Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Догляд за велосипедом: 6 основних правил миття, змащування, зберігання велосипеда

Дата публікації: 24.10.2018 12:16
Дата оновлення: 03.10.2023 14:06

Регулярний та правильний догляд за будь-яким типом велосипеда – 100% гарантія збільшення терміну його використання та підвищення рівня безпеки під час їзди. Крім охайності зовнішнього вигляду, не варто забувати про гальма, амортизатори, ланцюги та інші елементи цього транспорту. У кожному етапі догляду за великим є свої нюанси. Які саме? Докладніше про це розказано у статті.

Нюанс:більшістьелектротранспортуне вимагає такого ретельного догляду, як велосипед. Достатньо тримати девайс у чистоті і вчасно заряджати його.

 Уход за велосипедом

Читайте також:ТОП-10 найкращих виробників велосипедів.

Догляд за ланцюгом велосипеда

Ланки велоланцюжка, що постійно труться один об одного, потребують регулярного мастила. Але перед тим, як зробити цю дію, потрібно дізнатися, як правильно чистити, мити та загалом доглядати за ланцюгом велосипеда (Наприклад, Від бренду Discovery).

 Уход за цепью велосипеда

Отже, як же мити ланцюг двоколісного Друга – велосипеда:

  • Варіант №1.Миття велоланцюга в розчиннику. Найкраще цей спосіб підходить для ланцюжків із роз`ємними ланками – замками для ланцюга. Необхідно зняти велоланцюжок з транспорту та помістити його у пластикову пляшку, попередньо заливши туди розчинник. Залишається тільки ретельно збовтати цей коктейль, потім вийняти ланцюг і промити його під струменем води.

  • Варіант №2. Для нього знадобиться придбати спеціальну машинку – цепемійку. Основний їхній плюс – ланцюг для очищення не потрібно демонтувати. Принцип дії різних моделей машинок практично ідентичний і зводиться до того, що потрібно залити чистяче засіб у спеціальну місткість, заправити ланцюг у напрямні ролики, закрити кришку та прокрутити велоланцюг повністю кілька разів до повного очищення. Після закінчення залишається тільки злити засіб для чищення.

Після приведення в належний вигляд настав час змастити ланцюг велосипеда.

Є 3 способи мастила велоланцюжка:

  1. Прокапати спецзасобом ланки, кожне окремо (для цього знадобиться маслянка).

  2. Застосувати аерозольний спрей (потрібно додатково придбати балончик із ним).

  3. Демонтувати велоланцюг і виварити його в густій за консистенцією мастильній речовині.

Найкраще проводити мастило через кожні 50-100 КМ їзди на велі або якщо чути специфічний звук, що шарудить під час катання.

Для змащення можна використовувати:

Засіб

Особливості

Аерозольні мастила

мають зручну упаковку, можна використовувати з будь-якими моделями велосипедів, надлишки мастила легко видаляються ганчіркою

Рідкі мастила

продаються в пляшках зі спеціальним носиком, який допомагає зручно наносити мастило, можна використовувати для їх нанесення звичайний шприц

Кальцієві мастила

довговічні, стійкі до перепадів температур, захищають від корозії.

Змащення на основі силікону

зручні та економічні у використанні, відштовхують пил та вологу

Тефлонові мастила

витримують високий тиск, мають хорошу проникаючу здатність, містять антистатик

Після того, як всі ланки велоланцюжка оброблені, варто ліквідувати надлишки мастила ганчіркою, інакше на змащені місця налипне пил.

Корисно дізнатися:З чого розпочинати тренування на велосипеді?

Гальма вела

Тормоза велосипедов

Поширене питання: чому риплять гальма велосипеда? Залежно від їхнього типу є кілька причин:

  1. V-brake– якщо колодки виготовлені із твердої гуми, то неприємний скрип від них досить сильний. Обід колеса скрипить, якщо дуже забруднений, або зносився і потребує заміни. Крім того, колодки повинні бути строго паралельні ободу, без перекосу, інакше набридливого поскрипування не уникнути.

  2. Дискові– заднє та переднє дискове гальмо потрібно обов`язково містити в чистоті. Також важливий матеріал, з якого сконструйовано ротор: чим м`якша сталь, тим тихішими будуть гальма.

Чим можна змастити дискові гальма велосипедом? Відповідь – нічим, інакше своє призначення вони не виконуватимуть.

Щоб усунути порипування гальм, потрібно:

  • регулярно чистити обід – протирати розчинником або бензином, щоб прибрати гуму від колодок, що стерлися, яка приклеїлася до обода і збільшує силу тертя;

  • своєчасно чистити колодки.

Може зацікавити:ТОП-10 найкращих підліткових велосипедів.

Як доглядати амортизаторів?

Щоб байк успішно продовжував їздити без нарікань їздця, варто з`ясувати, як обслуговувати вилку велосипеда.

 Амортизаторы велосипеда

Існує 2 типи обслуговування:

  1. Проміжне– догляд за парою тертя: «ноги» та «штани». Вони захищені гумовим пильовиком, проте не на всі 100% захищені від проникнення бруду та води. Тому в першу чергу при проміжному Обслуговування потрібно зняти «штани», відкрутивши знизу вилки 2 болта, і почистити їх зсередини, потім покласти нове мастило і встановити на місце.

