Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Життя без Яндексу: огляд автомобільних і пішохідних навігаційних додатків 2017

Дата публікації: 24.05.2017 13:45
Дата оновлення: 24.05.2017 13:45

У травні 2017 року Україна ввела санкції проти компанії Яндекс. Для звичайного користувача це означає, що стануть недоступними частина звичних сервісів. Одна з найпомітніших втрат – це карти. Їх популярність гарантували два фактори: велика частка Яндекса на Діджитал-ринку пост-радянського простору і російськомовний інтерфейс. Те, що цей сервіс надавався безкоштовно, теж забезпечувало йому чималу кількість шанувальників.

Тепер ера карт від Яндекса для нас, жителів України закінчилася. Які альтернативи пропонує ринок навігаційних додатків?

Google Maps

google maps как навигатор

Google світовий лідер, який тепер вийде на перше місце і в Україні. Карти Google Схожі з картами Яндекса: Можна будувати маршрут для пішохода, велосипедиста і автомобіля, громадського транспорту, користуватися картою офлайн. Користувачі, які порівнювали маршрути, прокладені обома службами, не знайшли критичних розбіжностей. І деталізація маршруту в більшій частині світу у Google краще. Що стосується пробок, то самі Google Maps їх відображають тільки в великих містах, але тут може допомогти інтеграція з сервісом Waze, про що ми розповімо нижче.

Недолік: більшості функцій потрібне підключення до інтернету.

Maps.Me

maps.me как навигатор

Відмінний безкоштовний мобільний клієнт для використання офлайн. При зміні регіону потрібно закачати файл карти, – який, до речі, буде важити менше аналогічної карти Google, – після чого можна визначати місцезнаходження навіть з літака. Вміє вибудовувати маршрут для транспорту і для пішохода, а також зберігати позначки користувача. На карті відзначені POI – ресторани, музеї, бари, – а якщо у вас встановлений клієнт Booking.com, то можна прямо з карти забронювати готель. При постійній роботі швидко розряджає акумулятор телефону, але не швидше карт Google. Єдине побоювання, пов'язане з Maps.Me – компанія-власник входить до складу холдингу Mail.ru, так що додаток може теж потрапити під санкції.

Недолік: пристосований для авто, не показує пробки та інші повідомлення для водія.

NavLux Navigator

navlux как навигатор

Це набір карт для лінійки навігаторів Garmin, хоча доступна і версія під Android. Компанія, яка випускає самі навігатори, зареєстрована в США, а карти по Україні розробляє українська фірма Навионика. Інтерфейс у програми класичний, якщо не сказати, старомодний, зате дуже простий. Адресний пошук в цих картах вважається кращим, а ось прокладка маршруту іноді спантеличує водіїв. Є зручна функція вибору смуг при наближенні до перехрестя, а недавно додалися 3D моделі пам'яток Києва. В додаток легко інтегруються карти Європи і США.

Недолік: великі за розміром файли карт.

Sygic

sygic как навигатор

Sygic спочатку був розрахований для iPhone, хоча кілька років тому з'явилася версія і для Android. Програма платна, з тижневим пробним періодом. За цей час можна встигнути закачати карти, але по закінченню тріального терміну неабияка частина функцій стане недоступна. У штатному режимі програма прокладає маршрут з урахуванням складних розв'язок і платних доріг, запам'ятовує улюблені місця водія, а ще дозволяє змінити маршрут, просто потягнувши його за обрану ділянку. Sygic це не тільки автомобільний навігатор, але ще і цілий пакет інтегрованих програм. Наприклад, новинка FamilyGPSTracker дозволяє відстежувати місцезнаходження дітей і обмінюватися повідомлення.

Недолік: окремих віддалених регіонах карти можуть бути недостатньо докладними.

Waze

waze как навигатор

Цю програму ще називають «народним навігатором»: він створюється на основі призначеної для користувача бази. Інтерфейс гранично простий, 3D вид відсутній, детальне промальовування будівель теж, вибору смуг немає, карти намальовані грубувато. Проте, з основним завданням програма справляється: прокладає маршрут, дозволяє змінювати напрямок. У нових версіях додалося попередження про ремонтні роботи та аваріях. Пробки програма поки не показує, але виробники обіцяють, що при досить великій кількості Waze-користувачів запустить сервіс, аналогічний Яндекс-пробок.

Недоліки: замало функцій, офлайн додаток майже марно.

Navitel

navitel как навигатор

Як і Sygic, це не просто платна карта, а ціле програмне сімейство, і затребуваний пошук місцезнаходження домочадців в ньому теж є. Що до автонавігації, вона близька до досконалості. Працює в офлайн і онлайн режимі, пропонує безліч індивідуальних налаштувань, які зберігаються в хмарі. Пропонує пошук за адресою та побудова маршруту між обраними точками на карті, причому побудований маршрут можна відправити на інший навігатор Navitel. Показує 3D моделі будинків, підвантажує з інтернету інформацію про рух і погоду, показує дані про об'єкти на карті. В основний пакет входять карти десятка країн, для інших карти доведеться докуповувати в країні перебування.

Недоліки: ціна, високі вимоги до пристрою.

