Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Asus ROG Ally: огляд консолі за 8 ключовими параметрами

Дата публікації: 14.12.2023 10:21
Дата оновлення: 14.12.2023 10:57

В продажі Asus ROG Ally з червня 2023 року. За цей час ігрова приставка чудово зарекомендувала себе як супутниця у тривалих поїздках. Вона підтримує багатокористувацький режим розважальної системи, який істотно розширює можливості домашньої експлуатації. Загалом, це смачна «цукерка» у гарній обгортці.

Приставка Asus ROG Ally

Asus ROG Ally: характеристики у таблиці

Збалансовані складники забезпечують швидку роботу девайса. Оцінити, на що здатна консоль, найпростіше за специфікаціями в таблиці:

ОС
Віндовс 11 (домашня)
Бренд процесора AMD
Ядра/потоки 06.Гру
Модель чипа Ryzen Z1
Розмір діагоналі 7”
Покриття дисплея Глянець
Особливості сенсора Десятиточковий мультитач
Роздільна здатність FHD
Частота дисплея (Гц) 120
ОЗП 2 канали, 16 Гб
Сховище 512 Гб
Аудіо Парні динаміки з Smart Amplifier та Dolby Atmos
Масив мікрофонів
Інтелектуальне шумозаглушення
Безпека Крипточип Microsoft Pluto
Сканер відбитка
Картридер micro SD

ЦПП, графіка, пам’ять

Підтвердженням ексклюзивності приставки Asus вважається використання продуктивного чіпа Z1, представленого компанією AMD спеціально для компактних консолей. ROG Ally — це дебют для багатонадійного шестиядерного процесора з фірмовими технологіями AMD Radeon, націленими на покращення показників швидкодії та якості графіки.

Вбудована AMD Radeon Graphics на основі RDNA 3 характеризується підтримкою підвищених частот, удосконаленою кеш-пам’яттю, збільшеною кількістю прискорювачів трасування променів. Якщо графіки на борту недостатньо, можливе підключення зовнішньої док-станції на основі просунутої відеокарти GeForce RTX серії 40.

Компактна ігрова консоль Асус

За непохитною швидкодією при високих навантаженнях стоїть двоканальна оперативка в об’ємі 16 Гб. Вона дозволяє центральному процесору працювати на повну котушку.

Постійна пам’ять — із високою пропускною здатністю, тому забезпечує рекордно швидкий стартовий запуск пристрою. Передбачено 512 Гб для зберігання ігор та софту. Є слот для картки пам’яті. Бібліотека ігор, доступних без завантаження, може бути практично безмежною.

Цікава стаття: Підключення до ПК Nintendo Switch — 4 кроки

Система охолодження та автономність

Оскільки начиння приставки потребує постійного охолодження, передбачені активні та пасивні механізми. Відведення повітря здійснюється через вентиляційні отвори, які органічно впроваджені в загальний дизайн. Це ніби прикраса корпусу, яка виконує важливу функцію.

За нормалізацію температури процесора та інших внутрішніх компонентів відповідає система Zero Gravity. Її особливість полягає в конструкції, яка передбачає використання антигравітаційних теплових трубок та зносостійких, малошумних вентиляторів з гідродинамічними підшипниками. Переохолодження не загрожує консолі, навіть якщо користувач звик тримати її хоч догори ногами.

Портативна ігрова консоль Асус Рог Еллі

Непоганий запас автономності забезпечується літій-іонною батареєю на 40 Втг. Якщо конвертувати в ігровий час — це приблизно 2 години безперервних боїв у вимогливих іграх. У режимі відтворення відео — трохи менш як 7 годин. Доступна прискорена зарядка, яка не дозволяє залишитися без розваг надовго. Усього 30 хвилин — і половину заряду відновлено.

Роздільна здатність і герцовка

Роздільність Full HD — саме під популярні консольні й мульти платформні ігри. Картинка чітка, контрастна та насичена, а при виведенні на великий екран додається ефект повного занурення в ігровий процес. Об’єкти — саме такі, як і задумував автор.

Частота оновлення 120 Гц — як у просунутих смартфонів та ноутбуків, орієнтованих на геймерів. Radeon Chill — технологія, яка забезпечує адаптивність герцівки. Швидкість кадрозміни підлаштовується під режим експлуатації: у період активності частота знижується, а в динамічних ігрових ситуаціях — зростає.

Особливості дизайну

Не можна проігнорувати «зовнішність» ROG Ally. Перше, що впадає у вічі, — білий колір. Гаджети у світлих корпусах завжди мають преміальний, дорогий вигляд. Елементи керування грамотно розподілені по корпусу — відсутній ефект візуальної перевантаженості. 

