Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як почистити ванну: 5 типів забруднень і як їх усунути

Дата публікації: 02.11.2021 16:52
Дата оновлення: 19.04.2023 12:15

Гладка, глянсова поверхня виглядає як нова лише до певного часу. Залишки мийних засобів, домішки у воді з-під крана роблять свою справу —  ванна втрачає блиск, тут і там видніються жовто-коричневі плями, мильні розводи.

Як почистити ванну  

Не впадаємо у відчай, є пара-трійка робочих способів, як очистити різні типи поверхонь, при цьому не зіпсувавши їх.

Якщо раптом зламалася пралка: 6 найпоширеніших несправностей пральних машин 

Чим чистити акрилову ванну 

Білі та кольорові, різної форми, легкі, ті, що добре утримують тепло —  плюсів у подібного виробу маса, чим зумовлена ​​популярність моделей. Але акрилові чаші досить «примхливі» у догляді. Матеріал боїться механічних пошкоджень. Від складів, що чистять, з абразивними частинками можуть з'явитися подряпини та навіть глибокі борозенки на поверхні. 

Тому потрібні спецзасоби, на яких є позначка «для акрилових ванн». Що це може бути: 

  • Спрей — наноситься за допомогою розпилення, зручний тим, що дозволяє обробити навіть важкодоступні куточки конструкції, наприклад, якщо модель не овальної, а складної форми (з виступами, фігурними закругленнями). 
  • Гель —  рідкий засіб, за консистенцією може бути більш менш густим. Дозволяє дбайливо, не дряпаючи, очистити поверхню від забруднювачів. При нанесенні піниться. 

Чим чистити акрилову ванну 

Окремі засоби додатково дезінфікують поверхню, борються з пліснявою і грибком, різними мікробами. 

Вищеперелічені варіанти підійдуть не тільки для нових виробів, але і реставрованих чаш, покритих рідким акрилом. 

Засоби порошкоподібного типу (у тому числі соду, сухий відбілювач) не використовуємо, щоб запобігти пошкодженню верхнього шару ванни та втраті її початкового пристойного вигляду.

Може зацікавити: Яка мийка краще — нержавіюча сталь або штучний камінь: 5 доводів

Як відмити чавунну ванну 

Вироби виготовляються методом лиття, відрізняються великою міцністю і довговічністю. Чавунна чаша стійка до появи подряпин, що добре переносить вплив хімічних речовин. 

Найбільш бюджетний варіант —  універсальні порошкоподібні засоби, що використовуються також для очищення кухонних плит та мийок, різних поверхонь з емалі, кераміки. При їх застосуванні слід дотримуватися певної обережності, щоб дрібні жорсткі крупинки не залишили свій слід на поверхні. 

Як відмити чавунну ванну содою 

М'які абразиви та слабкі кислоти можуть бути присутніми у засобі. Вони допоможуть швидше і краще видалити навіть найскладніші забруднення. 

Тип засобу
Особливості
Паста або крем  Є варіанти з хлором і без нього. Один із плюсів — економічна витрата. Достатньо нанести пару «горошин» кремоподібного засобу на вологу поверхню і добре розтерти його по ванній, потім змити водою. Крім очищення, надає поверхні блиск 
Розпилювачі (аерозолі, спреї) Щоб склад подіяв, потрібно після його нанесення почекати вказаний виробником термін, зазвичай в межах 5-15 хвилин
Рідкі засоби  Є досить недорогі екологічні варіанти. Наприклад, до складу яких входить яблучний оцет та лимонна кислота. Сюди ж можна віднести гелі, які легко розподіляються по поверхні, дбайливо очищаючи її, крім готових до використання спецзасобів, можна користуватися домашніми «заготівлями». Наприклад, перемішати соду з невеликою кількістю води та отриманим розчином очистити чавунну чашу

Чистка емальованої ванни 

Від зовнішнього вигляду та стану емалевого шару залежить загальний вигляд резервуара для купання, термін його служби. Хлор, абразивні частинки, кислоти залишають на поверхні подряпини, які згодом можуть перетворитися на досить глибокі тріщини, куди потрапляють грязьові та мильні відкладення. Це загрожує появою корозії, руйнуванням матеріалу та остаточним псуванням зовнішнього вигляду емальованої ванни, неможливістю її подальшого використання.

