Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Розвиток консолей Microsoft Xbox: 4 етапи становлення ігрової приставки

Дата публікації: 11.04.2018 10:40
Дата оновлення: 11.04.2018 10:40

Насолодитися віртуальною реальністю тепер можна, навіть не виходячи з дому. Божевільні аркади з реалістичною графікою, заняття фітнесом, йогою, великим тенісом, спілкування з однодумцями і багато іншого, все це – ігрова приставка Xbox.

Две приставки Xbox

Девайси американського виробника на сьогоднішній день є найбільш популярними в світі. Вони на рівних конкурують з такими гігантами, як Sony PlayStation і Nintendo GameCube. Мільйони геймерів сплять і бачать це жадане пристрій в своїх руках. Чим же так особливі консолі Xbox? Спробуємо розібратися в причині неймовірну затребуваність, розглянувши детально лінійку приставок Microsoft.

Читайте також: Як вибрати ігрову приставку нового покоління?

Xbox

Перше ігрове пристрій корпорації порадувало цінителів якісного геймплея, з'явившись на прилавках 15 листопада 2001 року. Наші співвітчизники отримали можливість придбати Xbox тільки через 4 місяці після дати виходу.

Зовні консоль нагадувала чорний чемоданчик для інструментів з ребристими, злегка увігнутими боками. Видно, над дизайном виробники особливо «не морочилися». Геймпад з'єднувався з приставкою кабелем, а керування першим відбувалося за допомогою двох кнопок.

Первая приставка Xbox с играми

Головними відмінностями новинки від пристроїв інших брендів виступали:

  • вбудований жорсткий диск, на якому зберігалася інформація;
  • прискорена передача та відтворення нових ігор;
  • можливість замінити стандартну музику в геймплеї улюбленими треками.

Великим «плюсом» і відкриттям стала наявність в стаціонарній приставці своєрідного «онлайн-магазину» під назвою Xbox Live. Новий сервіс пропонував великий асортимент кінокартин, музичних творів, ігор та ін. Додаток збільшувало швидкість завантаження і роботи, гарантувало постійне з'єднання, а також відмінну чіткість, передачу кольору і якість зображень.

На сьогоднішній день вдосконалений сервіс Xbox Live присутній у всіх приставках компанії і дозволяє дивитися прямі трансляції з будь-яких каналів, прем'єри фільмів, серіали. Ця програма нагадує прославлені соціальні мережі, де у користувача є свій аккаунт, друзі, можливість спілкуватися в голосових і текстових чатах, зберігати на «сторінці» все сподобалося.

Онлайн-сервіс – штука хороша, але що ж з функціоналом? Операційна система консолі є видозміненою Windows 2000. Її адаптували під ігровий девайс, удосконаливши основні коди, що відповідають за роботу файлових систем.

Серед технічних характеристик:

  • 64 Мб оперативної пам'яті;
  • процесор Intel Pentium з одним ядром;
  • розроблений спільно з NVIDIA графічний прискорювач;
  • 4 USB-порту для синхронізації з іншими пристроями;
  • 3D-аудіо та 64 каналу з музикою;
  • відмінна чіткість графіки, до 1080i;
  • можливість використання флешки 8 Мб.

Якщо шукаєте якісний носій інформації, цікаво буде почитати: Як вибрати флешку?

Компанія припинила випуск і підтримку консолі в 2009 році, остаточно змінив її більш продуктивною Xbox 360. За 8 років було продано більше 24 млн. Примірників, що ні побило рекорди Sony PlayStation (155,1 млн.), Але назавжди увійшло в історію ігрового світу.

Почитати про консолях японського бренду можна в статті: Оновлені приставки PlayStation 4 і PlayStation 4 PRO

Xbox 360

З появою на ринку Xbox 360 революційне покоління ігрових девайсів. Консоль з'явилася на прилавках крамниць 22 листопада 2005 року, знаменуючи своїм приходом новий етап у розвитку сучасних технологій.

Приставка Xbox 360 с игрой

Дизайн пристрою змінився, ставши більш сучасним. Міцний пластик білого або чорного кольору зі знімною панеллю можна було відразу прикрасити різними наклейками, зробивши декор «веселіше». Для особливо запеклих фанатів геймплея компанія окремо випустила кілька яскравих екземплярів приставки, чий корпус оформлений в тематиці улюбленої гри або фільму.

У переліку характеристик:

  • 512 Мб пам'яті;
  • IBM Xenon з 3 ядрами;
  • відеочіп на 500 МГц.

Крім того, в Xbox 360 вперше заявив про себе контролер Kinect з сенсором, що дозволяє користуватися приставкою за допомогою знаків, руху рук або голосу.

Цікава стаття по темі: Ігрова приставка Xbox 360: як вибрати?

Модель оснастили DVD-приводом. Жорсткий диск тут був знімним і знаходився в торцевій частині моделі.

Меню Xbox 360 виглядало шикарно. Налаштувати його було просто завдяки російськомовному інтерфейсу. Все меню розбите на окремі блоки:

  • My Xbox тут зберігалася інформація про ігровий профілі користувача. Зайшовши в розділ, можна було переглянути колекцію ігор або змінити параметри налаштування.
  • Spotlight окремий розділ новин, де анонсувалися найяскравіші новинки в світі ігор, кіно і т.д.
  • Game Marketplace своєрідний онлайн-магазин для доступу до музики, геймплею і фільмів. Правда, картки українських банків сервіс не підтримував: для придбання продукції доводилося користуватися спеціальними картками поповнення.

Управління приставкою здійснювалося за допомогою фірмового ігрового маніпулятора Геймпад здавався злегка громіздким і важкуватим, але в використанні проблем не виникало. Аналогові стіки і кнопки рухалися м'яко, без заїдань.

