Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як приготувати стейк в духовці? 3 бездоганні рецепти

Дата публікації: 31.12.2020 15:10
Дата оновлення: 19.04.2023 12:49

Як же запах м'яса, що смажиться, збуджує Апетит! Навіть коли майбутні стейки лише готують до маринування, уяву вже малює м'ясо з серпанком на тарілці. І бажано великий шматок.

Саме поняття «стейк» стало в Україні досить розпливчастим. Поза ресторанами та стейк-хаусами стейками стають шматки м'яса (в основному – нашийка), товсто нарізані поперек волокон. Вони можуть бути різного розміру, але часто відрізняються завтовшки. Їх смажать на подвійних гратах для гриля, затиснувши між її частинами. Ця страва справді близька до оригінального стейку – від переплетень товстого дроту на м'ясі з'являється потрібна «ребристість». При хорошому маринаді і правильній прожарці страва виходить апетитною і м'якою.

В умовах звичайної, домашньої кухні багато хто намагається смажити стейк на звичайній Сковорідці. Але в Краще випадку виходять занадто товсті і Непросмажені «підошви». Професіонали рекомендують за відсутності сковороди-гриль приготувати його Вдуховці. Так зробити стейк не лише простіше, а й корисніше для організму. Крім того, ймовірність, що м'ясо пригорить скоротиться до мінімуму.

У статті є три покрокові посібники, як готувати стейк у духовці. З їх допомогою можна приготувати соковите м'ясне або рибне блюдо.

как приготовить стейк

Стейк зі свинини

Гурмани переконані, що справжній стейк можна приготувати лише з яловичини. Але свинина – не лише популярніша, а й доступніша в Україні. З неї можна зробити страву і на сковорідці-гриль (наприклад, Ardesto Gemini), і в духовці.

ДО вибору м'яса потрібно підійти відповідально, скупитися тут не варто. Правильним рішенням стане нашийок. У цій частині туші є необхідні жирові прошарки, без яких стейк під час готування стає жорстким. Чим рівномірніше вони чергуються з м'ясом, тим соковитіше вийде страва.

Можна використовувати і вирізку – її зручніше нарізати та простіше знайти у продажу. Але з неї приготувати свинячий стейк – не вдала ідея, так як м'ясо може вийти сухим. Вихід – запекти його в духовці або електропечі, загорнувши у фольгу. Так стейк буде нудитися у своєму соку, що зробить його м'якшим і соковитішим.

Важливо: Стейк із замороженого м'яса буде несмачним. Тому готуйте лише із свіжої охолодженої свинини.

Інгредієнти (на 3 персони)

  1. Свинячий нашийок – 0,5 кг.
  2. Цибуля – 3-4 середні цибулини.
  3. Часник – 4-5 зубчиків.
  4. Сіль, спеції.

Порядок дій

Перед приготуванням м'ясо для стейку заздалегідь виймається з холодильника його температура повинна відповідати тій, що у приміщенні.

Ошийок промивається під проточною водою і підсушується за допомогою паперових рушників. Далі м'ясо нарізається товстими частинами по 2,5-3 см. Якщо зробити тонше – це вже не стейки, а заготовки для шницелей.

Майбутні стейки натерти приправами. Їхній набір залежить від смаку тих, хто буде їх їсти.

мясо для стейков из свинины

Але можна вибирати спеції і в залежності від сезону. Так, у весняно-літній період актуальною є пряна, свіжа, легка суміш: наприклад, на основі середземноморських трав, базиліка. У холодну пору року зігріє та розбудить апетит комбінація на основі суміші перців, хмелі-сунелі, імбиру та кардамону. Але головне – не переборщити, щоби приправи не «забили» смак м'яса, а доповнили і підкреслили його.

Щоб додати сонця похмурому дню, варто додати трохи куркуми та коріандру, а також зелені – петрушки, кінзи, кропу. Краще свіжою, звичайно, але й сушена чи заморожена теж зійде. Травки нагадають про весну та тепло. Солити свинячі стейки потрібно перед тим, як приготувати в духовці-гриль.

Читайте також: Як вибрати електродуховку

Поки нагрівається духовка, цибулини потрібно нарізати крупненько, а зубчики часнику – навпаки, тонше. У підготовлених шматках ошийка роблять маленькі надрізи, які начиняють часниковим слайсами.

У відрізи фольги, які за розміром повинні бути такими, щоб у них можна було загорнути стейки без щілин, викласти нарізану цибулю, а на неї – м'ясо. Тепер його можна підсолити. Стейки потрібно щільно, можна навіть у кілька шарів, загорнути у фольгу і перекласти у форму (підійде Ardesto Tasty).

