Широкому використанню пластикових ланч-боксів сприяють такі переваги:
- Міцність та гнучкість. Пластик не б'ється під час удару, на відміну від скла.
- Невелика вага. Зручно брати продукти на роботу, навчання чи природу.
- Можливість вибору судочків різного обсягу та формфактора. Бувають прямокутні, квадратні, круглі, циліндричні бокси.
- Демократична ціна.
Не всі полімери підходять для зберігання продуктів. Уточнити склад тари допомагає маркування.
Чому важливі значки на харчових контейнерах
У XX столітті широкого поширення набули полімерні матеріали. З них роблять вікна, труби, корпуси до дрібної побутової техніки. Окремі різновиди пластику настільки безпечні, що підходять для виготовлення ланч-боксів. У деяких можна навіть розігрівати продукти у мікрохвильовій печі. Але велика кількість нехарчових полімерів на кухні несе загрозу для здоров'я. Серйозні виробники на контейнерах для їжі ставлять позначення, які є підказками для покупців.
Цікаві варіанти: Їжа до школи: збираємо ланч-бокс до школи — 8 ідей корисного перекусу для дитини
Що означають значки на контейнерах для їжі
На донці пластикових судків Тефаль та інших виробників трапляються значки, що позначають правила використання тари. За наявності такого роду підказок можна зрозуміти, як безпечно зберігати їжу в ланч-боксі, за якої температури.
.jpg)
Також за графічними зображеннями легко зорієнтуватися щодо догляду за контейнером та можливості вторинного перероблення. На продукції вітчизняних виробників поряд зі значками трапляються написи українською мовою.
Замість МакДональдз: Як приготувати картоплю фрі в аерогрилі — 4 секрети смаку, що навіть діти забувають про кетчуп
Як правильно читати знаки на контейнерах для зберігання продуктів
Насамперед звертають увагу на маркування, що підтверджує використання тари для зберігання їжі. Якщо вона відсутня, не купують такий ланч-бокс. Далі дивляться на умови використання: чи можна гріти готові страви у мікрохвильовій печі, тримати харчовий контейнер у холодильнику.
На донці іноді вказують можливість миття в посудомийці та при якій температурі. Існує ще значок вторинного перероблення полімерів.
У боротьбі за чистоту та свіжість: Як прибрати запах з харчового контейнера — 4 способи за допомогою народних засобів та хімії
Які знаки вказують на матеріали, з яких виготовлено контейнер
Матеріал можна визначити за маркуванням харчового контейнера у вигляді трикутника з 3 стрілок, усередині якого цифра:
|
Код |
Матеріал |
Коментар |
|
1 |
PET (поліетилентерефталат) |
Типовий пластик для фасування рідких харчових продуктів: соків, мінеральної води тощо. При нагріванні до 60 градусів і вище матеріал деформується, може виділяти небезпечні речовини |
|
2 |
HDPE (ущільнений поліетилен) |
З матеріалу роблять упаковку для ліків, кришки на пляшках. Не таїть небезпеки під час використання у фасуванні продуктів |
|
3 |
PVC або V (полівінілхлорид) |
Використовується у будівельно-ремонтній сфері, наприклад, у виробництві вікон. Іноді у ПВХ фасують їжу, але зберігати її в ньому, а тим більше гріти небажано |
|
4 |
LDPE (поліетилен слабкої щільності) |
Харчова плівка, пакети для сміття, судки для морозилки та інше. Тримати продукти можна, але без нагрівання. При підвищенні температури виділяє формальдегід, для мікрохвильової печі не підходить |
|
5 |
PP (поліпропілен) |
Склянки для фасування йогуртів, сметани та подібних продуктів. У плані сумісності з їжею поліпропілен аналогічний LDPE |
|
6 |
PS (полістирол) |
Одноразовий дрібний посуд: тарілки, стаканчики, вилки, ложки тощо. Для тривалого зберігання їжі полістирол не підходить. При нагріванні виділяє токсини |
|
7 |
OTHER |
Матеріали, які не належать до попередніх варіантів. Можуть містити шкідливі елементи, для зберігання продуктів краще не використовувати |
Таким чином, для зберігання їжі підходять ланч-бокси з кодами 2, 4 та 5.
Для дітлахів: Як вибрати ланч-бокс для школяра — 10 підказок батькам
Як зрозуміти, чи можна використовувати контейнер у мікрохвильовій печі
Не будь-яку пластикову тару, придатну для зберігання їжі за кімнатної температури або в холодильнику, можна використовувати для розігріву в мікрохвильовій печі. При підвищенні температури властивості полімерів змінюються, з них можуть виділятися пластифікатори та інші шкідливі речовини.
Розігрівати можна тільки в контейнерах для їжі зі знаком мікрохвильової печі, написом «НВЧ» або позначенням нагріву — 3-5 хвилястими лініями. Гідний матеріал — поліпропілен. Для максимальної безпеки краще замість ланч-боксу ставити в мікрохвильову піч більш жаростійкий посуд.
.jpg)
Як утилізувати контейнери після використання
Намагаються не викидати пластик разом із рештою сміття. В такому разі він потрапляє на полігон відходів і зберігається там багато років, не розкладаючись. Ще більшу небезпеку становлять спалахи на звалищі. При горінні полімери виділяють токсичні речовини, вітер може принести їх в місто.
Якщо у вашому районі працює роздільне збирання сміття, варто не полінуватися скористатися ним. У баки для пластику викидають полімери, що підлягають вторинному переробленню. До цієї категорії належать коди 1, 2, 4 та 5.
Які знаки означають безпечне використання з їжею
Для людей, які не хочуть розумітися на кодах пластику, виробники ставлять значок придатності для зберігання їжі — келих і вилку. Якщо таке зображення є, але у закресленому вигляді, це говорить про зворотне. Трикутник у вигляді зелених стрілок — можливість вторинного фабричного перероблення. Наявність значка не означає, що тара зроблена з раніше використаної сировини.
Знаки для зберігання в холодильнику або морозильній камері
Харчові судки з пластику мають гнучкість навіть при мінусі, не тріскаються від тиску та невеликих ударів. Контейнери з кодами 2, 4 та 5 не бояться холоду, якщо на них є піктограма сніжинки. Також виробники іноді ставлять зображення з двома числами через горизонтальну межу. Вгорі — максимальна температура нагріву, внизу — охолодження. Якщо під межею число 40, можна сміливо ставити в морозилку.
.jpg)
Зі значками на харчових контейнерах розібралися. Наприкінці кілька слів про ланч-бокси з інших матеріалів:
- Скляні судки Ardesto або іншого відомого бренду мають бездоганну гігієнічність, не виділяють небезпечних речовин навіть при нагріванні.
- Боросилікатне скло — матеріал з добавками, що підвищують стійкість до екстремальних температур.
Обидва різновиди судочків продаються за доступними цінами, успішно конкурують з пластиковими. Що вибирати — вирішує покупець. Універсальних порад з цього приводу не існує.
Пізнавальна стаття: Чи шкідливі алюмінієві сковорідки — аналіз 5 аргументів лікарів та вчених