Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як прати плед вручну і в пральній машині — поради для 9 видів тканини

Дата публікації: 31.01.2024 19:05
Дата оновлення: 01.02.2024 10:48

Пледи дарують тепло та комфорт у холодні вечори. Однак згодом збирають пил, забруднюються, погано пахнуть. Незалежно від того, з якого матеріалу, зберегти його красу допоможе вибір правильних засобів і режимів для прання. Про те, як прати плед вручну та в машинці, розповідаємо нижче.

як прати плед у машинці

Як прати плед у пральній машині

Спочатку вивчають етикетку. Якщо її немає, орієнтуються на те, що треба виставити режим делікатного прання з температурою не більше 30 °C. Якщо помилитися з температурою, покривало може втратити колір, дати велику усадку.

розшифровувати значки з етикетки

Пральні машини в основному розраховані на завантаження барабана до 4,5 кг сухої білизни. Важливо, щоб плед відповідав цим вимогам. Якщо він важчий, машинка не зможе його нормально випрати, а що ще гірше — може зламатися.

  • Невеликий виріб можна завантажити в машинку в зім'ятому вигляді. Так він краще відпирається. Велике покривало згортають у рулон.
  • Для прання використовують рідке мийне. Воно швидше розчиняється, рівномірно розподіляється у воді та якісніше очищає. Також гель краще вимивається при полосканні, на виробі не залишає розводів.

випрати плед у пральній машинці

Доцільніше виставляти віджимання до 500 оборотів. Або встановити режим «без віджиму» — підстрахуватися, щоб виріб не деформувався.

Як випрати плед вручну

Якщо прання рекомендоване лише ручне або об'єм барабана машинки не розрахований на велику вагу, доведеться прати у мисці або у ванній. У теплій воді (40 °C) розчиняють порошок і залишають виріб відмокати на годину — другу. Приступивши до прання, спочатку проходяться по найбрудніших ділянках, потім перуть усе покривало.

Злегка віджавши виріб, виливають мильну воду та набирають чисту. Полощуть стільки, скільки знадобиться, на останніх етапах додають кондиціонер для запаху. Потрібно розвісити в приміщенні, що добре провітрюється, аби не допустити затхлості.

На замітку: Кондиціонер для білизни — як користуватися: 3 підказки

Як прати пледи різного типу — поради для 9 видів матеріалів

Кожен тип тканини має свої особливості. Надійний спосіб — використовувати тільки делікатне мийне і не віджимати, додаючи силу.

Як прати плед «травка»

Відмінна риса такого пледа — це довгий і щільний ворс з одного боку (3-4 см) та стрижений з іншого. Його виготовляють із синтетичного матеріалу, який відрізняється брудовідштовхувальними властивостями. Відчищати його нескладно.

поради щодо прання хутряного пледа трава

Прати можна руками й у машинці, встановивши 30-40 °C. Мийне — рідкий гель для кольорових речей. Щоб ворс не розкуйовджувався і не сплутався, покривало краще покласти в чохол для прання.

Як прати плюшевий плед

Покривало з плюшу — з м'якого пухнастого матеріалу та коротким ворсом. Зазвичай це поліестер, але трапляються також вироби з натуральних волокон. Плюш — така тканина, яка сильно вбирає воду. Для уникнення ламання машинки краще, щоб плед важив хоча б на 1 кг менше за рекомендовану норму максимального завантаження. При цьому прати з покривалом інші речі небажано.

як прати плед із плюшу

Рекомендована температура прання — 40 °C. Перевагу віддають гелям. Коли прання закінчиться, режим полоскання краще виставити ще 1-2 рази без віджиму.

Читайте: Не крутиться барабан пральної машини: 7 актуальних неполадок

Вовняний плед: як прати

У пледів із вовни свої особливості. Матеріал не любить високих температур, при неправильному пранні сідає. Також йому протипоказано оброблення парою, сушіння на великих обертах.

Тому, якщо прати плед у машинці, робити це треба тільки в режимі вовни, попередньо купивши специфічне мийне. У цьому випадку автомат випирає акуратно та дбайливо, враховуючи особливості матеріалу.

