Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Гуска в духовці: 4 етапи приготування ідеальної святкової страви

Дата публікації: 28.11.2017 15:48
Дата оновлення: 19.04.2023 11:02

Може бути, настав час здивувати гостей чимось незвичайним, крім набору з олів'є і смачного, але злегка приїли оселедця під шубою? Це новорічне гуляння може зробити справжній фурор, якщо замінити відбивну в клярі на новорічну гусака, як на картинці – з скоринкою та ніжним м'ясом. Для цього треба постаратися – такий може вийти лише у духовці. Смачно приготовлений, поданий на святковій страві, кулінарний шедевр безкомпромісно стане" родзинкою" столу.

праздничный гусь в духовке

Грамотно засмажити м'ясо птиці в духовці, не залишивши при цьому його сирим усередині, непросто – потрібно точно знати, як це правильно робити і слідувати рецепту. Господиня повинна витратити час і на підготовку птиці, і на процес запікання. Скорочувати тривалість кожного етапу не рекомендується, інакше гусак вийде жорстким, із неприємним запахом.

Цілком спекти гусячу тушку ще складніше, але при правильному підході мети досягне навіть молода господиня, яка раніше і не уявляла, як це робити. Головна складність – у терплячому та послідовному виконанні кожного етапу готування.

1 етап – підготовка гусака

Перед тим, як запекти птаха в духовці, потрібно правильно вибрати та купити інгредієнти. Це можна зробити не тільки на ринку, а й у магазинах, що спеціалізуються на продажу м'яса та птиці від фермерів, і навіть у великому супермаркеті.

Пам'ятайте: Не має сенсу брати птаха напередодні свята. Оптимальний час для покупки – за 2-3, а краще за 4 дні.

Купити гусака краще у перевіреного продавця. Але якщо такого немає, визначити якість птиці можна самостійно. Лапки у молодого гусака будуть жовтенькими, а червонуватий відтінок говорить про тому, що гусак старий.

правильно подбираем гуся для духовки

Тушку потрібно ретельно помити в мийці проточною водою і видалити пір'я. Якщо птаха не потрошили, то акуратно вийняти потрухи та жир. З гусячої печінки, серця та інших їстівних нутрощів вийде чудовий бульйон, який знадобиться для фарширування птиці, а на розтопленому жирі виходить дуже смачна смажена картопля.

Важливо знати: Слід обов'язково видалити жирові залози над гузкою і грудці, інакше птах погано пахнути. Кінчики крил обрізаються, щоби не пригорали.

подготовка гуся

Читайте також: Як вибрати електропіч: поради для економних покупців

2 етап – маринівка гусака

Без підготовчої роботи не вийде приготувати гусака цілком. Прийде подумати про маринад – це невід'ємна ланка процесу запікання в духовці. Для того, щоб його замаринувати, треба знати час витримки в маринаді (параметр залежить від того, домашній гусак чи ні).

  • Якщо птах «магазинний», доби цілком буде достатньо.
  • Якщо пощастило купити домашню, доведеться повозитися довше, щоб м'ясо вийшло ніжним і м'яким.

Підготовлену тушку натирають сіллю та спеціями всередині та зовні. Розраховують кількість солі, виходячи з пропорції: чайна ложка на кілограм гусака. Зі спецій знадобляться чорний перець, імбир, кмин, суміш прованських трав.

подготовка для запекания гуся в духовке – маринад

Магазинну птицю, замаринувавши, обертають харчовою плівкою і залишають на добу-двоє лежати на нижній полиці холодильника. Цього має вистачити, щоб м'ясо згодом не було твердим.

Читайте також: Як вибрати холодильник? 11 основних критеріїв

Маринувати домашнього гусака слід довше. І тут вдаються не тільки до холодильника – натерту тушку підвішують на балконі або на вулиці (тим, хто живе в приватному будинку). У такому положенні її залишають на кілька днів. М'ясо просочиться прянощами, а шкірка – підсохне, і коли настане час гасити в духовці, гусак вийде як на картинці – золотистий і хрусткий.

