Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Windows 11: огляд перспективного дизайну та нових можливостей — 7 претензій користувачів

Дата публікації: 07.12.2021 13:53
Дата оновлення: 07.12.2021 13:53

Зробити гарне ще краще — таке завдання зі змінним успіхом вирішує корпорація Microsoft, пропонуючи нові й нові версії Windows. Чим цього разу здивував розробник?

Windows 11: що нового

Якщо говорити про нововведення коротко, можна виділити такі моменти:

  • Системні вимоги помітно посилилися
    Майкрософт ігнорує інтереси користувачів, які не можуть кожні 3-4 роки оновлювати комплектуючі ПК.
  • Основний акцент — на інтерфейс
    Зрозуміло, що простіше змінити дизайн вікон, поміняти місцями елементи керування тощо, ніж впроваджувати якісь кардинально нові ідеї.
  • При переході з «вісімки» на Windows 10 тема віджетів відійшла на задній план
    Тепер розробник вирішив її реанімувати, наповнивши новими фішками. Навіть окрема кнопка для віджетів з'явилася.
  • Розробник попрацював над дизайном магазину Microsoft Store
    Компанія посилено просуває свої програми.

У Windows 11 багато нових естетичних вдосконалень. Свіжа Вінда виглядає стильно та сучасно.

Топ плеєрів для комп'ютерів: Топ 10 відеоплеєрів на ПК для Windows

Системні вимоги

Бажання Microsoft прискорити попит на нові комплектуючі для ПК був помітний і раніше. Однак «десятка» у софтверного гіганта вийшла не надто вимогливою, чого не скажеш про Windows 11. Нова система нормально працюватиме, якщо на борту комп'ютера чи іншого пристрою:

  1. Мінімум 4 Гб ОЗП.
  2. Вільний дисковий простір — 64 Гб.
  3. Відеокарта товаришує з DirectX12, підтримує WDDM2.
  4. Дисплей — від 9' з роздільною здатністю від HD — 1366×768 пікселів.
  5. Працює підключення до інтернету, є обліковий запис Microsoft.
  6. Процесор Intel не старіше 8-го покоління або Ryzen не старіше 2000-ої лінійки. Чіп має бути 64-розрядним, хоча підтримка 32-розрядного софту зберігається.
  7. На ноутах та планшетах потрібна фронтальна камера.
  8. Повинне бути шифрування TPM 2.0, яке є не на всіх материнках. Турбота про безпеку інформації, яка не залишає вибору користувачам, не мотивує до переходу на нову операційну систему.

Найбільш питань викликало обмеження щодо процесорів. Зараз у продажу чимало моноблоків та іншого дорогого заліза з інтелівськими чіпами 7-го покоління, які залишаються за бортом останньої Вінди. У Microsoft, в принципі, не забороняють ставити на застарілі комп'ютери Windows 11, але не гарантують працездатність операційної системи та не збираються надсилати таким користувачам оновлення. Користувачі «десятки» можуть перевірити сумісність з новою Windows за допомогою майкрософтівської програми PC Health Check.

FAQ для забудькуватих: Як скинути пароль Windows 10: вручну або за допомогою 3 програм

Інтерфейс

Панель завдань стала ширше. Значки програм тепер не в лівій частині панелі, а в центрі. Якщо не подобаються іконки посередині, можна перейти до класичного інтерфейсу. Для цього потрібно клацнути правою по панелі, відкрити параметри та змінити відповідне налаштування.

Якщо навести курсор на кнопку, що розгортає вікно, відкриється нове меню. З його допомогою можна ділити екран на 2-4 частини. Симпатично виглядають анімації зміни розмірів вікон. Ще одна цікава фіча — заокруглення кутів вікон. Стандартні значки у провіднику стали кольоровішими. Розробники збільшили відстань між зображеними папками та файлами.