  2. Повне– включає заміну олії та ущільнювачів у демпфері. Це складніше, тут знадобиться ремкомплект, велоінструменти та знання у пристрої вилки. Якщо всього цього немає, краще звернутись до майстерні.

Як правильно змастити вилку велосипеда? Процес відбувається у кілька етапів: зняття вилки з кріплення; аналіз її на складові; нанесення мастила на активні деталі системи; збирання та встановлення вилки назад.

Може стати в нагоді:Як вибрати гірський велосипед?

Ще одне часте питання: яке масло заливати у вилку велосипеда? Мастила для виделок можуть бути консистентні та рідкі. Яке саме підійде для конкретного виробу? Найкраще орієнтуватися на думку виробника. Експерименти з трансмісійними та машинними оліями можуть негативно позначитися на стані вилки.

Профілактика систем перемикання передач

Перемикачі повинні функціонувати безвідмовно, щоб підйоми та спуски на велобайку пройшли без Проблем. Змащення заднього перемикача велосипеда здійснюється так:

  • відкрутити та розібрати задній перемикач;

  • протерти та змастити його (бажано також змастити пружину та шайбу);

  • поставити на місце.

Функціонування перемикачів залежить також від того, в якому стані знаходяться тросики. Мастило тросиків будь-якого типу велосипеда здійснюється тільки з внутрішньої сторони «сорочок». Якщо це робити зовні, то до них налипне пил. Для очищення та мастила тросиків потрібно буде відкрутити їх, послабити та витягнути «сорочки» з гнізд на рамі. Після закінчення процедури повернути все на свої місця.

Система переключения передач велосипед

Троси, які проходять через велобайк, відповідають за правильне функціонування перемикача швидкостей. Від того, наскільки натягнутий/ослаблений трос залежить коректна робота перемикачів. У процесі експлуатації тросики можуть розтягуватися, що негативно впливає на функціонування перемикачів. Відповідно, необхідно підтягнути або послабити регулювальний гвинт. Процедура повторюється до досягнення коректності перемикача.

Як мити велосипед?

У суху погоду така необхідність виникає рідко, а ось після покатушок у багнюку і сльоту велобайк однозначно потребуватиме очищення. Чи можна мити велосипед? Якщо не лити на нього відрами воду, то, звісно, так. В ідеалі процес миття краще провести на вулиці або в гаражі.

Как мыть велосипед

Чим можна мити велосипед і що для цього знадобиться:

  • місткість із теплою водою;

  • кілька ганчірочок;

  • щітка (можна використовувати б/в зубну);

  • миючий засіб (можна стандартний, для миття посуду).

Якщо на велоланцюзі є замок, краще зняти його і почистити окремо, щоб бруд не потрапив у ролики. Починати миття варто з нижньої труби, тому що саме там знаходиться найбільший пласт бруду. Потім потрібно пройтися іншими частинами рами. У місцях з ускладненим доступом (наприклад, каретковий вузол) можна орудувати старою зубною щіткою. Колеса можна зняти та промити окремо. Під час миття варто уникати «вразливих» місць вела, наприклад, підшипники, вилки. Насамкінець треба насухо протерти веломашину сухою ганчірочкою.

Як правильно і де зберігати велосипед?

Притулок для свого «залізного коня» варто вибирати ретельно, для його безпеки, цілісності та збереження експлуатаційних якостей.

Хранение велосипеда

Як зберігати велосипед вдома – 2 види:

  • Зібраний- вів краще повісити на стіну, щоб колеса не стикалися з підлогою. Якщо при такому зберіганні впаде тиск у шинах, колеса не деформуються. У приміщеннях без опалення краще велобайк не залишати, тому що гума може потріскатися.

  • Розібраний- з великого необхідно зняти колеса та сідло. Все це упаковується в тканинні або поліетиленові мішечки для захисту від пилу, також можна підвісити на стіну. Сідло також стоїть зберігати у теплі, щоб його покриття не деформувалося.

Як зберігати велосипед у під`їзді? Дане місце можна вибрати тільки як короткостроковий притулок для вела, тому що навіть оснастивши транспорт замком, існує велика ймовірність його крадіжки зловмисниками. У під`їздах велика прохідність, тому для зберігання варто вибирати більш «відокремлені» місця: засклений балкон, гараж, комору.

Порада:якщо хочеться менше проблем зі зберіганням, варто задуматися про придбання компактногомоноколеса, гіроборда чи навітьелектросамокату– останній елегантно складається, тож його можна зберігати навіть у шафі. А новомодні електроролики взагалі можна закинути на поличку для взуття.

І останнє питання – як зберігати велосипед взимку? Спочатку потрібно його ретельно вимити, очистити та змастити ходову частину, ланцюг, втулку. На зимівлю вів вирушає тільки після того, як повністю висохне, а мастило вбереться.

Для довідки:10 кращих бюджетних велосипедів та 7 важливих параметрів для покупки.

Отже, догляд за велом потрібний та важливий. Без своєчасного очищення та мастила ланцюга, амортизаторів та іншого велобайк може вийти з ладу у найвідповідальніший момент. Більшість їх описаних процедур під силу кожному, виняток – якщо необхідно розібрати частини велика, тут вже без допомоги майстрів не обійтися. Велобайки не люблять бруду та сильних морозів, тому завдання наїзника – організувати відповідні умови зберігання для вела, щоб на початку сезону не довелося ремонтувати двоколісний транспорт.

Коментарі
Залиште коментар