Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Зацифрування відеокасети зі стандартним набором обладнання: використання VHS магнітофона та 3 інших альтернатив

Дата публікації: 03.01.2023 12:25
Дата оновлення: 03.01.2023 13:50

Популярні в минулому касети VHS — надійні носії, з яким люди записували важливі моменти свого життя. Ті, хто виріс у 80-х та 90-х, напевно не забули цей формат. Сьогодні магнітний відеомагнітофон люди перестали використовувати настільки інтенсивно, а самі матеріали потребують перекодування. Тому домашнє зацифрування відеокасет настільки актуальна процедура.

Старі спогади та зацифрування

Матеріали, записані на старих носіях, можуть бути актуальними й досі. Саме тому людям доводиться розбиратися в тому, як зацифрувати відеокасету та відправити матеріали на Ютуб чи у хмарне сховище. Для подібних завдань потрібна спеціальна програма та набір професійного обладнання. Розберемо можливості організувати відеозахоплення з мінімальним набором.

Що знадобиться для зацифрування?

У період, коли цифровий формат витісняє аналоговий, виробникам мультимедійних систем доводиться переглядати свої принципи. Це стосується відео носіїв та кодування. Намагання отримати високу якість та оптимальну вагу файлу — привід перейти від AVI, MOV до більш перспективних 4К, 8К або FLV. 

касети VHS

DVD чи Blu-ray — гарна альтернатива VHS. Але копіювати великі раритетні фільми можна і на зовнішні жорсткі диски чи флешки. У цьому випадку файл зберігається у форматі MPEG-4. Для ентузіастів із ПК важливо мати вінчестер із великим обсягом пам'яті. Інформація буде зберігатися в стиснутому вигляді — файл займає більше місця, ніж у випадку зі стандартним записом. Перед початком перевірте сумісність вимог:

  • вінчестер не менше 320 Гб; 
  • RPM — від 7200; 
  • частота CPU — 2,5 + ГГц;
  • оперативна пам'ять — 2 ГБ та більше; 
  • ДБЖ підключене та заряджене.

старі записи для зацифрування

Ідея перетворити старі касети VHS на цифрову форму — 100% правильний крок для тих, хто не хоче, щоб час поглинув дитячі та юнацькі спогади. Редагування матеріалів, збереження на жорсткому диску та виряджання на «хмару» передбачає використання спеціальних програм та утиліт. Але перед тим, як зацифрувати запис з відеокасети, потрібно зібрати набір обладнання та проаналізувати конкретний спосіб.

Гарна новина полягає в тому, що раніше для зацифрування аудіо/відеопотоків потрібно було складне та дороге обладнання, а сьогодні все це можна зробити з USB-накопичувачем відеозахоплення, відеокамерою та стандартним ПК. 

Розбираємось з режимами: Мікрохвильова піч з 2 режимами: грилем та конвекцією — що це і навіщо?

Як самому зацифрувати відеокасету: загальні принципи

Перше, що потрібно зробити для зацифрування — придбати «флешку» (використовується для захоплення аудіо/відео), налаштувати ПК та придбати перехідники. 

підготовка зацифрування VHS

У процесі перекодування доведеться підключатися до комп'ютера через HDMI, VGA, SCART або інші інтерфейси. Тому встановлюють драйвери, налаштовують програмне забезпечення, необхідне для запуску процесів. Більшість USB-накопичувачів мають роз'єм S-Video та три RCA: 

Жовтий
передає відеосигнал
Білий та червоний  стереофонічний 

Увімкнути правильне обладнання часто не дає роз'єм. Доводиться використовувати перехідник SCART/S-Video або SCART/RCA.

Зацифрування за допомогою телевізора

Щоб відтворювати матеріали з минулого на ноутбуці або телевізорі, необхідно перетворити їх на цифровий формат .avi, .mp4 або .mov. Це найпопулярніший варіант, оскільки телевізор має кожен. Алгоритм наступний:
 

  1. Кабель з магнітофона підключають до ТВ-приймача через канал SCART/RSA. При використанні коаксіального каналу якість сигналу знижується. У нових телевізорах немає роз'єму Scart, тому знадобиться HDMI перетворювач.
  2. За допомогою штекера S-відео/HDMI передають сигнал на комп'ютер або ноутбук.
  3. Натискають «Play» на відеомагнітофоні.
  4. Через команди «Сканування» та «Запис» перенаправляють матеріали на жорсткий диск.