мариновать гуся на улице

Зі спеціями в маринаді треба бути обережними, особливо тим, хто вперше планує смачно посмажити його в духовці. Сміливі експерименти можуть дати несподіваний результат. І не факт, що він припаде до смаку. Використовувати мед, оцет та подібні продукти для маринування безпечніше, якщо є досвід приготування цієї страви.

маринование гуся

3 етап – приготування гусака в духовці

Щоб птиця пропеклася і виглядала естетично, потрібно:

1. Гусака, витриманого в маринаді, зашити в місці, звідки виймали нутрощі, а також в області шиї. Якщо зашити не виходить, можна використовувати зубочистки для стягування шкірки.

2. Гострою зубочисткою або голкою обережно проколоти шкіру на грудках і стегнах.

3. Щоб птиця не підгоріла і рівномірно пропеклася, лист ставиться на середній рівень духової шафи.

Важливо: м'ясо зачіпати не можна!

4. В посуд для запікання решітку і налити гарячої води висотою в палець. Викласти гусака на решітку і відправити в добре розігріту духовку (наприклад, Kaiser EG6977NBE) на 20 хвилин.

5. Спеку зменшити до 160° і готувати птицю протягом двох – ТРЬОХ годин, періодично поливаючи жиром, що стек. Тривалість запікання залежить від ваги тушки: чим вона важча, тим більше часу потрібно, щоб смачно засмажити гусака в духовці.

Цікаво знати: У деяких рецептах рекомендується запікати гусака черевцем вниз, і перевернути за півгодини до кінця приготування, щоб птах зарум'янився.

Перевіритися в готовності птиці нескладно – гострою зубочисткою потрібно акуратно проткнути гусячу ніжку. Якщо потіче безбарвний сік – страву можна подавати, якщо відтінок буде червонуватим – м'ясо ще сире.

приготовление гуся в духовке

Господині на замітку: Смачним і м'яким виходить м'ясо гусака, якщо приготувати його в духовці у фользі. Процес практично такий самий, як і без неї. Але птаха перед відправкою в духовку загортають у фольгу, а воду в ємність наливати не треба. За півгодини до готовності фольгу розвертають і поливають тушку жиром, що утворився на дні.

Читайте також: Як вибрати електродуховку

4 етап – фаршування гусака: важливі відомості для досвідчених господинь

Готувати фаршировану птах рекомендується тим, хто вже має досвід запікання гусака в духовці. Начинений фруктами або кашею, він має трохи незвичний смак.

Варіантів інгредієнтів для фарширування гусака – багато. Найпопулярніший: гусак із гречкою. Це можна зробити так:

  1. Приготувати крупу до напівготовності. Варіть гречку в бульйоні з потрійків – вона отримає більш насичений смак.
  2. Цибулю почистити, нарізати кубиками. Моркву натерти на тертці.
  3. У сотейник сковороді гусячий жир або розігріти соняшникову олію. Обсмажити овочі до золотистого відтінку.
  4. Прибрати з додати гречану кашу. Посолити і поперчити начинку до смаку, ретельно перемішати.

Господині на замітку: обсмажені гриби (шампіньйони), додані в начинку, додадуть смаку та аромату.

Після приготувань, черевце птиці начиняємо сумішшю, залишивши приблизно третину місця вільним, і зашити.

Для фарширування можна використовувати кислі фрукти та ягоди: вишню, яблука, журавлину. Відмінно підкреслює смак гусака поєднання чорносливу з горіхами та яблуками та кислої капусти з журавлиною. При виборі начинки слід орієнтуватися на переваги тих, хто їстиме страву.

фаршировка гуся

Читайте також: Як правильно вибрати посудомийну машину?

Ці чотири етапи допоможуть приготувати гусака смачно і без зайвих зусиль. Головне – дати собі достатньо часу. Роздратування та поспішність не зроблять смак страви краще. А ось начинка, зроблена на день раніше, заощадить пару годин.

Якщо є сумніви, що з першого разу гусак не вдасться, влаштуйте перед святом" генеральну" репетицію – ви отримаєте корисний досвід, а рідні – смачна вечеря.

Дивіться, як приготувати різдвяного гусака

Коментарі
Залиште коментар
Категорії