Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Який із 2 типів перфораторів кращий – вертикальний чи горизонтальний?

Дата публікації: 31.10.2018 12:05
Дата оновлення: 18.12.2023 14:17

Професійні перфоратори для демонтажу перегородок та інших руйнівних операцій використовують будівельники давно. Більш сучасні інструменти вже орієнтовані на домашніх майстрів – вони легші, функціональніші та при цьому не менш продуктивні.

Корисна інформація: ТОП-10 бюджетних перфораторів – рейтинг недорогих перфораторів

Застосування перфоратора

Багато моделей перфораторів не обмежуються єдиним режимом. Пристрої оснащують функціями дриля, відбійного молотка – ударний режим допоможе розбити стару штукатурку, бурінням, поєднаним з ударом, можна зробити дірки у твердих поверхнях, а якщо знадобиться повісити карниз або зібрати меблі, то можна використовувати опцію простого свердління.

Загалом практично будь-яка велика переробка у будинку вимагає застосування цього пристрою. Щоб поміняти проводку або закласти нові кабелі, потрібно проштробити стіни. Повісити кондиціонер або навісні шафки – потрібно зробити отвори під опорні елементи, поміняти сантехніку – не обійтися без розбору підлоги та зняття плитки. Під час перепланування виникає необхідність знести стіни, вибити старі віконні блоки, замінити дверні рами. І з цими завданнями справляється сучасний варіант перфоратора. І не важливо, який матеріал потрібно обробити, він чудово справляється з кам`яною підлогою, металевими поверхнями та дерев`яними конструкціями.

Познайомтеся з найкращими виробниками: ТОП-10 найкращих виробників перфораторів

Конструктивно інструменти відрізняються розташуванням двигуна. Їх легко розрізнити – перфоратори з L-подібною формою називають вертикальними (бочковими), а подовжені прилади – горизонтальними, прямими або пістолетними. Домашнім майстрам часто важко у виборі: який перфоратор для якого ремонтного завдання підійде краще – прямий чи бочковий? Розберемося чим відрізняються ці пристрої.

Варто прочитати: Як вибрати перфоратор: 5 порад для правильного вибору

Горизонтальний (пістолітний) перфоратор

Зовнішній вигляд цих інструментів нагадує дриль через горизонтальне розташування мотора, як у моделі Makita HR2470. Бо, двигун встановлений по осі бура, момент, що крутить, передається на нього безпосередньо. Це, з одного боку, дозволяє досягти хорошої швидкості при свердлильних операціях, з іншого – обмежує силу удару. Такий прилад більше пристосований для домашнього застосування, оскільки його зручно тримати, він компактний, а швидкість обертання оснастки є достатньою для більшості нескладних операцій. Багато майстрів вибирають цей тип інструменту через такі переваги:

  • Прилад легкий, збалансований – не вимагає надмірних зусиль для свердління, зручно лежить у руці;
  • За рахунок своєї компактності та витягнутої форми може бути використаний у вузьких щілинах та отворах;
  • Ремонт та сервісне обслуговування доступне та нескладне;
  • Коштує менше бочкового, є чудові бюджетні моделі.

 
З недоліків користувачами відзначається слабка сила удару та невелика потужність. До того ж слід завжди стежити за нагріванням корпусу. У пістолетних пристроїв, таких як Sparky BPR 280СE, недостатньо добре охолоджується двигун, тому потрібні часті перерви, щоб не перегріти двигун.

Зазвичай такі пристрої вважаються напівпрофесійними, оскільки їх потужність невисока і зі зносом конструкцій їм не впоратися. Найчастіше пістолетні моделі, на кшталт GBH 2-28, застосовують для встановлення щитів із ДСП, штроблення стін та інших дрібних побутових завдань.

Прямой перфоратор

Може стати нагоді: Як працювати перфоратором: 7 нюансів, які важливо знати

Вертикальний (бочковий) перфоратор

Цей тип інструменту має більш складний пристрій – мотор розташований перпендикулярно до осі бура, в нижній, вертикальній частині корпусу. Тому в конструкції передбачений редуктор, що передає момент, що крутить, до валу двигуна. Ці прилади відрізняються більшою потужністю, ніж прямі, та обладнані охолоджувальною повітряною системою. Саме пристрої, наче Makita HR4013C, відносяться до професійних, оскільки за режимом робіт співвідносні з відбійними молотками.

У конструкцію закладено кривошипно-шатунний механізм, шляхом чого ударні показники приладу збільшено. З таким пристроєм можна виконувати важкі будівельні операції у твердих залізобетонних та кам`яних конструкціях: руйнування стін, зняття бетонного шару підлоги, висвердлювання великих отворів.

Також пристрій показав себе незамінним при змішуванні великого об`єму будівельних сумішей. Охолодження двигуна в бочкових пристроях здійснюється більш ефективно, тому часті перерви робити не потрібно.

До мінусів таких приладів можна віднести їх чималу вагу, але в деяких роботах маса пристрою збільшує кінетичну енергію руйнування

В цілому, переважними особливостями інструментів бочкового типу, наприклад, Bosch GBH 4-32 DFR SET, вважаються:

  • Прилад зносостійкий, при довбанні має великий ресурс міцності (на відміну прямого);
  • Показники крутного моменту, що досягаються, дозволяють виконувати функції міксера;
  • Можливість отримувати дірки великих діаметрів у твердих текстурах;
  • Ударні параметри є достатніми для демонтажу стін;
  • Ефективне буріння у вертикальному напрямку.

 Бочковой перфоратор

Цікаво: Чим відрізняється ударний дриль від перфоратора: 7 основних критеріїв

Рекомендації щодо вибору

Розібравшись, чим відрізняється бічний перфоратор від прямого, можна переходити до вивчення конкретні моделі. Якщо орієнтуватися на відгуки власників інструментів, можна зібрати кілька важливих порад:

  1. Для домашніх потреб краще підібрати горизонтальний тип інструменту – він хоч і слабший за бочковий, але для побутових і ремонтних завдань його потужності цілком достатньо. Не варто переплачувати за потужний агрегат із зайвими функціями.
  2. Якщо має бути серйозний ремонт квартири з переплануванням, зносом перегородок, заміною електрики – варто подумати про більш продуктивну модель з хорошими ударними показниками, можливістю тривалої роботи без прикрих перерв на охолодження приладу та антивібраційним захистом. Ці параметри присутні у пристроїв з вертикальним розташуванням двигуна.
  3. Важливим фактором під час вибору вважається виробник. Орієнтуватися слід на бренди, добре відомі у світі електроінструментів. Це забезпечить відповідність заявлених характеристик дійсним.
  4. Завжди дотримуватись інструкцій та рекомендацій виробників.

 
Для прикладу порівняємо бочковий HR2810 і прямий Makita HR2300:

Характеристики
Makita HR2810 Makita HR2300
Призначення професійний професійний
Режим роботи свердління, свердління/удар, удар свердління, свердління/удар
Швидкість обертання, об/хв 1100 1200
К-ть ударів/хв 4500 4600
Сила удару, Дж 2,8 2,3
Вага, кг 3,4 2,7
Макс. діаметр отворів, мм 28 23
Потужність 800 720

Коментарі
Залиште коментар
Категорії