Київ
Серце всієї України!
Зв'язатися з нами
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO club
Укр Рус
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Кошик

Авторизуйтесь, щоб отримувати персональні пропозиції.

Рецепт медово-гірчичного соусу з 6 інгредієнтів

Дата оновлення: 12.03.2025 11:28

Кисло-солодкий, із гостринкою, підходить до різних страв. На приготування медово-гірчичного соусу витрачаються лічені хвилини. З ним страви смачніші та виглядають апетитнішими. Він поєднується з м'ясом, рибою, салатами зі свіжих овочів. 

Медово-гірчичний соус для макання нагетсів

Читайте: Як загортати млинці красиво: 7 способів, щоб здивувати гостей

Інгредієнти для медово-гірчичного соусу

  1. Мед — 2 ст.л.
  2. Гірчиця — 2 ст.
  3. Оливкова олія — ​​3 ст.л.
  4. Лимонний сік — 1 ст.л.
  5. Чорний мелений перець — до смаку.
  6. Сіль — одна щіпка.

З такої кількості інгредієнтів виходить приблизно 6 порцій.

У скарбничку рецептів: Як спекти шарлотку в мультиварці, духовці та на сковороді — 3 перевірених способи

Покроковий рецепт

Розкладемо рецепт медово-гірчичного соусу по кроках.

Підготуйте інгредієнти

Підготовляємо продукти за списком: мед, гірчиця, оливкова олія, лимонний сік, сіль, чорний мелений перець, спеції (за бажанням) Мед краще рідкий: зацукрований слід розтопити на водяній бані. Бажано не використовувати гречаний або каштановий, інакше соус матиме терпкуватий присмак.

Розтоплений мед для приготування соусу

Гірчиця підходить будь-яка. З французькою — соус солодший. Заправка вийде смачніше, якщо використовувати свіжомелений перець. Можна скористатися подрібнювачем для якісного помелу зерен. Лимонний сік освіжає смак, можна додати не лише сік, а й трохи цедри.

З'єднайте інгредієнти

У невеликій мисці або піалі змішують мед, олію, гірчицю та сік лимона. Продукти слід збити в однорідну масу вінчиком або міксером. Щоб оливкова олія краще змішалася з рештою інгредієнтів, спочатку перемішують вручну. Олія легка, якщо відразу збивати міксером, вона розплескається.

Оливкова олія для соусу

Додати спеції

Після з'єднання основних інгредієнтів додають сіль та перець. Перебивають до повного розчинення кристалів солі міксером або блендером. За бажанням можна додати до медово гірчичного соусу для м'яса улюблені спеції:

  • Сушений часник робить смак пікантнішим;
  • копчена паприка залишає м'який посмак;
  • орегано або чебрець додає трав'яного аромату;
  • каррі — для східної кухні;
  • пластівці чилі додають гостроту;
  • хрін збільшує пекучість гірчиці;
  • кориця підкреслює солодкий медовий смак.

У кожного свої смакові уподобання — орієнтуємося на них. Якщо користуватися готовими сумішами зі спецій, треба враховувати присутність солі у складі. Спеції, що використовуються, також залежать від страви, до якої подається підлива.

На замітку: Рецепт гарбузового крем супу — 4 варіанти ароматної страви

Подавайте соус

Медово-гірчичний соус — універсальний продукт. Варіанти використання вказані у таблиці:

Подання

Страви

Для макання

Нагетси з курячого філе, крильця, картопля фрі, палички з овочів

У вигляді маринаду

Підходить для замочування свинини, курятини, індички, яловичини

У складі сирної тарілки

Поєднується з козячим сиром, камамбер, брі

Як заправка для салату

Додається в салат з тунцем, теплий салат з картоплею, цезар

Глазур при запіканні риби

Маринадом змащується тунець, лосось, кальмари під час запікання у духовці

Приготоване переливають у невелику піалу або соусницю з носиком. Для прикраси використовують зелень чи кунжут.

Для яких страв підійде медово-гірчичний соус

Пікантна заправка подається до різних страв:

  1. До м'яса: курячої грудки, нагетсів, шашлику, реберець, стейку, рульки.
  2. До морепродуктів: поєднується зі скумбрією, лососем, тунцем, кальмарами та креветками.
  3. До салатів: додається в грецький салат, цезар, салат з куркою та овочами.
  4. До бургерів, сендвічів, бутербродів.

Приправа має збалансований смак. Солодкий мед пом'якшує гірчичну гостроту, лимонний сік додає кислинки та свіжості.

Корисна стаття: Рецепти для мультипечі: 9 страв на сніданок, обід та вечерю

Зберігання медово-гірчичного соусу

Термін зберігання соусу в холодильнику — до тижня. Продукт рекомендується налити в баночку, яка герметично закривається. Щільна кришка зберігає аромат та захищає від сторонніх запахів. При зберіганні враховують, що у пріоритеті тара зі скла, яка не насичується іншими ароматами. Замість скляної місткості можна використовувати пластиковий контейнер з кришкою, що герметично закривається. Не рекомендується зберігати приготоване у металевому посуді, лимонна кислота може взаємодіяти з матеріалом.

Небажано зберігати приправу за кімнатної температури через те, що мед і гірчиця без холодильника втрачають властивості. Заморожувати продукт не можна, після розморожування він розшаровується. Щоразу набирати підливу потрібно чистою ложкою.

У запропонованому рецепті є лимонний сік. Він є натуральним консервантом. Термін зберігання медово-гірчичного соусу для салату або м'ясних страв до 2 тижнів за умови, що колір, запах і консистенція не змінилися.

У медово-гірчичного маринаду корисний склад. Мед має антиоксидантні властивості та зміцнює імунну систему. Гірчиця сприяє кращому травленню. Лимон насичує вітамінами та допомагає їжі легше засвоюватися. Тому така підлива смачна та доброчинна для організму.

До речі: Як зробити полуницю в шоколаді — 2 слушні поради

Коментарі
Залиште коментар
Останні новини