Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Особливості роботи з SSD-накопичувачами – відповіді на 9 важливих питань, щоб ССД пропрацював довше

Дата публікації: 18.12.2017 14:49
Дата оновлення: 18.12.2017 14:49

ПРО перші накопичувачі твердотільного типу почули 7 – 8 років тому. Тепер після 2010-го об'єм їх пам'яті збільшується, а ціна навпаки – поступово знижується. Але навіть у таких умовах цей тип диска не по кишені багатьом – він куди дорожчий за жорсткий. Щоб зважитися на покупку, варто згадати переваги SSD. Все про нюанси правильної роботи з ним – у цій статті.

Як використовувати як системний SSD-диск

Розуміння механізму функціонування SSD допоможе розібратися, яку користь він принесе як системний диск.

Читайте також: Western Digital представили дві нові серії твердотільних накопичувачів

SSD-диск – це накопичувач даних, які зберігаються в спеціальних мікросхемах. Щось схоже НАмісткій флешці. Перша його відмінна риса від HDD – відсутність складових механічного типу. Вказана різниця видно, якщо порівняти зображення вінчестера та SSD-носія:

жесткий диск и SSD

Особливості SSD-накопичувачів:

  1. Обробка відомостей відбувається за мить. Читати потрібну інформацію, наприклад, популярний SAMSUNG 2.5" 750 зі швидкістю 540 Мб/сек. А запис відбувається зі швидкістю 520 Мб/сек.
  2. Стійкість до механічних пошкоджень – ще один бал перед вінчестером, чутливим до найменших вібрацій Якщо HDD ненароком впустити, то це, швидше за все, безнадійно його зіпсує – порушення цілісності пластин позначиться на роботі всієї механічної частини. диска цей момент привертає увагу – моделі HDD видають безперервний звук, схожий на шипіння змії. обертаючись.
  3. SDD використовує менше електрики щодо жорстких дисків. Це дуже зручно для ноутбуків. Так, в Transscend 370 режим DevSleep. Він підвищує час функціонування портативного комп'ютера.

З твердотілими накопичувачами продуктивність комп'ютера збільшується в кілька разів. Це помітно, в першу чергу, за завантаженням системи та софту (Finale, Adobe Photoshop).

Як правило, встановлена на комп'ютері або ноутбуці операційна Система (НЕВАЖЛИВО – MAC OS АБОWindows) регулярно робить запити до диска. Цей час, що витрачається на звернення, можна скоротити в РАЗИ – достатньо ВИКОРИСТОВУВАТИ SSD як базу системного диска.

Оскільки накопичувачі твердотільного типу коштують набагато дорожче ЗА HDD (НАВІТЬверсії з об'ємом 250 Гб недешеві), виникає проблема заповненості носія зайвими файлами. Отже, при встановленні системи потрібно залишити 30-40% всього об'єму вільними.

SSD в качестве системного диска

НА тему: Як відформатувати флешку?

Як перенести програмне забезпечення

Встановивши ОС на диск SSD (якщо говорити про Windows, її встановлюють, а не переносять з жорсткого диска), треба перемістити програми. Варто враховувати, що програмне забезпечення може працювати після цього некоректно.
Система Windows розрахована на перенесення програмного забезпечення без проблем. За допомогою спеціальних символів операційна система «бачить» точне розташування програми, яка встановлена.

Приклад: на диску C: \ Program Files \ гра абоMicrosoft Office. На SSD програмне забезпечення переміщається під таким самим ім'ям і буде називатися D: Program Files умовно.

Щоб зробити символьну лінк, активуйте командний рядок і використовуйте команду mklink. Тепер операційна вважатиме, що ПЗ розташовано на C-диску, але встановлено воно буде, як і планувалося, на D-диску. Ця схема взаємодії між каталогами називається символьним зв'язком.

как перенести программное обеспечение

Як перемістити системні папки

У системних каталогах Windows зберігаються особисті аудіо- та відеофайли користувача, фото, зображення та текстові документи. У комп'ютері каталоги називаються бібліотеками.
Відповідно до правил ПЗ, папки формуються на диску, який виділено під встановлену операційну систему (як правило, C-диску). Але за потреби їх можна перенести на будь-який інший диск.

