Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Інтернет речей в Україні: розумні будинки і гаджети для роботи з ними

Дата публікації: 25.01.2016 16:06
Дата оновлення: 25.01.2016 16:06

Спробуйте вивести на екран смартфона зображення з віддаленої камери або того ж PetCube 2G інтернет, і ви зрозумієте, що таке пекло наяву. Через низький попит вітчизняні інтернет-магазини неохоче сертифікували та завозили розумні гаджети та новинки з Kickstarter та Indiegogo могли йти в Україну місяцями, якщо не роками.

Світло в кінці тунелю
Ситуація помітно покращилася ближче до кінця року – всі три українські мобільні оператори забезпечили 3G-покриттям більшу частину країни і в інтернету речей з'явилися шанси для виходу на масовий ринок. Середня вартість гаджета становить цілком підйомні $100-200, а вже таке придбання здатне серйозно спростити життя як у звичайній міській квартирі, так і заміському будинку.

Internet of things (українською це звучить як інтернет промов), це досить загальне поняття, яке об'єднує кілька категорій: техніка для розумного будинку, електроніка, технології для розумного міста і ряд інших. Найцікавішими є перші два пункти зі списку і в цьому тексті ми розповімо які бувають розумні будинки і наскільки ці технології застосовні в українських реаліях.

Що таке розумні будинки і кому вони потрібні

Як правило, під розумним будинком мається на увазі система, яка забезпечує безпеку, комфорт та ресурсозбереження для мешканців приміщення.
Що цікаво, на заході та в пострадянських країнах різний підхід до влаштування розумного будинку. У Європі та США ціни на комуналку в рази вищі за українські, і жителі цих країн уважно стежать за кожним витраченим кіловатом електрики та витратами на опалення та водопостачання.

В Україні ситуація дещо інша. Якщо не брати до уваги великі садиби та 2-3 поверхові приватні будинки, то вартість води та електрики відносно невисока та для власника квартири площею 50-100 кв.м. економія буде несуттєвою. Зате за відносно невеликі гроші цю ж квартиру можна обладнати системою відеоспостереження з датчиками руху, лампочками, якими можна керувати з дивана, розетками, що вміють включатися та вимикатися за розкладом, кондиціонером, що підтримує в приміщенні стійку температуру, побутовою технікою, що працює за розкладом, керованими шторами. та іншими подібними гаджетами.

Де купити і як зібрати?
По-хорошому, розумний будинок потрібно проектувати на етапі будівництва чи капітального ремонту приміщення. Це потрібно для того, щоб «зашити» у стіну всі необхідні комунікації, резервні джерела електроживлення, водопостачання тощо. Самостійно виконати всі роботи – це малореальне завдання і для його реалізації доведеться наймати сторонніх спеціалістів. Варто врахувати, що це недешеве задоволення і вартість установки «під ключ» починається від кількох тисяч євро і залежить від площі приміщення та кількості датчиків, що використовуються. На заході виробники обладнання розробляють рішення під конкретний випадок і контролюють процес монтажу.

Але що робити, якщо ви не збираєтеся розпочинати позаплановий ремонт, або вкладати сотні тисяч грн у нові технології? І чи можливо зробити розумною хрущовку у спальному районі або додати інновацій на заміську дачу без розбудови приміщення?

Тут є кілька варіантів. Один із них – заплатити одній з численних українських фірм, які займаються проектуванням та встановленням розумних будинків без капітального ремонту. Це найпростіший, але не найфункціональніший варіант. Справа в тому, що великі європейські виробники не займаються проектуванням розумних будинків в Україні, відповідно, європейський сервіс і якість отримати малореально.

Місцеві ж «Кулібіни» часто використовують застарілі гаджети і розширити функціонал встановленої системи якимось стороннім пристроєм банально неможливо. Наприклад, якщо вам захочеться додати до вже працюючої системи новий розумний замок, він функціонуватиме окремо, без зв'язку з іншими пристроями. Більш того – параметри розумного будинку часто виставляються фірмою-установником і якщо вам захочеться щось змінити в налаштуваннях, то без танців з бубном і нового запрошення майстра швидше за все не обійтися.