підготовка до зацифрування

Зацифрування відеокасети часто пов'язане з бажанням переглянути весілля, випускний, День народження, корпоратив або будь-яке інше свято. Але є й практичні причини:

  1. DVD-диски займають менше місця, ніж касети VHS, такі матеріали легше зберігати
    Стрічки C60, які давали запис тривалістю 2x30 хв, C90 (2x45 хв) та C120 (2x60 хв) — найпопулярніший носій старого формату. Найвідоміші виробники: AGFA, BASF, TDK, JVC. Сьогодні вміст таких носіїв можна відправити на 2-3 диски, маючи тюльпан та ПК зі стандартною начинкою. 
  2. З новим форматом легше знаходити цікавий фрагмент фільму та простіше відтворити їх на комп'ютері, ноутбуці чи телевізорі.
  3. Перевага цифрового файлу в тому, що його якість не погіршується з часом
    Касети VHS живуть, у середньому, 35 років, навіть за оптимального зберігання. Волога та тепло руйнують стрічки. Як результат — якість картинки знижується, погіршується звук.

Телевізор  ідеально замінює плату відеовводу. Для цифрування не потрібно купувати додаткове обладнання (хоча іноді потрібні кабелі, які не входять до комплекту). Якість картинки нижче середньої — найчастіші проблеми: несумісна роздільна здатність, спотворене або обрізане співвідношення сторін, відео та аудіо йдуть окремо.

Читайте: Розморожування в мікрохвильовій печі: 5 правил 

Зацифрування за допомогою DVD-ресивера

Багато людей досі мають вдома кілька відеокасет, на яких записані важливі спогади — весілля батьків, хрещення, День народження або дружні зустрічі. Це різні формати, серед яких SVHS, SVHS-C, Video8, Hi8, Digital8, mini dv та microMV. Щоб не втратити цінних матеріалів, їх краще перекодувати на DVD. Обробка передбачає такі кроки:

  • очищення зображення від шумів; 
  • регулювання яскравості та кольору (установка балансу); 
  • монтаж відео (за потреби);
  • очищення та вирівнювання звуку; 
  • робота із субтитрами, якщо це необхідно.

Якщо немає часу та бажання копатися у складних утилітах або потрібно обійтися без ПК, цифровий відеомагнітофон, який можна під'єднати до відеокамери, незамінний. У цьому випадку алгоритм простий — з'єднують вихід на старій апаратурі із цифровим входом на камері та використовують функцію захоплення. Наприкінці процедури вже готовий диск із файлом можна скопіювати на ПК. 

Зацифрування за допомогою карти захоплення або TV-тюнера

Це найдешевше рішення для зацифрування відео з VHS касети. Апаратне забезпечення, що використовується, повинно мати інтерфейс PCIe або PCI. Також знадобиться низькочастотний вихід для підключення магнітофона. 

Після підготовки обладнання важливо подбати про встановлення ПЗ. Один з найкращих варіантів — iuVCR. В ідеалі потрібна утиліта для роздільної здатності 768/576 пікселів. Це оптимальний формат для подальшого перегляду матеріалів на комп'ютері або планшеті. Щоб після закінчення захоплення відправити матеріали на DVD (стандартна роздільна здатність — 720/576), краще дотримуватися цієї рекомендації. Далі алгоритм наступний:

