Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Основні причини несправності газової колонки: 6 поломок, які можна відремонтувати своїми руками

Дата публікації: 02.08.2017 14:40
Дата оновлення: 15.12.2023 10:07

Газова колонка — зручний пристрій для отримання гарячої води. Вважається, такі водонагрівачі води більш надійні, ніж бойлери, які після 5-6 років експлуатації часто течуть чи ламаються з інших причин. Але може бути таке, що ви в передчутті гарячого душу відчиняєте кран, а газова колонка не запалюється. І що робити? Викликати майстра? А якщо вже вечір чи свята/вихідні та на вулиці мороз? Вихід один – спробувати відремонтувати газову колонку самому, але для цього необхідно зрозуміти причини поломки.

У цій статті ми розглянемо основні несправності цих пристроїв та опишемо, як їх можна відремонтувати самостійно.

Читайте також: Як встановити газову колонку: 5 основних моментів

Ремонт газовой колонки своими руками

Можливі причини несправності газової колонки


Перше – уважно вивчіть інструкцію до своєї моделі, там буде викладено ознаки несправності, вказано коди помилок, які висвічуються на рідкокристалічному екрані і що вони означають. Це полегшить відновлення працездатності нагрівального приладу.

Нижче наведено типові несправності, чому колонка не запалюється, які можна визначити без кодів:

1. Розрядилися елементи живлення.
2. Відсутня подача газу.
3. Слабкий тиск води.
4. Погане нагрівання води.
5. Протікає вода.

Замена батарейки в газовом котле

Розрядилися елементи живлення


Щоб перевірити цю версію, достатньо натиснути спеціальну кнопку. Чи не запалилася лампа? Змінюйте елементи живлення. Які електричні батарейки краще для газової колонки? Тільки ті, що рекомендує виробник. Повинна бути сувора відповідність за розмірами та вольтажом. Розумніше купити акумулятори, що мають такі ж параметри та місткістю від 1700 мАг.

Читайте також: Топ-5 найкращих виробників газових колонок

Щоб замінити батарейки (акумулятори) у газовій колонці, необхідно вийняти блок, у якому вони знаходяться, поміняти та поставити блок на місце. Без акумуляторів запалити газову колонку не вийде.

Відсутня подача газу


Це відбувається у разі витоку газу, і система захисту пристрою перериває його подачу (такий захист вже ставиться навіть на моделі бюджетного класу, наприклад, бренду RODA) Переконатися в тому, що причина несправності в цьому можна за запахом. Природний газ, точніше спеціальна речовина в ньому сильно та неприємно пахне. Як перевірити витік газу у своїй газовій колонці? Зазвичай негерметичний стик між газовою трубою котла та мережі будинку. У цьому легко переконатися, обмазавши його мильним розчином. Якщо з`явилися бульбашки та навіть якщо не з`явилися, але є запах газу, негайно викликайте газовиків. Усувати витоку самостійно категорично заборонено.

Обнаружение утечки газа 

Слабкий натиск води


Слабый напор воды

Об`єм води, що проходить через колонку, Важливий. Якщо він недостатній, спрацює захист і відключить газ, щоб не прогорів теплообмінник котла. Причинами слабкого натиску можуть бути:

  • Освіта накипу в теплообміннику. Як правило, таке відбувається в моделях, обладнаних запальним пальником. Якщо вона довго працює марно, тому що немає відбору води, то вода в теплообміннику нагрівається і з неї виділяється солі. кальцію (Накип). Вони не вимиваються, тому що немає протоки, а осідають на стінах. Необхідно знімати теплообмінник та промивати його. Є спеціальні рідини для видалення накипу.

При слабом напоре необходимо проверить фильтр

  • Засмічення вхідного фільтра, який обов`язково має стояти перед входом у колонку. Його необхідно зняти та промити.

Удаление накипи в теплообменнике 

Цікаво: Європі найбільш популярні газові колонки бренду Bosch. В Україні лідером з продажу є колонки Ariston.  

Газова колонка незадовільно гріє воду


Причини такі:

1. Забруднений сажею зовні теплообмінник, через що він погано нагрівається. Потрібно зняти теплообмінник та видалити сажу.

2. Теплообмінник покритий накипом зсередини (про причини ми писали вище). Це найчастіша причина, чому газова колонка починає погано гріти воду. Необхідно видалити накип.

3. Недостатнє надходження газу для такого напору води. Причина – несправність мембрани, яка залежно від тиску води переміщує шток газового клапана. Потрібно зняти аква вузол із котла та відкрити кришку (як це зробити написано в інструкції та в Інтернеті для конкретної моделі котла). Якщо порушено її цілісність, проводиться заміна (якщо є можливість, вибирайте силіконову, вона довше служить). Рідше причина буває у штоку. Він має бути чистим, без подряпин і задир. За необхідності шток змінюється (існують спеціальні ремкомплекти для цього).

Замена мембраны

4. Низький тиск газу. Потрібно звернутися до відповідної служби.

Цікаво почитати: Як замінити стару колонку на нову: 5 важливих пунктів

Протікає вода


Причин дві:

  • Зношувалися сальники, які ущільнюють стіки елементів гідравлічної системи колонки. В цьому випадку проводиться розбирання стику та заміна ущільнювального елемента.
  • Через корозію втратили герметичність безпосередньо елементи гідравліки. Як усунути в такому разі текти у газовій колонці? На жаль, допоможе лише заміна цього елемента. І найчастіше це теплообмінник, який піддається підвищеним тепловим та механічним навантаженням.

Висновки


Як бачите, у багатьох випадках усунути несправність газової колонки можна самостійно. Ремонт не вимагає високої кваліфікації та достатньо звичайних середньостатистичних навичок. При цьому якість такої роботи буде високою, адже це робиться для себе, плюс буде заощаджено певну суму. Але якщо в чомусь не впевнені, то краще покликати професіоналів, адже газова колонка – техніка досить дорога, а здоров`я понад усе Удачі в ремонті!

Коментарі
Залиште коментар
Категорії