Є темна тема. Іконки повністю замінили плитки у «Пуску». З'явилася індикація, що показує стан запущеної програми: програма встановлена, згорнута, розгорнута та т.і. Цікавішим став інтерфейс віртуальних робочих столів. Дизайн нової Windows 11 однозначно симпатичніший.

новий Windows 11: його сильні та слабкі сторони

Віджети

Для тих, хто хоче весь час бути в курсі подій, зроблено блок новин віджетів. Зразковий його зміст: прогноз погоди, курси валют, новини спорту, політика. Щоб активувати або прибрати іконку розгортання віджетів, клацаємо правою нижньою панеллю і переходимо в налаштування.

Є можливість:

  • переставляти віджети місцями,
  • настроювати стрічку новин,
  • розгортати панель віджетів на весь екран.

Згодом панель стане доступною для розробників сторонніх програм.

windows 10 або windows 11: порівняння

Оновлення Microsoft Store

Розробник переробив дизайн магазину, поновив бібліотеку. При наведенні курсору на програми висвічується додаткова інформація. Основні опції магазину тепер показані ліворуч, а всі завантажені або доступні для оновлення додатки — праворуч. Магазин дозволяє публікувати 32-бітові програми. У сторонніх розробників Microsoft не бере відсоток з продажу, виняток — ігри. За софтом для геймерів комісія знижена з 30% до 12%.

Розробник покращив пошук у магазині. Повнорозмірну пошукову панель вирівняв по центру. Такий підхід добре вписується в нову дизайнерську концепцію, яскравий приклад якої — розташування панелі завдань. Зміни також торкнулися інтерфейсу результатів пошуку. Найбільш відповідний результат магазин показує у верхній частині. Користувач може встановити програму, не витрачаючи час на відвідування її сторінки в Microsoft Store. Спростити використання магазину допоможуть фільтри.

На дату виходу Windows 11 розробник не встиг реалізувати підтримку Андроїд додатків, але можна відзначити прагнення корпорації зробити магазин кращим.

Визначаємося з версією ОС: Яку версію Windows 10 вибрати: 5 актуальних варіантів

Чи є покращення для геймерів?

Чи стануть ігри швидше працювати на Windows 11? Численні тести показують, що у плані якості геймплею між «десяткою» та останньою Віндою немає відчутної різниці. Такий результат дає порівняння систем після встановлення. Якщо користуєтесь «десяткою» 5 років і порівнюєте її з Windows 11, щойно встановленою на чистий диск, на обновці ігри запрацюють веселіше. Але це пов'язано не з якістю коду, а з тим, що «десятка» за час роботи захламилася програмним сміттям.

Більш комфортному геймплею сприяють високі вимоги до процесорів. Нова планка, встановлена ​​розробником, спонукає користувачів до оновлення заліза. Творці ігор також врахують цей чинник. Можливо, софт, написаний з урахуванням нових вимог до процесорів, стане цікавішим.

Єдиний виграш, не пов'язаний з апгрейдом та іншими побічними факторами, — економніше енергоспоживання в ноутбуках. Грати на лептопах без розетки можна трохи довше. Хоча такий сценарій не можна назвати типовим: більшість любителів комп'ютерних баталій зависають удома на стаціонарних ПК і питання витрати заряду батареї ноутбука їх не турбує.

Позбавляємося оновлень: Як вимкнути оновлення Windows 10: 5 цілеспрямованих «треба»

Інші нововведення Windows 11

  • Пошук файлів став швидше та точніше.
  • Розробник розділив панелі швидких налаштувань та повідомлень. Перша показує інформацію, що стосується не тільки значка в системному треї, за яким клацнув користувач. Разом із повідомленнями відкривається календар. Не всім користувачам подобаються такі нововведення.
  • У параметрах електроживлення Microsoft запровадила новий графік відстеження споживання електроенергії, об'єднала налаштування відключення дисплея та режиму сну.
  • Змінили вибір програм за умовчанням, причому не на краще. Вибрати стандартний браузер на всі випадки життя стало складніше.
  • У контекстне меню додали стрічку з іконками керування файлами.

