Київ
Серце всієї України!
0 800 507 800
Вам передзвонити?
  • Блог
  • Акції
  • Магазини
  • Оплата і доставка
  • Що з моїм замовленням?
  • MOYO обмін
  • MOYO club
Рус Укр
Каталог товарів
Порівняння
Бажання
Кошик
Сума

Еволюція аудіоплеєрів: з 1979 року і до сьогодні

Дата публікації: 27.03.2018 11:31
Дата оновлення: 03.10.2023 12:39

Кожне покоління знаменується своєю музикою та носіями, з яких вона звучить. Ще зовсім недавно, якихось років 60 тому, молодь танцювала під хіти Елвіса Преслі та заводні мотиви популярних джаз-бендів, що хрипко звучали з патефону. Але прогрес не стоїть на місці і музичні носії з кожним роком удосконалюються та розвиваються.

Девушка в наушниках и 5 аудиоплееров

Справжнім проривом та подарунком для меломанів стала можливість наприкінці 70-х років «брати музику із собою». На зміну громіздким магнітофонам прийшли компактні та зручні плеєри. Бути власником такого пристрою стало модно і престижно, адже улюблена музика завжди була «під рукою».

Сьогодні МР3-плеєром не здивуєш, а виробники регулярно випускають новинки з розширеним функціоналом. Але, щоб прийти до цих «крихіток», знадобилися роки розвитку. Який шлях пройшли аудіоплеєри від першого екземпляра і до наших днів? Хто залишив свій слід в історії, зменшивши носії музики до розміру сірникової коробки? Відповісти на всі питання вийде, простеживши еволюцію аудіоплеєрів від витоків.

З чого все почалося?

Не дивно, що творцями першого портативного пристрою стали заповзятливі японці. Саме компанія Sony у 1979 році презентувала перший плеєр, який миттєво став бестселером. Він був названий Walkman TPS-L2. Пристрій набатарейках, мало невеликі розміри і лише одну функцію: відтворення музики. Кажуть, що на такому мізерному функціоналі наполіг сам голова компанії Sony – Акіо Моріта.

Головне призначення плеєра було слухати улюблені хіти в дорозі. Можливості запису або копіювання музики в початковому пристрої не було передбачено. Щоб переписувати пісні з касети на касету, як і раніше, використовувалися громіздкі магнітофони.

Первый аудиоплеер от компании Sony Walkman TPS-L2

Пройшло всього три роки з часу випуску першого плеєра, як у 1981-му Sony радує світ новим винаходом.

Революційний Walkman II відрізнявся від свого попередника:

  • більш компактними розмірами;
  • різнобарвним барвистим корпусом;
  • удосконаленим механізмом перемотування;
  • якісним та гучним звуком.

Плеєр користувався небувалою популярністю у меломанів і приніс компанії нечувані доходи. Пристрій було продано по всьому світу у кількості понад 2 млн штук.

Випуском касетних плеєрів Sony займалася до 2010 року. За 20 років компанія випустила близько 200 млн. екземплярів. Дизайн та можливості пристрою постійно оновлювалися. З`явилася функція перемотування в обидві сторони, прискорене відтворення, диктофон і т.д.

Цікаво буде дізнатися: Як вибрати диктофон

Японська компанія була абсолютним монополістом у виробництві плеєрів. Наприклад, головним його конкурентом у СРСР став пристрій від фабрики «Електроніка» з однойменною назвою. У 80-х роках плеєр був неймовірно модним і популярним на теренах Союзу.

Аудиоплеер производства СССР «Электроника»

Із закінченням продажу касетних плеєрів завершилася ціла доба. Багато хто досі пам`ятає «загробний» голос із пристрою, коли сідають батареї; перемотування касети олівцем, щоб заощадити живлення; запис дворових пісень та прослуховування їх годинами в будь-якому більш-менш підходящому місці. Такі моменти увійшли в історію і залишаться в пам`яті мільйонів людей по всій планеті.

Перший цифровий програвач

На зміну касетним прийшли портативні CD-плеєри. Виробництво таких пристроїв стало необхідним через масовий випуск компакт-дисків. І знову Sony «попереду всієї планети». 1984 – меломани активно розкуповують перші Discman D-50. Саме під такою назвою плеєр випускався компанією на початок 90-х. Пізніше на його корпусі з`явився вже звичний для всіх напис Walkman.

Первый CD-плеер Discman D-50

Компактним перший CD-пристрій навряд чи назвеш:

  • товщина, як чотири коробки з дисками;
  • довжина та ширина – 25х25 см.

Носити такий плеєр із собою було дуже важко. Адже за зовнішнім виглядом, розмірами та керуванням він скоріше нагадував сучасні автомагнітоли, ніж звичні невеликі. пристрої.

Виробництвом CD-плеєрів займалися інші світові бренди, наприклад, Philips, Thomson, Panasonic. Це призвело до швидкого розвитку та постійної гонки за випуском більш функціональних пристроїв. Вже у 2000-х роках плеєр мав звичну круглу форму, спрощений пошук пісень та в рази економніше витрачав заряд батарейок. Пристрій випускається і в одні, відрізняючись від попередників сучасним дизайном і функціоналом.

CD-плееры от Sony и Panasonic

Перші МР3-плеєри – проблеми з обсягом пам`яті та вартістю

Цікаво, хто придумав та створив перший МР3-плеєр? Дивно, але відкривачем формату стала невелика та мало кому відома компанія з Кореї, SaeHan. Її «дітище» називалося MPman F10, мало невеликі розміри, 32 Мб пам`яті та вартість у 250 $. Сталося це 1998 року. Приблизно в цей же період у Німеччині розробляється програвач WinPlay3 для комп`ютера. Вважається, що саме сукупність зусиль Європи та Азії сприяли подальшому розвитку МР3-технологій.

