вона підірвала і пресу, і сам ринок. Ще б пак, адже фінський бренд запропонував камеру з ... 41 Мп матрицею! Видатний результат. Е всі дзеркалки могли похвалитися таким показником. Навіть по пришестя 5 років його ніхто не зміг повторити на серійних смартфонах. Але видатних продажів телефон не показав. Напевно, позначилася не збалансованість характеристик. Щоб впровадити таку велику матрицю і забезпечити її адекватної оптикою конструкторам довелося сильно збільшити поперечні розміри моделі. А адже світовий тренд – тонкий витончений моноблок.
При тестуванні фотоможливостей Nokia 808 в легку обійшов усі наявні смартфони, а також компактні фотоапарати, типу Canon PS 260. Але професійним «зеркалкам» програв. Ну, неможливо зробити якісну оптику в таких розмірах. І одними мегапікселямі тут не візьмеш. Але як камерофон Nokia 808 найкраща і до сих пір, включаючи Samsung Galaxy S8, iPhone 7, Xiaomi Redmi 4X.
Nokia 808

Nokia 5140


Цю модель необхідно порівнювати з Siemens M65. Вийшли вони практично одночасно – Nokia 5140 в кінці 2003, а Сіменс спочатку 2004 р І обидві виступають в сегменті захищених телефонів – від ударів і вологи. Конструктивно і по дизайну ці два телефони дуже схожі, але M65 по виду агресивніше і для молоді виглядає цікавіше.
Ємності акумуляторів (важливий параметр для девайса, який розрахований на активний відпочинок на природі) майже однакові – у Нокіа 760 мАг, у Сіменса – 750 мАг, час автономної роботи у обох – 300 годин в режимі очікування. Також однакові камери – по 0,3 Мп. Але Нокіа вбудувала в свій телефон компас, термометр і можна було навіть купити приєднується GPS-приймач. Сіменс до цього не здогадався. Але зате у M65 11 Мб пам'яті, а у Nokia 5140 тільки 4 Мб. Але з огляду на здатність камери, навряд чи в поході туристи фотографували навколишні краєвиди на убогі 0,3 Мп. Тоді брали з собою фотоапарати. В загальному, в продажах Nokia 5140 обійшов Siemens M65.
Nokia 5140

Nokia 6230


Модель була випущена в 2003 і вважалася флагманської до середини 2004. В історії відзначилася тим, що це був перший телефон, який має слот для вставки карт пам'яті, але ще без гарячої заміни. Зате підтримував об'єм до 1 Гб. У 2003-2004 рр. це було більш, ніж достатньо.
Був оснащений VGA-камерою з роздільною здатністю 640x480 пікселів. Об'єм пам'яті 3 Мб, ємність АКБ 850 мАг, що дозволяло в режимі очікування протриматися більше 10 діб. Свого часу мав величезну популярність. Нокіа навіть випустила модель 6230i, замінивши 0,3 Мп камеру на 1.3 Мп, абсолютно не змінюючи дизайн і начинку. Ось такі були флагманські телефони 15 років тому.
Nokia 6230

Nokia 8310


Флагманська модель Нокіа 2001-2002 років. НА початку продавалася за 800 доларів! Звичайно, ще ніякої фотокамери, але вже є можливість зайти в Інтернет. Телефон має моноблочний корпус з незвичайними трикутними за формою клавішами. Виглядало це оригінально, але користуватися було незручно.
А ще дизайнери не поскупилися на колірні рішення. Причому при будь-якому варіанті на корпусі присутні мінімум три кольори. Тому можна було підібрати дизайн, як для суворого бізнесмена, так і для запеклого тусовщика. Дуже був яскравий телефон.
Nokia 8310

Nokia 9500 Communicator


Вдалі продажі комунікатора Nokia 9210 надихнули конструкторів на розробку нової моделі – так в 2004 році з'явився Nokia 9500 Communicator. Звичайно за цілих два роки багато чого змінилося в технологіях, що знайшло відображення в цій моделі.
По-перше, з'явилася VGA камера з 0,3 Мп дозволом. Звичайно, на той час можна було вже й 1,3 Мп варіант поставити, але ціна! Апарат і так коштував 1000 доларів, куди вже вище. З огляду на, що комунікатор створювався в першу чергу для роботи з документами, розробники щедро додали йому пам'яті, замість 14 Мб відразу стало 80 Мб. Замість ОС Symbian 6.0 стала Symbian 7.0, що додало зручності при роботі з офісними додатками. Місткість акумулятора збільшилася до 1500 мАг. Зараз таким показником не здивуєш, але тоді така АКБ вважалася дуже хорошою.
Розміри девайса в порівнянні з 9210 практично не змінилися. Він навіть став трохи менше в довжину, але на 1 мм ширше. Очікувано зменшилася товщина – 148 мм x 57 мм x 24 мм. Для свого часу це був дуже зручний мобільний гаджет для роботи з документами і відмінний центр для розваг.
Nokia 9500 Communicator

