Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як зробити інкубатор з холодильника: розведення міцного потомства

Дата публікації: 16.06.2017 10:10
Дата оновлення: 15.12.2023 09:44

Не обов`язково переплачувати за новий інкубатор – зробити якісний прилад можна зі звичайного старого холодильника. Якщо у вашому гаражі вже давно припадає пилом «Мінськ» або «Донбас», що вийшов з ладу, або ви дізналися, що знайомі зібралися новий холодильник та не знають, як позбавитися старого – використовуйте його в господарстві. Штучна «квочка» зі старого холодильника підійде як для великого птаха — курей, гусей або качок, так і для більш дрібної на зразок перепелів.

Самодельный инкубатор из холодильника

Схема пристрою та принцип роботи


Для правильного розміщення поличок та ламп усередині інкубатора скористайтеся наступною схемою:

Схема инкубатора из холодильника 

Основа інкубатора з холодильника


Тепер можна розпочати організацію внутрішнього простору майбутнього інкубатора. Зробіть Вентиляційні отвори вгорі та внизу камери – вони пропускатимуть повітря для новонароджених пташенят, які до вилуплення харчувалися киснем із внутрішньої повітряної камери яйця. Пробивши ж шкаралупу, пташеня автоматично стає залежним від зовнішнього оточення. Ось чому так важливо забезпечити його гарною вентиляцією. Від вентиляції Залежить життя і здоров`я пташеня, що не оперилося.

Вентиляцію зробити дуже легко. Візьміть дриль (перфоратор) і просвердліть кілька отворів, які потрібно вставити гумові або пластикові трубки. Зробити це потрібно обов`язково – скловата з обшивки холодильника перешкодить доступу до повітря навіть крізь отвори.

Після цього необхідно встановити обігрівачі для майбутніх пташенят. Стануть в нагоді звичайні 220-вольтові лампочки розжарювання.

Зверніть увага: потужність лампочок не повинна перевищувати 25 ватів – тоді тепло виявиться занадто гарячим і просто спече яйця.

Для середнього інкубатора достатньо 4 патронів. Встановіть їх зверху та знизу камери, обминаючи територію дна, на якому буде лоток з водою, що підтримує вологу. Якщо через брак місця доведеться встановити лампочки на дні камери, щодня зрошуйте майбутніх курчат водою з пульверизатора.

Инкубатор из старого холодильника

Лотки для яєць можна зробити самостійно – наприклад, виготовити із дерева, або придбати в магазині. Необов`язково використовувати спеціальні яєчні лотки, виручать ящики з-під фруктів. Купуючи ящики, вибирайте такі, які підігнати розміром, обрізавши по жорсткій облямівці.

Читайте також: Як вибрати найкращу морозильну камеру 

Підготовка яєчні лотки для інкубатора, передбачте можливість їхнього нахилу в різні боки – це необхідно, щоб тепло рівномірно могло потрапляти на яйця з різних боків, тим самим їх повністю прогріваючи.

Щоб зробити поворотний механізм, встановіть лотки по одній осі та з`єднайте спеціальною планкою. Найзручніше буде, якщо ця планка виходить назовні холодильника – там же прикріплюють поворотну ручку. Завдяки цій системі ви зможете змінювати положення яєць, не відкриваючи інкубатора. Не забудьте всередині пристрою встановити кілька фіксаторів зазвичай вистачає трьох (один горизонтальні та ще два – для фіксації нахилу під кутом 45 градусів для двох сторін).

Каркас інкубатора


Для каркаса підійде будь-який холодильник. Головна умова – цілісність конструкції: навіть найстаріший холодильник добре триматиме теплоізоляцію, якщо в корпусі пристрою немає серйозних пошкоджень. Якщо так сталося, що корпус агрегату отримав пошкодження, їх доведеться додатково відремонтувати.

Насамперед при підготовці холодильника до трансформації з нього варто прибрати всі зайві деталі. Позбавтеся пластикових і скляних поличок і великих ящиків, звільніть від зайвих дверцят агрегату.

Для зручності використання в корпусі холодильника можна вставити невелике віконце – через нього зручно спостерігати процес інкубації, особливо на етапі вилуплення пташенят. Таке віконце можна вставити на рівні морозилки – так зручніше спостерігати. Раму для вікна роблять із підручних засобів, монтують конструкцію або у дверцятах, або в одній зі стін агрегату.

Инкубатор своими руками

Читайте також: Як зробити похідний холодильник у домашніх умовах 

Поруч із віконцем зручно розмістити внутрішній термометр та терморегулятор вашого майбутнього інкубатора – так ви відразу зможете стежити за будь-якими температурними змінами усередині камери. До того ж не доведеться зайвий раз відчиняти дверцята, впускаючи всередину протяг і змінюючи температурний режим.