Ця модель була справжньою знахідкою для активних геймерів аж до 2016 року, коли бренд прийняв рішення завершити випуск приставки.

Xbox One

Істинний бум в світі гейміндустріі викликала нова консоль Xbox One, порадувала ігроманів в 2013 році. Чим же вона відрізняється від інших?

Корпус моделі великих розмірів без будь-якого декору дійсно нагадує чорну коробку, повністю відповідаючи своїй назві. Приставка розділена на дві частини: перша – глянцева, друга половина – з рифленою поверхнею. Частина консолі зайнята вентиляційної гратами, за якою знаходиться охолоджувач.

Приставка Xbox Оne с гарнитурой

Для коректної роботи консолі і щоб уникнути перегріву пристрій можна ставити тільки горизонтально. На цьому моменті особливо акцентує увагу сам виробник.

Доповнює приставку Kinect 2.0 з удосконаленим сенсором. Крім того, в переліку достоїнств контролера користувачі виділили 3 моменти:

  1. Камера з роздільною здатністю 1080i, збільшеними кутами огляду і функцією розпізнавання осіб, навіть в темряві.
  2. Пристрій розраховує пульс геймера і задіяні під час процесу групи м'язів, постійно відстежуючи всі жести.
  3. Kinect реагує на голосові команди і включається навіть на відстані.

Геймпад нової консолі не зазнав особливих змін щодо попередньої версії. Джойстик так само зручно лежить в руці, не ковзає і не залишає слідів пальців на матовому чорному пластику. Всі важелі рухаються плавно. Під час запаморочливих шутерів джойстик ефектно вібрує в руках, імітуючи віддачу під час стрілянини.

А що ж характеристики? У моделі хороша пам'ять (8 Гб), якісний процесор AMD Jaguar з 8 ядрами і відмінний графічний прискорювач. На приставці можна «рубатися» в більшість примірників з геймколлекціі Xbox 360. Не вистачає тільки ігрових навушників, що зроблять процес ще яскравіше.

Читайте також про інших приставках Microsoft: Xbox One S – ігрова приставка ще крутіше, ніж Xbox One і PS4

Xbox One Х

Остання новинка від Microsoft – Xbox One Х, яка, за даними компанії, є найпотужнішою в світі. Оформлення корпусу практично повторює колишню модель, єдина відмінність – девайс повністю виконаний з однотонного матового пластика. Колір чорний. Чи не відрізняється особливими «фішками» і геймпад, що швидше за гідність, ніж недолік. Джойстики абсолютно взаємозамінні у останніх трьох моделей.

Приставка Xbox Оne Х с играми и геймпадом

Невеликим розчаруванням для шанувальників бренду стала відсутність вже звичного сенсора Kinect. Компанія більше не займається випуском цього пристрою і не підтримує його можливості. Тепер про «плюси». Заслуговують увагу достоїнств у консолі 3:

  1. Спеціальний процесор AMD c 8 ядрами і частотою 2,3 ГГц. Він відповідає за швидкість, більш плавний хід гри і дивовижну барвистість зображень.
  2. Оперативна пам'ять на 12 Гб. Дозволяє насолоджуватися незліченною кількістю улюблених ігор, запускаючи їх в частки секунди.
  3. Особливий графічний прискорювач GPU завдяки якому графіка має чітко промальовані деталі, а якість анімації набирає 10 балів з 10.

Зрозуміло, новинка підтримує роздільна здатність 4К HDR. Причому, не тільки в іграх, але і в відео. Не остання роль в ігрових консолях відводиться і кількості портів для синхронізації з іншими девайсами. У Xbox One Х їх цілих 9, для підключення до комп'ютера, телевізору, інтернету і т.д.

Безумовно, приставка потужна, швидка та продуктивна. Сюди підійдуть всі ігри з попередніх моделей Xbox, починаючи від першого примірника. А ось ексклюзивного геймплея конкретно під цю модель виробники поки не придумали. Чи є це недоліком, покаже час.

Порівняльна таблиця консолей Xbox

Щоб детально простежити еволюцію приставок від Microsoft, варто внести найбільш важливі характеристики в таблицю.

Установки
Xbox Xbox 360 Xbox One Xbox One Х
Носій DVD-ROM DVD-ROM Blu-ray Disk Blu-ray Disk
Пам'ять 64 Мб 512 Мб 8 Гб 12 Гб
Процесор Intel Pentium, 1 ядро, частота 733 МГц IBM Xenon з 3 ядрами, 3 , 2 ГГц частота AMD Jaguar з 8 ядрами, 1,75 ГГц AMD c 8 ядрами і частотою 2,3 ГГц
Графічний прискорювач Custom Nvidia NV2A, 233 МГц ATI Xenos, 500 МГц AMD Radeon 1,31 TFLOPS AMD Radeon 6 TFLOPS
Kinect немає є є Ні
Wi-Fi немає є є є
Дозвіл 4К немає немає є є
Підтримує гри тільки Xbox свої + деякі ігри Xbox свої + Xbox 360 будь-які, починаючи з першої Xbox
Сервіси Xbox Live немає є є є

Xbox – перша приставка, яку компанія Microsoft розробила самостійно. За 17 років консоль видозмінилася, додалися багато функцій, вдосконалювалося керування. Остання модель бренду є світовим бестселером, адже такої потужної приставки поки не випустив більше ніхто.

Любителям віртуальності і драйвових вражень консоль Xbox буде справжнім подарунком. Пристрій урізноманітнює нудний вечір або допоможе запально провести час в компанії з друзями. Функціонал пропонує все, що душі завгодно: танці, футбол, альпінізм, всілякі «стрілялки», фільми у відмінній якості і ін. Залишилося налаштувати меню і насолоджуватися процесом.

Коментарі
Залиште коментар
Категорії