Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати моноколесо: 10 ключових параметрів

Дата публікації: 03.08.2018 09:13
Дата оновлення: 03.08.2018 09:13

Для людини активного, сучасного і динамічного моноколесо – відмінний транспорт для швидкого пересування. Адже він може їхати швидше будь-якого пішохода в кілька разів. ДО того ж, можна поєднувати швидкість з фізичним навантаженням: незважаючи на те, що на уніциклі не потрібно крутити педалі, зберігати рівновагу все-таки необхідно. При цьому працюють всі групи м'язів.

Гаджет досить компактний – взявши його за ручку, можна без праці пронести моноколесо в транспорт, та й в офісі він не займає місця. Поїздка на уніциклі досить комфортабельна – можна навіть слухати музику, так як деякі моделі мають динаміки і можна підключати через Bluetooth улюблені треки.

Щоб навчитися їздити на уніциклі, буде потрібно час. Більшість освоює цю техніку за пару годин. Деякі користувачі навіть відзначають, що тіло буквально інтуїтивно намацує ту позицію, яка дозволяє управляти транспортом. У будь-якому випадку, витративши кілька годин на практику, можна вільно переміщатися по місту, насолоджуючись швидкістю і свободою.

Отже, розглянемо, які параметри важливі при виборі моноколеса.

Поездки на моноцикле

Цікаво прочитати: Гіроборд або моноколесо: 6 відмінностей, які впливають на вибір

Місткість акумулятора

Один з ключових показників. Саме від нього залежить, на скільки кілометрів вистачить його заряду, і як довго можна кататися з максимальною швидкістю. Найслабші акумулятори (менше 130 Wh) більше підійдуть дітям, так як їх вистачить не більше, ніж на одну годину катання. Дорослим краще придбати колесо з потужним акумулятором – 240-340 Wh, таким, як в моделі Ninebot by Segway One E +. З цим уніциклі можна проїхати близько 30 км зі швидкістю 20-25 км/год – достатня відстань для щоденних поїздок. Здвоєні елементи живлення знижують навантаження на кожну з батарей, тому вигідніше купувати саме таке живлення для моноцикла.

Під час поїздки важливо пам'ятати, що від ступеня заряду залежить швидкість пересування. Якщо батарея починає розряджатися, то швидкість моноколеса істотно падає. Так, заряджена на 50% батарея знижує швидкість на 15-20%.

Чим ще хороші ємнісні акумулятори? Сама батарея розраховується на певну кількість процедур зарядки. Чим частіше її треба буде заряджати, тим швидше вона вийде з ладу – це стосується малопотужних акумуляторів.

В будь-якому випадку, якщо задумана тривала поїздка, краще підстрахуватися і захопити з собою додатковий елемент живлення – це вбереже користувача від прикрої зупинки в шляху.

Рік випуску

Якщо вже зважитися на покупку такого транспорту, як моноколесо, то краще розглядати новинки. Адже виробники постійно розширюють і функціонал уніциклі, і його технічні можливості. Вони створюють додатки з найважливішими показниками пристрої, які можна подивитися в своєму мобільному гаджеті, покращують електронну начинку, динамічні властивості моноколеса.

ДО того ж, розробники постійно вносять зміни в вузли приладу, на які скаржаться користувачі. Але є моделі минулих років, які спочатку були зроблені з відмінними ходовими і технологічними якостями. Навіть якщо вони не оснащені складними електронними функціями типу спеціальних додатків, їх експлуатаційні властивості цілком гідні і надійні.

Компактність

Унікальність моноколеса складається в його універсальності – на ньому можна швидко пересуватися, і в будь-який момент взяти його в руки і зайти в приміщення, або ж закинути його в багажник машини. Вибираючи моноцикл, можна вирішити багато проблем – немає потреби шукати парковку (як для автомобіля), прив'язувати ланцюгами до стовпа (як велосипед), протискувати його між столиками в кафе (як самокат). Досить просто надіти на нього чохол, взяти за ручку і перетворитися в гуляє пішохода з невеликим валізкою в руці.