стейк из свинины в фольге

У духовці на звичайному режимі м'ясо потрібно запікати приблизно 40 хвилин. Це якраз повне прожарювання (Well done), саме так рекомендується готувати свинину.

Через потрібний час стейки потрібно вийняти з духовки, витягнути акуратно з фольги і видалити часник за допомогою зубочисток, вилки або кінчика ножа. Після цього шматки м'яса розкласти на решітці і запікати в духовці в режимі гриль хвилин десять (не більше!). Вода, що залишилася, якраз встигне випаруватися, і стейки будуть приємного золотистого кольору.

стейк из свинины

Перед подачею готові стейки потрібно кілька хвилин потримати під фольгою, щоб вони «дійшли». Прикрасити страву можна, полив соусом або додавши трохи подрібненої зелені, овочевої нарізки. Стейки чудово почуваються і без гарніру, але трохи картоплі фрі або пісного овочевого салату зайвими не будуть.

Стейк з яловичини

Приготувати яловичий стейк трохи складніше. Зате при приготуванні цього м'яса можна варіювати ступеня прожарювання: медіум, з кров'ю – кому що подобається. З яловичини страву можна зробити не лише на сковороді-грилі, а й у духовці.

За правилами, потрібно брати саме м'ясо бичків, а чи не корів. При практично ідентичному процесі приготування страва з коров'ячого м'яса називається біфштекс.

Якщо є час і можливість підібрати ідеальне м'ясо, потрібно приділити увагу віку бичка і тому, як і чим його годували. В ідеалі, на момент забою тварина має бути не старше півтора року. Що стосується живлення, то від однієї трави м'ясо буде ніжним, але прісним. А такі необхідні характерні Мармурові прожилки з'являться, тільки якщо бичку давали і зерновий корм.

стейк из мраморной говядины

Існує кілька різновидів стейків з яловичини. Їхній тип залежить від того, з якої частини було зрізане м'ясо. Готувати яловичий стейк у духовці або на сковороді потрібно з вирізки або філе, переважно зі спини. У цих шматках м'яса є спеціальні жирові прошарки, які плавляться під час приготування і роблять стейк соковитим і дуже смачним. Філейні частини таких прошарків не мають, але відрізняються ніжним, м'яким смаком.

Важливо знати: На стейки ніколи не беруть парне м'ясо. Навпаки, перед використанням воно має Дійти.

М'ясо для стейка краще брати свіже, охолоджене. Якщо ситуація склалася таким чином, що доведеться використовувати яловичину, її потрібно правильно розморозити. Швидка розморозка в мікрохвильовій печі теплій воді «вб'є» всі смакові якості м'яса. Розпочати розморожування потрібно за добу до готування, переклавши його в основне відділення холодильника. Чим повільніше м'ясо повернеться до нормальної температури, тим більше шансів отримати смачну їжу.

Якщо вибір упав на заготовки, тобто вже нарізану яловичину, перед покупкою слід перевірити їх товщину. Правильний варіант – це 2,5-3 сантиметри. Якщо ж купується цілісний шматок, вибирати потрібно, одразу прикинувши в думці, як можна буде його порізати.

Інгредієнти

  1. Яловичина або телятина – 1 кг.
  2. Соєвий соус.
  3. Прянощі.
  4. Оливкова або інша рослинна олія без запаху – чверть склянки.
  5. Сіль.

Порядок дій

Яловичина кімнатної температури промивається і нарізається шматками товщиною 2-3 см. Потім потрібно підсушити м'ясо паперовими рушниками.

мясо для стейков из говядины

Щоб зробити маринад, у зручній мисочці з'єднують соєвий соус, 15 мл олії та приправ. Попередньо соєвий соус слід спробувати, так як деякі фірми випускають його зайво солоним. У такому разі додаткова сіль буде ні до чого.

Читайте також: Гуся в духовці: 4 етапи приготування ідеальної святкової страви

Заготівлі стейків потрібно опустити в суміш для маринування, щоб вони були повністю їм покриті, і залишити на годину або трохи довше. Місткість бажано накрити харчовою плівкою, щоб м'ясо не обвітрювалося. Маринувати можна як у холодильнику, так і без нього.

Через зазначений час м'ясо потрібно вийняти з маринаду і дати йому стекти. Можна зробити це за допомогою дуршлагу, вистеленого кількома шарами марлі.

Сковороду-гриль (добре підійде для цього ArdestoАбо Pensofal) потрібно дуже добре нагріти на плиті, але не дати їй димитися. Кожен стейк натирається невеликою кількістю рослинної олії з обох боків і швидко підсмажується до зарум'янювання. Пари хвилин на кожну сторону буде цілком достатньо.

стейк из говядины в духовке

Після обсмажування заготовки перекладають у посуд для запікання і готують протягом чверті години у печі за нормальної температури 180-200 градусів. Щоб стейки були ще смачнішими, відразу після запікання їх потрібно залишити на столі на дерев'яній дощечці під фольгою приблизно на чверть години.

Результат

Правильно смажити стейк з телятини в духовці навчиться і новачок. Для цього не потрібні вправність і досвід, як у шефа. Трохи уваги та зосередженості на деталях, якісна яловичина та гарний настрій – і ось уже на тарілці чекає соковите, м'ясо. Найкращий гарнір, який підійде до цієї чудової страви – келих сухого червоний.

Стейк з риби

Приготувати стейк з червоної риби, сьомги наприклад, можна як із цілої рибки, так і використовуючи заготовки, кожна з яких розрахована на одну порцію. У духовці можна запекти чудові стейки з лосося та форелі.

Визначальним критерієм вибору риби має бути свіжість. Якщо є вибір між цілою тушкою на подушці з льоду і вже нарізаними стейками, але замороженими, краще віддати перевагу цілій – навіть якщо це дорожче. У перемороженій рибі вже є надлишки води, які негативно вплинуть на її смак.

Якщо варіантів немає, і є тільки замерзла рибка, розморожувати її потрібно акуратно і не поспішаючи. І робити це, як і у разі м'яса, потрібно на нижній полиці холодильника хоча б добу. Найгірше, що можна зробити – це розморожування у теплій воді. Риба, яка була в льоду, візьме у собі ще зайву воду. Страва розвалюватиметься при готуванні і вийде несмачним.

Цілу тушку тунця або зубатки спершу потрібно ретельно промити (можна навіть із мочалкою), видалити голову, хвостову частину та зрізати плавці. Непотрошений – потрібно розрізати вздовж живота і вийняти нутрощі. І тільки після цього настав час обробити рибину на стейки, щоб потім приготувати в духовці. Товщина повинна бути побільше, ніж у м'ясних: 4-5 см, точно не менше 2,5 см.

подготовка стейка из рыбы

Інгредієнти (на 4 порції)

  • Червона риба у вигляді стейків – 4 шматки.
  • Пара лимончиків.
  • Чверть чашки олії без запаху.
  • Прянощі, велика сіль.

Порядок дій

Рибку підготувати: якщо потрібно – розморозити, довести до кімнатної температури. Стейки обережно промити і промокнути рушниками з паперу.

Для поліпшення смаку рибні стейки слід промаринувати, але недовго. Для цього частини рибки потрібно натерти сумішшю із соку половини лимона, 30 мл олії та невеликої кількості спецій. Підійдуть білий мелений перець, імбир, орегано, майоран.

Духову шафу (наприклад, ELECTROLUX) розігріти. Поки він гріється, стейки перекладають у фольгу, кожен окремо. Можна додатково натерти олією, прикрасити гілочкою розмарину. Присмажити рибку морською сіллю і загорнути у фольгу. Перекласти в зручну форму для запікання або деко.

стейк из красной рыбы

Читайте також: Український борщ у духовці – 3 смачні рецепти

Запікати в печі потрібно трохи менше півгодини. Після цього листочки фольги слід розгорнути і залишити рибку в духовці ще хвилин на 10, щоб підрум'янилася. Також можна доготувати страву на ґратах. Тоді рибні стейки будуть не тільки смачними, але і з потрібною ребристістю.

Результат

Рибні стейки захочеться з'їсти ще до того, як вони будуть готові. І все завдяки апетитному аромату риби із духовки. Але щоб ця страва справила справді приголомшливий ефект, її потрібно правильно подати.

Для гарної подачі рекомендується вибрати одноколірну, краще білу, тарілку великого діаметру (ідеальний варіант – Ardesto Lucca). На неї акуратно перекласти стейк із риби, поруч покласти шматочок лимона, трохи розмарину. Також для прикраси можна використовувати свіжу зелень, кілька помідорів черрі. Органічно виглядатиме спеціальний соус для риби зі сметани або жирних вершків.

стейк из рыбы

Висновок такий: свіже м'ясо, фольга, якісна духова шафа і трохи натхнення – і можна їсти власноруч зроблений стейк. Ті ж, хто віддає перевагу рибі, можуть пригостити себе і гостей витонченою стравою з форелі або сьомги. А якщо раптом з першого разу страва не вийде бездоганною – не варто засмучуватися. Слід пам'ятати: це – нормально. Вміння приходить із досвідом, головне – почати.

Відео Як приготувати стейки зі свинини в духовці

Коментарі
Залиште коментар
Категорії