Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як зробити кондиціонер зі старого холодильника: інструкція як зібрати

Дата публікації: 15.06.2017 17:51
Дата оновлення: 25.11.2022 13:51

Зробити кондиціонер з холодильника, та ще й своїми руками – це вирішити три проблеми відразу: остудитися в спеку, заощадити на купівлі нової техніки і красиво позбутися старої. Особливо приємно, що із завданням впорається навіть новачок, який має пару годин вільного часу.

Устройство кондиционера из холодильника

Переваги саморобного кондиціонера


1. Кондиціонер із холодильника значно економить кошти. Це особливо важливо, коли ні курс долара, ні зарплата українця не сприяють комфортному літньому мікроклімату.

2. Дозволяє створити зручні та прохолодні умови в таких приміщеннях, де ви буваєте не надто часто і куди встановлювати дорогий самостійний кондиціонер буде занадто дорого або недоцільно, наприклад, на дачі, а можливо, і в офісі.

3. Роблячи кондиціонер із холодильника самостійно, ви позбавляєте себе від необхідності визначатися з моделлю, вдаватися до допомоги професіоналів для установки агрегату, а також ви апріорі перестаєте потребувати спеціалізованого обслуговування та можливого ремонту техніки.

4. Пропадає необхідність у купівлі та заміні спеціальних фільтрів, які зазвичай використовуються в кондиціонерах і іноді потребують заміни. (А це, до речі, виливається у круглу копійчину). Просто в холодильнику така деталь, як фільтри, просто не передбачена.

5. Користуватися прохолодним повітрям у спекотний літній день приємно, а отримувати холод від пристрою, сконструйованого своїми руками – приємніше подвійно. До того ж, ви завжди знатимете конструкцію свого кондиціонера і в разі поломки самі зможете її швидко усунути.

Кондиционер из холодильника

Читайте також: Як вибрати найкращу морозильну камеру

Як влаштований кондиціонер і принцип роботи


Кондиціонер працює за одним із загальновідомих фізичних принципів: за рахунок рідини, яка під час випаровування поглинає тепло. По суті, кондиціонер є повністю герметичною ящиком, охолодження всередині якого відбувається багато в чому завдяки спеціальному холодоагенту (як правило, основним компонентом останнього є фреонний газ). Тут все просто: холодоагент «витягує» тепло з приміщення і всередині кондиціонера стискає його та трансформує у конденсаторну рідину.

Как сделать из холодильника кондиционер

У холодильнику газ холодоагенту під тиском від компресора виштовхується в конденсатор, де його газовий стан змінюється на рідке, і вже після цього починається процес виділення тепла. Проходячи через спеціальну капілярну трубку, холодоагентний газ повертається у стан газу. Під час цього процесу тиск, створений компресором, втрачається, а рідина, що залишилася від холодоагенту, потрапляє на випарник і закипає.

Виправник, у свою чергу, з'єднаний з морозильною камерою, де і відбувається розвиток холоду. Це той центр, з якого відбувається розподіл холоду по внутрішніх стінках холодильної камери. Холодоагент повертається в компресор, після чого процедура зі стисненням і випаром повторюється по колу.

Що відбувається далі?

Подальше охолодження повітря відбувається за допомогою спеціальних мідних трубок з тонкими пластинками з алюмінію. Ці трубки називаються теплообмінниками, з їх допомогою холодоагент здійснює обмін повітря та, власне, тепла.

Рада: Щоб прискорити процес, повітря всередині кондиціонера прискорюється за допомогою маленьких вентиляторів.

Під час охолодження повітря випарник у внутрішньому блоці кондиціонера виконує свої функції, тоді як конденсатор працює зовні. Якщо приміщення необхідно обігріти, то кондиціонер та конденсатор просто змінюються своїми завданнями.

Будь-який холодильник має схожий принцип роботи, тільки все охолодження не виходить назовні, а залишається всередині і охолоджує вже харчові продукти. Холодильник і кондиціонер працює по замкнутому контуру, використовуючи тепле повітря, перероблене за допомогою холодоагенту.