З таким вантажем без проблем пропустять в кінотеатр або кафе. Та й в офісі ніхто не стане заперечувати проти компактного предмета. А в заповненому транспорті складене моноколесо не викликатиме невдоволення або скарг пасажирів.

Зазвичай в уніциклі є досить зручна ручка: це важливо у випадках, коли розрядився акумулятор і прилад потрібно донести до будинку або метро. Також такий спосіб переміщення транспортного засобу дуже зручний, якщо на шляху зустрічаються сходи або розбитий ділянку, який можна подолати тільки пішки.

Транспортировка моноциклов

Ручка моноколеса

Деякі користувачі вважають, що краще, коли моноколесо оснащено висувною ручкою. В цьому є переваги:

Колесо можна котити, а не нести вантаж в руках;

  • Сама ручка регулюється гіроскопом, тому нахил рукоятки завжди зручний;
  • Під час підйомів по пандусах можна натиснути задню частину ручки і колесо саме закочується вгору. Так само діє механізм при спуску – колесо саме гальмується. Немає необхідності докладати зусилля, затягуючи або утримуючи уніцикл під час його переміщення по похилих поверхнях, наприклад, в метро або торгових центрах.

Однак потрібно відзначити, що незважаючи на такі зручності, висувна вбудована ручка серйозно збільшує вагу гаджета і його товщину. Тому на її наявність варто звертати увагу, якщо модель велика. Користувачі рекомендують зупинятися на прямий, без сильних вигинів ручці, щоб уникнути надлишкового тиску на руки.

В основному уніциклі оснащуються простими ручками різної конфігурації. Це може бути округла прогумована ручка, як в моделі Ninebot by Segway One S2, або у вигляді висунутою рукоятки.

От ручки зависит удобство переноски моноколеса

Корисно дізнатися: Рейтинг виробників моноколес: 6 кращих виробників

Освітлення

Їхати без освітлення на моноколесе в темряві – заняття небезпечне і безрозсудне. Адже рухається воно практично безшумно, і помітити людину, яка їде по узбіччю на уніциклі вночі, дуже складно. Тому вибирати модель потрібно з підсвічуванням. На яскраві лампочки будуть орієнтуватися проїжджаючі водії, так і дорога видна краще.

Варто відзначити, що далеко не кожна модель має вбудовану підсвітку. Тому можна придбати цей аксесуар додатково і оснастити їм свій уніцикл. Особливо це важливо зробити для колеса, яке призначається підлітку.

Подсветка – важный элемент безопасности

Вага моноколеса

Таке компактне транспортний засіб, як уніцикл, легко можна тримати в руках в транспорті або донести до будинку. Але якщо його потрібно нести в руках досить довгий час, то такий параметр, як вага, відіграватиме не останню роль. Потрібно вибирати модель за своїми силам.

Маса моноциклів варіюється від 10 до 18 кг. Серйозне навантаження додають вбудовані акумулятори. Перед покупкою слід оцінити технічні показники приладу з його вагою і вибрати відповідний. Для щоденних поїздок на невеликі відстані цілком підійде уніцикл 10-кілограмовий. А якщо хочеться здійснювати далекі прогулянки – то можна підібрати колесо побільше, але з вбудованою ручкою. Або прикупити її додатково.

Надійність

Їзда на уніциклі може привести до травм і саден. Неправильно розрахувавши висоту бордюру, можна легко впасти, а саме колесо пошкодити. Тому варто придивитися до конструкції девайса. У деяких моделей корпус закриває шини практично повністю – такі колеса менш маневрені і важче беруть перешкоди. Відкриті шини (на 50 і більше відсотків) більше пристосовані для крутих підйомів. Незважаючи на те, що пластик корпусу досить міцний, його краще берегти від динамічних пошкоджень.