З чого зроблена приставка: якість складання

Корпус виготовлений із пластику, стійкого до механічних пошкоджень. Від нього приємні тактильні відчуття під час тримання в руках. І хоча колір зобов’язує до мазкості, доглядати за ROG Ally легко. Забруднення стираються будь-якою серветкою. Екран — з покриттям Corning DXC. З плюсів — стійкість до подряпин і менше віддзеркалень.

Asus ROG Ally в руках

Складання якісне — без люфтів, вм’ятин та інших неприємних «сюрпризів». У списку переваг конструкції:

  • Зручний формфактор. Злегка скошені кути роблять свою справу — забезпечують м’яку посадку.
  • Надійне утримання. Щоб зафіксувати консоль у руках, потрібно взятися за вигнуті ручки анатомічної форми.
  • Текстурована «спинка». Корпус не слизький, тому ризик падіння для ROG Ally мінімальний.
  • Підсвічування. Локалізується навколо джойстиків та посилює враження від ігрової атмосфери.

Мобільність: вага та розмір

За розміром приставка середня, на ринку представлені пристрої як більші, так і компактніші. Ширина корпусу — 28 сантиметрів, висота — трохи більш як 11 см, а товщина до 3,24 см. Примітна фішка — невелика вага. По-перше, сама собою модель досить легка — всього 608 грамів. По-друге, центри тяжіння грамотно розподілені, тому консоль відчувається ще легше. Якщо не переборщити з посиденьками за іграми, руки не втомлюються.

Розташування роз’ємів

Набір портів адаптований під різні сценарії експлуатації:

  • Для дротових навушників передбачено міні-Джек;
  • мобільний інтерфейс ROG XG — для док-станції;
  • симетричний USB Type-C — під периферію;
  • для картки пам’яті — картридер Мікро СД.

Розташовані входи на верхній грані, щоб під час підключення дроти не плуталися і не заважали керуванню.

Корисна стаття: Який вибрати геймпад: 4 особливості, на які варто подивитися перед покупкою

Ігровий досвід

Про ігровий досвід можна зробити висновки за багатьма параметрами геймерської приставки Асус. Зокрема, за продуктивністю, сумісністю з аксесуарами, енергоспоживанням процесора, швидкісними показниками пам’яті.

Відгукування та швидкість роботи в іграх

Консоль відгукується на дії користувача лише за 7 мс. В ААА іграх зберігається високий FPS (наприклад, у Monster Hunter: Rise він дорівнює 109, а Call of Duty: Modern Warfare — досягає 94), тому шанси на перемогу виняткові.

Швидкість в іграх залежить від активного режиму. Усього три варіанти з різним навантаженням на батарею:

  • Тихий та економний;
  • високої продуктивності;
  • турбо — на піку потужності.

Платформи та ігри

Грати на ROG Ally можна практично в будь-які ігри — незалежно від місця їх завантаження/купівлі. Для власників нової консолі доступний цифровий контент, опублікований на платформі Steam, а також Майкрософтівські відеоігри за підпискою Xbox Game Pass, продукція Епік Геймс та розваги, які поширює GOG.

Управління та введення

До більшості функцій можна «добратися» за допомогою сенсора дисплея. Щоб грати та переглядати мультимедіа, можна використовувати вбудовані елементи керування:

  1. Джойстики з підтримкою розширених налаштувань, зокрема регулювання мертвих зон;
  2. 4 плоскі заокруглені кнопки з м’яким ходом;
  3. чутливі кутові тригери аналогового типу;
  4. задні макро кнопки з можливістю індивідуального налаштування;
  5. диск навігації.

Консоль Асус Еллі вигляд спереду та ззаду

Інструкція: Як під'єднати геймпад до телефона: 2 покрокові інструкції та корисні поради

Програмне забезпечення та інтерфейс

Зручність використання та гнучкість функцій — досягнення актуального програмного забезпечення. На приставці — Windows 11 та Armory Crate, оптимізована під пристрої лінійки ROG.

Можливості операційної системи та взаємодія з системою

Бібліотека відрізняється систематизованістю та одноманітністю. Навіть при використанні різних платформ зберігається можливість запуску ігор з одного місця, куди б вони не були встановлені. Продуманий до дрібниць командний центр дозволяє підганяти ігровий процес під індивідуальні уподобання в один дотик. Окрема повага — меню «Пуск». Його можна приховати внизу екрана та дістати з будь-якої точки свайпом догори. Розкладка перемикається автоматично — в іграх вона перетворюється на геймпад, у Вінді залишається у форматі робочого столу.