Тому вдаються до допомоги засобів із щадним складом (без хлору, концентрованих кислот та лугів). Оптимальний вибір —  професійні засоби для очищення сантехніки від забруднень, які на «ура» справляються з водяними плямами, і мильними розлученнями, іржею та іншим. У характеристиках подібних мийних серед дозволених поверхонь має значитися «емаль». 

З домашніх засобів можна скористатися порошком, який застосовується для ручного прання або в машинці-автомат. Що потрібно робити:  

  1. Насипаємо 2-3 ст. л. порошку в мисочку. 
  2. Додаємо ≈1 ст. теплої водички. 
  3. Змішуємо, щоб була однорідна суміш. 

Беремо губку, вмокаємо її в розчин і проходимося по емальованій поверхні. Після цього залишиться тільки сполоснути чашу водою.

Чистка емальованої ванною пральним порошком 

Стаття на допомогу: Не включається пральна машина — що робити

Позбавляємося від різних забруднень 

Недостатньо сполоснути «купіль» після кожного використання за наявності на поверхні стійких плям, що важко виводяться, розводів. Буває, що й універсальні засоби роблять ванну чистішою, але з конкретним видом забруднення справляються погано. Чим тут допомогти? Вихід один: вивчити варіанти, як і які речовини впливають на той чи інший тип забруднювача. 

Жовтизна

Вода з-під крана на вигляд прозора і чиста, насправді містить багато домішок (наприклад, залізо), які можуть істотно зіпсувати початковий колір ванної. Крім того, після купання на поверхні залишаються невеликі «калюжі», які, висихаючи, перетворюються на жовті плями.

Як почистити ванну від жовтизни 

Є перевірені варіанти, що допоможуть відмити ванну від жовтизни:

  • Сухий відбілювач. Випускається для відбілювання тканин, але є варіанти з позначкою, що підходять також для очищення до блиску сантехніки: змішувачів, ванни, сушки для рушників. Порошкоподібну речовину розводимо з водою 1 до 1. Повинно вийти щось на кшталт «кашки» густої консистенції, якою рівномірно змащуємо всю поверхню або локальні цятки. Чекаємо на 30 хвилин і ретельно змиваємо. 
  • Зубна паста. Враховуючи велику поверхню місткості для купання, щоб обробити її всю, знадобиться цілий пасти тюбик. Тому застосовуємо пасту для усунення невеликих жовтих плям, або спеціально купуємо для відбілювання нове упаковування. Можна вибрати найдешевші варіанти. Алгоритм використання простий: нанести пасту на проблемне місце, почекати 5-10 хвилин, змити водою. 

Ознайомтеся: Рейтинг сушок для рушників: 5 кращих моделей для ванної

Іржа

Навряд чи багато хтось після кожного купання протирає ванну насухо. Залишки води, постійна волога в приміщенні поступово роблять свою справу, провокуючи появу іржавих потік і бурих плям.

Як почистити ванну від іржі  

Ділімося способами «з народу», як очистити ванну від іржі:

  • Перекис водню. Використовуємо разом з одним із компонентів: нашатирний спирт або натрієва сіль. Змішуємо два інгредієнти в пропорціях 1 до 2. Наносимо отриману субстанцію на місця з іржею, вичікуємо 10-20 хв. і змиваємо. 
  • Лимонний сік. Достатньо взяти шматочок лимончика, піднести його до іржавої плями, видавити трохи соку і трохи почекати.Після цього залишається обмити проблемне місце і протерти сухою ганчірочкою. 
  • Сода. Змішуємо її із невеликою кількістю теплої води. Отриману субстанцію розтираємо поверхнею ванною, орудуючи губкою, змиваємо залишки водним струменем. 