City Guide

city Guide как навигатор

Програма володіє всім необхідним навігатором функціоналом, хоча експерти вказують, що Навітел або Google Maps вибудовують маршрути краще. Особливість CityGuide в тому, що користувач може сам вибрати формат карт для завантаження. Від вибору карти залежить деталізація і ціна, хоча частина карт безкоштовні. Інші цікаві особливості – елемент соцмереж (можливість обміну повідомленнями між користувачами) і рація. Ще недавно система не вміла показувати пробки і ремонт дороги, але тепер доступна і ця опція.

Недоліки:НЕ самий зручний інтерфейс, слабка технічна, не можна перенести на пристрій іншого типу.

bGEO

bGeo как навигатор

Ця програма призначена для роботи в умовах відсутності стабільного інтернет-підключення або дорогих тарифів мобільного зв'язку. Якщо пропадає зв'язок з інтернетом, вона автоматично перемикається на офлайновий режим. При роботі в інтернеті скачується лише найближче оточення – це дозволяє заощадити на інтернет-трафіку. І карти, і сам додаток безкоштовні. Крім пробок і ремонту доріг також вміє попереджати про радар. Правда, користувачі скаржаться, що програма не дуже добре прокладає маршрути за межами великих міст. Крім того, на різних пристроях програма відображається по-різному, «втрачаючи» частина функцій.

Недолік: прокладки маршруту карта не обертається вручну.

2Gis

2Gis как навигатор

Це навігатор і довідник одночасно. На карті програма показує не тільки місцезнаходження об'єктів, а й контактні дані, причому без підключення до інтернету. 2ГІС хвалять за те, що він дуже полегшує орієнтацію в незнайомому місті, та й у знайомому теж. Працює в Україні, Казахстані, і інших пострадянських країнах. У 2017 сервіс покривав 85 міст, і список весь час поповнюється, так що краще звірятися з сайтом. Інформація онлайн оновлюється щодня, оновлення доступні безкоштовно. 2ГІС вміє будувати маршрути офлайн, підбирати варіанти проїзду громадським транспортом, в деяких містах показує пробки.

Недолік: довідника недоступні в багатьох містах і країнах Європи.

TourMap

TourMap как навигатор

Безкоштовний додаток для автомобільної, туристичної та особистої навігації. Після завантаження карт працює в офлайн режимі, прокладаючи і зберігаючи маршрут. Карти дуже добре деталізовані, користувач може вибирати між 2D і 3D режимами. Дозволяє відправляти SMS повідомлення з GPS координатами, отримувати такі повідомлення і відображати отримані координати на карті. Є голосове керування, можливість збереження налаштувань, пошук за адресою та координатами, повне або часткове відображення пробок. Програма також попереджає про перевищення швидкості і наближенні до радару.

Недоліки: ще не запустили пошук друзів на карті і повідомлення про погоду.

Google Maps

Maps.Me

NavLux

Sygic

Waze

Navitel

CityGuide

bGEO

2Gis

TourMap

Платна установка

Ні

Ні

Так

Так

Ні

Так

Ні

Ні

Ні

Ні

Маршрути для авто \ пішоходів

Так

Так

Так

Ні

Так

Так

Ні

Так

Так

Альтернативні маршрути

Так

Ні

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Робота офлайн

Так

Так

Так

Так

Ні

Так

Так

Так

Пошук за адресою

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Пошук по

координатам

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

3D деталізація

Так + Street View

Ні

Ні

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Закачка сторонніх карт

немає

Ні

Ні

Тільки TоmTоm

Так, Google maps

Так, OMS

Так, включаючи платні

Так

Так

Так

Ручне обертання карти

Так

Так

Так

Ні

Так

Так

Ні

Ні

Так

Голосове керування

Так

Ні

Так

Так

Так, але недостатньо точне

Так

Ні

Ні

Так

Так

Відображення пробок

Так

Ні

Navlux-Trafic, окремий додаток

Так (в Європі, США за окрему плату)

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Попередження про ситуацію на дорозі

Так

Ні

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

POI

Так, плюс сторонні сервіси

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Так

Погода

Через зовнішні сервіси

Ні

Ні

Так

Ні

Так

Ні

Ні

Ні

Ні

Друзі на карті

Так

Ні

Ні

Так

Так

Так

Так

Так

Ні

Ні

Як бачите, обійтися без карт Яндекса цілком можливо. Звичайно, деякий час доведеться звикати До нового функціоналу і особливостям роботи сервісів. Але будемо сподіватися, що розробники не упустять можливості і розвиватимуть свої продукти для максимальної зручності користувачів. У майбутньому очікується подальший розвиток функцій соцмереж у навігаційного ПО: можливість взаємодіяти з іншими користувачами, вносити корективи і доповнення в карти, обмінюватися актуальними даними.

Читайте також: ЯК ВИБРАТИ GPS НАВІГАТОР ДЛЯ АВТОМОБІЛЯ?

Коментарі
Залиште коментар
Ю
22.04.2019 13:52

Кому вообще нужен яндекс, который в исходнике криво скопировали с гугла ????

В
16.06.2017 16:22

Да в большей степени стандартного гугла будет хватать с головой. О не хуже яндекса, смотрится более громоздко, но дает точнее маршрут. Я уже начинаю немного к нему привыкать. Не тот зарабок еще, чтобы на платные переходить.

V
02.06.2017 18:02

В СитиГИДе и bGEO имеется ручное вращение карт. Достаточно поводить пальцем влево или вправо в нижней части экрана (где выводится название улицы)

В
01.06.2017 14:11

Яндекс уже всроил впн в карты. Держитест там и всего хорошего