Процес переробки холодильника в кондиціонер за пунктами


Після того, як ви видобули відповідний холодильник для переробки його в кондиціонер (апарат можна прийняти в дар від друзів, які вирішили замінити агрегат на новий, або знайди відповідний апарат в інтернеті). Тепер потрібно озброїтись необхідними інструментами. Деякі з них у вас вже є, все інше можна позичити у знайомих або купити в будівельному магазині:

У процесі самостійного збирання кондиціонера зі старого холодильника вам знадобиться розпилювати металеві фрагменти корпуса агрегату Побутовий лобзик якраз призначений для різьблення по металу, і дозволить без особливих зусиль його обробити.

  • Каналізаційна гофрована труба

Може бути будь-якого зручного кольору та діаметру – головна її функція в цьому випадку – виведення охолодженого повітря з корпусу колишнього холодильника безпосередньо в приміщення

  • Монтажна піна або спеціальний утеплювач

Кондиционер из старого холодильника

Потрібні для ізоляції – у створенні кондиціонера своїми руками вкрай важливо, щоб корпус холодильника не тільки не пропускав прохолодне повітря в тих місцях, де це не потрібно, але і не забирав в себе тепло – тоді вийде, що ваш прилад працює майже вхолосту і не встигає охолоджувати повітря.

Потрібні для створення правильних повітряних потоків холодного повітря – адже, як відомо, кондиціонер працює за принципом обдування – вентилятори в цьому випадку якраз і послужать направляючими для цього повітря . Розмір вентиляторів потрібно вибирати щодо самої холодильної камери, але, як правило, найпопулярнішим вибором у цьому випадку є невеликі вентилятори для кухонних витяжок.

Читайте також: Як прибрати запах з холодильника

Коли всі необхідні інструменти на чолі з холодильником готові, можна розпочинати активні дії. Використовуючи лобзик, потрібно випиляти у дверцятах невелике віконце – у діаметрі воно не повинно перевищувати 10-15 сантиметрів.

Після цього з холодильника необхідно прибрати весь гумовий ущільнювач – потрібно це для того, щоб забезпечити вільний приплив повітря.

Как сделать кондиционер из холодильника

Далі за допомогою монтажної піни у вирізаний отвір встановлюється гофрована каналізаційна труба – простежте, щоб у процесі монтажу всі отвори були добре ущільнені та не пропускали повітря.

Рада: вибирайте хороший пістолет для монтажної піни, і впорайтеся із завданням за п'ять хвилин.

Завершальний етап – встановлення вентиляторів. Один із них буде необхідний для обдування компресора, другий – для спрямування потоку повітря в потрібну сторону до виходу трубки. Сама труба при цьому виводиться в те приміщення, в якому вам необхідно створити прохолодну атмосферу.

Отже, саморобний кондиціонер зі старого холодильника – це можливість знайти гідне застосування техніці, що віджила своє, яка вже не потрібна, але ще занадто хороша, щоб її викинути. У той же час це абсолютно бюджетна у виготовленні та економічна у роботі модель кондиціонера. За відгуками умільців, саморобна техніка справляється із завданням не відкондиціонерів відомих брендів.

Зібрати такий агрегат не складе особливих труднощів – головне, зробити всю роботу гранично акуратно, але і це нескладно. Сконструюйте свій власну модель кондиціонера на допомогу собі і на подив ваших знайомих!

Коментарі
Залиште коментар
Ф
21.06.2017 17:50

Не думал, что из холодильника еще и кондиционер можно сделать. А какой именно холодильник лучше всего нужно использовать? Старые модели или новые? Про старые именно годов так 30 назад, который куплен мной был.

Г
18.06.2017 22:56

Воспользовался вашими советами и теперь у меня на даче самодельный кондиционер. Жена зовет меня гением, но для мужика с руками всего-то делов на пару дней и того меньше! Пустил в дело наш старый холодильник.

А
16.06.2017 14:32

Идея имеет право на существование. Пожалуй, реализую задумку, описанную в статье. Для квартиры устройство, конечно, не подойдет из-за отсутствия должного дизайна, а вот для дачи это будет оптимальный вариант. Дёшево и сердито.

А
16.06.2017 14:30

Идея имеет право на существование. Пожалуй, реализую задумку, описанную в статье. Для квартиры устройство, конечно, не подойдет из-за отсутствия должного дизайна, а вот для дачи это будет оптимальный вариант. Дёшево и сердито.

П
15.06.2017 19:29

Идея хорошая - теперь знаю, как использовать морально устаревший, но находящийся в работающем состоянии холодильник. Минус такой переделки - вряд ли можно предсказать, насколько созданный кондиционер окажется эффективен для охлаждения помещения.

Категорії