  1. Розміщення відеомагнітофона у зручному місці
    Залежно від тривалості запису на оригінальному носії копіювання займає від 2 до 4 годин. Процес триває стільки ж, скільки фільм. Для касет формату VHS перекодування неможливо прискорити.
  2. Підключення відеомагнітофона до ПК
    Комп'ютер розпізнає відеозахоплення як «пристрій для запису».  Так само як і вебкамеру
  3. Налаштування обладнання
    Для задання параметрів заходять в «Панель управління»/«Звук»/«Запис», обирають підключений Граббер та активують режим «Прослуховувати пристрій». Завдяки простому налаштуванню система почне записувати відео зі звуком.
  4. Встановлення та активація допоміжної програми (утиліти)
    Після налаштування граббера завантажують програму типу OBS Studio. Це не найпростіша у використанні утиліта, але вона абсолютно безплатна. 
  5. Підготовка до запису
    Перед початком перекодування важливо переконатися, що попередній перегляд знаходиться у полі зору. 
  6. Старт процесу
    Розпочинають відтворення касети. Через 3-5 секунд на екрані з'явиться зображення. У вікні «Звуковий мікшер» повинна рухатися смуга гучності.

Якщо все правильно налаштовано, випливе кнопка «Stop». Залишилось зачекати завершення. Кінцевий файл займатиме кілька гігабайтів дискового простору.

Пізнавальна стаття: Як підключати теплу підлогу: 3 технології

Зацифровування за допомогою відеокамери

Зацифрувати домашню відеокасету не так складно, як здається. Особливо маючи стару відеокамеру. Не потрібно шукати дороге обладнання або звертатися за допомогою до професіоналів. 

Камера та відеомагнітофон для зацифрування

У продажу багато вживаної техніки. Хоча знайти майстра, який зможе відремонтувати пристрій, який не використовується 10 років, непросто. Під час перенесення відеокасети на DVD необхідно виконати прості кроки.

Крок 1
Очищають головку перед використанням. Це зменшує ризик примирення та полегшує отримання інформації
Крок 2 Встановлюють підключення: пристрій відтворення → захват
Крок 3 Вставляють новий DVD-диск в камеру, щоб відеострічку можна було стиснути безпосередньо на цей носій.
.Крок 3 Натискають «Пуск» на відеомагнітофоні та «Запис» на камері. Відео вдасться перетворити на файл MP4
Крок 5 Покращення відео. Використання фільтрів та різних налаштувань доступне лише в ручному режимі

Під час надсилання даних у цифровий формат можна обирати кілька варіантів: EP, LP, SP та XP. Останній вважається ідеальним з погляду якості та часу обробки. Оптимальна швидкість становить 9 Мбіт/с, звук зберігається у форматі AC-3.

Цікава стаття: Обираємо радіатор — ТОП 5 матеріалів виготовлення, які стоять уваги

Зацифрування за допомогою картки відеозахоплення

Корисний прилад для перекодування — спеціалізована плата відеовводу. Випускається як у PCI-, так і в USB-варіантах. Додатково доведеться замовити відеограбер. Це пристрій з аналоговими входами з одного боку (композитний та S-Video, а також аудіовходи), який можна увімкнути до відеомагнітофона, а з іншого боку роз'єм USB-A для підключення до комп'ютера. Сам алгоритм наступний: 

  1. Увімкнути відеозахоплення до комп'ютера через USB-порт.
  2. Інсталювати програмне забезпечення, що додається. 
    Апаратне забезпечення поставляється з компакт-диском з драйверами, але нові операційні системи (починаючи з Windows 7 і вище) повинні автоматично встановлювати необхідне ПЗ.
  3. Натиснути кнопку запису в програмі та відразу увімкнути відеомагнітофон. У програмі зацифрування з'явиться кадр.

Перед початком кодування важливо переконатися, що на вінчестері є щонайменше 10G вільного місця. Як директорію для збереження можна вказати будь-яку папку на ПК. Якщо вибрати формат файлу, це може бути MP4, MPG або MOV. 

зацифрування відео файлів через ПК

В епоху цифрових технологій фільми VHS можна без особливих зусиль зберігати в цифровому вигляді. Але це трудомістка та досить складна процедура. Основна затримка може бути пов'язана із відсутністю VHS-плеєра. За наявності обладнання спроба з'ясувати, як самому зацифрувати відеокасету, закінчиться вдало. За 2-3 години проблему перекодування буде вирішено.

У пошуках втраченого: Чому комп'ютер не бачить принтер — 6 кроків до безпроблемного друку документів

Коментарі
Залиште коментар
Категорії