Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Що краще, ноутбук чи комп'ютер (ПК): 5 порад, як вибрати техніку для своїх потреб

Дата публікації: 28.11.2018 19:56
Дата оновлення: 28.11.2018 19:56

Вирішуючи обзавестися новою комп'ютерною технікою, користувачі часто задаються питанням: «Що краще придбати: ноутбук або стаціонарний комп'ютер?». 100% відповіді тут немає, адже остаточний вибір залежить від мети покупки і подальшого використання. Чи потрібна техніка для геймерських баталій, роботи або написання навчальних рефератів – стаття пропонує дієві поради щодо вибору для кожного випадку, розкриваючи всі плюси і мінуси обладнання.

Что лучше, компьютер или ноутбук?

Що потрібно знати перед вибором?

Персональний комп'ютер це сукупність окремих елементів, які в комплексі становлять продуктивний агрегат. Ноутбук, навпаки, являє собою компактне обладнання, що всю «міць» приховує в одному корпусі. Незважаючи на зовнішню відмінність, критерії при виборі у них схожі. Що враховувати при покупці ноута і компа – далі в таблиці:

Параметри вибору
Ноутбук Стаціонарний комп'ютер
Дисплей Найбільш ходові розміри дисплеїв – 15 і 17 дюймів. Дозвіл екрану має бути не менше, ніж FullHD 1920х1080 (є ще крутіші QHD/WQHD (2K), QHD + (3K) і UHD (4K)). Матриця – краще IPS (відмінні кути огляду, передача кольору), правда, відгук у неї більш повільний, ніж TN, що прикро для геймера. Діагональ дисплея може бути від 15 до 25 дюймів і більше – вибирати потрібно залежно від цілей покупки. Інтерфейси У моніторів зазвичай VGA, DVI, HDMI, В більш дорогих моделях може бути присутнім USB. Вибір матриць – такий же, як і в ноутбуках.
Час автономної роботи Є моделі, в яких можна встановити, крім основної, дві додаткові батареї. В активному режимі працюють в середньому 7-12 годин і навіть більше. -
Процесор Вбудований в корпус. При виборі процесора важливо звертати увагу на кількість ядер і частоту. Об'єм оперативної пам'яті: чим більше, тим краще. Також найчастіше вбудований в системний блок. Якщо виникне необхідність в заміні, підбирати процесор стоїть під встановлену материнську плату. Оперативної пам'яті також чим більше, тим краще.
Відеокарта Відеокарта дискретна для геймерів, в звичайних робочих моделях – інтегрована. Бувають професійні (служать для обробки графіки в 2D і 3D додатках, для виведення відео на кілька моніторів) і ігрові (підходять для домашніх, офісних, ігрових ПК).

Варто врахувати, що комп'ютер – це своєрідне лего, деталі та елементи якого можна змінювати під свій розсуд. З ноутбуком такий «номер» займе більше часу і грошей, а тому варто уважніше переглядати його характеристики при покупці, порівнюючи кожен показник.

Пізнавальна стаття в тему: Які бувають ноутбуки?

Щоб ще більше спростити вибір, вирішуючи дилему – що ж краще, ПК або ноутбук, варто детально вивчити всі «за» і «проти» по кожній техніці.

Переваги та недоліки ноутбука

Ноутбук – ідеальний агрегат для тих, хто багато подорожує без відриву від роботи (наприклад, модель MSI GE62 2QF Apache Pro). Завдяки мобільності, компактності і невеликій вазі, його легко взяти у відрядження або кафе, при цьому вся накопичена інформація буде «під рукою». У такому випадку немає потреби скидати тонни даних на флешку, щоб показати презентацію або напрацьований проект. Просто включається ноут, вибирається потрібний файл і «вуаля». В цьому і є головні переваги лептопа.

Девушка за ноутбуком

Фанати такого пристрою виділяють і інші плюси, наприклад:

  • можливість підключитися до вай-фай в будь-якому місці, де «ловить» бездротова мережа;
  • автономна робота від батареї, тобто немає необхідності весь час бути біля розетки;
  • повна комплектація на базі одного корпусу (динаміки, веб-камера, клавіатура, тачпад – та ж мишка), не потрібно купувати додаткові елементи.

Можливо, вас зацікавить: Не работает тачпад на ноутбуці: 5 способів вирішення проблеми

Незважаючи на велику кількість переваг, пристрій не позбавлене і мінусів. У числі таких – крихкість і дорогий ремонт при поломці або пошкодженні. Ще один мінус – низька продуктивність, якщо порівнювати зі стаціонарним ПК. Але головним недоліком ноутбука виступає неможливість його удосконалення: внутрішня «начинка» такий техніки швидко застаріває, а зробити її апгрейд не можна.

