Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати дитячий матрац: 4 базових критерії

Дата публікації: 11.08.2021 10:46
Дата оновлення: 11.08.2021 10:46

Добре відпочити, виспатися, набратися сил і зарядитися енергією на весь день допоможе правильно підібране спальне приладдя. Детальніше про те, як вибрати дитячий матрац і на яких критеріях загострити увагу — далі у статті. 

хороший дитячий матрац

Який матрац вибрати для дитини: розбираємо особливості

Основне завдання спального предмета — підтримка тіла під час відпочинку. Матрац підбирають відповідно до ваги дитини, щоб мінімізувати навантаження на хребет і запобігти розвитку його викривлення. Правильно підібраний виріб дублює контури тулуба, внаслідок чого сон стає міцнішим. 

Вибираємо дитячий матрац

Розберемо чотири основних критерії для вдалої покупки.

Розмір

Визначальний чинник при виборі дитячого матрацу — його розмір і товщина. Якщо з першим усе зрозуміло, він вибирається відповідно до розміру ліжка, щодо другого виникають питання. 

Для малюків підійдуть вироби, висота яких варіюється від 13 до 14,5 см. Для школярів та підлітків даний аспект слід підбирати, виходячи з категорії матраца:

  • рекомендована товщина монолітних виробів ≈ 16-18 см;
  • у випадку з матрацами на пружинних блоках, які не пов'язані один з одним, оптимальна висота від 19,5 см; 
  • у випадку з ортопедичними виробами, краще віддавати перевагу моделям на 22-25 см. 

ортопедичний матрац для дитини

Для дитини від чотирьох років не рекомендується використовувати поверхні, товщина яких варіюється від трьох до восьми см, це може негативно позначитися на здоров'ї та існує ризик викривлення хребта. 

Жорсткість

Розрізняють три види твердості матраців. 

1. Підвищена 
Вироби зі щільних матеріалів — пінополіуретан або композити. Такі варіанти можуть бути не такими комфортними, проте, забезпечать надійну підтримку тим, у кого проблеми з хребтом. 

2. Помірна
Вироби цієї категорії організують комфорт під час сну, а також вбережуть хребет від викривлень. Як показує практика, ці вироби користуються найбільшою популярністю. 

3. Низька
Підійде для дітей 8-16 років і людям старшого віку. 

Відомості про жорсткість матраца позначені у супровідному документі (техпаспорті). Там же зазначені показники ваги, з якими допустимо використовувати спальну приналежність. 

На замітку: Як правильно вибрати дитячий манеж: 6 ОК в одвічному «який кращий» 

Тип блоку

Всі вироби за конструкцією спіралеподібних компонентів поділяються на категорії. Детальніше розглянемо особливості кожної з них у таблиці:

Bonnell
Єдина конструкція, в якій пружини з'єднані між собою блоками та підлаштовуються під впливом на них одна під одну.
 
Виріб не ортопедичний. Ціна доступна, але необхідно зважити всі «за» і «проти» перед покупкою. Мінусом є малоприємний звук, що виникає в результаті зіткнення металевих спіралей одна з одною 
Моделі з незалежними блоками пружин Максимально точно повторюють контури тіла. Кожен кручений циліндр загорнутий в окремий текстильний чохол. Це необхідно, щоб уникнути тертя. Частини матраца прогинаються сегментовано, повторюючи положення тіла. 
 
Найбільш популярними є екземпляри зі щільністю 250 пружних елементів на 1 кв. метр. Підходить для підлітків від 12 років
Варіанти з ППУ без пружних елементів Бюджетний варіант для короткочасного відпочинку. Для щоденного використання краще вибирати моделі середньої жорсткості. 
 
Недолік у відсутності анатомічного ефекту
Безпружинні варіанти Міцні, а головне — беззвучні вироби. Підходять для довготривалої експлуатації та витримують інтенсивні навантаження (велику вагу, активні дитячі розваги та стрибки)

Наповнювач і матеріали

1. Латекс
Найбільш часто зустрічається в ортопедичних матрацах. Відповідає за фіксацію контурів тіла, приймаючи анатомічне положення. Такі вироби мають додаткову зональну підтримку хребта, запобігаючи розвитку сколіозу або інших патологій. Латекс в основному зустрічається у двох-трьох різних ступенях жорсткості. Однак, у порівнянні з іншими натуральними матеріалами, він твердіший. Гіпоалергенний матеріал забезпечує комфортний сон, швидко висихає та оперативно відновлює структуру внаслідок пористості. З недоліків два моменти — висока вартість та ймовірність всихання матеріалу. 

2. Пінополіуретан
Становить собою спінений матеріал, який відповідає критеріям ортопедичного класу. Такі вироби в доступному ціновому сегменті, добре переносять стрибки. Матеріал пружний і еластичний, надає добру підтримку опорно-рухового апарату. Підійде для використання до 10 років. Однак, зайва пористість сприяє вбиранню вологи та запахів, видалити які можна лише спеціалізованої обробкою.

