Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

4 Лайфхак використання дрилі не за призначенням

Дата публікації: 25.07.2017 11:17
Дата оновлення: 06.06.2023 11:16

Дриль - це спеціальний механізм, що обертає свердло. Його використовують в домашньому господарстві, при ремонті, будівництві. За допомогою дрилі чіпляють картини, збирають меблі, кріплять гіпсокартон .. і не тільки це!" Кулібіни" освоюють за допомогою інструменту широкий спектр робіт, не передбачених його творцями. Вони стверджують: використовуючи дриль не за призначенням, можна непогано підвищити рівень повсякденного комфорту. 

Серед цих нецільових дій:

  • нарізування різьблення;
  • свердління бетону;
  • рубання дров;
  • свердління скла.

 дриль - універсальний інструмент

Як використовувати дриль для нарізування різьблення


Різьба вважається лідером за параметрами надійності з'єднань. Саме тому будинку часто виникає питання щодо того, як самостійно підготувати різьблення.

Крім дрилі, знадобиться ще пара підручних матеріалів: мітчики, мастильні матеріали, а також елемент, що забезпечує фіксацію в дрилі мітчика. Застосовуйте мітчики з готових комплектів аксесуарів для ремонтних робіт, де є і чорнові, і чистові деталі.

Перед нарізуванням різьблення підготуйтеся 

1. В залежності від розмірів болта виберіть мітчик підходящого розміру. Даний показник визначається в міліметрах. На Мітчики має бути відповідне обозначеніе- проставлена буква М. Цифра, зазначена біля неї, позначає розмір різьблення.
2. Визначитися з діаметром свердла, що використовується для свердління.

Порада: щоб розрахувати показники діаметра свердла, скористайтеся наступною формулою: від діаметра різьби відніміть крок різьблення. Наприклад, для того, щоб просвердлити отвір для болта, розміром М 10, що становить 10 мм, з різьбленням, яка має крок 2, буде потрібно свердло, діаметр якого становить 8 міліметрів.

  • Використовуючи дриль, в заготівлі робимо отвір. Залежно від призначення, воно буває наскрізним або глухим.
  • Чорновий мітчик (його легко впізнати за проведеної біля основи лінії) затискаємо в воротки - фіксує елементі дрилі.
  • Ріжучу частину рясно змащуємо мастилом.
  • Приклавши мітчик в отвору, акуратно робимо по три оберти в кожну сторону - так утворена під час свердління стружка буде дрібної і майже непомітно усунеться. 

Порада: стежте, щоб різак був перпендикулярний отвору.

  • Після того, як отвір набуло необхідну різьблення, витягніть чорновий мітчик. Повторіть процедуру, використовуючи середній мітчик (його дізнаєтеся по наявності двох ліній).
  • Фінальна шліфування чистовим мітчиком здійснюється за тією ж схемою.

Таким чином, при нарізанні різьби дриль виявляється досить корисною.

 нарізати різьбу дрилем

Читайте також: Як правильно вибрати акумуляторний шуруповерт.

Чи можна дрилем свердлити бетон/метал?


Дриль також застосовується для свердління бетонних і металевих конструкцій. Для цього обладнання має мати регульовану швидкість обертання. Ця особливість дозволить уникнути пошкодження матеріалу.

Оптимально для роботи з металом і бетоном вибирати ударні моделі дрилі. Вони дозволяють працювати в складних умовах.

Для свердління дрилем бетонну (металеву) поверхню слід відповідним чином підготуватися:

  • Перевірте, чи не проводки і труб в бетонній стіні передбачуваному місці свердління. Для цього можна використовувати металошукач, що реагує на сталеві, залізні вироби, а також - кольорові метали. Ігнорування цієї вимоги призводить до пошкодження арматури і комунікацій.
  • Підберіть свердло відповідного розміру. Для обробки бетону зупиніть свій вибір на виробі з трикутним наконечником. «Металеві» свердла також мають свої конструктивні особливості. Оптимально віддавати перевагу победітовим свердла. Вони провокують подрібнення матеріалу, а не розрив. В результаті свердління відбувається акуратно.

