Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати сушарку для фруктів та овочів — 4 особливості

Дата публікації: 25.08.2022 11:09
Дата оновлення: 29.09.2022 13:00

Заготовляння після сушіння залишаються такими ж корисними, як і свіжі, тільки зменшуються. Їх беруть на роботу як перекус чи дають дитині замість солодощів.

Фрукти на сушарку викладаємо скибочками

Домашня сушка в рази вигідніша від покупної, тому самий момент вибрати сушарку для овочів і фруктів і запастися вітамінами на зиму.

Як працює сушарка

Незалежно від того, який пристрій використовується, процеси видалення вологи відбуваються приблизно однаково у всіх типах. Головне завдання — видалити вологу з плодів. Заготовину укладають ярусами в лотки, на панелі виставляють час, температуру та режим роботи. Після закінчення заданого часу прилад вимикається.

У сушарках з інфрачервоним випромінюванням вода випаровується при нагріванні продуктів променями. У конвекційних моделях сировина обдувається теплом. Нагрівальний елемент до потрібної температури нагріває камеру і вентилятором теплі маси розганяються по лотках.

В обох випадках на виході виходить сушка. Якщо потрібно зберігати довго, можна висушити її до стану чипсів, або залишити м'який пружний плід — в кондиції, як для в'ялених томатів.

фрукти та ягоди у сушарці

Чим відрізняється дегідратор від сушарки для овочів та фруктів

За своєю суттю це той самий прилад, завдання якого — прибрати вологу з продуктів. Дегідратор — обладнання для професійного використання, з розширеними налаштуваннями та можливостями. Тому, якщо бачите дегідрататор, перед вами сушарка вдосконаленого типу, у якої щонайменше п'ять переваг:

  1. Поступово просушуються заготівлі на всіх рівнях. Лотки не потрібно переставляти у процесі.
  2. Гнучкі налаштування температури дозволяють сушити все, що завгодно.
  3. Планомірно просушуються заготовляння будь-якої соковитості та величини: одні довші, інші швидше.
  4. Не поєднуються запахи, економиться час і енергія, адже за один захід можна висушити різні продукти.
  5. Якісні матеріали та склад корпусу, без зайвих запахів та із захистом від перегріву.

Це не означає, що варто купувати лише дегідратор. Тим більше якісний дегідратор значно відрізнятиметься в ціні. З різними завданнями чудово впораються обидва прилади.

Читайте: Як вибрати форму для випікання: 12 підказок

Види сушарок для фруктів

За принципом роботи сушарки бувають інфрачервоні та конвекційні.
Останні поділяють на горизонтальне та вертикальне обдування.

  • Горизонтальне обдування йде від задньої стінки. Воно поступово розподіляється по всіх ярусах. Зручно, оскільки не потрібно в процесі сушіння постійно міняти їх місцями. Запахи менше змішуються, якщо сушаться одночасно, наприклад, м'ясо та ягоди.Такий пристрій легше мити. Частинки плодів та сік не потрапляють на вентилятор. З недоліків — висока ціна порівняно з вертикальним сушінням.
  • Вертикальне обдування — там, де вентилятор розташований внизу або вгорі приладу. У такій сушарці потрібно стежити за ефективністю сушіння та міняти піддони місцями. Якщо цього не зробити в крайніх, продукти перетворяться на сухарі, а в середніх залишаться вологими. Не варто сушити одночасно продукти з різними запахами, вони поєднуються при вертикальному потоці повітря. Низька ціна в порівнянні з іншими типами сушарок — головна перевага вертикальної сушарки.

У конвекційних сушарках піддони ставляться один на одний

При виборі сушарки варто враховувати, що саме сушитимете в ній. Якщо планується сушити великі плоди та дрібні ягоди, слід уточнити, якого розміру отвори в піддонах, чи є в комплектації килимки для сушіння пастили. Якщо у планах сушити тільки кружальцями або великими шматками, діаметр сітки не такий важливий.

До речі: Як зробити пастилу в сушарці — 4 моменти, які впливають на колір, смак і зовнішній вигляд

Сушарка інфрачервона або конвекційна: головні відмінності

В обох приладів свої мінуси та плюси. Якщо потрібна сушарка для фруктів, як вибрати, оцінити всі «за» та «проти» допоможе таблиця:

Критерій
Конвекційна Інфрачервона
Ціна низька висока
Розміри компактна громіздка
Рівень шуму високий низький
Витрата електроенергії високий низький
Запахи змішуються тільки у вертикальних не змішуються
Рівномірність сушіння вимагає перестановки піддонів у вертикальній рівномірно
Зручність використання нижче вище
Форма кубічна циліндрична

В інфрачервоних моделях піддони для фруктів та овочів висуваються, на будь-якому етапі можна відстежувати кондицію заготівлі. У конвекційних сушарках доступний лише верхній лоток. Щоб глянути на нижню полицю, доведеться прибрати попередні.