Електронний захист приладу турбується про безпеку користувача. Наприклад, в моноколесе AIRWHEEL Q6 130WH попереджає водія про подолання бар'єру швидкості в 12 км/год, також контролює кут нахилу – при досягненні 45 градусів мотор колеса глухне. Такі заходи уберігають людину від травмування під час падіння.

На багатьох уніциклі можна їздити під час дощу – вони не бояться води, так і невеликий мороз до (-10 градусів) їм не зашкодить.

Потужність мотора

Чому потужність мотора так важлива для моноколеса? Від цього показника безпосередньо залежить безпечна їзда. Адже вертикальна позиція колеса весь час підлаштовується під кут нахилу тіла водія, не даючи йому впасти. Регулює це положення мотор уніциклі, і чим він потужніший, тим менше ймовірність продавлювання моноколеса (ситуації, коли при нахилі корпусу колесо не встигає переорієнтуватися під водія).

Середніх розмірів уніциклі, з діаметром колеса 12-14 дюймів, мають звичайний показник потужності близько 800 W. А ось для великих моделей (18-22 дюйма) цього значення замало – вони оснащуються 1600-2000-ватними моторами.

Діаметр шин

Замислюючись, як вибрати потрібний діаметр моноколеса, слід пам'ятати – зовсім маленькі моноциклі з діаметром до 10 дюймів розглядати навіть не варто – вони приземкуваті, нестійкі і легкі. Носити їх зручно, а ось кататися – не дуже. Тому потрібно розглядати моделі від 12-14 дюймів, не забуваючи про основні правила:

  1. Чим більше моноколесо, тим воно більш важке і тим вище плавність ходу.
  2. Великий діаметр колеса дозволяє проїхати по нерівних ділянках, лісових стежках, грунтових дорогах.
  3. Невеликий діаметр (12-14 дюймів) моноколеса дає можливість розвернутися в обмеженому просторі, застрибнути на бордюр, затиснувши колесо колінами.
  4. Чим більше діаметр шини, тим уніцикл стійкіше і їм простіше управляти.

Моноколеса разных диаметров

Додаток

Однією з неймовірних функцій нових моделей уніциклі стала можливість використовувати додатки для керування пристроєм і зчитування даних про нього в мобільному телефоні. Наприклад, в моноколесе Ninebot by Segway ONE E + можна вивести на екран мобільного гаджета швидкість поїздки, стан всіх технічних вузлів уніциклі, діагностувати неполадки. В екстрених ситуаціях власник через телефон може навіть заблокувати колесо.

Крім цього, додаток своєчасно попередить про низький заряд акумулятора, знайде поблизу друзів або партнерів для катання, збереже технічні нюанси всіх поїздок. Також воно може змінювати кольори лампочок на колесі і інтенсивність підсвічування. Зробити це нескладно – завантажити додаток, і через Bluetooth сконнектіть моноколесо і смартфон.

Підсумкові рекомендації

Звичайно, моноколесо, як і будь-який девайс кожен підбирає під себе, під свої звички і потреби. Але є загальні поради, як глобально не помилитися у виборі:

  • Підбирати модель зі швидкістю не менше 20-25 км/год;
  • Мотор краще мати 500 Вт і більше;
  • Заряду акумулятора повинно вистачати на 20 і більше кілометрів;
  • Ручка повинна бути ергономічною, а ще краще, якщо в уніциклі буде можливість встановити зовнішню ручку.

Порівнявши кілька моделей, можна наочно побачити їх відмінності і зрозуміти, як вибрати найбільш підходящий моноцикл:

Параметр

AIRWHEEL Q6 130WH

Ninebot by Segway One S2

Ninebot by Segway ONE E

Потужність, Вт

130

500

500

Швидкість, км/год

18

18

22

Вага, кг

11,1

10,5

14,2

Діяльність, км

18-23

15 (з однією батареєю, всього їх 2)

25-30

Вага водія, кг

до 120

до 120

до 120

Колеса, дюйм

14

14

16

Коментарі
Залиште коментар