як правильно прати вовняний плед

Якщо такої програми в машинці немає, краще не ризикувати, а прати руками за 30 °C. Делікатний режим може зіпсувати виріб. Замочують на 10 хв. Потім зливають брудну воду, набирають чисту і додають трішки мийного. Щоб усунути забруднення, плед мнуть, а не труть. І не розтягують. Щоб шерсть була м'якою, у воду для полоскання додають кондиціонер.

Прополіскують у кілька підходів, щоразу змінюючи воду. Закінчивши прання, виріб не викручують, а чекають, доки стече вода. Сушать за кімнатної температури, не на сонці.

Інструкції: Як користуватися гелем для прання: 3 простих правила

Як прати плед із мериносу

Покривало з мериноса виготовляють із вовни вівці. Прати його рекомендують так само як і інші вовняні вироби.

Як прати акриловий плед

Покривала з акрилу м'які, приємні на дотик, іноді злегка скрипучі. Можуть передавати статику, згодом утворюються катишки.

акриловий плед прати вручну або в машинці

Прати можна руками або в машинці, встановивши програму делікатного прання. Краще брати гель для кольорових виробів і не забувати про кондиціонер, який надає матеріалу м'якість, зніме статичну електрику. Наприкінці прання полотно не викручують.

Як прати мусліновий плед

Такий плед з легкої, м'якої тканини, що дихає. Зазвичай із бавовни. Якщо прати його в машинці, то тільки в делікатному режимі, вручну — при температурі 30-40 °C. Сильне тертя та скручування шкодить волокнам, діяти треба акуратно.

як випрати бавовняний плед

У порошку не повинно бути хлору та інших засобів відбілювання. Вони руйнують волокна. Сушити виріб краще на вулиці, у затінку та на протязі.

Цікава стаття: Як очистити лоток для порошку в пральній машині: 5 пунктів до вашої інформації

Як прати флісовий плед

Вироби із флісу невибагливі, проблем виникнути не повинно. У пральній машинці вибирають режим до 40 °C, використовують рідкий гель для кольорових речей. 

флісовий плед прати в машинці

Кондиціонер не потрібен, інакше плед може втратити водовідштовхувальні властивості. Сушити на протязі, він швидко просихає. На батареях або обігрівачах не можна, оскільки вони шкодять волокнам.

Як прати пледи зі штучного хутра

Як і у випадку з плюшем, штучне хутро вбирає багато води, потрібно розуміти чи витримає пралка навантаження. Встановлюють програму делікатного прання, користуються рідким мийним без засобів, що відбілюють. Режим «віджимання» не рекомендований, оскільки важкий виріб може зіпсувати автомат.

прання пледа зі штучного хутра

Як прати в'язаний плед

Щоб зберегти форму, текстуру та колір, краще прати вручну за кімнатної температури. Якщо на етикетці вказано, що прання машини не протипоказане, тоді на делікатному режимі в чохлі, без віджимання. Щоб усунути воду, викручувати не треба, тільки здавлювати.

поради, як випрати в'язаний плед

Плед, той же Алізі Пуффі, наприклад, розкладають на сушильній поверхні або на чистому рушнику, розгладжують його руками, щоб відновити форму. Сушити лише горизонтально, в тіні та на протягу.

Як випрати плед, щоб він залишився м'яким

  1. Дотримуються інструкції на етикетці.
  2. Використовують м'який мийний засіб.
  3. Не перуть у гарячій воді — максимум 40 градусів.
  4. Якщо прання в машинці, встановлюють режим вовни або делікатного прання.
  5. Не віджинають плед, якщо є можливість, відключають цю опцію в машинці.
  6. За можливості додають кондиціонер, при пранні руками можна замінити 2-3 ст. л оцту.

І найголовніше — сохнути він має природним шляхом, не на батареї.

Як випрати великий плед

Добре, якщо пральна машинка розрахована на 10 кг і більше. Якщо ні, доведеться прати у ванній кімнаті.

Тип пледа
Як прати в автоматі
Вовняний, меринос Тільки в режимі «вовна» або ручне прання
Плюшевий 40 °C, додатково 2-3 полоскання
«Травка» 30-40 °C, у чохлі
Акриловий Делікатний режим
Флісовий 40 °C, не сушити на батареї

Прати вручну не так просто, тому можна віддати виріб у хімчистку або скористатися послугою професійної пральні.

Пізнавальна стаття: Чому не зливається вода з пральної машинки — 5 способів злити воду вручну

Коментарі
Залиште коментар