Другий варіант набагато цікавіший, але він підійде лише технічно просунутим користувачам. Справа в тому, що кожен із виробників пропонує власний софт для керування своїми гаджетами та якогось простого рішення, щоб керувати ними централізовано просто немає. За наявності вільного часу на ринку можна знайти ряд рішень, які дозволять об'єднати в одну систему гаджети з відкритим API та централізовано керувати ними за допомогою смартфона.

І третій, найпростіший і найцікавіший варіант – вибрати за найкращим гаджетом у своєму класі і встановити їх у свою квартиру або приватний будинок. Для цього не потрібно якихось особливих технічних навичок і ця операція під силу будь-кому.


З чого почати
Від теорії до практики всього кілька кроків. Почати збирати свій розумний будинок можна вже зараз. Якщо не хочеться возитися з покупкою та налаштуванням десятка гаджетів від різних виробників, то одне з найкращих коробкових рішень на сьогодні це Fibaro Starter Kit, вартістю 14 222 грн. У набір входить шість пристроїв: контролер Home Center Lite, адаптер для розетки, а також датчики відкриття дверей та вікон, рухи, диму та протікання води. Надалі систему можна розширити іншими гаджетами від тієї ж компанії.

З налаштуванням пристроїв здатний впоратися навіть користувач-початківець і, що найголовніше, для установки гаджетів не доведеться робити перепланування квартири і заново прокладати комунікації. За допомогою Fibaro Starter Kit можна убезпечити приміщення від вторгнення раптових гостей, віддалено керувати електроприладами та отримувати оперативні

повідомлення про протікання води та раптові спалахи. Всі вищезгадані гаджети від Fibaro можна купити і окремо і поєднати їх з продуктами інших компаній. Ще один сучасний гаджет, доступний на прилавках українських магазинів – це контролер розумного будинку Branto, який недавно зібрав на Indiegogo $107 000. Пристрій являє собою кулю з HD-відеокамерою з кутом огляду 360 градусів, яка виводить на смартфон картинку того , що відбувається вдома Ця камера виконує функції домашнього сторожа і за допомогою датчиків руху та нічного бачення повідомляє господаря приміщення про будь-які підозрілі події.

Крім цього, Branto вміє підключатися та контролювати будь-які розумні домашні прилади – термостати, розетки, освітлення, кондиціювання та медіацентри. Наприклад, гаджет може увімкнути дітям телевізор або віддати команду термостату для створення комфортної температури у приміщенні перед приходом його власника. Пристрій керується за допомогою смартфона і працює навіть при відключеному Wi-Fi та живленні.

Це далеко не повний перелік наявних у продажу гаджетів, повний асортимент магазину MOYO можна подивитися за цим посиланням. Якщо ж вам цікаво глибше поринути у тему, ми рекомендуємо почитати тематичні статті на Geektimes та Habrahabr. На цих же сайтах можна знайти чимало цікавих текстів та оглядів, пошукавши за тегом «розумний дім». Ми ж, у свою чергу, розповімо у наступному матеріалі, як пристрої для розумного будинку працюють в українських реаліях, встановимо кілька гаджетів у звичайну київську квартиру та покажемо, що з цього вийшло.

Коментарі
Залиште коментар
Р
16.02.2017 01:11

Европейцы давно живут в умных домах, экономя деньги и пользуясь всеми достижениями науки и техники для комфорта и здоровья. В Украине с этим пока проблемы – зарубежные компании с именем у нас пока не работают, а отечественные разработки не конкурентоспособны и часто не оправдывают ожиданий. Но можно сделать первый шаг к дому мечты – купить Fibaro Starter Kit, в котором шесть базовых устройств. Главное достоинство, после качества и надежности – можно увеличить функционал.