Процедура переміщення не займе багато часу. Для цього потрібно:

  1. Знайти на диску, який використовується під систему, потрібний каталог. За умовчанням він зберігається за адресою C:\Users\Ім'я користувача.
  2. Клікнути на папку, яку потрібно перекинути, правою кнопкою миші.
  3. Натиснути на розділ" Властивості", вибрати категорію" Розташування", вибрати кнопку" Перемістити".
  4. Вибрати кінцевий каталог, до якого буде здійснено переміщення.

Після цих дій директорія показуватиметься за попередньою адресою, але самі електронні документи будуть розташовані на іншому диску.

как переместить системные папки

Як контролювати вільне місце на SSD

Для довгої та якісної роботи накопичувача інформацію на SSD слід змінювати якомога рідше. Тому оптимальним рішенням стане застосування SSD-диска як системний.

Накопичувачі на тисячу" гіг", на КШТАЛТSANDISK X400, корисні фотографам, дизайнерам та представникам подібних професій. Адже їм доводиться регулярно переміщати велику кількість" важких" файлів.

Ті ж, хто використовує ПК для роботи з текстовими файлами, поштою та браузером, а також для переглядів фільмів та серіалів в онлайн-режимі, будуть задоволені SSD-шкою на 250 – 512 Гб. Під саму систему Піде до 64 Гб, і залишиться достатньо для безперебійної роботи пам'яті.

Рада: Щоб зберегти високу швидкість роботи накопичувача, залиште вільною хоча б третину об'єму. Якщо буде порожньою половина – буде ще краще.

Навіть якщо на початку роботи вільного місця на диску (такому, як KINGSTON 2.5" UV400) буде більш ніж достатньо, згодом SSD «заб'ється» файлами різних процесів та програм Подібне сміття з'являється на комп'ютері неконтрольовано, тому користувачеві виявити появу та збільшення зайвих файлів складно, і навіть знаючи, що сміття є, позбутися його, не знаючи, де і що шукати, – неможливо.

как контролировать свободное место на SSD

НА тему: SSD Seagate на 60 ТБ – мало буває!

Як очистити SSD від сміття

Найважливіші способи контролювати засміченість диска SSD:

  1. Тимчасові файли, які створюють програми під час роботи, зберігаються у спеціальному каталозі TEMP. Після використання вони повинні видалятися автоматично. Але іноді цього не відбувається, і на диску накопичується кілька гігабайт непотрібних файлів. Вони сильно гальмують систему – ноутбук ПК працює повільніше. Як правило, папка TEMP розташована на диску C, у каталозі Windows. Щоб її очистити, потрібно видалити усі створені файли вручну.
  2. Просканувати та очистити систему можна за допомогою такої популярної програми, як Ccleaner. Вона видалить файли з Кешу, неактуальні системні бібліотеки, архіви.

как очистить SSD от мусора

Як мінімізувати кількість записів на SSD

Тривалість справної роботи SSD-диска залежить від сумарної кількості змін, що відбуваються у файловій Системі. Стирання старих та закачування нових даних на носій зношують Його. Тому деякі користувачі не наважуються КУПИТИSSD-шку великого об'єму.

Технологія пристрою дає можливість зробити певну кількість записів. І, хоча нові твердотільні диски набагато кращі за своїх попередників, що вийшли на ринок років 10 тому, і прослужать власнику довго, після перевищення ліміту електронні схеми можуть давати збої в роботі.

Щоб SSD відпрацював справно належний час, потрібно оптимізувати число перезаписів на пристрій. Хороший спосіб зробити це – налаштувати постійно використовувані програми для зберігання тимчасових файлів альтернативний диск.

