Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Історія виникнення і розвитку телевізорів: 7 фактів

Дата публікації: 25.07.2017 09:44
Дата оновлення: 25.07.2017 09:44

21 грудня визнаний днем телебачення. Знаменна дата відзначається у всьому світі. З моменту виникнення телевізор активно використовують для поширення відомостей і фактів, формування ідей і цінностей в суспільстві. Уже кілька поколінь людей не уявляють собі життя без блакитних екранів. Телевізор – це засіб розваги, ретранслятор новин і різноманітної інформації. Складно повірити, але історія цього воістину найбільшого винаходу налічує трохи більше століття.

А сучаснийтелевізор купити в КиєвіМОЖНА скориставшись нашим каталогом.

история телевизоров в картинках

1. Передісторія телевізорів – диск з 300 отворами


Телевізор – це втілення давньої мрії людства про передачу інформації на великі відстані. У казках і переказах кожного народу можна знайти згадки про золотих тарілочках, за якими катається яблучко, чарівних кулях, дзеркалах. Людська фантазія знову і знову поверталася до ідеї передачі інформації на далекі відстані.

Спочатку створення телевізорів розвивалося в двох напрямах:

1

механічному

2

електронному

Ідея створення пристрою, який передає зображення на відстані, міцно володіла умами вчених. Доказ цього – одночасне відкриття можливості передавати картинку двома великими умами. Винахідники М. Леблан (француз, світило в області фізики) і В. Е. Сойєр (американець) зробили цей прорив з різних кінців світу, незалежно один від одного. Їх винахід – методика, що формує зображення таскануюча їх на площину – була покладена в основу першого телевізора.

Мабуть, німець Генріх Герц, який присвятив життя дослідженням в галузі фізики, також був шанувальником фольклору. Саме він першим в 1887 році відкрив можливість електронів вивільнятися під дією електромагнітного випромінювання і створювати фотоефект. Через рік дослідник Олександр Столетов підтвердив дане явище.

Читайте також: Як вибрати телевізор?

Інший німець, фізик К. Браун, створив унікальну деталь – електронно-променеву трубку. Вона передавала зображення на інші пристрої. У 1907 році Б. Розінг підвів теоретичну базу під це відкриття, спорудивши свою версію трубки, за допомогою якої отримав зображення, правда, поки – статичне. Так, зліт телеіндустрії почався з майже незмінне зображення.

Цікавий факт: вчених в дитинстві славилися фантазерами. Щоб зробити відкриття, про нього треба мріяти.

Родоначальниками телебачення вважають німецьких учених. Ще в 1884 році Пауль Ніпков, один з таких, створив першу систему телебачення, яка згодом лягла в основу так званого механічного телевізора. Це був диск, виводить зображення на екран за допомогою імпульсів електрики. У пристрої в спиралевидном порядку містилися отвори. Навпаки встановлювався фотоелемент, на який потрапляли промені, проходячи попередньо через площину диска. Винахід носило назву «електронного телескопа». Воно використовувалося для того, щоб приймати і передавати телевізійні сигнали.

Диск, що передає сигнал в перших телевізорах, мав 300 отворів. Транслюючи грубу і нечітку, механічну картинку, він виявився рубіжної рисою, яка розділила позаминулої і минуле століття.

2. Винахід механічного телевізора – особа в деталях


механический телевизор

Людина не зупиняється на досягнутому. Прагнення до досконалості – основа його сутності – стає першопричиною відкриттів. Великі уми не задовольнилися якістю зображення, і працювали над тим, щоб казкова тарілочка з золотою облямівкою передавала чіткі сигнали. Наступним етапом розвитку думки стала висока якість передачі сигналів. На екрані вже можна було розрізнити дрібні подробиці, особи людей. Прорив в області здійснив швед Джон Берд. Використовуючи став на той час знаменитий диск Нипкова або «електронний телескоп», як його називали в патентному документі, йому вдалося досягти чіткого сигналу.

Хочете знати, хто придумав телевізор? Саме Джон Берд першим створив Телесистем, яка передавала не просто картинку, а зображення в русі. 1925 рік – це та дата, коли було створено пристрій.

Досягнення інженера стало плацдармом для розвитку малострочного або механічного телебачення. Механічні системи займали чільні позиції на ринку телевізорів досить довго, аж до кінця 40-х років минулого століття. Тільки переступивши рубіж другої половини ХХ століття, людство перейшло на телевізори електронного типу.

В СРСР механічні пристрої були поширені більш тривалий час. Їх остаточно замінили на електронні телесистеми тільки після закінчення Другої світової війни.

Читайте також: ТОП-10 кращих телевізорів.

3. Популяризація телебачення, формування мас


у начала телевизоров

Телевізор не відразу став популярним. Так, сьогодні канали та передачі задовольняють цікавість користувачів, але на початку минулого століття все було по-іншому. У людей не було коштів на покупку, у магазина – асортименту, а у телевізійних апаратів – відповідної якості.

Перші фільми були про рух локомотивів, роботі представників різних професій. Як тільки стало можливим масове виробництво телевізорів, активно стала розвиватися телеіндустрія – створювали телешоу, знімали художнє кіно.

Інформаційні засоби не залишилися непоміченими державною машиною. Телевізор стали активно формувати масову свідомість громадян. Регулярне телемовлення вперше з'явилося в 1936 році у Великобританії, трохи пізніше – в Німеччині. Рухома картинка в поєднанні зі звуком здобула набагато більший ефект, ніж книги та радіо разом узяті. Розвиток телебачення стало початком формування масової культури, якою ми її бачимо нині.

4. Електронний телевізор – 5 дюймів прориву


электронный телевизор

Механічні телевізори спочатку не давали гідної якості зображення, володіли обмеженим ресурсом розвитку і вдосконалення. Ось чому японським і американським фізикам і інженерам доводилося вдатися до електронних засобів.

У 1933 році досліди зі створення електронних телевізорів увінчалися успіхом. Прорив зробив американський вчений, виходець з СРСР, Володимир Зворикін. Дослідник винайшов катодний трубку, яка аж до недавнього часу була обов'язковою частиною всіх телевізорів. Всього три роки знадобилося вченому, щоб створити на підставі власного винаходу перший електронний телевізор, який можна використовувати поза лабораторними умовами. З цього моменту бере початок масове телебачення.

Американська лабораторія RCA У 1939 році презентувала світу перший апарат, створений спеціально для використання в побуті. Це була модель RCS TT-5. Любителі перегляду телепередач, які звикли дивитися улюблені шоу з плоских екранів, що висять на стіні, немов картина, були б дуже здивовані, побачивши цей громіздкий прилад, що нагадує дерев'яний ящик. Екран при цьому був невеликим, як у сучасного телефону середніх розмірів – 5 дюймів. У це складно повірити користувачам, які звикли широкоформатних телевізорів збездротовими інтерфейсами.

Прагнення до досконалості позбавила змоги дослідникам почити на лаврах. У 1960 році радіолампи були скинуті, поступившись місцем напівпровідників. З того часу телевізори стали дуже затребуваним товаром. Провідні фірми-виробники трудилися над створенням досконалих модифікацій. Для передачі сигналу були задіяні мікросхеми. Сучасні ж технології дозволили укласти необхідні для роботи елементи в єдиній мікросхемі.

телевизор на микросхемах

Телевізор перестав бути «ящиком» і став картинкою. З кожним днем темпи розвитку набирають обертів, відкривають перед користувачами нові можливості. Аналогове телебачення практично повністю вичерпало себе. Йому на зміну приходить супутникове і цифрове телебачення.

Читайте також: Чи варто купувати 4К.

5. Телебачення в СРСР – все почалося з Б-2


Перший телевізор на території СРСР зібрали в 1932 році. Механічна модифікація іменувалася Б-2. В цей же час починає проводитися досвідчений телесеанс. Постійний телецентр з'явився в 1937 році. Спочатку його використовували в досвідчених цілях. Експерименти закінчилися через 2 роки, в 1939 року телемовлення набуло регулярний характер. У період Другої світової війни розвиток телебачення, як і саме телемовлення, було перервано. Телецентр знову почав мовлення до кінця другої світової війни.

Народження електронної моделі популярного телевізора КВН 49 датується 1949 роком. Пристрій мав екран з невеликою діагоналлю. Для роботи пристрою застосовувалася лінза, куди заливали дистилят. Конструкція апарату удосконалювалася, хоча до моделей навіть 2016 роки їй було далеко.

Основні віхи розвитку телемовлення в СРСР:

тисяча дев'ятсот п'ятьдесят-один

Старт щоденного телемовлення

1957

Організація Держкомітету по радіомовленню і телебаченню

1964

Перша телетрансляція з використанням супутникового сигналу

тисячу дев'ятсот шістьдесят сім

Початок випуску кольорових телевізорів

Початок 1990-х

Трансляція По всій Україні програм Центрального телебачення

первый советский телевизор

6. Кольорове телебачення з'явилося в 1928 році


Барвисті картинки, трансльовані по ТБ, пов'язані з ім'ям винахідника Володимира Зворикіна, який створив кольоровий телевізор. Хоча свідомість пов'язує кольорове ТБ з другою половиною ХХ століття, перший пристрій, яке ретранслювало зображення в кольорі, з'явилося в 1928 році. Технічні можливості так і не дозволили запустити його в масове виробництво.

Задумане вдалося реалізувати тільки до 50-х років, а точніше до 1954 року. Світ побачив перші кольорові телевізори з екраном на 15 дюймів. Їх батьком виявилася корпорація RCA.

Через деякий час на ринку з'явилися 19-, також 21-дюймові модифікації. Їх вартість перевищувала тисячу доларів. Подібна розкіш була по кишені не кожному обивателю – масам доводилося задовольнятися більш демократичними варіантами.

7. Розвиток телевізорів до сьогоднішнього дня


З кінця ХХ століття телевізори перетворюються практично повністю. Чи не переживаючи особливих зовнішніх змін, телевізори еволюціонували" зсередини". Експерименти конструкторів були направлені на впровадження мікросхем, які замінили традиційні напівпровідники, які свого часу змінили лампи. Замість дерева поступово починають використовувати пластик для створення корпусу.

З 90-х років відзначається спад попиту на телевізори. Це пояснюється просто: ринок наситився. Практично в кожному будинку є телевізор, а то й не один. У відповідь на падіння споживчого інтересу виробники впроваджують революційні технології:

  • керування здійснюється дистанційно, з використанням пульта;
  • завдяки застосуванню укороченого кінескопа телевізори стають більш «плоскими» (телевізори з вигнутим екраном попереду);
  • з'являються плазмові технології.

“плоский” телевизор

Слід особливо зупинитися на винахід плазмових телевізорів. Цікаво, хто їх придумав? Його творців було кілька – співробітники Іллінойського університету. Серед них – Д. Битцер, Г. Слоттоу. Вони презентували експериментальний зразок на принципі плазми в 1964 році. Правда, в той момент їх інновація не знаходила практичне застосування через відсутність цифрових технологій. Тільки після того, як на зміну аналоговому телебаченню прийшла «цифра», плазмові телевізори набули поширення.

Треба сказати, що тріумф плазми був недовгим. Вже на початку ХХI століття паралельно з плазмовими починають з'являтися ЖК телевізори. ДО цього часу виробництво апаратів з кінескопом остаточно кануло в лету.

Використання рідких кристалів у виробництві телевізорів відкрило нові можливості перед дослідниками. Вони дозволили створювати об'ємне зображення! Чи могло це привидітися першим винахідникам, для яких досягненням була передача чіткого зображення людських облич!

Тривимірне телебачення було запущено на початку століття, хоча перші спроби створити об'ємне зображення датуються ще 1975 роком. Хто придумав 3d телевізор, сьогодні залишається загадкою, оскільки технологія розроблялася одночасно в різних кінцях світу провідними виробниками телевізійного обладнання.

З 2010 року згортається також виготовлення плазмових телевізорів. У 2015 році їх випуск остаточно припинився. Відтепер майбутнє – за LCD апаратами.

Телевізори перестали бути просто телевізорами. Сучасні екрани мають можливість виходити в інтернет, інтегруватися з домашньої комп'ютерної мережею, взаємодіяти з різноманітними пристроями типу відеокамер, фотоапаратів, флешок.

Більше, ніж половина телевізорів, які випускаються сьогодні, використовують UHD дозвіл, існують моделі з вигнутим екраном.

телевизор с изогнутым екраном

Розвиток технології телевізорів щодня радує користувачів все новими можливостями. Фантазія людини воістину не знає кордонів, вчені будуть шукати шляхи здійснення сміливих рішень. Сьогодні світ говорить про інноваційні екранах, які дозволяють переглядати об'ємне зображення без застосування спеціальних окулярів. Телеіндустрія переформатується на трансляцію передач в тривимірному обсязі. Що буде завтра? Поживемо побачимо!

Цікаво і пізнавально про телевізорах для дітей тут розповідають Фіксікі

Коментарі
Залиште коментар