Переваги та недоліки комп'ютера

ПК від ноутбука відрізняється, в першу чергу, своїми габаритами. Для десктопа потрібно виділити постійне місце в кімнаті, придбати спеціальні меблі, компактно розкласти велику кількість проводів.

Незважаючи на таку масштабність, на користь покупки саме стаціонарного ПК виступають його головні переваги:

  • Прийнятна ціна. однаковій продуктивності комплектуючих ноутбука і компа останній, в більшості випадків, виявляється дешевше.
  • Можливість модернізації. деталі легко замінюються на нові. Так, вдосконалити можна пам'ять, відеокарту, процесор і ін.
  • Корисність. Купивши для комп'ютера монітор діаметром 22 дюйми або вище ( доповнивши його ТВ-тюнером), можна легко влаштовувати сімейні перегляди улюблених передач вечорами.

Крім цього, постійне розташування робочого столу на одному місці виключає можливість механічні пошкодження, що значно збільшує термін експлуатації техніки.

Игровые компьютеры

Мінуси обладнання безпосередньо пов'язані з його габаритами. Їх всього 3:

  1. Відсутність мобільності.
  2. Велика кількість деталей і проводів.
  3. Для складання ПК всі елементи купуються окремо.

Робота комп'ютера вимагає постійного підключення до електроенергії, тобто, якщо її подача пропала, він просто вимкнеться. Щоб техніка не згоріла під час частих перепадів напруги, додатково купується стабілізатор.

Стаціонарний ПК або ноутбук: що краще в результаті?

Вибираючи між двома пристроями, віддати прапор першості варто того, хто буде максимально відповідати роду діяльності і особистим переваги користувача. В якості підказки покупцям нижче представлений список 5 цілей, для яких може знадобиться комп'ютерна техніка.

Стаття в тему: Як вибрати хороший комп'ютер для різних завдань?

В домашню обстановку

Що краще, ноутбук або комп'ютер для будинку? Точну відповідь дати складно. У малогабаритну квартиру звичайно більше підійде ноутбук (наприклад, ASUS FX502VD-FY012), який можна заховати в стіл або перенести в будь-яку кімнату. ДО того ж він:

  • безшумний і не заважає спати іншим членам сім'ї;
  • поєднує в собі всі необхідні для роботи і відпочинку елементи (камеру, клавіатуру).

Пити чай на кухні або приймати ванну під улюблений серіал особливо приємно, коли під рукою є ноутбук. Якщо підібрати модель з потужним процесором і відкритий, то можна весело провести час, зігравши в будь-яку з сучасних ігор.

Компьютер или ноутбук для дома или на работу

Комп'ютер також стане хорошим варіантом для будинку, коли передбачено вільне місце. Особливо практична така техніка, якщо в сім'ї дитина. Включити мультики малюкові на великому екрані компа в рази безпечніше, ніж на ноутбуці. Чому? Так просто чадо не дотягнеться до великого монітора, а значить, не зможе його пошкодити.

Для затятих ігроманів

Що краще вибрати, ігровий ноутбук або ігровий комп'ютер? Тут і думати нема чого: комп'ютер і тільки комп'ютер. Ось 4 причини:

  1. В стаціонарний ПК можна додати будь-яку комплектацію, завдяки чому він потягне навіть найважчу гру.
  2. Геймплей на великому екрані яскравіше, цікавіше і більш захоплюючий.
  3. Є об'ємний звук, який необхідний, щоб посилити ефект від ігрового процесу.
  4. Охолодження стаціонарного ПК краще, ніж у ноутбука.

ДО того ж, зібрати подетально ігровий ПК набагато дешевше, ніж придбати готовий ігровий ноутбук.

Читайте також: Як зібрати ігровий комп'ютер, які комплектуючі купити: 3 варіанти на вибір

Для програміста

Писати код зручніше на великому моніторі. Але це зовсім не означає, що потрібно купувати стаціонарний комп. Така покупка буде виправдана, якщо комплектуючі ноутбука слабкіше і не зможуть витягнути всіх «творінь» програміста.

В іншому випадку мобільний лептоп – саме те. За ним можна комфортно працювати в офісі, а потім принести весь напрацьований матеріал додому, на випадок, якщо муза відвідає раптово.

Для робочих моментів (адвокату, фотографу, дизайнеру, при обробці відео і ін.)