как минимизировать количество записей на SSD

Читайте також: Як вибрати жорсткий диск: поради для новачків

Що шкодить SSD-диску

Вінчестери та твердотільні диски принципово різні. Це стосується не тільки конструкції та швидкості роботи, а й обслуговування. Власники HHD звикли до необхідності форматування, дефрагментування жорсткого диска (це пояснюється механічною конструкцією HHD). Якщо дані перебувають у різних сегментах диска, він витратить більше часу на зчитування даних. Правильна дефрагментація вирішує проблему.

У SSD-диску (такому, як INTEL 2.5" SATA 240GB) мікросхеми розташовані на тому самому місці, кожна з осередків зберігання даних передає їх з однаковою швидкістю. скоротить термін роботи диска, оскільки процес передбачає велику кількість операцій із файловою системою.

Форматування видаляє дані з накопичувача остаточно. І це ОПЕРАЦІЯ, яка оптимізує роботу вінчестера. Але На Ssd-Шках Ставлять актуальні версії останніх операційних систем (наприклад, Windows 10 Pro). Ці системи йдуть вже з вбудованою програмою TRIM, основна функція якої – саме в регулярному та якісному порятунку від сміття без участі користувача.

Что вредит SSD-диску

Яку операційну систему встановити на SSD

Морально застарілі операційки на зразок XP і Vista від Microsoft не розраховані на роботу триммінгу. І якщо користувач видалить файли, то вони все одно збережуться на накопичувачі.

Отже, щоб записати в певні осередки потрібні дані, потрібно їх попередньо звільнити і потім заповнювати. Подібні маніпуляції негативно впливають швидкість обробки даних твердотілим накопичувачем (наприклад, ADATA 256GB) аж до темпа HDD-дисків.

В актуальних операційних системах, наприклад, Windows 7, Windows 8, Windows 10, технологія триммінгу функціонує за умовчанням.

Існують умови, за яких команда TRIM дає високошвидкісний запис:

  1. Весь об'єм диска поділений на каталоги.
  2. Комірки у файловій структурі вільні на 20 – 30% від свого об'єму.

операционная система для SSD

Читайте також: Western Digital представили дві нові серії твердотільних накопичувачів

Як продовжити життя SSD

Щоб SSD служив довго, слід максимально знизити частоту запитів системи. Це можна зробити за допомогою певних налаштувань:

  1. У настільній системі, для якої актуальне використання режиму сну, вимкніть глибоке Сну. Оскільки З SSD завантаження комп'ютера відбувається з високою швидкістю, користувач не помітить різниці в темпі ЗАПУСКУ ПК з режиму сну або звичайним Способом. Але якщо Ноутбуком (НАПРИКЛАД,HP 250 G5) користуються в автономному режимі, коли живлення йде від батареї, режим сну все ж таки популярніший.
  2. Windows створює персональні каталоги, які зберігає на системному диску. Там же знаходяться особисті папки користувача. І ті, й інші треба перенести на вінчестер. Так на SSD-шці звільниться пам'ять, що прискорить його роботу. Також уповільниться процес зносу SSD.
  3. Якщо припинити роботу файлу підкачки або налаштувати його функціонування на іншому диску, то на системному стане більше місця. Об'єм віртуальної пам'яті залежить від розміру оперативної пам'яті на конкретному комп'ютері та операцій, які на цьому ПК виконуються. Якщо користувач зазвичай користується лише браузером та месенджером, дивиться фільми, то за наявності 4ГБ оперативної пам'яті віртуальна пам'ять понад 1 Гб на SSD-диску буде зайвою.
  4. Купіть більш місткий SSD, ніж хотіли спочатку (наприклад, SAMSUNG 2.5" 850). Вільне місце на накопичувачі не завадить, а ситуація з економією кожного Мб бачиться неприємною.

как продлить жизнь SSD

Якщо дотримуватися рекомендацій щодо використання та обслуговування SSD-диска, він прослужить довго.Важливий момент – не забивати пам'ять другорядними та марними електронними документами, а якщо це вже відбулося – вчасно зробити «прибирання» на SSD.

виборі твердотільного носія інформації серед інших його особливостей слід серйозно підійти до характеристик ємності.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії