Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що робити, якщо немає світла: топ-7 порад для повноцінного життя в умовах екстриму

Дата публікації: 21.10.2022 11:15
Дата оновлення: 10.04.2023 16:30

Багато хто живе в умовах ймовірності раптових перебоїв енергопостачання. Причин безліч, а питання лише одне: що робити, якщо відключили світло? Це глобальне питання, на практиці, ділиться на низку конкретних завдань.

що робити, якщо немає світла

Як нагодувати сім'ю, зарядити телефон і не втратити майже готовий квартальний звіт у своєму ноутбуці? Як закип'ятити чай та зберегти свіжість продуктів? Це цілком реально, якщо правильно і зі знанням справи підійти до розв'язання проблеми.

Як організувати робоче місце, якщо немає світла?

Прикро, коли несправна проводка, плановий ремонт підстанції, віялові відключення. Така подія — це не лише згасла люстра, а й часто неможливість продовжувати роботу або втрата зв'язку із «зовнішнім світом». Що робити, якщо немає світла?

зробити світло якщо немає електрики

Адже саме завдяки смартфонам, ноутбукам і планшетам, що справно працюють, можна отримувати доступ до будь-якої інформації, працювати й вчитися. Щоб із відключенням світла життя не довелося ставити на паузу, важливо грамотно організувати робоче місце із необхідними резервними джерелами енергопостачання. Вони виробляють чи акумулюють електроенергію.

Якщо не знали: 8 способів очищення води в домашніх умовах

Джерела живлення для ноутбука

Одна з найважливіших переваг ноутбука перед ПК — можливість автономної роботи кілька годин поспіль. Однак не можна виключати, що акумулятор не буде розряджений до моменту перебою в енергопостачанні. У цьому випадку зростає ризик втрати важливих даних. Однак, така проблема має рішення: Power Bank (повербанк) або портативний зарядний пристрій. 

Той, що призначений для заряджання смартфона, не підійде для ноутбука, оскільки здатний забезпечити напругу до 3,7 В. Тоді як навіть малопотужному ноутбуку для заряджання потрібно 19 В. Зрозуміло, в критичному випадку можна використовувати спеціальний перехідник, який підвищить напругу до потрібного значення, але для цього він має опинитися під рукою.

Оптимальне рішення в умовах частих перебоїв в енергопостачанні — це придбання якісного та надійного павербанку для заряджання ноутбука. Потужність такого пристрою близько 63 Вт, а місткість від 20000 до 50000 мАч. При покупці важливо з'ясувати сумісність із різними типами та марками ноутбуків. І брати до уваги, що під час експлуатації акумулятора електричний заряд знижується до 30%. Павербанк краще брати із запасом потужності.

Крім того, відновити заряд батареї ноутбука можна при підключенні:

  • портативної зарядної станції, яка здатна підживити планшетні ПК, акумуляторні ліхтарики, світлодіодні USB-лампи; 
  • компактного зарядного пристрою на сонячних батареях;
  • безперебійного джерела живлення. Воно накопичує необхідний запас енергії та захищає техніку від перепаду напруги. Може також використовуватись як резервне джерело електроенергії.

Як зарядити телефон, якщо немає світла?

Важливо постійно стежити за рівнем заряду телефону при частому вимкненні електроенергії. І не біда, якщо світло відключили, а індикатор заряду критично низький, тоді саме час скористатися павербанком.

можна зарядити телефон якщо немає світла

У портативному зарядному пристрої:

  • кілька роз'ємів для одночасного підключення двох чи трьох гаджетів;
  • різні типи роз'ємів —  Type C, USB;
  • можливість швидкого заряджання;
  • цифровий екран індикації заряду.

Деякі моделі мають додаткові опції. Наприклад, можуть бути використані як ліхтарик.

Коли немає павербанка або він теж розряджений, рятують маленькі хитрощі: зарядка від автомобільного прикурювача — до нього підходять практично всі зарядні пристрої. Або механічний генератор для ліхтарика на велосипеді. Він, звичайно ж, вимагає до себе уваги та зусиль. Поки крутиш, працює. Зарядний пристрій на сонячних батареях у цьому плані значно практичніший. Можна довго обходитися без електрики.

Роздача інтернету

Роздача інтернету — прерогатива надійного роутера зі стабільним трафіком на оптимальній швидкості. Однак, якщо розетка наразі не може забезпечити роутер живленням, він стає марним. У цьому випадку доводиться використовувати можливості мобільного інтернету, а точніше — опції роздачі потоку для інших користувачів. Завдяки українським провайдерам, ця функція є абсолютно безплатною.

Щоб перевести смартфон у режим роздачі, слід перейти до головного меню та активувати опцію «точка доступу». Інші користувачі можуть підключатися до Інтернету через приймач Wi-Fi. Щоправда, від такого інтернету не варто чекати високої швидкості, проте для підтримки екстреного зв'язку із зовнішнім світом або завершення термінової роботи її буде цілком достатньо.

До відома: Як убезпечити себе в інтернеті — 4 аспекти

Як зробити світло, якщо немає електроенергії?

Коли забезпечено стабільну роботу гаджетів, саме час подумати про розв'язання нагальних проблем з освітленням та роботою найважливіших електроприладів. Альтернатив генерації електрики достатньо.

Автономні джерела світла для дому

У таблиці найпопулярніші варіанти, які знайдуться в кожному будинку:

Вид пристрою
Тип елемента живлення Переваги Недоліки
Кишеньковий ліхтарик Звичайні «пальчикові» та акумуляторні батарейки Компактний пристрій допоможе орієнтуватися в темному приміщенні Навіть найпотужніші моделі незручно використовувати для тривалого освітлення приміщення
Світлодіодний настільний USB-світильник Має вбудований акумулятор, може працювати від телефонного павербанку Безпечний, споживає близько 5-7 Вт Освітлює лише невелику ділянку приміщення
Портативні акумуляторні світильники Вбудований акумулятор, який можна зарядити від мережі чи генератора Дають потужне світло протягом кількох годин Досить висока вартість

Важливо заздалегідь запастися батарейками або зарядити акумулятори, щоб бути у всеозброєнні коли згасне світло.

Свічки

Якщо сталася аварія на підстанції, ресурс акумуляторів освітлювальних приладів може виявитися недостатнім. Коли підзарядити їх ніде, добре рятують парафінові свічки, також різні гасові або масляні світильники. У цьому випадку сірники та запальнички повинні лежати на видному місці. А зручний і надійний свічник мінімізує ризик пожежі, якщо заснете чи залишите без уваги вогник на ґноті.

що робити, якщо відключили світло

Побутова техніка без електрики: правила користування

При вимкненні електроенергії необхідно виймати вилки пристроїв з розеток. Тому що коли дають світло, часто виникають стрибки напруги до 380 і більше. Техніка не витримує. До одних проблем додаються інші, адже їх цілком можна уникнути.

Надважлива стаття: Як захиститися від радіації: 5 правил

Порятунок їжі та холодильника

В середньому холодильники не менше десяти годин здатні підтримувати в морозильній камері температуру -9°C без світла. За цей час продукти, що швидко псуються, можна використовувати, не ризикуючи підхопити харчове отруєння. Вдосконалені моделі оснащені опцією інформування про відключення від мережі та підвищення температури: процесор, який керує роботою такого холодильника, надішле повідомлення на смартфон.

Щоб підтримувати оптимальну температуру в камерах, не відчиняйте дверцята без необхідності, щоб не впускати тепло. У найбільш вигідному становищі в такій ситуації виявляються власники моделей з мінібаром, для доступу в який не потрібно відчиняти дверцята основного відділення.

Оптимальне рішення для життя без стабільного енергопостачання —  автохолодильник. Варіант простіше — термосумка. Вона здатна тримати холод до семи годин, а якщо вкладати всередину акумулятори холоду, то всі дванадцять. У крайньому разі, продукти можна винести на балкон, коли прохолодно. М'ясо та сало засолити та покласти в банки.

Чайник, бойлер та мікрохвильова піч

Без електрики електричні пристрої є абсолютно марними. Потрібна альтернатива. Це може бути дизельний чи бензиновий генератор. Перший може здатися дорожчим через вартість палива. Але він економніше його витрачає. Модель потужністю 5 кВт цілком зможе «потягнути» будинок. Другий бюджетніший за вартістю, але витрачає більше палива. Якщо взяти на 3 кВт для квартири, освітлення буде та й чайник зможете підігріти. 

Такі пристрої вигідні з трьох причин:

  1. компактні — поміщаються в багажник машини;
  2. оснащені системою придушення вібрації та шуму;
  3. мають високу продуктивність.

Вони орієнтовані на використання на дачі, у заміському будинку або для тривалого відпочинку на природі. Добре справляються з підтримкою комфорту при тривалому відключенні електроенергії.

Читайте: Що робити під час пожежі: 3 пункти, щоб врятувати себе та інших

Як вижити в умовах вимкнення електроенергії?

Події останніх місяців змушують замислитись: як вижити та що робити, якщо немає електрики чи постійні відключення стануть нормою життя? На щастя, існує чимало корисних пристроїв, які допоможуть повернути в життя хоча б частину втраченого комфорту.

виживати без електроенергії

В їх числі:

  • Туристична газова плита, яка відрізняється плавним регулюванням полум'я пальника. Варто також запастися сухим спиртом у таблетках. Полум'я від нього слабке, проте підсмажити яєчню або закип'ятити кухоль води завжди зможете.
  • Декілька ліхтариків допоможе заощадити заряд повербанків та батарей мобільних телефонів.
  • Термос дозволить запастись гарячими напоями. Моделі з металевою колбою тримають тепло до 12 годин, пластикові вдвічі менше.
  • Переносна електростанція, дизельний або бензиновий генератор. Ці пристрої відрізняються за принципом дії. Електростанції —  по суті, ті ж акумулятори, тільки більшої потужності та з функцією перетворення постійної напруги на змінну. На відміну від них, генератори самі перетворять енергію згоряння палива на електричну. Але вирішують одне завдання —  забезпечують достатню потужність та напругу змінного струму, щоб підключати чайник, електроплитку чи автомобільний холодильник.

Важливо привчити себе своєчасно заряджати не тільки телефони та ноутбуки, але й усі портативні зарядні пристрої, щоб подолати тимчасові труднощі та нормально жити в екстремальних умовах.

Корисна стаття: Кібервійська України: 3 пояснення, як допомогти країні, озброївшись телефоном

Коментарі
Залиште коментар
Категорії