Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Як вибрати стіл для дитини: 4 основні критерії

Дата публікації: 01.07.2021 16:01
Дата оновлення: 01.07.2021 16:01

Багато батьків легковажно ставляться до вибору навчального столу для дитини. І даремно, адже від цього залежить здоров'я хребта, який формується.

Як вибрати стіл для дитини залежно від віку

Краще заздалегідь вдатися в усі нюанси та витратити цілком реальну суму, ніж потім довго і дорого розв'язувати проблеми, пов'язані зі спиною підлітка.

Дитячі столики: основні критерії вибору 

Перш за все потрібно враховувати вік дитини. Спочатку малюки тільки грають, потім починають малювати, вивчають букви та цифри, йдуть до школи. Поступово збільшується час, який дитина проводить сидячі. Від її віку залежать різновид й розміри столу. Також важливо звернути увагу на форму стільниці та матеріал, з якого виготовлені меблі. 

Вибираємо світильник для малюка: Як вибрати нічник в дитячу кімнату: 7 варіантів для виграшного доповнення 

Матеріали 

Най екологічний матеріал — дерево. Можна абсолютно не переживати за технологію виготовлення меблів, адже цільна деревина — це відсутність сумнівних речовин, які використовуються виробниками плитних матеріалів при формуванні ДСП або МДФ. Крім того, до деревини приємно торкатися, вона має пристойний зовнішній вигляд. До топу актуальних порід відносимо клен, березу, бук, вільху.

дерев'яний стіл для дитини

Стільниці з МДФ і ДСП можна порівняти з деревом по міцності. Ці матеріали дешевше, але можуть виникати питання з приводу екологічності, особливо у разі ДСП. Хоча серйозні виробники закуповують тільки безпечні сертифіковані матеріали. Плити ламінують, використовують інші технології облицювання. Стільниця може бути будь-якого кольору, іноді покриття імітує фактуру деревини. 

Пластик — недорогий та зручний у догляді матеріал. Пластиковий столик для дошкільника може важити всього пару кг, його не складе труднощів періодично переставляти туди, де цікаво буде малювати, грати дитині. Пластик не боїться дощу, легкі меблі з цього матеріалу можна сміливо виносити на вулицю. З кольорами дитячих столів теж повний порядок — не складе труднощів вибрати виріб на будь-який смак. 

Цікава стаття: Як правильно вибрати дитячий манеж: 6 ок в одвічному «який краще»

Вид 

Типові варіанти дитячих меблів: 

  1. Звичайні гарнітури з плоскими поверхнями, столи для школярів з ящиками для книг. Можливо, з підставкою для клавіатури. 
  2. Трансформери. Стіл або парта з регулюванням висоти стільниці. Можливо, і стілець теж. Нахил стільниці регулюється, в деяких моделях легким рухом трансформується в мольберт. 
  3. Столи для творчості. Зазвичай у розвивальних моделях передбачені відсіки для олівців, фломастерів, фарб. До цієї категорії відносяться столи з магнітними дошками, ігровими панелями, висувними мольбертами. 
  4. Складні гарнітури. Стіл із вбудованим стільчиком для годування актуальний, коли дитині виповнилося 1,5 року. До цієї категорії також відносяться не з'єднані в єдине ціле, столи та стільці, які легко складаються-розкладаються. 
  5. Ортопедичні меблі педіатри рекомендують купувати ближче до школи для формування правильної постави. 

Розбираємо плюси та мінуси: Біговел або велосипед: 6 фактів про кожен вид дитячого транспорту

Форма 

Форма стільниці може бути прямокутною, круглою, овальною, трикутною. Прямокутний стіл — відповідний варіант для навчання, на ньому руки будуть упиратися на одній лінії. Круглими або овальними зазвичай роблять столики для малюків, відсутність кутів страхує від травм.

форми стільниць дитячих столів

Трикутний формат актуальний для шкільних меблів, спеціально призначеної для установки у кутку кімнати. Такі столи економлять простір приміщення. Вони часто продаються без ящиків, але з підставкою для клавіатури, мають закруглені кути. Альтернативний варіант — гарнітур з двома стільцями для малюків-погодків для розміщення впритул до стіни. 

Крім варіантів зі стандартною геометрією, у продажу бувають стільниці нелінійної форми, наприклад, у вигляді ромашки. 

Готуємося до покатушок: Як відрегулювати дитячий велосипед: 4 кроки

Розміри 

Розміри повинні бути такими, щоб навантаження на м'язи та суглоби дитини не провокували розвиток сколіозу. То ж як вибрати дитячий столик і стільчик для малюка? Висота стільця не повинна бути занадто великою: дитина повинна упиратися стопами в підлогу. 