В такому разі все буде залежати від програм і сервісів, з якими доводиться працювати. При необхідності фото-, відеомонтажу або складної графіки краще придивитися до продуктивної ПК. Настільний комп'ютер виграє і при підготовці об'ємних презентацій, проектів, дизайнерських розробок, де використовується великий об'єм інформації, зображення у форматі 3D і т.д. Якщо немає багато місця, як альтернатива підійде і моноблок.

Коли робота передбачає часті роз'їзди або більшість роботи відбувається в офісних програмах Excel, Word + постійний вихід в інтернет – ноутбука буде цілком достатньо. Щоб платформа НЕ Вісла при одночасному відкритті декількох інтернет-ресурсів, необхідно вибирати лептоп за ціною трохи вище бюджетної.

Читайте також: ТОП-10 кращих ноутбуків для роботи з відео

Для навчання

Як студенту, так і школяреві, більше підійде ноутбук, причому не дуже продуктивний. Потужності такої техніки цілком вистачить для написання курсових, контрольних або виходу в інтернет, щоб зібрати інформацію для тих же навчальних робіт. ДО того ж, показувати в класі особисті презентації і доповіді по темі на ноутбуці буде зручніше, ніж нести матеріал, скачаний на флешку.

Компьютер или ноутбук для учебы

Студентам, що освоюють складні професії, наприклад інженер або той же програміст, варто звернути увагу на десктоп. У процесі навчання його можна «прокачати» належним рівнем і в майбутньому використовувати для роботи.

Коротке резюме

Комп'ютерна техніка – річ недешева, а тому переплачувати за непотрібний функціонал як мінімум нерозумно. Перш, ніж придбати преміум-ноутбук за нечувану суму або скуповувати цілий арсенал деталей для свого ПК, потрібно кілька разів подумати, чи знадобляться всі ці опції в процесі використання. Середньостатистичному користувачеві, який використовує тільки інтернет і пару легких сервісів, досить буде і бюджетної моделі, а чого саме, комп'ютера або ноутбука, вирішувати тільки йому.

Коментарі
Залиште коментар
М
21.08.2021 06:36

Всегда был убеждённым "десктопщиком", любил в игрульки поиграть. Иногда конечно завидовал владельцам лептопов за возможность поиграть лёжа на кровати, но в целом ноуты недолюбливал. И вот 1,5года назад я приобрёл бюджетный "псевдо-игровой" ноутбук HP Pavilion Gaming 15-bc532ur (7NG09EA) (игровые ноуты - это "переносные стационарные ПК"), сразу выкинул родную оперативку и воткнул две одинаковых плашки на 16ГБ от НуегХ, добавил в м.2 ССД на 512ГБ. Крч. Для работы, видосики посмотреть - ноутбуки норм. А вот с "поиграть", на любом ноуте, начинаются качели. Самая главная проблема всех ноутбуков - это клавиатура приклееная к монитору....Это просто вселенское зло! Повернул монитор, что бы комфортно терпи боль в кисти. Развернул ноут, что бы клава нормально под руку ложилась - сломал шею заглядывая в монитор. Т.е. если на ноутбуке планируется играть, нужно: 1) В первую очередь купить дополнительную клавиатуру (Keyboard формата хватает за глаза, но +1 кабель); 2) Второе - маус. Также мышке нужен переносной коврик. Под коврик нужно подложить что-то твёрдое при использовании на кровати/диване (я юзаю старую детскую энциклопедию про динозавров). 3) Подставки. Подставок много не бывает. Одна подставка для кровати. Ещё одна подставка для стола. Все подставки должны регулироваться по высоте. 4) Привыкнуть к тому, что ноутбук привязан к зарядке. Всегда с кабелем наперевес. Особенно доставляет в кровати...ммммм.....а если он ещё и не один, то выбратбся из паутины кабелей, что бы сбегать в С/У - это тот ещё квест. Выводы: Ноутбук. Отлично подойдёт для работы и просмотра видосиков. Монитора 15.6" (16:9) с обычным FullHD разрешением, при использовании масштабирования 100% (дефолт для ноутов 125%) для кодинга и тестирования хватает. "Игровой" ноутбук - это чуть более мобильный стационарный ПК. Стационарный ПК. Да нечего добавить. З.Ы. В эпоху майнинга можно и нужно рассматривать ноутбуки в качестве основного ирового девайса. Ноутбук с хорошей дисреткой сейчас намного дешевле аналогичного десктопа.

Категорії