Вапняний наліт

Якщо не встановлені фільтри, що очищають, жорстка вода з-під крана призводить до помутніння глянсових і блискучих поверхонь. Білі підтікання поступово покривають кран, душ.

Як видалити вапняний наліт у ванні  

Як можна почистити ванну від застарілого нальоту:

  • Оцет. Беремо губку, капаємо на неї трохи оцту і протираємо місця, де є білясті мітки. Краще змивати водяним струменем не відразу, а почекати кілька хвилин для «роз'їдання» нальоту. 
  • Лимонна кислота. Видаляє наліт не лише усередині чайника, а й на поверхні ванної кімнати. Один пакетик лимонки + вода, добре перемішуємо, домагаючись максимального розчинення дрібних крупинок. Обробляємо сумішшю поверхню, чекаємо 10-15 хвилин і закінчуємо чистку ополіскуванням ванною. 
  • Сода + перекис. Змішуємо одне з одним і наносимо субстанцію на місця з вапняними відкладеннями. Після добре протираємо сантехніку чистою сухою ганчірочкою. 

Мильний наліт

Залишки шампуню, порошку, гелю для душу незмінно залишають свій слід у ванній. Мильні патьоки й плями зовсім не прикрашають поверхню, тому ефективно боремося з ними:

  • Рідким милом. Як заміну може використовуватися гель для прання, засіб для посуду. Наносимо рідкий засіб на мочалку/губку і миємо поверхню, не забуваємо після ретельно сполоснути. 
  • Содою. Розмішуємо трохи порошку з водою та тремо отриманою сумішшю місця, де є наліт. Для кращого ефекту можна залишити на 20-30 хв, а після сполоснути водою. 

Бруд, що в'ївся

Якщо з якихось причин не проводився регулярний догляд за ванною, на ній з'являться нашарування різноманітних забруднень. Щоб прибрати щільний наліт, знадобиться кілька компонентів та більше часу.

 Як відмити ванну від бруду 

Чим і як відмити ванну від бруду: 

  • Содо-оцтовий розчин. Для початку пройдіться по поверхні вологою мочалкою із содою, потім з оцтом. Або можна наповнити ванну теплою водою, додати склянку оцту і залишити на пару-трійку годин. 
  • Лимонка + вода. Змішуємо 1 до 1. Наносимо на поверхню і вичікуємо не менше пів години, потім змиваємо теплою водою. Є концентровані мийні засоби для особливо забруднених місць. Склад (ПАР, кислоти, допоміжні добавки) підбирається таким чином, щоб боротися і з нальотом, і з мильними розлученнями, і з іржею, і з грибком. 

Як не зіпсувати ванну при чищенні?

Дотримуймося основного принципу —  не нашкодь. Для цього: 

  • Обов'язково враховуємо тип покриття: акрил, емаль. У готових мийних перевіряємо склад і шукаємо позначку, що вони дозволені для догляду за певним типом поверхні. Якщо проводиться чищення ванни без хімії, пам'ятаємо, що емаль і акрил можуть пошкодити абразивні частинки, кислоти. 
  • Не використовуємо дротяні та інші жорсткі щітки. Яким би не було міцним покриття, від металевого скребка воно точно постраждає. Тому використовуємо м'які серветки та губки. 
  • Правильно використовуємо концентрати. У нерозбавленому вигляді такі засоби підходять для усунення сильних локальних забруднень. На всю поверхню сильнодійний склад наноситься тільки в розведеному вигляді. 

Є маса кмітлинок, як почистити ванну в домашніх умовах. Ваше завдання не експериментувати, враховувати тип покриття, наскільки й чим забруднена поверхня. Якщо народні методи не справляються, напохваті є величезний асортимент готових мийних. 

Може стати в пригоді: Як вибрати сушарку для рушників: 10 параметрів

Коментарі
Залиште коментар