Nokia N93


Вміла Нокіа дивувати, пропонуючи самі незвичайні рішення за телефонами. І модель Nokia N93 – яскраве тому підтвердження. Формально – це розкладачка. Але яка!
Камеру розташували на осі обертання панелей, по всій ширині. Це дало можливість розмістити в ній пристойну оптику, тому якість знімків для 3,2 Мп камери просто чудове. Наприклад, виробник запропонував не тільки стандартний для телефонів електронний зум, але і 3-х кратний оптичний!
Розмір екрана 2,4 дюйма – для 2006 р це був відмінний показник. ДО того ж його можна було встановлювати в трьох положеннях, в залежності від того, дзвониш ти по телефону, знімаєш або дивишся фільм по медіаплєєру. У розпорядження власнику давалося 50 Мб пам'яті, до якої можна було додати ще 2 Гб за допомогою карт пам'яті.
Nokia N93

Siemens C65


Модель 2004 року в середньому ціновому діапазоні. Навіть наявний камера з роздільною здатністю 0,1 Мп. Об'єм акумулятора всього 600 мАг. Більше просто було неможливо впихнути в наявні розміри – 105 мм х 45 мм х 16 мм. Але зате екран був кольоровим – для цього цінового сегмента тоді це було новинкою.
При старті продажів телефон мав 3 Мб внутрішньої пам'яті, але виробник безперервно удосконалив вдалу модель, довівши цей показник до 11 Мб. Девайс пропонувався в 6 кольорах і виглядав досить ошатно. До речі, за тодішньою модою, панелі можна було міняти, наприклад, в залежності від настрою.
Siemens C65

Samsung X600


Модель 2003 року середнього класу. Підтримував стандарт GSM 900/1800. До цього часу розвиток технологій дозволило телефони з вартістю близько 250 доларів оснащувати не тільки кольоровими екранами, а й камерами. Тому у X600 STN-екран, що відображає 65535 кольорів плюс 0,3 Мп камера. Під неї корейці розробили хороше ПО. Можна було ставити режим зйомки – одиночний, 9, 15 кадрів, швидкість зйомки, був таймер, виробляти над знімками редагування – оформляти рамкою, робити дзеркальне відображення, чорно-білий знімок, рельєф, скетч, негатив і т.д .
Місткість акумулятора була 900 мАг, цього вистачало на 15 діб в режимі очікування. Об'єм пам'яті 9 Мб, що для апарату такого класу в той час було досить пристойно. Був і вбудований WAP-браузер, а ось антена була ще виносна. До речі, незважаючи на статус бренду, що входить в ТОП-3 кращих виробників смартфонів, Самсунг продовжує виробляти простенькі недорогі телефони, наприклад, SAMSUNG E1202 Duos.
Samsung X600
На прикладі конкретних моделей можна дуже зримо побачити, як швидко і далеко зробили крок можливості мобільних ТЕЛЕФОНІВ. І, напевно, ЧЕРЕЗ 20 років сучасні самі наворочені смартфони виглядатимуть також раритетно, як зараз Nokia 8110 або Samsung C100. Знання еволюції цих гаджетів може допомогти правильно вибрати мобільний телефон, адже будь-яка техніка розвивається по спіралі. І розуміючи хід розвитку можна передбачити, які функції цього девайса будуть найбільш затребувані в найближчому майбутньому.

Коментарі
Залиште коментар
М
07.12.2022 20:09

Nokia 9500 Communicator у меня была. Девчонки с ума сходили тогда )))

Д
07.05.2021 20:13

Кстати siemens c62 камеры не имел и был совместным детищем siemens и sony ericson)) а за статью Спасибище Огромное очень грамотно и ярко. Практически все телефоны так или иначе побывали у меня)

Е
15.03.2020 16:48

Забыли упомянуть Nokia N-Gage - родителя игровых смартфонов

М
11.05.2019 06:01

У меня была Нокиа N73

А
31.10.2017 10:40

С сегодняшней точки зрения, конечно, все ТЕ телефоны умели звонить и СМС - разницы нет... Но тогда она была! Вот как нужно было (в скобках мои правки): Siemens ME45 Многие помнят этот неубиваемый моноблок (копию топового сверхнавороченого S45 в защищенном IP54 корпусе) за его (навязчивую мелодию из "Бумера", "софт-тач" суперприятные прорезиненые поверхности с особым тактильным ощущением, резиновые прокладки и заглушки, оранжевую подсветку). Модель была выпущена в 2001 году (за 500+$!). По функциональности на порядок превосходила Nokia 3310 (космическими функциями, многие из которых так и не появились в других кнопочниках) – (пример тому "голосовое управление" - вместо набора номера можно сказать телефону "ДОМ" или "ВАСЯ" и он сам наберет домашний или Васин номер). (Главная фишка для бизнеса - а кто еще готов отвалить 500+ бакинских за бизнес-телефон в защищенном корпусе) – клиент электронной почты. Представляете, в 2001 году можно было на ходу заглянуть в свой почтовый ящик! Плюс удобная центральная кнопка навигации – прообраз джойстика в моделях следующего поколения. Этот гаджет, был на 30% легче бюджетного нокиевского (кирпича, а владельцы мессера кичились его защищенностью/неубиваемостью - заключались [и выигрывались!] пари, что телефон будет работать после купания в супе/пиве/морской воде, после того, как его будут пинать по асфальту и т.п.).

М
31.10.2017 10:03

У меня когда-то была раскладушка RAZR V3 и это действительно был супер телефон. Кстати на днях увидела его в супер размере на выставке про мобильную революцию в ЦУМе.

Категорії