Основні правила використання інкубатора:

  • Щоб підтримувати вологість усередині агрегату, на дно встановлюють місткість з водою. Якщо для широкої тари у вас в інкубаторі не вистачає місця, можна використовувати звичайну пластикову склянку (для середнього інкубатора на добу потрібно близько пів склянки рідини)
  • Дотримуйтесь відстані між решітками – близько 15 сантиметрів
  • Між яйцями та лампою відстань має бути не менше 19 сантиметрів
  • Усередині інкубатора бажано встановити невеликий вентилятор (з тих, які зазвичай використовуються в кухонних витяжках) – він допоможе додатково перемішати повітря та рівномірно розподілити тепло усередині пристрою

Верхня частина корпусу інкубатора

Для кращої теплоізоляції та регулювання вологості в багатьох інкубаторах можна влаштувати невеликий вулик (бджоли є природним генератором тепла). З цією метою підійдуть як робочі, і неробочі бджолині будиночки. Для цього верхню частину корпусу колишнього холодильника потрібно встелити щільною сіткою тканини, а також встановити пару лампочок по 40 ватів.

Якщо не хочете, щоб у вулику оселилися бджоли та заважали вам працювати з інкубатором, Обмотайте додатково верхню частину інкубатора дуже дрібною сіткою. Всю конструкцію необхідно встановити на рамки та розмістити прямо над лотком з першими яйцями. Яйця, при необхідності, також можна додатково накрити щільною тканиною.

Инкубатор самодельный 

Режим та перевірка роботи інкубатора

Перед тим, як розпочати інкубаційний період, пристрій потрібно перевірити на предмет коректної роботи. Для цього протягом приблизно трьох діб інкубатор повинен працювати в холостому режимі. Так ви перевірите, чи не з`являється в агрегаті перегрів, який дуже небезпечний для процесу інкубації пташенят, а також, якщо необхідно, відрегулюєте та встановіть правильну температуру.

  • Температурний режим залежить від того, з якою породою птахів ми маємо справу. Наприклад, для курчат прийнятний наступний режим (при цьому режимі градусник краще розміщувати безпосередньо в лотку):
  • 1 день – терморегулятор виставляється на 41 градус, температура підтримується до 12 годин – це важливо задля активації зародка. Після цього протягом 11 днів тримають температуру 39,5.
  • На першому етапі вентиляційні отвори можна закрити – повітря в цей момент в інкубаторі не потрібне, набагато важливіше обмежити його циркуляцію для збереження тепла.
  • З 11 по 19 днів температуру знижують до 29 градусів, зменшуючи вологість приблизно наполовину (наприклад, спочатку можна встановити всередині інкубатора дві чашки з водою, а потім одну прибрати). Повітря збільшуємо, відкриваючи декілька вентиляційних отворів. На цьому етапі майбутніх курчат необхідно раз на добу охолоджувати.
  • З 19 по 21 день температуру знову піднімають – До 38,5 градусів. Трохи збільшують вологість. Підвищують приплив повітря до максимуму – коли пташенята вилупляться, їм потрібно буде чимось дихати. Як правило, курчата з`являються на 21 день, якщо був перегрів або недогрівання – відповідно, на 20 або 22.

Можна приступати до «висиджування» пташенят

Після того, як всі перевірочні етапи пройдені, можна приступати до інкубації першої партії «малюків». Важливо пам`ятати, що після того, як ви помістили в інкубатор яйця, їх необхідно перевертати кожні три години – зумовлено тим, що між двома сторонами практично завжди є температурна різниця в 2-3 градуси. Крім того, яйця в жодному разі не можна розміщувати строго вертикально, а гострий кінець яйця завжди повинен дивитися нагору.

Тепер ваше завдання: набратися терпіння та чітко виконувати всі пункти, особливу увагу приділяючи вологості та температурі всередині інкубатора. Залишилося чекати лише трохи – і за три тижні у вас з`явиться перший молодняк.

Дивіться цікавий відео огляд холодильників!

Коментарі
Залиште коментар
Р
04.04.2024 08:25

Дякую! Сподобалось таке нестандартне рішення. Обов'язково спробую, маю старий холодильника.

Я
20.06.2017 14:00

Интересное решение, я даже не задумывался о такой процедуре. Нужно будет у родителей смастерить нечто подобное, там как раз старенький советский холодильник стоит. Автору за статью спасибо, будем пробовать.

Н
19.06.2017 16:22

Идея классная, но тем, кто решит заняться подобной деятельностью, следует запастись терпением, ведь описанный температурный режим должен соблюдаться очень строго, плюс переворачивать будущих цыплят нужно регулярно. В общем, я попробовал и понял, что это не мое.

Г
18.06.2017 00:27

Старый холодильник стоит в качестве шкафа в гараже, теперь задумался о том, чтобы превратить его в инкубатор. Корпус у холодильника не поврежден, проблем с переоборудованием не будет. Привлекает и возможность заранее убедиться в работоспособности такого устройства.

И
17.06.2017 14:40

Главное достоинство данного самодельного инкубатора – внутренний объем. Думаю, при желании можно вместить до трехсот яиц, что очень порадует фермеров, ведь в обычный инкубатор помещается до сорока яиц. Выгода налицо.

Категорії