3. Кокосова койра
Багатошарове кокосове волокно, ущільнене в плити, є природним і нешкідливим для екосистеми. За своєю структурою матеріал досить жорсткий, через що при виробництві поєднується з пінополіуретановими вставками або секторами з латексу. У порівнянні з іншими наповнювачами, волокна кокосового горіха знижують прояв алергічних реакцій і, що найголовніше — не гниють.

 матрац з кокосової койри

4. Струттофайбер
Частинки набивання розташовуються вертикально. У процесі виготовлення основними інгредієнтами є кінський волос і козяча шерсть. Доповненням служать нитки з льону. Характерними рисами таких матраців є зносостійкість, пружність, повітропроникність внаслідок використання натуральних компонентів. 

5. Холлофайбер
На відміну від попереднього варіанту, частинки холлофайбера розташовуються безладно, тому матеріал м'якший і легший. При виробництві його комбінують з блоками пружин. Має ряд переваг: 

  • не є алергеном;
  • відновлює форму, навіть якщо лежати цілодобово безперервно;
  • можна вибрати жорсткість;
  • розрахований на інтенсивну експлуатацію. 

6. Матраци з ефектом пам'яті.
З'явилися на ринку не так давно, але вже стали лідерами продажів. Еластична меморі-піна підлаштовується під позу сплячого, під час відпочинку забезпечує хорошу підтримку хребта і м'язів спини. «Розумний» наповнювач відновлюється після тиску буквально за 90 секунд. 

Важливо! При виборі дитячого матраца слід відмовитися від моделей, що наповнені пухом, ватою або поролоновими валиками. По-перше, вони не забезпечують належну підтримку спини. По-друге, набивка швидко скочується через що про зручність сну можна забути. 

Пізнавальна стаття: Топ 5 кращих настільних ігор для дітей

Підбираємо дитячий матрац за віком

У питанні, який матрац краще для дитини, важливо враховувати фізичні параметри майбутнього власника. Педіатри стверджують, що на різних вікових етапах зростаючому організму необхідні певні умови підтримки хребта та опорно-рухової системи. В іншому випадку, у дитини можуть з'явитися проблеми з поставою, порушення кровотоку і навіть ризик виникнення головного болю. 

Захоплива стаття: Як почистити матрац в домашніх умовах: топ-8 порад

Для новонароджених

Щоб зрозуміти, як вибрати матрац для новонародженого, необхідно заглибитися в анатомію. Для немовлят слід вибирати спальне приладдя високого ступеня жорсткості через те, що кістки занадто м'які й розвиток м'язових тканин недостатній. На даному етапі у дитини хребет ще прямий, без вигинів, а тому жорсткі моделі — оптимальний варіант. 

Такі вироби забезпечують необхідні умови для формування опорно-рухової системи та запобігають розвитку сколіозу. Але вже у два роки матрац потрібно змінити на більш м'яку модель. Краще віддавати перевагу варіантам, де в наповнювачі використані шари кокосових волокон і латексу. 

Для малюків від трьох років

У період з 3 до 6 років хребет і рухова система дитини перебуває в активному розвитку. Якщо замислюєтеся, як вибрати матрац від трьох років, краще зупинитися на помірно-жорстких моделях. Вони знижують навантаження на м'язи та забезпечують повноцінний відпочинок малюкові. 

Для школярів

Важливу роль при виборі спального місця грає вага. У даній віковій категорії вона коливається в межах 35 кг. Ідеально під такі потреби підходять ортопедичні вироби.

 пружинні та безпружинні матраци

Вони представлені у пружинних і без пружинних варіантах. При виборі «начинки» краще віддати перевагу струттофайберу, також підійде кокосова койра або латексні вставки. Універсальним рішенням стане матрац, в якому обидві сторони відрізняються за рівнем жорсткості.

На тему: Як зробити слайм в домашніх умовах: 7 рецептів

Для підлітків

У підлітковий період спостерігається стрімке зростання організму. Найактивніше людина росте саме під час сну, тому гіперважливо, щоб відпочинок відбувався на правильно підібраному виробі.

Однозначно визначити, який матрац краще для підлітка не вийде. Ортопеди рекомендують вибирати помірно-жорстку поверхню для сну. Слушним варіантом стануть вироби, основою яких є блоки пружин, що не залежать одна від одної. Оптимальною в цьому випадку вважається товщина не менша за 12 см. Якщо ж у дитини сколіоз або інші порушення, перед придбанням необхідно пройти обстеження і проконсультуватися з ортопедом. 

Збираючись за покупками, у першу чергу орієнтуйтеся на вік майбутнього власника, особливості розвитку опорно-рухового апарату та його потреби. Щоб захистити дитину від алергічних проявів, у якості наповнювача віддавайте перевагу виробам на натуральній основі. І найголовніше, купуючи спальну приналежність, не скупіться. Бюджетний варіант може призвести до сумних наслідків, таких як хронічні головні болі, викривлення хребта.

Цікаво на тему: Як вибрати смарт годинник для дітей: 6 ключових параметрів

Коментарі
Залиште коментар