розміри столу за віком дитини

З особливою ретельністю потрібно підходити до вибору столу для школяра, оскільки учні проводять у сидячому положенні кілька годин на день. Висота стільниці повинна бути на рівні грудей. Ікри під прямим кутом до підлоги, ноги впираються стопами. 

Таблиця відповідності росту дитини та висоти меблів у см приведена нижче:

Ріст дитини, см
Висота столу, см Висота стільця, см
85-100 40 22
100-115 46 26
115-130 52 30
130-145 58 34
145-160 64 38
160-175 70 42

Вибираємо розвивалки: Як вибрати конструктор для дитини: 3 підказки 

Як вибрати столик і стільчик для малюка 

Коли батьки переводять дитину на додатковий прикорм, вони купують стільчик для годування. Для молодих мам й татусів зручно, коли у нього є регулювання висоти. Ще одна корисна фішка — настройка кутів нахилу: в положенні напівлежачи зменшується навантаження на хребет малюка. Ремені безпеки страхують дитині від падіння. Такий стільчик зазвичай служить 2 роки, а потім переходить молодшим. 

Коли купувати дитині окремі стіл і стілець? Як тільки вона почне впевнено сидіти та ходити. Наступні після стільчика для годування меблі — столик, за яким малюк буде грати та малювати. Це може бути: 

  • пластиковий, який легко відмивається від слідів фломастерів та фарб; 
  • модель з мольбертом
  • модель у форматі парти. 

Стіл-трасформер або ортопедичні меблі має сенс купувати, коли починається підготовка дитини до школи. 

Вибираємо корисний гаджет: Як вибрати смарт годинник для дітей: 6 ключових параметрів 

Який столик підійде для дошкільника 

Майбутні першокласники за рік-два до школи починають потихеньку освоювати букви та цифри. Відповідно, час, який дитина проводить в сидячому положенні, поступово збільшується. А значить, необхідно приділяти більше уваги ергономіці виробів. 

Для дошкільнят купують варіанти з простою конструкцією, що відповідає зростанню. Наприклад, пластикові столи або парти-трансформери. Парту з регульованою висотою варто вибирати з урахуванням її максимальних габаритів. Не буває меблів, на якій буде однаково зручно займатися дитині в 5 і 15 років. Парти, що ростуть разом з дитиною, виростають для дошкільнят на період підготовки до навчання та початкові класи. 

Цікаво про планшети: Розвиваючі планшети для дітей: 5 дивних фактів 

Парта або стіл: що краще для школяра 

На багатьох сайтах плутають парти зі столами, хоча розрізнити ці різновиди меблів нескладно. У першому випадку стільниця розташована не паралельно підлозі, а під кутом до нього. Такий варіант краще підходить для письма, дитині не доводиться напружувати спину, щоб не сутулитися. Таким чином, відповідь на питання, що краще для школяра — парта або стіл, цілком очевидна — звичайно, парта. Причому бажано купувати її з механізмом, який дозволяє регулювати висоту. На ній школяр може вчитися 5-10 років. 

Яку парту вибрати для школи дитині? Звертають увагу на чотири моменти. 

  • Наявність ящиків 

Школяр не повинен кожен раз вставати зі столу, щоб взяти книжку, ручку, зошит тощо. 

  • Мінімальні розміри стільниці — 600х800 мм 

На ній повинно вистачати місця для навчального приладдя.

  • Можливість настройки кута стільниці 

Для читання оптимальний варіант — 30 градусів, для письма — 15 градусів. Це справедливо для молодшої школи, старшокласникам нахил стільниці не потрібен. 

  • Додаткові аксесуари 

Гачок для підвішування шкільного рюкзака і відсік для письмового приладдя стануть приємними доповненнями. 

Бажано купувати гарнітур з партою та стільцем, які виростають. У міру підйому стільниці повинна збільшуватися висота сидіння. 

При виборі будь-якої дитячої меблі варто дотримуватися простого принципу: чим довше передбачуваний термін її служби, тим краще має бути якість, особливо це стосується поверхні стільниці та рухомих частин. І, звичайно, важливо враховувати думку дитини. Якщо їй сподобається покупка, вона буде більш охоче вчитися або з великим задоволенням проводити час за іграми. 

З турботою про гігієну рота: Як правильно вибрати дитячу електричну зубну щітку: яка краще за 6-ти ознаками 

Коментарі
Залиште коментар