На цьому огляд нововведень Windows 11 добіг кінця. Далі виділимо в окремий розділ зміни, що потребують доопрацювання.

Цікава стаття: Як налаштувати віддалений доступ до комп'ютера в Windows 10, Або 4 пункти до розгляду

Недопрацювання нової версії Windows

  1. У контекстному меню провідника поменшало пунктів. Щоб побачити розширений список, потрібний додатковий клац мишею.
  2. Не вдасться змінити товщину панелі завдань. Windows чомусь не дає перетягувати на неї ярлики, також не можна цю смужку розташувати зверху або збоку екрана. Добре, хоч залишили можливість закріплювати значки внизу за допомогою контекстного меню.
  3. Призначити замість Edge інший браузер за замовчуванням можна, але процедура вимагає зайвих клопотів.
  4. Microsoft нав'язує не лише Edge, а й свій сервіс OneDrive для зберігання файлів у хмарі. OneDrive входить до складу операційної системи, прописується в автозавантаженні.
  5. У «Пуску» висвічуються недавно запущені документи та утиліти, і це мінус для комп'ютерів загального користування. А ще цей розділ чомусь називається «Рекомендуємо».
  6. Після натискання на значок звуку в системному треї з'являється віконце, у якому багато зайвої інформації.
  7. Стало менше значків у класичній панелі керування.

Якщо резюмувати основні претензії користувачів, отримаємо: забрали потрібне, додали зайве. Можливо, критика частково суб'єктивна.

Можливості хмарного сховища: OneDrive: як користуватись у Windows 10

Як перевірити сумісність з новою версією ОС

Для перевірки сумісності Microsoft створили прогу PC Health Check. Утиліту потрібно завантажити з майкрософтівського сайту, встановити на комп'ютер, запустити. Після запуску клацнути «Перевірити зараз». Якщо програмі сподобається конфігурація ПК, вона видасть повідомлення, що все ОК. В іншому випадку з'явиться віконце, сенс якого в тому, що пристрій не відповідає вимогам Windows 11.

Також можна перевірити сумісність за допомогою програм сторонніх розробників, наприклад, WhyNotWin11. В обох випадках не варто засмучуватися, якщо комп'ютер не пройшов перевірку. Це не означає, що не вдасться встановити нову систему з ISO-образу. Іноді перевірка ПК, на якому вже встановлена ​​легальна Windows 11, показує, що комп'ютер не відповідає вимогам сумісності.

Підключаємо звук: Як правильно підключити акустичну систему: 4 способи + налаштування у Windows

Windows 10 або Windows 11: чи варто переходити

Чимало користувачів хвилює питання: переходити на Windows 11 чи залишитися на Windows 10? Наведемо результати тестування деяких параметрів швидкості систем:

 
Час встановлення на чистий диск, хв Час завантаження, с Час перезавантаження, с
Windows 10 14 39 54
Windows 11 18 48 61

Щоб отримати результати, взяли комп'ютер, 2 ноутбуки, заміряли швидкості операцій та обчислили усереднені значення. Як видно в таблиці, у тесті «десятка» обійшла Windows 11. Порівняння продуктивності в іграх показує, що системи приблизно на одному рівні. Функціональність теж дуже змінилася. Якщо переходити на нову Вінду в перші місяці після релізу, то лише через дизайн, бажання покрасуватись новими віконцями.

Наприкінці зазначимо, що у Microsoft позначили рік закінчення техпідтримки «десятки». Користуватися нею пізніше 2025 року буде важко. Ще один фактор, через який поступовий перехід користувачів на Windows 11 неминучий, — майбутні зміни у розробників драйверів. Зараз багато нових комплектуючих не сумісні з «сімкою», а через кілька років така ж доля спіткає «десятку».

Розбираємося з блютузом: Як увімкнути Bluetooth на ноутбуці: лайфхаки по 3 останніх ОС Windows

Коментарі
Залиште коментар
Категорії