Цікавий альтернативний спосіб: ТОП 6 особливостей, як сушити яблука в мікрохвильовій печі

Яку сушарку для фруктів вибрати?

Вибирають пристрій, виходячи із потреб. Якщо потрібно висушити невеликий запас або отримати трохи сушіння для рецепта, з цим завданням легко впорається компактна та недорога сушарка.

Сушарка невеликого розміру

Якщо потрібно зберегти в сушеному вигляді багатий урожай зі свого саду, краще придивитися до дорожчих моделей. Як правильно вибрати сушарку для овочів та фруктів, виходячи з основних вимог, читайте далі.

На замітку: Як правильно варити кукурудзу 5 перевірених методів

Обсяг та кількість ярусів

У різних моделях може бути від 2 до 20 ярусів. У більшості побутових сушарок до 6 піддонів.

Апельсин у сушарці

Цього достатньо, щоби висушити 2-4 кг продуктів за раз. Сушарка з 10 піддонами за один підхід висушить 5 кг і більше.

Моделі, в яких від 10 до 20 піддонів, використовують на виробництвах або побутових умовах, якщо дозволяє місце. Такі місткі сушарки вдома раціонально використовувати, якщо працювати з продуктами, які сильно зменшуються в обсязі. Наприклад, щоб заготовити лише кілька банок в'ялених томатів на зиму, звичайну сушарку на 6-9 лотків доведеться завантажувати кілька разів.

Висота одного піддону також варіюється в різних моделях. Якщо планується сушити дрібні ягоди чи фрукти, порізані слайсами, немає сенсу брати лоток із високими бортами. Якщо сушити плоди повністю, вибирають високі форми, щоб усі помістилися і не довелося розрізати плоди.

Потужність та температурні режими

Потужність залежить від того, скільки ярусів у сушарці. Чим більше, тим потужнішим має бути пристрій для якісного та рівномірного зневоднення продуктів.

Яблука в сушарці

Потужність керує швидкістю сушіння. Прилади нижче 350 Вт брати не варто, 350-500 Вт — оптимально для девайса на 6-9 ярусів. Для того, щоб висушити м'ясо, потрібно не менше 500 Вт. Якщо сушити багато і часто — 500-1000 Вт.

Чим більший температурний діапазон у сушарці, тим вона універсальніша. Для заготівлі трав'яного чаю або сушеної зелені потрібне постійне нагрівання не вище +40°C. Щоб сушити рибу або м'ясо, потрібно гарячіший режим до +60°C. Щоб висушити гриби, необхідна температура 45-55°C. Вона встановлюється терморегулятором.

Управління

Вибираючи між механікою та електронікою, йдуть на компроміс з точністю та вартістю.

Сушарка з механічним керуванням

Механічні перемикачі дуже приблизні, проте таке обладнання дешевше. Електроніка здатна виставити нагрівання градус у градус, тому й ціна таких моделей вища.

Функціонал: необхідне та додаткове

Те, що обов'язково має робити кожна сушарка, — це якісно, рівномірно видаляти вологу з продуктів.

Сушарка з електронним керуванням

Всі інші функціональні штучки — питання зручності у використанні. До зручних функцій можна віднести таймер. Якщо захист від перегріву, продукти не пересушаться після вимкнення. А ось додатковий обдув холодним повітрям допоможе досягти потрібного ступеня сухості та не перестаратися.

Є ідея: Що подарувати мамі на День матері: ТОП 10 подарунків

Що можна сушити в сушарці для овочів та фруктів

Все залежить від характеристик, але ряд продуктів незмінний:

  • різновиди фруктів, овочів та ягід;
  • запаси трав, зелені та грибів;
  • порції риби, м'яса та хлібців.

Докладніша інформація вказується в інструкції. Також орієнтуються на потужність, температуру, кількість та висоту лотків.

у сушарці сушити помідори

Пізнавальна стаття: Догляд за побутовою технікою: 10 порад на всі випадки життя

Сушарка для овочів та фруктів: плюси та мінуси

Сушарка — однозадачна. Чи варто її купувати, допоможе визначитись таблиця:

Переваги
Недоліки
Рівномірне просушування «Сезонна» техніка
Простота в управлінні Займає місце
Не потребує постійного контролю процесу Шумить

Альтернативні способи сушіння — духовка, піч або, по-старому, на сонці. Але таким способом нагріватиметься не лише продукт, а й приміщення. Якщо заготовляти нечасто, ці методи підійдуть, але жоден з них не дасть результату, близького до ідеального. Сушарка — найкращий у цьому помічник.

Голь на вигадку хитра: Як зробити сушарку для фруктів із холодильника: наочний посібник

Коментарі
Залиште коментар
Категорії