Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Коли з'явилася перша дитяча коляска: 10 фактів з історії

Дата публікації: 17.09.2018 12:47
Дата оновлення: 17.09.2018 12:47

Крихітні карети і вози, запряжені поні – ось як виглядали коляски 300-річної давності. Дітки могли в них тільки сидіти, до комфортних і м'яких прогулянкових блоків і колисок було ще дуже далеко.

История детских колясок

З рязрядов неймовірною дивини, яку могла собі дозволити придбати тільки знати, коляски плавно перейшли в предмет першої необхідності для сімей, які чекають поповнення. Коли з'явилася перша дитяча коляска, як вона виглядала, кому сучасні матусі повинні сказати спасибі за таке потрібне винахід, і інші цікаві факти описані в статті.

Читайте також: кращих колясок для новонароджених: 5 критеріїв вибору

Історія дитячої коляски

Корисне винахід з'явилося на світ у далекому 1733 році. Прабатьком коляски для малюків став британський ландшафтний архітектор В. Кент. Придумати будь-яке пристосування для перевезення дітей йому доручив герцог У. Кавендіш. Знатний пан був щасливим батьком 6 юних аристократів. У. Кент створив щось на кшталт дитячої коляски, яка виглядала як невелика візок. Перевозили її не батьки і не няня. А хто ж? «Водіями» були поні або кози.

Первые детские коляски

До відома: ТОП-5 дитячих колясок з ручним гальмом

В моду вози для малюків увійшли в XIX столітті. Англійська королева Вікторія, турботлива матуся 9 принців і принцес, побажала сама гуляти зі своїми нащадками. Спеціально для вінценосної особи була створена коляска, яка віддалено нагадувала сучасну (модель під ретро EICHHORN SENATOR). Правда, в цей час ручки, щоб її перевозити, не було, доводилося тягнути конструкцію за собою.

У 1840 році коляски міцно увійшли в ужиток знатних сімей, які могли собі дозволити няню. Вона (вже замість поні) возила візки з юними аристократами за собою. Назви у пристосувань були відповідними: «Принцеса», «Герцогиня».

Подальші події в історії дитячих колясок розгорталися так:

  1. 1853 г. – англієць Ч. Бертон запатентував коляску з ручкою ззаду. У конструкціях покращилася керованість, але дітки тут могли тільки сидіти, тому для немовлят вони не підходили.
  2. Остання третина XIX ст. – перетворення з маленького екіпажу в люльку. У 1880 р дитячий транспорт англійські влада зобов'язала оснащувати ліхтарями червоного і білого кольору.
  3. Кінець XIX ст – у Великобританії з'являється перша компанія з виготовлення колясок. Вона називалася Silver Cross.
  4. 1889 року – У. Річардсон, який проживав в Балтіморі, висунув і запатентував нову ідею – реверсна коляска, малюк міг сидіти обличчям або спиною до батьків/няні. Ще одне ноу-хау – колеса могли обертатися на 360° незалежно один від одного.

Після першої світової війни винаходом англійського архітектора користувалися вже майже все, крім найбідніших верств населення. У візках з'явилися підніжки, поглибилося сидіння для малюка, а по висоті конструкція значно знизилася. Поступово дерев'яні та плетені частини виробу змінюються на пластмасові та гумові складові.

У 1950 році коляски нарешті подешевшали і їх могли придбати всі бажаючі (недорогий варіант – BabyHit Handy). У 1965 році була винайдена легка складна модель. Прогулянковий варіант створив англійський авіаінженер О. Макларен. Але на цьому ноу-хау не закінчуються.

Сучасні дитячі коляски

У 1980 р з'являються 3-колісні екземпляри. Такі моделі (наприклад, Quinny Moodd) – маневрені і більш компактні, ніж вироби з 4-ма колесами. Переднє колесо в них повертається на 360°, за рахунок чого управляти транспортом стало зручно і легко.

Современные детские коляски

Цікаво дізнатися: ТОП-5 дитячих триколісних колясок

Ще один поширений вид – коляски-трансформери. Вони швидко перетворюються з люльки в прогулянкову. Їх вибирають, тому що можна купити коляску для немовляти і користуватися нею до 3-х років. 2-в-1 універсальний варіант. Тростини, прогулянкові, для двійні, коляски-велосипеди – всі ці моделі конструюються з огляду на безпеку і комфорт малюка під час перебування в колясці.

Може зацікавити: ТОП-5 кращих колясок-трансформерів

Основні характеристики сучасних варіантів:

Тип
універсальна, прогулянкова, для двійні, класична
Механізм складання книжка, тростину
Вікова група від народження, від 6 міс
Вага 5-18 (і більше) кг
Кількість коліс 3,4,8

Без чого не обходяться сучасні екземпляри:

  • ремені безпеки;
  • капюшон для захисту від сонця і дощу;
  • в деякі моделі можна встановлювати автокрісло;
  • анатомічні сидіння;
  • регульовані положення спинки;
  • амортизація коліс, щоб уникнути трясіння під час прогулянки;
  • москітні сітки для захисту крихти від укусів комах.

Є сьогодні і моделі (наприклад, Geoby C605), які зовні схожі під коляски минулих років. Вони мають великі колеса, глибоку люльку, вигнуту ручку. Але схожість тільки зовнішня. «Начинка» далеко не стародавня. Тут і протівогрязевая просочення тканини, і знімна люлька з ременями для перенесення, і 5-точкові ремені безпеки, та інше.

Подібні пристосування використовуються цілий рік, що не могли похвалитися перші коляски, які через невеликої висоти просто не проїжджали по сльоті і снігу. Добре, що ці часи залишилися в минулому, попереду – ще більш досконалі і оригінальні види колясок.

Майбутнє дитячих колясок

Останні моделі вміють перетворюватися в санки, з'ясовувати температуру повітря «за бортом» і навіть заряджати мобільники.

Будущее детских колясок

Чим ще коляски здивують користувачів:

  • їздитимуть самі, не потрібно буде підштовхувати їх за ручку;
  • управляти ними можна буде за допомогою смартфона;
  • навчаться підігрівати пляшечки малюкам;
  • отримають фари і м'яку внутрішнє підсвічування.

Звичайно ж, моделі майбутнього мають футуристичний дизайн і схожі більше на космольоти, ніж звичні всім коляски на 3, 4 колесах. Також всередині виробів планується встановити підігрів і кондиціонер.

Ще одна незвичайна ідея – коляска з ковпаком, під яким підтримується комфортний клімат з чистим повітрям. Вбудовані динаміки і мікрофон дозволять батькам і малюкові безперешкодно спілкуватися.

Поки такі моделі, як Strollever, не надійшли в серійне виробництво. Але в найближчому майбутньому це може статися і тоді кожен батько отримає для свого дитя не просто засіб пересування, а повноцінний міні-будинок на колесах.

Може стати нагоді:ТОП-5 кращих колясок для двійні: рейтинг дитячих колясок для двійнят.

Дитячі коляски за 300 років свого існування перетворилися з нестійких возів в комфортабельні засоби пересування. На цьому їх історія не закінчується. Адже багато компанії не тільки вдосконалюють вже існуючі моделі, а й придумують вироби, які поки можна побачити хіба що в фантастичних фільмах. Але ж в 1733 році і сучасна коляска здалася б інопланетним створенням. Прогрес не стоїть на місці, залишається тільки чекати, які сюрпризи він піднесе дітям і їх батькам.

Коментарі
Залиште коментар