Порада: свердло потрапило на ділянку особливої щільності? Не здавайтесь! Він не встоїть перед пробійником або перфоратором ! Застосування цих інструментів зробить ущільнення максимально м'яким і податливим для дрилі.

 свердлимо бетон дрилем

Правила безпеки під час свердління металу або бетону дрилем


Правило перше: свердло повинно бути чистим. Найменші забруднення погіршують роботу дрилі і провокують збільшення навантажень на механізм
Правило друге: надійно закріплюйте свердло, вводячи його в патрон до упору. Не варто намагатися збільшити довжину звела за рахунок недостатнього занурення! Вилетіло свердло завдає серйозні травми майстру або тим, хто знаходиться біля нього.
Правило третє: зміцнюйте свердло перпендикулярно поверхні, в іншому випадку постраждає якість робіт.
Правило четверте: правильно вибирайте потужність інструменту. Чи впорається з бетоном і металом дриль, потужністю не менше 600 Вт. Щоб уникнути появи бетонної «крихти» треба працювати на невеликих оборотах.
Правило п'яте:подбайте про підходящої захисту - одязі і рукавичках. Вони повинні відповідати розміру. Це виключить ризик потрапляння в дриль бовтаються рукавичок або нарукавників.
Правило шосте: не прагнете збільшити силу натискання на включену дриль. Це стає причиною втрати рівноваги і падінь.

Читайте також: Як вибрати дриль.

Як колоти дрова дрилем?


Дриль використовується також для колки дров. Багато користувачів стверджують, що даний спосіб аж ніяк не гірше, ніж з використанням сокири. Все, що потрібно - наявність дрилі, а також спеціального будівельного конуса, який вставляється в бистрозажімний патрон .

Особливістю даної техніки є деяка повільність. Разом з тим, методика відмінно підходить для колки невеликих полін деревини твердих порід.

Зокрема необхідно подбати про потужності використовуваного обладнання. Досить буде двигуна потужністю в 380 В, оснащеного конусом на 2-3 кВт. Колка дров здійснюється на малих обертах.

Робити це можна в такий спосіб:

  • У центр поліна вставити конус. Слідкуйте, щоб він був розташований перпендикулярно колоді. Тоді процедура кілки пройде швидко і без проблем.
  • Плавно поверніть його тричі в одну, тричі в іншу сторону.

Така технологія дозволяє колоти різні за розмірами поліна і колоди.

Порада: збільшення оборотів аж ніяк не означає збільшення продуктивності, але гарантує велику кількість трісок.

 колемо дрова дрилем

Як просвердлити скло дрилем?


Щоб зробити отвір в склі, також можна використовувати звичайну дрель. Для цього буде потрібно зробити наступне:
1. Взяти звичайну пляшку або інше скляне виріб, в якому необхідно зробити отвір, і намотати на нього шар ізоляції - спеціальної ізоляційної стрічки. Це необхідно для того, щоб запобігти ковзанню свердла, адже скло є досить слизьким матеріалом.
2. Подбати про захист очей і тіла. Зверніть увагу! Використання захисних окулярів і рукавичок є обов'язковим. Скло - крихкий матеріал, який розлітається на тисячі осколків, завдаючи шкоду майстру.
3. Підготуватися до збору осколків, що летять від скла в процесі свердління. Для цього застеліть цільним шматком паперу або плівки поверхню, де ви плануєте працювати.
4. Вставити свердло і неспішно свердлити. Свердління займає близько півгодини. Якщо спробувати прискорити процес і натиснути на скло, воно може лопнути, залишивши надії на гарне отвір нездійсненими.

 свердлимо скло дрилем

Після закінчення свердління ретельно зберіть всі осколки і скляну пил, адже вони являють собою серйозну небезпеку.

Читайте також: Як вибрати електролобзик

Таким чином, дриль - це по-справжньому універсальний прилад, який використовується для виконання різноманітних операцій. Головне - проявити кмітливість і знати, як його використовувати. Деякі умільці примудряються за допомогою дриля навіть чистити картоплю!

Як свердлити бетон дрилем, дивіться тут. 

Коментарі
Залиште коментар
Категорії