Читайте також: ТОП-10 найкращих МР3-плеєрів

МР3 плеер от корейской фирмы под названием MPman F10

Коли з`явився перший МР3-плеєр, відчутним головним болем виробників був крихітний обсяг пам`яті. У пристрій містилося не більше 15 пісень, що практично дорівнює репертуару з одного CD-диску. Найпродуктивніший плеєр у 2000-х роках мав пам`ять до 64 Мб, при цьому кожен Мб коштував чималу суму (3-4$), заплатити яку середньостатистичний користувач не мав сили.

Далі розвиток МР3-плеєрів відбувався у 4 етапи:

  • 2000 рік. Прорив в області мультимедіа – плеєр Nomad Jukebox з пам`яттю 6 Гб та ціною 500$.
  • 2001 рік. Перша версія iPodЗ 5 АБО 10 ГІГАБАЙТАМИ пам`яті та вартістю 400 $.
  • 2002 рік. Плеєри з сенсорним екраном, можливістю перегляду відео та економною батареєю. Їхня ціна варіювалася в районі 400 $.
  • 2003 рік. Компанія Sony порадувала пристроєм «флешкою». Працював апарат до 40 годин і коштував 300 $.

Цифрові технології витісняють диски, а наявність мінімальних опцій у програвачі вже не задовольняє користувачів. Починається епоха нових можливостей.

Еволюція у світі МР3 – поява iPod

Як було зазначено раніше, перший iPod випущений в 2001 році. Пристрій відрізнявся оригінальним дизайном, був забезпечений якісним аудіочипом та гарними навушниками в комплекті. Природно, новинка не залишила байдужим розвинених користувачів, знаменуючи цим початок божевільної популярності пристроїв від Apple.

Коллекция iPod от Apple

Новий сплеск емоцій викликав iPod з кольоровим сенсорним дисплеєм та фірмовим колесом прокручування. Оформлено був плеєр у «снігово-білий» або чорний глянсовий корпус. Виглядав стильно та ультрасучасно. Його дискова пам`ять вміщала до 60 Гб за ціною 350 $. Пристрій розходився мільйонними тиражами, завойовуючи нові юрби фанатів бренду.

Також цікаво: Як вибрати мобільний телефон: корисні поради та 3 рейтинги найкращих апаратів

Популярний і досі iPod nano з великим екраном надійшов у продаж у 2007 році. Серед його особливостей:

  • напівовальний корпус;
  • перемикання пісень легким струшуванням плеєра;
  • прискорена реакція виклик меню;
  • наявність диктофону.

Трохи пізніше, 2009 року, до цього списку додалася відеокамера.

Сучасні пристрої

Компактні сучасні Мультимедіа та МРЗ-плеєри мають безліч варіацій. Пристрої відрізняються за габаритами, формою, кольором корпусу, керування та функцій. Найдорожчими і продуктивними вважаються товари від Apple, наприклад, мультимедіаплеєр iPod Touch 64GB. Пристрій зовні нагадує смартфон і оснащений схожими функціями, можливостями.

Почитати про смартфони цього бренду можна у статті: Новини від Apple – нова продукція Red та інші новинки

мультимедиаплеер iPod Touch 64GB

Серед моделей з оригінальним оформленням та прийнятною ціною можна виділити MP3 плеєр ASTRO M2 8 Gb. Компактний пристрій зручно тримати в руці або пристебнути до одягу ремінцем. Такий аксесуар буде незамінний під час пробіжок та занять у спортзалі.

MP3 плееры ASTRO M2 8 Gb

Ще один екземпляр, гідний уваги – мультимедіаплеєр SONY Walkman NW-A45 16GB. Він відноситься до середньої цінової категорії, при цьому володіє яскравим дизайном, сенсорним екраном, можливістю перегляду відео та слотом для додаткової карти пам`яті.

Якщо порівняти його характеристики з дорогою моделлю від Apple, вийде:

Модель
Дисплей Wi-Fi Тюнер Об`єм пам`яті Водонепроникність
iPod Touch 64GB Multi-Touch так ні 64 Гб ні
SONY Walkman NW-A45 TFT так так 16 Гб ні

Мультимедиаплееры SONY Walkman NW-A45

Читайте також інформацію про схожу модель: Огляд SONY Walkman NW-A35 – 4 сторони ТОПового МР3-плеєра

Крім того, на вибір користувача виробники пропонують водонепроникні плеєри, пристрої-навушники (наприклад MP3 плеєр SONY Walkman NW-WS413L 4GB) і багато іншого. Остаточний вибір залежатиме від смакових уподобань та ціни.

MP3 плеер SONY Walkman NW WS413L

Короткий підсумок

Музика давно і щільно увійшла до життя кожного з нас. І хоча більшість слухає улюблені треки на смартфонах, багато користувачів залишаються вірними плеєрам. Сучасні пристрої повністю відповідають усім запитам, а за можливостями явно не поступаються мобільним девайсам.

Серед головних пунктів на користь купівлі плеєра:

  • компактні розміри;
  • доступна ціна;
  • низьке споживання енергії;
  • зручність експлуатації.

Такий аксесуар здебільшого розрахований на молоде покоління, про що говорить яскраве розфарбування та декор плеєрів. Хоча, серед асортименту моделей є пристрої і з суворішим оформленням для користувачів старшого віку. Хороший тому приклад мультимедіаплеєр TRANSCEND T.Sonic 710.

Коментарі
Залиште коментар