Засоби безпеки Windows 11 Home захищають від несанкціонованого доступу, використання небажаного контенту, атак шкідливого програмного забезпечення.

Стрілялка на Asus ROG Ally

Мінус у тому, що інтерфейс невеликий. Відповідно деякі вікна не підлаштовуються за розміром і не поміщаються на екрані. До цього можна пристосуватись, адже використовується консоль переважно для ігор, а не в режимі ПК.

Передвстановлені програми та ігри

У пам’яті є браузер для інтернет-серфінгу, провідник для зручного доступу до збережених даних, фірмовий лаунчер, утиліти Асус. Розваги можна завантажувати на вбудований твердотільник або встановлену картку пам’яті через облікові записи на різних платформах. Steam та Xbox встановлені, тому можна запускати ігри з цих сервісів без додаткових маніпуляцій.

Кастомізування та налаштування

Кастом пристрою передбачає зміну робочих параметрів з урахуванням особистих уподобань власника. В центрі керування можна:

  1. Вибрати один із трьох заводських режимів керування або створити свій власний.
  2. Відкалібрувати роздільну здатність екрана.
  3. Поміняти частоту оновлення з огляду на особливості контенту, що відтворюється.
  4. Активувати або вимкнути моніторинг у реальному часі (відображення параметрів процесора та інших компонентів).
  5. Регулювати GameVisual.
  6. Перемикати режим керування: автоматичний, робочий стіл, геймпад.
  7. Робити швидкі скриншоти.

Для індивідуалізації приставки передбачено налаштування:

  • Розблокування по відбитку пальця,
  • створення ігрових профілів,
  • перепризначення кнопок контролера,
  • регулювання чутливості тригерів та інтенсивності тактильного зворотного зв’язку.

Підключення та комунікації

Крім дротових інтерфейсів підтримуються бездротові технології передачі: Блютуз і Вай-фай.

  1. Для поодинокого геймінгу — портативний режим. Майже як на смартфоні, тільки з розширеним функціоналом та збільшеним екраном.
  2. Для ігор з друзями — розрахований багатокористувацький. На великому екрані телевізора, з використанням кількох контролерів.
  3. Для розвитку у професійному кіберспорті — режим змагань із підключенням просунутої зовнішньої відеокарти.

Оскільки дата виходу Asus Rog Ally прийшлася на епоху прямих трансляцій, у списку можливостей також підтримка стрімінгу.

Пам’ятка геймерам: Що краще Xbox або PlayStation: 12 паралелей між цими приставками

Використання додаткового обладнання

Для незабутнього ігрового досвіду доцільно використовувати аксесуари у тандемі з консоллю:

  • Автономні бездротові навушники з активним шумодавом, щоб абстрагуватися від навколишньої суєти;
  • геймпад, який можна під'єднати через бездротовий або дротовий інтерфейс;
  • зарядку серії ROG з функцією передавача сигналу;
  • мобільну док-станцію.

Аксесуари до портативної приставки Асус

Asus Rog Ally оснащена гіроскопом, тому підтримує ігри з елементами VR.

Ціновий сегмент

Приставка Асус — задоволення недешеве. Цінник — вищий за середній. Для купівлі базової версії (є ще також Extreme) знадобиться понад 800 доларів. Якщо витратитися ще на аксесуари, комплект обійдеться в ціну потужного ноутбука або гарного стаціонарного комп’ютера. Проте за портативний формат та технологічні переваги не шкода викласти круглу суму.

Гідності й недоліки

Спочатку про плюси:

  1. Якісний екран з регульованою яскравістю та частотою оновлення, високою щільністю пікселів;
  2. безшумне охолодження;
  3. сумісність з аксесуарами на будь-який смак;
  4. ергономічна форма та грамотне розташування кнопок та портів;
  5. можливість розширення сховища.

Мінуси:

  • Високе енергоспоживання у турборежимі;
  • можливі лаги у роботі Віндовс;
  • не кишеньковий формат — потрібен окремий чохол або сумка, не можна покласти в кишеню як телефон.

Приставка потішить любителів компактного геймерського обладнання збалансованим апаратним забезпеченням та широким вибором ігор на різних платформах. Це чудовий подарунок другові та собі, коханому.

Підбірка для вас: Ігри з хорошим сюжетом — 10 найбільш вартих уваги

Коментарі
Залиште коментар
Категорії